در نشست شورای حکام مطرح شد: توصیه 'سلطانیه' به چند کشور غربی/ اعتراض به سخنان 'آمانو'/ شرط ایران برای دسترسی به 'پارچین'
ايرنا
بروزرسانی
ايرنا/ نماينده ايران در آژانس بين المللي انرژي اتمي به برخي کشورهاي غربي توصيه کرد که از سخنراني هاي سياسي مخرب دست بردارند و اجازه بدهند ايران و آژانس به گفتگوهاي خود به گونه اي حرفه اي و در فضايي آرام ادامه دهند.
به گزارش ايرنا، علي اصغر سلطانيه که روز چهارشنبه در نشست شوراي حکام آژانس بين المللي انرژي اتمي سخن مي گفت، تصريح کرد: من به دبيرخانه و معدودي از کشورهاي غربي توصيه مي کنم که سخنراني هاي سياسي مخرب خود را متوقف کنند و اجازه دهند که ما به گفتگوهاي خود به گونه اي حرفه اي و در فضايي آرام ادامه دهيم.
وي تاکيد کرد: به محض آنکه آژانس مواضع مشروع و موجه اعلامي ما در متنهاي پيشنهادي در خلال آخرين ديدار در وين در تاريخ ۱۵ مه ۲۰۱۳ را بپذيرد آنگاه رويکرد ساختاري نهايي مي شود و ايران آماده ارائه دسترسي به پارچين طبق مداليته خواهد بود.
سلطانيه در ادامه سخنان خود به نطق افتتاحيه يوکيو آمانو مديرکل آژانس در نشست شوراي حکام اعتراض و تاکيد کرد که پرسشنامه اطلاعات طراحي راکتور تحقيقاتي آب سنگين قبلا حدود ده سال پيش به طور داوطلبانه به آژانس تحويل شده است.
نماينده ايران در آژانس خاطرنشان کرد: اگرچه با توجه به عدم اجراي کد اصلاحي ۱/۳، ما تکليفي براي ارائه دسترسي به اين سايت نداريم اما آژانس همچنان آخرين اطلاعات روز آمد را از طريق بازرسيهاي مستمر دريافت مي کند. قويا توصيه مي کنم که ما را در همکاري داوطلبانه خود از جمله دسترسي دادن به سايت IR-۴۰مايوس نسازيد.
متن کامل سخنان سلطانيه در شوراي حکام را درپي مي خوانيد:
'در آغاز سپاسگزاري صميمانه کشورم را براي حمايت پايدار و قطعي اعضاي خانواده جنبش عدم تعهد که در اين نشست اعلام گرديد ابراز مي دارم. بي ترديد استقامت در کسب حق مسلم مان براي استفاده صلح آميز از انرژي هسته اي و مقاومت در برابر فشارها، تحريمها، ترور دانشمندان عزيز هسته اي و تهديد به حمله هاي مسلحانه، مانع بکارگيري اين گونه سناريوها در ساير کشورهاي در حال توسعه خصوصاً اعضاي عدم تعهد مي شود. ما اجازه نمي دهيم که سياستهاي غير عادلانه و رويکردهاي تعدادي کشور غربي به آژانس تحميل گردد. جمهوري اسلامي ايران بهاي سنگيني براي عدم مصالحه و تعهد نسبت به اصول اساسي مندرج در قانون اساسي اش پرداخت نموده است. امتياز ندادن براي حق مسلم استفاده صلح آميز از انرژي هسته اي از جمله غني سازي اورانيوم نمونه آشکاري از آن مي باشد.
آقاي رئيس،
اجازه دهيد سالگرد ارتحال بنيانگذار جمهوري اسلامي ايران، امام خميني (ره) را پاس بدارم. مايلم انديشه ها و ديدگاه هاي ايشان را در زمينه سلاح هاي هسته اي در اينجا مطرح نمايد. اين نقل قول کوتاه و مرتبط با موضوع از حدود سه دهه پيش، محکوميت کاملا آشکار ايشان عليه يک سلاح خطرناک را که نژاد بشري را نابود مي کند نشان مي دهد:
«.... اگر آنها به توليد سلاح هاي اتمي بزرگ غيره ادامه دهند جهان بسوي نابودي خواهد رفت و ملتها دچار خسارات عمده اي خواهند شد.
هر کسي در هر کجا که هست، نويسندگان، روشنفکران، علما و دانشمندان سراسر جهان بايد مردم را از اين خطر آگاهي دهند تا تورده هاي مردم در مقابل اين دو قدرت بايستند و مانع گسترش اين سلاح ها شوند ....» (ترجمه از متن انگليسي)
آقاي رئيس،
پس از ده سال بحثهاي سياسي درباره فعاليتهاي هسته اي ايران که محيطي همراه با کشمکش را به وجود آورده و روح وين را به مخاطره افکنده و کشورهاي عضو را دچار دسته بندي کرده است الان زمان آن فرا رسيده است که اين روند تغيير کند.
