ادعای نیویورک تایمز مبنی بر ارائه " طرح 9 مرحلهای" ایران به غرب
بروزرسانی
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، به ادعاي اين گزارش اين طرح مستلزم مصالحههاي بسياري از جانب غرب است که با برچيدن کليه تحريمهايي آغاز ميشود که فروش نفت را ممنوع کرده و به سقوط ارزش پول ايران منجر شده است و مقامات آمريکايي آن را غيرعملي خوانده و رد کردهاند. در هر حال مقامات ايران از ديدارشان از سازمان ملل در هفته گذشته براي جلب حمايت استفاده کردند.
بنابراين گزارش طرح ايران مبتني بر يک پيشنهاد است که در ماه ژوئيه به مقامات اروپايي ارائه شد. اين طرح ضرورتا لغو گام به گام تحريمها را خواستار شده است در حالي که ايرانيها به کار در يکي از دو سايتي که در آن غنيسازي معروف به 20 درصدي انجام ميگيرد، خاتمه ميدهند. فقط وقتي ايرانيها به گام نهم برسند ـ بعد از لغو کليه تحريمها و جريان يافتن دوباره درآمدهاي نفتي ـ "تعليق" توليد اورانيوم با غناي متوسط در سايت زيرزميني موسوم به فردو انجام خواهد گرفت.
مقامات دولت اوباما مدعياندکه اين معامله تضمين نميکند که ايران نتواند سلاح توليد کند.
يک مقام عاليرتبه دولت اوباما گفت: با روشي که آنها پيريزي کرده اند، سوخت ميتواند جابجا شود و داخل کشور باقي بماند. آنها ميتوانند ظرف کمتر از يک ثانيه اين برنامه را از سر بگيرند. مجبور نيستند به هيچ سوال بازرسان درباره شواهدي که ميگويد تحقيقاتي درباره فنآوري تسليحات هستهيي انجام دادهاند، پاسخ دهند اما در هر حال بر بيانيهاي از جانب آژانس مبني بر اينکه کليه مسايل حل شده است، اصرار خواهند کرد.
اين مقام افزود: اما ما قرار است تحريمهايي را لغو کنيم که اعمال دوباره آنها اگر بتوانيم توافق کشورها را جلب کنيم، سالها وقت ميبرد.
اين گزارش حاکي است: آمريکا پيشنهادي رسمي روي ميز نگذاشته است اما رئوس کلي راهي به سوي يک راه حل که پيش از تابستان براي مقامات ايراني تشريح کردند تقريبا تصوير آيينهاي پيشنهاد 9 مرحلهاي ايران است.
از منظر آمريکا ايران توليد غنيسازي 20 درصدي را فورا متوقف ميکند، ذخاير موجود را به خارج از کشور منتقل ميکند و کارخانه فردو راتعطيل ميکند.
سپس آمريکا و متحدينش برخي همکاريها در پروژههاي هستهيي غيرنظامي را پيشنهاد خواهند کرد و با اضافه نکردن تحريمهاي جديد در شوراي امنيت سازمان ملل موافقت ميکنند. اما تحريم هايي که اقتصاد ايران را تحت فشار گذاشته تا زماني که توافقي نهايي حاصل شود برجا ميماند.
اين گزارش مدعي است که از زمان بازگشت محمود احمدينژاد به تهران مقامات ايران به دنبال نشانهاي از اين هستند که پيشنهادشان اگرچه واشنگتن آن را رد کرده است بتواند مبناي يک گفتوگو واقع شود.
اين گزارش حاکي است يافتن نقاط مشترک ميان پيشنهادات ايران و آمريکا دشوار است. هر دو کشور ميخواهند اهرم خود را حفظ کنند بنابراين ايرانيها براين باورند که حفظ قابليت توليد اورانيوم ضروري است و هرگونه پيشنهادي براي برچيدن زيرساخت هستهيي که ايجاد کردهاند و ميگويند براي اهداف غيرنظامي است را رد ميکنند. همينطور آمريکاييها، اروپاييها و اسرائيليها معتقدند که بايد فشار دايم تحريمها حفظ شود.
به گزارش ايسنا ادعاي نيويورک تايمز درباره ارائه چنين طرحي از سوي ايران در حالي منتشر ميشود که ايران در مذاکرات با 1+5 در مسکو به طور جامع پيشنهادها، ديدگاهها و راهکارهاي خود را در رابطه با موضوع هستهيي ايران و نيز موضوعات مورد علاقه غيرهستهيي دو طرف در قالب پاورپوينت ارايه کرد و اين آخرين طرحي بود که به صورت رسمي از سوي ايران به 1+5 ارائه شد.
براساس بندي از اين پيشنهادها؛ شروع همکاريها و آغاز گامهاي متقابل نيازمند بستري مناسب و چشماندازي واضح و روشن از روند است. در اين راستا تصريح هر طرف نسبت به مطالبه طرف مقابل نشاندهنده تعهد لازم هر طرف براي به فرجام رسيدن روند گفتوگوها است.
جمهوري اسلامي ايران؛ يک بار ديگر بر تکاليف خود در معاهده ان پي تي با تمرکز بر مخالفت با دستيابي به سلاح هستهيي تأکيد کرده و بر اساس فتواي مقام معظم رهبري مجددا آن را اعلام ميکند.
5+1؛حقوق هستهيي جمهوري اسلامي ايران در ماده 4 ان پي تي بهويژه فعاليتهاي غنيسازي را بهرسميت شناخته و آن را علنا اعلام ميکند.
همچنين در بخش ديگري از اين پيشنهادها آمده است:
جمهوري اسلامي ايران؛ براي تأمين سوخت غني شده مورد نياز رآکتور تحقيقاتي تهران با 1+5 همکاري ميکند.
5+1؛ براي اعتمادسازي نسبت به مقاصد خود، تحريمها را لغو کرده و موضوع ايران را از دستورکار شوراي امنيت خارج ميکند.
به گزارش ايسنا معاون دبير شوراي عالي امنيت ملي کشورمان نيز در تاريخ پنجم مهرماه تاکيد کرد: جمهوري اسلامي ايران بر استيفاي کامل حقوق هستهيي ملت ايران براي برخورداري از همه ظرفيتهاي فناوري صلحآميز هستهيي پافشاري ميکند.
علي باقري گفت: جمهوري اسلامي ايران با اقتدار و ابتکار عمل پيشنهادهاي خود را براي ادامه گفتوگوها در مسکو ارائه کرد که اين پيشنهادها نيز براي اطلاع افکار عمومي جهان منتشر شد.
باقري افزود: پس از گفتوگوهاي مسکو، دکتر جليلي در نامهاي به خانم اشتون با اشاره به تاکيد ملت ايران بر دفاع از حقوق خود هشدار داد که دچار اشتباه محاسباتي نشوند، از اين رو با توجه به منطق روشن اين پيشنهادها، اکنون نوبت 1+5 است که به اين پيشنهادها پاسخ دهد.
معاون دبير شوراي عالي امنيت ملي با اشاره به گفتوگوي اخير جليلي و کاترين اشتون در استانبول اظهار داشت: در اين ديدار با تاکيد بر مفاد پيشنهادهاي مسکو و تاکيد ملت ايران بر حقوق هستهيي خود، از خانم اشتون پاسخ پيشنهادهاي جمهوري اسلامي ايران مطالبه شد.
باقري با اشاره به جمعبندي نشست دوجانبه استانبول گفت: خانم اشتون ضمن مفيد و سازنده خواندن اين گفتوگوها اظهار داشت پس از مشورت با 1+5 مجددا گفتوگو خواهد کرد.