پرونده تغییر دکترین هستهای ایران بسته شد؟
ایسکا نیوز/ آریایینژاد گفت: جمعی از نمایندگان مجلس با امضای یک نامه خطاب به شورای عالی امنیت ملی خواستار تغییر دکترین هستهای کشور شدهاند، اما در هر صورت، صلاح مملکت خویش خسروان دانند؛ ما هم تصمیمگیری در این زمینه را به خسروان نظامی و دفاعی خودمان و در رأس همه خود حضرت آقا میسپاریم.
در پی بالا رفتن سطح تنش میان ایران و اسرائیل پس در طی سال جاری، تعدادی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی خواستار تغییر دکترین هستهای ایران شدند.
ماجرا از آنجا شروع شد که اخلاقی امیری، عضو کمیسیون فرهنگی مهرماه ۱۴۰۳ از امضای نامهای توسط ۳۹ نمایندگان مجلس به شورای عالی امنیت ملی و درخواست آنها درباره تجدید نظر در دکترین هسته ای جمهوری اسلامی ایران خبر داد. نامهای که با واکنشهای زیادی از سوی چهرههای سیاسی همراه شد، برخی از تحلیلگران سیاسی به نقد این نامه پرداختند و برخی دیگر از آن حمایت کردند از جمله احمد نادری، عضو هیات رئیسه مجلس حتی از لزوم ساخت بمب اتمی سخن گفت.
هر چند هنوز پاسخی از سوی شورای عالی امنیت ملی به این نامه داده نشده است اما سرانجام مسعود پزشکیان به عنوان رئیس شورای امنیت ملی کشور، در آیین «سلام سفرا» به مناسبت فرارسیدن چهل و ششمین سالروز پیروزی انقلاب اسلامی گفت: «ما به دنبال سلاح هستهای نیستیم این فتوای رهبر انقلاب اسلامی است، حتی کسانی که در این کشور ادعا میکنند هم نمیتوانند ما را به سمت سلاح هستهای ببرند چرا که در دکترین نظام جمهوری اسلامی ایران قتل عام انسانهای بیگناه به هیچ وجه پذیرفته نیست.»
سید عباس عراقچی نیز در پاسخ به ادعای اخیر ترامپ مبنی بر تلاش برای پیشگیری از دستیابی به سلاح هستهای در توئیتی نوشت: «ایران یکی از طرفهای متعهد در NPT و دیگر اسناد جهانی منع اشاعه است، قبلا به صراحت اعلام کرده است که ایران تحت هیچ شرایطی به دنبال جستجو، تولید یا دستیابی به سلاح هستهای نخواهد بود. دستیابی به تضمینهای عملی مبنی بر اینکه ایران به سلاح هستهای نخواهد رسید دشوار نیست، مشروط بر اینکه متقابلا تضمینهای عینی برای خاتمه موثر اقدامات خصمانه علیه ایران - از جمله فشارهای اقتصادی و تحریمها - ارائه شود.»
وی اخیرا در گفتگو با شبکه الجزیره نیز اعلام کرده بود که ایران اکنون سلاح هستهای ندارد و این سلاحها جزو دکترین نظامی ایران نیستند. عراقچی همچنین فتوای مقام معظم رهبری را در این زمینه یادآور شد که ساخت، نگهداری و استفاده از سلاحهای هستهای حرام است.
وزیر خارجه در این گفتگو تأکید کرد که ایران توانایی ساخت سلاح هستهای را دارد، اما هیچ ارادهای برای تولید آن ندارد و این مسیر در حال حاضر به هیچوجه در دستور کار ایران قرار ندارد.
هر چند اظهارات رئیسجمهور و وزیر خارجه کشور به نوعی پاسخ به تهدیدات ترامپ تلقی شده است اما آیا میتوان آن را موضعگیری رسمی جمهوری اسلامی ایران دانست یا هنوز برای چنین نتیجهگیری زود است و موضعگیری پزشکیان و عراقچی را صرفا میتوان واکنشی به خط و نشان کشیدن رئیسجمهور آمریکا دانست؟
گفتنی است موضعگیری در برابر ادعاهای ترامپ صرفا محدود به رئیس دستگاه اجرایی کشور و رئیس دستگاه دیپلماسی نماند و رهبر انقلاب نیز در دیدار ۱۹ دی ماه ۱۴۰۳ به طور تلویحی نسبت به آن واکنش نشان داد. ایشان در دیدار با همافران خاطر نشان کردند: «اگر ما را تهدید کنند ما هم آنها را تهدید میکنیم، اگر تهدید خود را عملی کنند ما نیز تهدیدمان را عملی میکنیم و اگر به امنیت ملت ما تعرض کنند ما هم بدون تردید به امنیت آنها تعرض میکنیم.» با این حال هنوز در میان بیانات رهبر انقلاب سخنی دال بر تغییر در دکترین هستهای دیده نشده است.
در ادامه گفتگو با حسنعلی اخلاقی امیری و احمد آریایینژاد از امضاء کنندگان نامه درخواست تغییر دکترین هستهای به شورای عالی امنیت ملی را با ایسکانیوز میخوانید:
نامه نمایندگان مجلس حساسیت درباره موضوع را در مسئولین ایجاد کرد
اخلاقی امیری با اشاره به نامه ۳۹ نماینده مجلس خطاب به شورای عالی امنیت ملی به خبرنگار پارلمانی ایسکانیوز گفت: نامه ما درباره درخواست تجدیدنظر در دکترین دفاعی جمهوری اسلامی، اثر خودش را در فضای عمومی کشور گذاشت و بسیاری از مسئولان حساسیت لازم درباره موضوع مورد اشاره در نامه را پیدا کردند.
