تا انتخابات / ولایتی: نرخ غیرطبیعی سود بانکی ما را به جایی نمیرساند
تسنيم
بروزرسانی
تسنيم / کانديداي انتخابات رياستجمهوري گفت: نرخ سود بانکي در کشور ما غير طبيعي است و ما را به جايي نميرساند در ديگر کشورهاي دنيا اگر فردي به دنبال کار توليدي باشد و بخواهد وامي دريافت کند تنها کارمزد ۲ يا ۳ درصد پرداخت خواهد کرد.
علياکبر ولايتي کانديداي انتخابات رياستجمهوري در برنامه پاسخ به جوانان که از شبکه سوم سيما پخش شد، با بيان اينکه بايد در سال 1404 رتبه اول منطقه را به لحاظ علمي کسب کنيم، اظهار داشت: اگر به اقتصاد داخلي و روابط خارجي توجه نکنيم ممکن است به بخش مهمي از اهداف سند چشمانداز 20 ساله دست پيدا نکنيم و لذا اين دو موضوع از مهمترين اولويتهاي بنده در دولت احتمالي خواهد بود.
وي افزود: اگر ملت به من اعتماد کنند در آن زمان خود را متعهد ميدانم که عقبماندگي در دو حوزه اقتصاد داخلي و روابط خارجي را جبران کنم تا بتوانيم در سال 1404 سربلند باشيم و وعدههاي داده شده عملياتي شوند.
کانديداي انتخابات رياستجمهوري، در پاسخ به اين سوال که برنامه ششم توسعه را چگونه تنظيم خواهيد کرد، اظهار داشت: برنامه پنجم توسعه زمينهساز برنامهريزي براي برنامه ششم توسعه است اما بايد مطالعه کنيم که چه مقدار از وعدهها و شعارهاي داده شده در زمان تدوين برنامه پنجم عملياتي شده است و به چه مقدار از اهداف خود رسيدهايم تا برنامه بعدي بر مبناي اين آسيبشناسي تهيه و تنظيم شود.
ولايتي در پاسخ به سوالي مبني بر اينکه چه برنامهاي براي تعامل با نخبگان در تمامي بخشها داريد، گفت: بايد فرض را بر اين بگيريم که هر جوان بالقوه نخبه است و اگر سند تحول آموزش و پرورش اجرايي شود بسياري از مشکلات برطرف مي شود و به نخبهپروري و نخبهيابي کمک ميکند. ما معتقديم که جوانان ايراني از ضريب هوشي بالايي نسبت به جوانان دنيا برخوردارند و لذا نبايد تبعيضي ميان جوانان قائل شويم و استعداديابي انجام دهيم چرا که هر جواني در حوزه خاصي استعداد دارد و بايد با تقويت آن استعداد زمينه رشد جوانان را فراهم کرد.
وي تاکيد کرد: اگر استعداد يابي لازم را انجام دهيم بعيد است که جواني از اين دايره بيرون بماند و لذا شناسايي و نوع استعدادها و پرورش استعدادي که در جواني وجود دارد موجب ميشود که نخبگان در جامعه اکثريت داشته باشند. کره جنوبي به هيچ وجه سابقه تمدني ايران را ندارد اما از زماني به آموزش و پرورش توجه کرد، پيشرفت کرد. معتقدم توجه به آموزش و پرورش نگاه ريشهاي است و بازده آن دراز مدت خواهد بود؛ امروز مهمترين عامل براي توسعه، سرمايه انساني است و لذا بايد استعدادها را پرورش دهيم.
اين کانديداي انتخابات رياستجمهوري تاکيد کرد: همکاراني که در دولت آينده خواهم داشت ممکن است با تفکرات مختلف باشند اما حتما در چارچوب نظام جمهوري اسلامي يعني اعتقاد به اسلام و ولايت فقيه انتخاب خواهند شد و افراد با سليقههاي مختلف در اين چارچوب به کار گرفته خواهند شد ولو اينکه سليقه آن افراد با سليقه رئيسجمهور تفاوت داشته باشد. به صرف اينکه فردي با رئيس دولت اختلاف نظر داشته باشد نبايد کنار گذاشته شود. بلکه بايد اختلاف سليقهها را تحمل کرد و پايه انتقادپذيري از درون هيات دولت گذاشته شود.
