ابوالفتح: با راهکار نظامی نمیتوانند برنامه هستهای ایران را از بین ببرند

صبح نو/ کارشناس مسائل آمریکا در پاسخ به این سوال که آیا آمریکا با حمله نظامی میتواند صنعت هستهای ایران را از بین ببرد، گفت: «من هم شنیدهام؛ مقامات ایرانی میگویند نه، مقامات غربی هم میگویند نه. اکثر قریب به اتفاق کارشناسانشان هم میگویند که این حملات برنامه هستهای ایران را از بین نمیبرد؛ حداکثر یکی، دو سال به تعویق میاندازد. ضمن اینکه این احتمال را ایجاد میکند که در آن صورت، ایران دیگر همه خط و خطوط را پشت سر بگذارد و وقتی حمله صورت گرفته، به سمت ساخت سلاح اتمی برود.»
امیرعلی ابوالفتح، کارشناس مسائل آمریکا در گفتوگو با «صبح نو» در خصوص بررسی راهبردی چالشهای ایران و آمریکا اظهارکرد: «از نظر آنها، ایران بزرگترین حامی گروه های مقاومت در جهان، بزرگترین دشمن اسرائیل است و میخواهد به سلاح اتمی دست پیدا کند و منطقه غرب آسیا را به آتش بکشد. این ادعایی است که آمریکاییها مطرح میکنند. حالا اینکه این ادعا درست است یا نه، باید خودشان بگویند؛ من نمیتوانم در اینباره حرفی بزنم.»
وی افزود: «در اسناد امنیت ملی آمریکا، مقامات عالیرتبه آنها معمولا از چهار کشور نام میبرند: دو کشور بهعنوان تهدیدات بینالمللی (چین و روسیه) و دو کشور بهعنوان تهدیدات منطقهای (کره شمالی در شرق آسیا و ایران در غرب آسیا) نگرانی آنها از ایران بهخاطر توان اقتصادی ایران نیست؛ چراکه ایران در اقتصاد جهانی سهم بالایی ندارد. آنچه برای آنها مهم است، انگیزه ایران برای برهم زدن نظمی است که خودشان در سطح جهان و منطقه ایجاد کردهاند. آنها نگران رفتارهای ایران هستند که تحت عنوان «رفتارهای تنشزا» از آن یاد میکنند و میگویند ایران باید مهار شود. این نگرانیها بیشتر در حوزه سیاسی و امنیتی است تا اقتصادی.» وی در پاسخ به این سوال که دونالد ترامپ چقدر ممکن است بتواند اجماع جهانی علیه ایران ایجاد کند؟، گفت: «کاری که ترامپ با کانادا میکند، نشان میدهد که اصلا افکار عمومی یا اجبار بینالمللی برایش اهمیتی ندارد. وقتی با صراحت میگوید «آمریکا فرست» هیچ باری هم ندارد که «آمریکا اونلی» شود؛ یعنی به جای «اول آمریکا» شود «آمریکای تنها» ممکن است معتقد باشد که ایالات متحده به تنهایی قدرتمند است، به خصوص در حوزههای نظامی که اصلا نیازی به کسی ندارد. اگر احساس کند کاری باید انجام بدهد، انجامش میدهد؛ اینکه بتواند یا نتواند، بحث دیگری است.»
دولت ترامپ و اجماع جهانی: آیا آمریکا به دنبال همراهی دیگر کشورهاست؟
کارشناس مسائل آمریکا ادامه داد: «اما اینکه تصور کنیم آمریکا نگران اجماع جهانی باشد؟ در مورد غزه چطور حرف میزند؟ عالم و آدم با او مخالفاند، حتی در داخل حزب خودش هم با او مخالفاند. بااینحال از حرفش برنمیگردد. البته هنوز حرفش عملیاتی نشده و به مرحله عمل درنیامده، ولی برای این شخص، اجبار جهانی اصلا جایگاهی ندارد. او معتقد است که جهان باید از آمریکا تبعیت کند، نه اینکه آمریکا به دنبال اجماع جهانی باشد.»
ابوالفتح در خصوص احتمال حمله نظامی آمریکا به ایران گفت: «احتمال حمله افزایش پیدا کرده. به اعتقاد من، احتمال حمله بالا رفته، ولی این به این معنا نیست که آمریکا قطعا حمله خواهد کرد. شاید حتی تا لحظه آخر، نزدیکان ترامپ هم ندانند که حمله میشود یا نه. یک نمونهاش زمانی بود که آن پهپاد آمریکایی را – به فرض - ایرانیها سرنگون کردند. تا لحظه آخر تصور میشد که عملیات انجام میشود؛ حتی بیانیه بعد از بمباران ایران هم تهیه شده بود. معاون وقت رئیسجمهور آمریکا میگوید: «من رفتم خانه دوش بگیرم، برگشتم، زنگ زدند گفتند که تصمیم رئیسجمهور عوض شده.» وی اظهارکرد: «اگر توافقی حاصل نشود و بحث مکانیزم ماشه مطرح شود یا خروج امروز فعال شود یا ایران از انپیتی خارج شود، احتمالش وجود دارد؛ ولی باز هم قطعی نیست. چون همه اینها تا حدی به توان دفاعی و آفندی و پدافندی ایران بستگی دارد که البته من خیلی در این زمینه تخصص ندارم. نظامیها معتقدند که بهخاطر توان دفاعی و تهاجمی ایران، آمریکاییها حمله نمیکنند. این اظهارات مقامات نظامی کشور است. سیاسیون هم همین را میگویند.»
آیا حمله نظامی آمریکا میتواند برنامه هستهای ایران را متوقف کند؟
کارشناس مسائل آمریکا در پاسخ به این سوال که آیا آمریکا با حمله نظامی میتواند صنعت هستهای ایران را از بین ببرد، گفت: «من هم شنیدهام؛ مقامات ایرانی میگویند نه، مقامات غربی هم میگویند نه. اکثر قریب به اتفاق کارشناسانشان هم میگویند که این حملات برنامه هستهای ایران را از بین نمیبرد؛ حداکثر یکی، دو سال به تعویق میاندازد. ضمن اینکه این احتمال را ایجاد میکند که در آن صورت، ایران دیگر همه خط و خطوط را پشت سر بگذارد و وقتی حمله صورت گرفته، به سمت ساخت سلاح اتمی برود.»
ابوالفتح تصریح کرد: «یکی از فرماندهان نظامی آمریکا چند روز پیش، در سنا، برای گرفتن یک پُست گفته بود که مشکل هستهای ایران با حمله نظامی حل نمیشود و نیاز به فعالیت دیپلماتیک و اقتصادی و از اینجور چیزها دارد. این یعنی فقط با بمباران نمیتوانند این مشکل را حل کنند.»
وی یاد آور شد: «این تحلیل وجود دارد که اگر آمریکا مطمئن بود با بمباران میتواند این موضوع را حل کند و از این نگرانی خلاص شود، چهبسا تا حالا این کار را کرده بود. اگر تا حالا بمباران نکردهاند، شاید یک دلیلش این باشد که به این جمعبندی یا به این اطمینان نرسیدهاند که بمباران میتواند برنامه هستهای ایران را نابود کند.» کارشناس مسائل آمریکا اظهارکرد: باز هم باید مسئولین سازمان انرژی اتمی و نظامی بگویند که این تأسیسات تا چه اندازه آسیبناپذیرند، اگر چند روز آسیب ببینند، آیا قابل جبران هستند یا نه و اینکه چقدر در روند فعالیت هستهای ایران به لحاظ کمی و کیفی تأثیر میگذارد. اینها را باید مسئولین امر توضیح بدهند.»