سخنگوی جبهه اصلاحات: پیروزی ایران در مذاکرات، پایگاه حداقلی تندروها را به حداقلترین خواهد رساند

روز شنبه مذاکرات کارشناسی و فنی میان ایران و آمریکا برگزار می شود. اما این مذاکرات می تواند امیدبخش باشد؟ چرا با وجود آنکه وزارت خارجه فضای مذاکرات مثبت اعلام کرده، باز هم عده ای آن را بی فایده می دانند؟ این ها سوالاتی است که جواد امام، فعال سیاسی اصلاح طلب در گفت و گویی با خبرگزاری خبرآنلاین به آن ها پاسخ داده است.
سخنگوی جبهه اصلاحات به خبرگزاری خبرآنلاین گفت: « پیروزی ایران در مذاکرات، پایگاه حداقلی تندروها را به حداقلترین خواهد رساند و باید پاسخگوی هزینه هایی که به کشور تحمیل کردند باشند.»
وی ادامه داد: « اگر فضای این دو جلسه مثبت نبود، مذاکرات وارد مرحله کارشناسی نمی شد. بعد از نشست دوم اعلام شد که کارشناسان دو طرف باید موضوع را دنبال کنند، بنابراین، آنچه هویداست فضای مثبتی بر مذاکرات حاکم است.»
مشروح گفتگوی جواد امام، سخنگوی جبهه اصلاحات را در ادامه بخوانید؛
********
* آقای امام! ارزیابی شما از دور دوم مذاکرات غیر مستقیم ایران و آمریکا چیست و چقدر می تواند امیدبخش باشد؟
فکر می کنم، پذیرفتن مذاکرات از سوی حاکمیت به صورت غیرمستقیم، پالس های مثبتی که از سوی جامعه بین الملل، کارشناسان و هیأت های مذاکره کننده ایران و آمریکا داده می شود و همچنین بازخوردهایی جامعه در حوزه اقتصادی گرفته؛ حاکی از فضای مثبتی است که بر روند مذاکرات حاکم شده است.
ما خیلی این دغدغه را که مذاکرات مستقیم یا غیرمستقیم باشد را نداریم اما همین که واسطه ها کنار رفتند، و ایران به صورت هوشمندانه مصالح عمومی و منافع ملی را در نظر گرفته، اتفاق مثبتی است. این مطالبات در دهه های اخیر مطرح شده بود. با توجه به فتوای مقام معظم رهبری، ایران به دنبال داشتن سلاح هسته ای نیست که این موضوع خودش یک امتیاز محسوب می شود. ترامپ هم ادعا کرده که به دنبال منع یا گرفتن دانش هسته ای از ایران نیست. بر اساس همان غنی سازی ۳/۶۷ درصد که از زمان آقای خاتمی توافق شده بود و به رسمیت شناختند، در صنایع دارویی، کشاوری و و تولید برق استفاده می شود.
زمینه را در داخل کشور برای آشتی ملی فراهم کنیم
با پذیرش این اتفاق در مذاکرات باید به جهان ثابت کنیم که به آنچه گفتهایم پایبند خواهیم بود و به دنبال سلاح هستهای نیستیم. باید آن فضایی که برای ایران هراسی در منطقه ایجاد شده و رژیم غاصب جنایتکار از آن سود میبرد را متوقف کنیم و گویا این موضوع مورد توافق واقع شده است. بحث های حاشیهای هم مانند آنکه آمریکا به دنبال محدودیت های دیگر است، مطرح می شود. فضای این دو نشست اخیر نشان می دهد که آن حواشی برای ایجاد یک فضای روانی بود تا ایران را از نشستن بر میز مذاکره دور کنند. اما پاسخ مثبتی که جمهوری اسلامی به نامه دونالد ترامپ داد، فرصت خوبی را فراهم کرد که باید از آن استفاده کنیم.