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس در واکنش به تهدیدات اسرائیل و لزوم افزایش سطح بازدارندگی کشورمان گفت: جمهوری اسلامی امروز بسیار قویتر از آن است که رژیم صهیونیستی بتواند از نظر نظامی صدمهای به آن وارد کند. آنها جرات نمیکنند که به نظام جمهوری اسلامی، جسارتی در این حد داشته باشند، زیرا ایران مثل سوریه یا عراق نیست.
وی در ادامه با اشاره به پروژه نفوذ دشمنان در صنعت هستهای کشور گفت: نمیتوان گفت احتمال ضربه زدن دشمن از طریق نفوذ به سایتهای هستهای ما صد درصد منتفی است، ولی همانطور که دشمن برای این کار برنامهریزی میکند، نیروهای نظامی و اطلاعاتی ما به همان میزان هوشیار و فعال هستند و زمینههای نفوذ را محدود میکنند و امروز اشراف اطلاعاتی ما هم بر دشمن و هم بر خطاهایی که ممکن است بر اثر آنها نفوذی به مراکز هستهای یا نظامی ما رخ دهد، بیشتر از قبل است و با حساسیت مضاعف نسبت به گذشته، جلوی هرگونه نفوذی را خواهیم گرفت.
اخلاقی امیری با تاکید بر این که عملیات وعده صادق ۳ نیز همچنان در دستور کار نیروهای مسلح جمهوری اسلامی قرار دارد، تصریح کرد: این نکته را با قاطعیت بیان میکنم و یک تحلیل نیست، بلکه یک خبر است. هر وقت که فرماندهان نظامی ما زمان عملیات را انتخاب کنند و انجام آن را به مصلحت بدانند، وعده صادق ۳ حتما انجام خواهد شد که قویتر و دقیقتر از عملیاتهای قبلی خواهد بود و اماکن حساستری از رژیم صهیونیستی را نشانه خواهد گرفت.
اگر دشمن به ایران ضربه بزند باید ضربه بخورد
احمد آریایینژاد در واکنش به امضای نامهای خطاب به شورای عالی امنیت ملی درباره درخواست برای تغییر دکترین هستهای کشور به خبرنگار پارلمانی ایسکانیوز گفت: جمهوری اسلامی کارهای لازم برای افزایش سطح بازدارندگی خود را انجام داده است و بازهم انجام خواهد داد، یعنی به دنبال آن هستیم که اگر دشمن بخواهد یک ضربه به ما بزند، حداقل یک ضربه هم دریافت کند و البته بهتر است سطح بازدارندگی را تا جایی بالا ببریم که دشمن بداند اگر یک ضربه بزند، چند ضربه دریافت میکند.
این نماینده مجلس شورای اسلامی با بیان این که عزیزانی از نمایندگان که نامه مورد اشاره را امضا کردهاند، تجزیه و تحلیل خود را دارند، گفت: البته که برای ما، ملاک در این زمینه فرمایش حضرت آقا است که تاکید کردهاند ساخت سلاح کشتار جمعی را حرام میدانیم. البته این مطلب درباره سلاح کشتار جمعی است، ولی ممکن است این وضعیت درباره سلاح دفاع جمعی وجود نداشته باشد. در این زمینه کارشناسان باید صحبت کنند و به جمعبندی برسند. البته ما باید تصمیم خودمان را پنهان نگه داریم، زیرا هیچوقت نباید برگهای برنده خودمان را برای دشمن تا بن دندان مسلح رو کنیم.
وی با تاکید بر این که در منطق ما کشتار جمعی جایی ندارد، ولی دفاع جمعی وظیفه است، تاکید کرد: اعتقاد ما این است که باید براساس منطق پیروزی خون بر شمشیر حرکت کنیم. گفتمان محور مقاومت با سلاح صادر نشده است و این سلاح ما نبوده بلکه نفوذ ماست که باعث شده است عده زیادی در خود آمریکا، علیه استکبار جهانی دست به تظاهرات بزنند و حتی تمثال مبارک حضرت آقا را از ساختمانهای این کشور آویزان کنند، بلکه فرهنگ شهادت و پیروزی خون بر شمشیر بوده که پیام ما را تا قلب اروپا و آمریکا برده است.
در زمینه تغییر دکترین هستهای تابع رهبر انقلاب هستیم
آریایینژاد در ادامه بیان کرد: جمعی از نمایندگان مجلس با امضای یک نامه خطاب به شورای عالی امنیت ملی، خواستار تغییر دکترین هستهای کشور شدهاند، اما در هر صورت، صلاح مملکت خویش
خسروان دانند؛ ما هم تصمیمگیری در این زمینه را به خسروان نظامی و دفاعی خودمان و در رأس همه خود حضرت آقا میسپاریم. دوستان تقاضایی دادهاند که حتما بررسی میشود و هر نتیجهای هم گرفته شود حتما خیر است. ما در این زمینه تابع ولایت هستیم و اگر هم مشورتی بدهیم، میدانیم تصمیمگیرنده نهایی خود حضرت آقا است.
وی باتاکید بر حمایت ایران از محور مقاومت گفت: ملتهای منطقه همگی حامی مردم مظلوم فلسطین هستند، ولی دولتهای منطقه حتما منافع خود را دنبال میکنند؛ در این میان، گاهی منافع حکام با منافع ملتها گره خورده است و برخی مواقع نیز منافع آنها با تاج و تخت خودشان گره خورده است. به همین دلیل، موضع هرکدام از کشورهای عربی در شرایط کنونی منطقه متفاوت است. جمهوری اسلامی ایران اما ضمن این که اعلام میکند به دنبال صلح در سراسر جهان بهویژه منطقه خاورمیانه است، به حکام کشورهای منطقه نیز توصیه میکند که سرنوشت خودشان را به سرنوشت دنیای استکبار گره نزنند.