ولايتي در پاسخ به اين سوال که چه تعبيري از مولد بودن بخش آموزش و پرورش داريد، اظهار داشت: تفسير مصرفگرا بودن به معناي اين است که ديگران علم را توليد کنند و ما آن را استخراج و استفاده کنيم. غرض از مولد بودن اين است که کشورمان توليدکننده علم باشد و اين جز با اصلاح آموزش و پرورش امکانپذير نيست. آموزش و پرورش ما از زمان شکلگيري مصرفکننده بوده است و مبناي ترجمه کتابهاي فرنگي بوده است.عصر ترجمه مقدماتي است و بعد از اينکه کتابي که ترجمه شد ما بايد خودمان ادامه دهنده آن راه باشيم نه اينکه همواره منتظر بنشينيم و به دنبال ترجمه کتب باشيم بلکه بايد خودمان توليد کننده علم باشيم و اگر اينگونه شود از کتابمحوري، حفظمحوري خارج ميشويم و با تغيير سبک آموزش و پرورش و اصول تربيتي پيشرفت خواهيم کرد و به توليد کننده علم و فناوري تبديل خواهيم شد.
وي در پاسخ به سوالي مبني بر اينکه راهکار شما براي مسئله نرخ سود بانکي چيست، اظهارداشت: نرخ سود بانکي در کشور ما غير طبيعي است و ما را به جايي نميرساند در ديگر کشورهاي دنيا اگر فردي به دنبال کار توليدي باشد و بخواهد وامي دريافت کند تنها کارمزد 2 يا 3 درصد پرداخت خواهد کرد و در بعضي از کشورها بهره حذف شده است گويي که آنها اسلام را پياده ميکنند و لذا اگر فردي در اين کشورها به دنبال توليد باشد تا 80 درصد سرمايهگذاري به او وام ميدهند.
کانديداي انتخابات رياستجمهوري، تاکيد کرد: در حال حاضر اگر فردي دنبال کار توليدي در کشور باشد بايد بالاي 20 درصد بهره پرداخت کند و با زيان و ديرکرد نزديک به 30 درصد بايد پرداخت کند و اگر فردي وامي دريافت کند که 30 درصد بهره داشته باشد در هنگام فروش نيز 30 درصد گرانتر جنس را به مردم بفروشد و اين موضوع موجب گراني اجناس ميشود و لذا از ابتدا پايه کار در کشور ما درست نيست.
ولايتي خاطر نشان کرد: اگر بانک را از غربيها اقتباس کردهايم بايد روش آنها را در پيش بگيريم و به نظرم اين روش اشتباه است و بايد با روش اسلامي کار را پيش ببريم. اسلام ربا دادن را حرام کرده است که اين موضوع با واقعيتهاي امروز اقتصاد همخواني دارد. در بعضي از کشورها که افراد دنبال دام و توليد علوفه هستند تا 80 درصد قيمت مزرعه وام پرداخت ميکنند تا فرد به امر توليد تشويق شود.
وي با بيان اينکه تورم نتيجه عدم تعادل بين پول، نقدينگي و کالا است افزود: اگر توازن و تناسب بين اين 3 موضوع به هم بخورد موجب تورم ميشود و چاره کاهش تورم اين است که بتوانيم اقتصاد توليدمحور داشته باشيم اما امروز اقتصاد ما توزيعمحور است و اجناس از خارج از کشور وارد و بين مردم توزيع ميشود. لذا امروز بسياري از کارخانههاي داخل تعطيل شده و يا ظرفيت توليد آنها به زير 50 درصد رسيده است و تعداد کارگران کاهش يافته است.
کانديداي انتخابات رياستجمهوري تصريح کرد: نتيجه کاهش توليد در کشور بيکاري افراد است و زمانيکه نقدينگي درجامعه افزايش پيدا ميکند واردات افزايش پيدا ميکند لذا عدم تنظيم بازار از سوي دولت وضعيت خوبي را بوجود نميآورد و وضعيت فعلي را بوجود ميآورد که بايد اصلاح شود.
ولايتي در پاسخ به اين سوال که چه برنامهاي براي تغيير نرخ سود بانکي داريد، افزود: اگر بخواهيم به جاي به کارانداختن پول در جهت توليد هر روز بانک ايجاد کنيم حاصل آن اين ميشود که بانکها از طريق گرفتن بهرهها درآمد خود را تامين کنند و عملا مردم به سمت توليد نميروند. معتقدم اگر به جاي توسعه روزافزون بانکها بايد کاري کنيم که بانکهايي که قصد پرداخت وام دارند و به جاي اينکه دنبال اخذ بهره باشند در توليد مشارکت کنند چرا که اساس بانکداري اسلامي در اين بود که بانکها در کار تجارت و توليد شريک شوند و سود عايده بين بانک و فرد تقسيم شود اما متاسفانه در حال حاضر اينگونه نيست و بانکها به صورت ساعت شمار از مردم بهره ميگيرند.
وي تاکيد کرد: بانکي بايد از سوي دولت مورد حمايت قرار گيرد که پول خود را در جهت توليد با بهره کم به کار بگيرد و ما حتما اين کار را انجام خواهيم داد.