به موازات این، باید برای پشتیبانی و حمایت بیشتر از تیم مذاکره کننده، زمینه را در داخل کشور برای آشتی ملی فراهم کنیم که با توجه به شرایط کشور و جامعه بین الملل، از یک انسجام و قدرت هم افزایی بیشتری برخوردار باشیم. اگر فضای این دو جلسه مثبت نبود، مذاکرات وارد مرحله کارشناسی نمی شد. بعد از نشست دوم اعلام شد که کارشناسان دو طرف باید موضوع را دنبال کنند، بنابراین، آنچه هویداست فضای مثبتی بر مذاکرات حاکم است.
پیروزی ایران در مذاکرات، پایگاه حداقلی تندروها را به حداقلترین خواهد رساند
* علی رغم اینکه ایران و آمریکا مذاکره را مثبت ارزیابی کردند، برخی روزنامه های اصولگرا گفتند که مذاکره بی فایده است. با توجه به اینکه مذاکرات غیر مستقیم تصمیم نظام است اما چرا این ادعا را مطرح می کنند و آیا به دنبال به بن بست کشاندن مذاکرات هستند؟
به هر حال، شرایط امروز ناشی از سیاست ها غلط و فشارهای همین افراد جریان افراطی است که انقلابی نما نامیده می شوند. خوشبختانه تا به امروز مردم دست رد به سینه این افراد افراطی زدند. منافع این افراد ایجاب می کنند با مذاکرات مخالفت کنند. هرچه جامعه ایران رو به آرامش قدم بگذارد و فضا مثبت باشد، آنان این پایگاه حداقلی را هم از دست خواهند داد و تهدید برایشان محسوب می شود.
در واقع این امکان از افرادی که از این فضا به دنبال کاسبی، جو امنیتی و حذف رقبا بودند، سلب خواهد شد. اکثریت جامعه از این مذاکرات استقبال کردند و منافع جامعه ایجاب می کند تا بر سر منافع خودمان کوتاه نیاییم. باید ابهامات را برطرف کنیم و با تعامل با دنیا، تهدیدات را از کشور دور کنیم.
* یعنی تندروها پس از مذکرات منزوی خواهد شد؟
قطعا، پیروزی ایران در مذاکرات، پایگاه حداقلی آنان را به حداقلترین خواهد رساند و باید پاسخگوی هزینه هایی که به کشور تحمیل کردند باشند.
ما باید بر اساس منافع مردم تصمیم بگیریم
* اخیرا گفته می شود که برخی مخالفان دولت در مجلس به دنبال متوقف کردن بررسی لوایح پالرمو و CFT هستند. آیا این به این معنا است که می خواهند ضربه ای جدید به دولت بزنند؟ آیا بررسی لوایح پالرمو و CFT می تواند ارتباطی به مذکرات داشته باشد؟
قطعا مذاکرات، فضای مثبتی بر این روند خواهد بود و از این بن بستی که قرار داریم، خارج خواهیم شد. به هر حال، تحریم هایی که ظالمانه بر کشور تحمیل شده ناشی از عملکرد همین جریان افراطی و تندرو بوده است. ما با عدم پیوستن به این معاهدات بین المللی یک محدودیت مضاعفی را برای کشور ایجاده کرده ایم که هزینه آن را مردم متحمل شده اند. آقایان هم از این رفتارهای غیر شفاف برای منافع سیاسی خودشان بهره برداری می کنند.
قطع بودن تعامل ما با دنیاف چه منافعی دارد؟ آنان معتقدند که این لوایح زمینه جاسوسی را فراهم می کنند، کدام کشور است که اقدامات خاصی نداشته باشد یا اگر تخلفی را بخواهد انجام دهد، از مسیرهای رسمی اقدام کند؟ تمام کشورهای دنیا، عضو این معاهده هستند. در حال حاضر، بخش خصوصی هم متضرر شده است. جریان مخالف به دنبال تامین منافع گروه خاصی است و ما باید بر اساس منافع مردم تصمیم بگیریم.