یک روزنامه ایتالیایی: ایران و آمریکا به دنبال راه سوم؛ یک توافق چارچوبی و سیاسی که مسیر را برای توافقی بلندمدتتر هموار سازد

انتخاب/ لاریپابلیکا نوشت: میان دستیابی به یک توافق کامل که هنوز دور از دسترس است و نبودِ هرگونه توافق، ممکن است راه سومی وجود داشته باشد برای جلوگیری از فروپاشی مذاکرات هستهای میان ایران و ایالات متحده: یک توافق چارچوبی و سیاسی که نکات اصلی مذاکره و اهداف مورد نظر برای دستیابی را مشخص کند و مسیر را برای توافقی بلندمدتتر هموار سازد. این پیشنهاد اکنون روی میز هیأتهایی قرار دارد که دیروز در رم برای پنجمین دور مذاکرات غیرمستقیم گرد هم آمدند، در حالی که دیپلماتهای عمان نقش میانجیگری و انتقال پیامها میان دو طرف را ایفا میکردند. تیم آمریکایی را استیو ویتکوف، فرستاده ویژه آمریکا در امور خاورمیانه، رهبری میکرد که نیم ساعت پیش از پایان دیدار، محل اقامت سفیر عمان را ترک کرد. در سوی دیگر، هیأت ایرانی به سرپرستی وزیر امور خارجه عراقچی حضور داشت که بلافاصله پس از آن برای دیدار با پیترو پارولین، وزیر خارجه واتیکان، و پل ریچارد گلگر، وزیر روابط واتیکان با کشورها، به واتیکان رفت.
در ادامه این مطلب آمده: مذاکرات میان واشنگتن و تهران تاکنون به نتیجه مثبتی نرسیدهاند: نقطه اصلی اختلاف همچنان مسئله غنیسازی اورانیوم است. آمریکاییها اصرار دارند که ایران نباید اورانیوم را غنیسازی کند، زیرا این موضوع میتواند راه را برای ساخت سلاح هستهای هموار کند. اما برای ایرانیها، که بر ماهیت صلحآمیز برنامه هستهای خود تأکید دارند، چنین درخواستی از نظر سیاسی برای تهران غیرقابلقبول است. یکی از گزینههایی که برای خروج از بنبست مورد بررسی قرار دارد، به گفته یک منبع دیپلماتیک مطلع از پرونده به روزنامه «ریپوبلیکا»، «توقف برنامه غنیسازی اورانیوم ایران به مدت سه سال، در ازای برداشته شدن بخشی از تحریمها» است. در این دوره گذار، قرار است آژانس بینالمللی انرژی اتمی دسترسی گستردهای به تأسیسات هستهای ایران برای بازرسی داشته باشد. آمریکاییها میتوانند حسن نیت تهران را بررسی کنند و دولت میانهروی رئیسجمهور پزشکیان نیز خواهد توانست از این توافق بهعنوان دستاوردی ملموس برای احیای اقتصادی در بحرانزده بهره بگیرد. البته موانع زیادی در مسیر این توافق وجود دارد، از جمله بیاعتمادی عمیق میان دو طرف.
عمانیها و ایتالیاییها تلاش دارند پل میان دو طرف را تقویت کنند. مسقط پیشنهادهای متعددی برای پر کردن فاصله میان مذاکرهکنندگان روی میز گذاشته است. ایتالیا نیز همچنان آمادگی خود را برای میانجیگری اعلام کرده است: «ما آمادهایم تا میزبان گفتوگوهای بیشتر صلح باشیم، زیرا رم میخواهد هرچه بیشتر در مرکز ابتکاراتی باشد که به صلح در اوکراین و خاورمیانه منجر میشوند»، این را آنتونیو تاجانی، وزیر امور خارجه ایتالیا، گفته است؛ کسی که دیروز با همتای عمانی و همچنین با وزیر امور خارجه ایران گفتوگو کرد. در رم، رئیس موساد، دیوید بارنئا، و وزیر امور راهبردی اسرائیل، ران درمر، نیز حضور داشتند که پیش از آغاز مذاکرات با ایرانیها با ویتکوف دیدار کردند. اسرائیل همواره بر این باور بوده که تنها گزینه نظامی میتواند جاهطلبیهای هستهای ایران را متوقف کند، اما به نظر میرسد دونالد ترامپ در این زمینه با بنیامین نتانیاهو هماهنگی کامل ندارد.