آخرين گزارش مدير کل اين پيام آشکار زير را به همگان مي دهد:
الف ـ ايران در فن آوري غني سازي مستقل و متبحر است.
ب ـ فعاليتهاي هسته اي ايران از جمله غني سازي بدون هيچ گونه مانعي ادامه مي يابد.
ج ـ ايران داراي دستاوردهاي تکنولوژيکي خصوصاً در زمينه طراحي، توليد، آزمايش و راه اندازي نسل پيشرفته سانتريفيوژها مي باشد.
د ـ ايران پيشرفت زيادي در توليد قطعات رآکتور تحقيقاتي آب سنگين اراک IR۴۰ با استاندارد بالا داشته است و حرکت به سوي تکميل ساخت آن با موفقيت در حال انجام است. لطفا توجه داشته باشيد که بيماراني که با سرطان در حال مبارزه مي باشند عمده ترين افرادي هستند که از راديو داروهايي که قرار است در اين رآکتور توليد شود بهره مي برند و تعداد اندکي از کشورهايي به بهانه قطعنامه هاي غير قانوني شوراي امنيت سازمان ملل متحد بر توقف آن اصرار دارند.
هـ ـ ايران در بقيه چرخه سوخت هسته اي از جمله کشف اورانيوم، تبديل و توليد سوخت موفق است. يادآوري مي کنم که بنا به گزارش مدير کل هيچ فعاليت بازفرآوري در ايران نبوده است. نمي دانم توجيه قطعنامه هاي شوراي امنيت سازمان ملل متحد که خواستار تعليق فعاليتهاي بازفرآوري است که وجود ندارد چيست.
و ـ همه فعاليتهاي هسته اي ايران در ۱۶ عدد از تاسيسات هسته اي و ۹ محل مربوطه بر اساس موافقتنامه جامع پادمان (INFCIRC/۲۱۴) تحت بازرسي کامل قرار دارند.
زـ هيچ مدرکي دال بر انحراف فعاليتها و مواد هسته اي به سمت اهداف نظامي يافت نشده است.
ح ـ آژانس قادر است فعاليتهاي راستي آزمايي خود را در ايران بدون هر گونه مانعي ادامه دهد.
آقاي رئيس، هياتهاي محترم،
بر اساس واقعيتهاي فوق که در گزارش مفصل مدير کل منعکس شده است براحتي مي توان نتيجه گرفت که:
۱ـ ايران براي تعليق فعاليتهاي هسته اي که به اهداف صلح آميز اختصاص دارد تسليم فشارها نشده است.
۲ـ تحريمها بيماران ايراني را هدف گرفته است نه ماشينهاي سانتريفيوژ را زيرا همه قطعات در ايران ساخته مي شوند بنابراين تحريمها اثري در کاهش فعاليتها نداشته است. بر عکس فشارهاي سياسي و تحريمها تصميم ملت ايران را براي انتفاع از حق انکار ناپذير استفاده صلح آميز از انرژي هسته اي تقويت نموده است.
بنابراين تعداد کمي از کشورهاي غربي که پرونده را باز نگه داشته اند بايد در اين زمينه واقعيت را بپذيرند و از خيالات بيرون بيايند و گامهاي مهم زير را براي حل و فصل دوستانه و پايدار اين موضوع بردارند:
۱ـ حق ايران براي غني سازي اورانيوم را به رسميت بشناسند. همانطور که رهبر معظم جمهوري اسلامي ايران در مارس ۲۰۱۳ روشنگري نموده اند: «آمريکاييها نمي خواهند از طريق مذاکرات هسته اي به راه حل برسند. اگر آمريکاييها مي خواهند مساله هسته اي ايران را حل کنند راه حل خيلي ساده است: آنها بايد حق ايران براي غني سازي اورانيوم براي مقاصد صلح آميز را بپذيرند.» (ترجمه از انگليسي)
۲ـ ورود شوراي امنيت سازمان ملل متحد در پرونده فني آژانس بين المللي انرژي اتمي در مورد انرژي هسته اي ايران را متوقف سازند.
۳ـ اقدامات خصمانه از جمله تحريمها را متوقف کنند.
۴ـ در مذاکرات ميان ايران و ۱+۵ با رويکردي سازنده و کاملا متعهد به اصول احترام متقابل، جايگاه برابر و رويکرد گام به گام دو سويه بدون تاخير بيشتر پاي ميز مذاکره بيايند. در اين خصوص بايد نگراني خود را از بيانيه مايوس کننده سفير محترم آلمان از طرف EU۳+۳ يا ۱+۵ ابراز نمايم.
۵ـ در عين حال من دبيرخانه را نصيحت مي کنم که از بحثهاي سياسي ميان ايران و طرفهاي ذي دخل فاصله بگيرد و صرفا بر وظايف فني خود متمرکز گردد. من تکرار مي کنم که دبيرخانه هيچ وظيفه اي ندارد که به تعليق غني سازي يا تحريمها، سياست هسته اي يا ابعاد فعاليتهاي هسته اي ايران بپردازد. در اين راستا دبيرخانه نبايد در ادعاهايي که با تحريکات سياسي مطرح شده اند از قبيل ابعاد نظامي احتمالي کذايي و فراتر از رويه فني پادماني خود دخيل گردد. آژانس وظيفه روشني دارد و آن راستي آزمايي مواد يا فعاليتهاي هسته اي اعلام شده از سوي ايران است. آژانس بايد فعاليتهاي پادماني را به نحوي بي طرفانه و حرفه اي بر اساس پادمانهاي معطوف به مواد هسته اي و نه مطالب دريافت شده از سرويسهاي اطلاعاتي و گروه هاي تروريستي وابسته به آنها به بهانه «منابع آزاد» دريافت نمايد. در طول دهه گذشته دبيرخانه حل و فصل اين مباحث و سوء تفاهمات را تسهيل نکرده است بلکه وضعيت را پيچيده کرده است. گزارشها تعهدات قانوني را از اقدامات داوطلبانه متمايز نساخته اند و ميان تعهدات پادماني معاهده منع گسترش سلاح هاي هسته اي (NPT) و درخواستهاي سياسي خاص قطعنامه هاي غير قانوني شوراي حکام و شوراي امنيت سازمان ملل متحد تمايز قايل نشده اند و بر اين اساس سردرگمي ها را افزايش داده اند و حتي در برخي موارد به تنش ميان کشورهاي عضو دامن زده اند.
۶ـ اگر گامهاي مثبت پيشنهاد شده برداشته شوند مطمئن هستم که ايران در جايگاهي قرار خواهد گرفت که اقدامات داوطلبانه بيشتري را به منظور رفع ابهامات در برخي مسايل باقيمانده انجام دهد که البته فراتر از موافقتنامه هاي جامع پادمان خواهد بود.
آقاي رئيس،
نتيجه بررسي گزارش مدير کل (DOV/۲۰۱۳/۲۷) در يک يادداشت تفصيلي که رسما در اين هفته براي مدير کل ارسال خواهد شد و به صورت سند آژانس (INFCIRC) در دسترس قرار خواهد گرفت، منعکس مي شود. بنا بر اين با توجه به ضيق وقت از قرائت آن اجتناب مي کنم. معهذا در پاسخ به برخي بيانيه ها از جمله سخنراني افتتاحيه مدير کل، مختصرا به مسائل ذيل اشاره مي نمايم:
با مدير کل موافقم که ما در تعامل با مداليته يا رويکرد ساختاري براي حل و فصل ادعاها يا به اصطلاح ابعاد احتمالي نظامي، دچار سر در گمي شده ايم. چرا؟ چه کسي بايد براي اين موضوع سرزنش شود؟
پاسخ روشن است:
الف- به نظر مي رسد دبيرخانه هنوز اين واقعيت را تشخيص نداده که گفتگوهاي پيرامون رويکرد ساختاري، يک طرف يک کشور عضو داراي حق حاکميت با کليه نگراني هاي امنيتي مشروع است در حالي که طرف ديگر دبيرخانه يک سازمان بين المللي با يک وظيفه مشخص مبني بر لحاظ نمودن امنيت کشورهاي عضو و حفاظت از اطلاعات محرمانه مطابق با اساسنامه است.
ب- براي ايران يا هر کشور عضو ديگر ناممکن است در مورد ادعاها با آژانس تعامل نمايد بدون آنکه اسناد ذي ربط مرتبط با فعاليتهاي ادعايي را دريافت کند. متني که با ۹ ماه تاخير از سوي آژانس در مورد تحويل اسناد مرتبط با فعاليتهاي ادعا شده در ضميمه گزارش نوامبر ۲۰۱۱ مدير کل، پيشنهاد شد توسط ايران با روحيه مصالحه پذيرفته شد. در کمال شگفتي، اين متن از سوي تيم آژانس در آخرين ديدار بين ايران و آژانس در تاريخ ۱۵ مه ۲۰۱۳ بازگشايي شد. بنا بر اين ايران نبايد تطويل گفتگوها و سر در گمي سرزنش گردد.
ج- علي رغم اين واقعيت که ايران هيچ تعهد حقوقي ندارد ليکن ايران پذيرفته است در مورد ابعاد احتمالي نظامي گفتگو کند لذا ما پذير فته ايم که در خصوص يک مداليته يا همان رويکرد ساختاري مذاکره کنيم تا اينکه اجراي آن، آرام و موثر صورت گيرد. هيچ اقدامي امکان شروع ندارد مگر آنکه چهار چوبي در مورد آن پذيرفته شود.ما براي اينکه ثابت کنيم اراده سياسي در اين زمينه داريم با فهرست موارد پيشنهادي آژانس از جمله پارچين مخالفتي از زمان شروع مذاکرات ننموديم. بايد به اطلاع برسانم که در طول مذاکرات در فوريه ۲۰۱۲ در تهران ، قبل از انعقاد مداليته به منظور نشان دادن حسن نيت خود، ما به اطلاع معاون مدير کل آژانس رسانديم که ايران آماده است تا دسترسي به مکاني در مريوان که آژانس ادعا مي کرد آزمايش انفجاري بزرگي انجام شده است را در همان روز و دسترسي به سايت پارچين را در هفته بعد از آن فراهم سازيم. ليکن در کمال شگفتي تيم آژانس به ما اطلاع داد که مدير کل اين پيشنهادات سخاوتمندانه را نپذيرفته است. بنا بر اين همه جنجال ها با انگيزه سياسي و با هدف لطمه به همکاري ما با آژانس صورت مي گيرد. ما در مواقع گوناگون ثابت کرده ايم که ادعاها در مورد ابعاد احتمالي نظامي، جعلي و بي اساس بودند. ياد آوري مي کنم که به دنبال بازرسيهاي انجام شده در سايت پارچين در سالهاي ۲۰۰۴ و ۲۰۰۵، مدير کل سابق آژانس بين المللي انرژي اتمي گزارش داد که آژانس هيچگونه دال بر مواد هسته اي نيافته است. من به دبيرخانه و معدودي از کشورهاي غربي توصيه مي کنم که سخنراني هاي سياسي مخرب خود را متوقف کنند و اجازه دهند که ما به گفتگوهاي خود به گونه اي حرفه اي و در فضايي آرام ادامه دهيم. اعلام مي کنم که به محض آنکه آژانس مواضع مشروع و موجه اعلامي ما در متنهاي پيشنهادي در خلال آخرين ديدار در وين در تاريخ ۱۵ مه ۲۰۱۳ را بپذيرد آنگاه رويکرد ساختاري نهايي مي شود و ايران آماده ارائه دسترسي به پارچين طبق مداليته خواهد بود.
د- در رابطه با پرسشنامه اطلاعات طراحي (DIQ) براي IR-۴۰ بايد به سخنراني افتتاحيه غير سازنده (مدير کل آژانس) اعتراض نمايم. پرسشنامه اطلاعات طراحي راکتور تحقيقاتي آب سنگين قبلا حدود ده سال پيش به طور داوطلبانه به آژانس تحويل شده است. اگرچه با توجه به عدم اجراي کد اصلاحي ۱/۳، ما تکليفي براي ارائه دسترسي به اين سايت نداريم اما آژانس همچنان آخرين اطلاعات روز آمد را از طريق بازرسيهاي مستمر دريافت مي کند. قويا توصيه مي کنم که ما را در همکاري داوطلبانه خود از جمله دسترسي دادن به سايت IR-۴۰ مايوس نسازيد.
آقاي رئيس،
در پايان اعلام مي دارم که تمام فعاليتهاي هسته اي ايران از جمله غني سازي اورانيوم منحصرا با اهداف صلح آميز انجام مي شود و همان طور که رهبر معظم جمهوري اسلامي ايران در چندين مناسبت اظهار داشته اند سلاح از لحاظ مذهبي حرام است و بنا بر اين هيچ جايگاهي در دکترين دفاعي ما ندارد. ايران به معاهده عدم اشاعه هسته اي و تعهدات خود به موجب موافقتنامه جامع پادمان (INFCIRC/۲۱۴) پاي بند است. ايران قطعنامه هاي شوراي امنيت سازمان ملل را به دلايل حقوقي که قبلا در نشستهاي شوراي حکام تبيين نموده است، غير قانوني مي داند.
ملت بزرگ ايران هرگز به کسي اجازه نخواهد داد که نسل کنوني و نسلهاي آينده کشورش را از حق لاينفک استفاده صلح آميز از انرژي هسته اي محروم سازد. بايد اين نکته را ثبت نمايم که سياست هسته اي ايران يک موضوع ملي با اجماع ملي است'.