مهمانپرست :تنش بین ترکیه و سوریه را با دقت دنبال می کنیم /رد ادعای حمایت ایران از پ ک ک
بروزرسانی
به گزارش خبرگزاري مهر،رامين مهمانپرست سخنگوي وزارت خارجه کشورمان در نشست خبري خود در سفارت جمهوري اسلامي ايران در آستانه برگزاري اجلاس مديا فروم را با توجه به تحولات مهم در سطح منطقه و بين المللي مهم دانست و خاطرنشان کرد: ريشه همه مشکلات عدم انتقال حقايق و واقعيتها به مردم است و اگر با بهره برداري از فرصتها حرف و منطق و استدلال خود را به اطلاع مردم برسانيم خيلي از مشکلات کاهش مي يابد.لذا در اين شرايط حساس نقش رسانه ها بسيار مهم بوده و مسئوليت بزرگي بر عهده دارند و رسانه ها مي توانند به مردم کمک کنند تا واقعيتها را به خوبي درک کنند.
مهمانپرست روابط بين دو کشور قزاقستان و ايران را بسيار خوب ارزيابي کرد و اظهار داشت: ما در همه زمينه ها فرصتهاي همکاري خوبي را پيش رو داريم و اميدواريم با ارتباطات بيشتري که بين رسانه هاي ايران و قزاقستان ايجاد خواهد شد اين روابط رشد و توسعه بيشتري يابد.
در اين کنفرانس خبري نمايندگاني از شبکه «سون» قزاقستان، خبرگزاري «لي تر» قزاقستان، «کانال 1 اوراسيا» قزاقستان، خبرگزاري رسمي «کازاينفورم» قزاقستان، خبرگزاري «اينترفکس» روسيه، خبرگزاري «ترند» جمهوري آذربايجان و برخي ديگر از رسانههاي حضور داشتند.
مهمانپرست در پاسخ به سوال خبرنگار روزنامه لي تر در رابطه با اينکه بدتر شدن روابط ترکيه و سوريه چه تأثيري مي تواند بر روابط ايران و ترکيه داشته باشد و آيا ايران از گروه خاصي در ترکيه حمايت مي کند؟گفت: تنش بين ترکيه و سوريه را با دقت دنبال مي کنيم و به مقامات دو کشور توصيه مي کنيم اين تنش را هر چه زودتر کاهش دهند.وي افزود:ايجاد اختلاف و درگيري بين کشورهاي منطقه را به نفع هيچکدام از کشورها نمي دانيم و تمام تلاش خود را بکار خواهيم گرفت تا ثبات و امنيت در منطقه برقرار شود.
وي افزود: ما روابط خوبي با ترکيه داريم و درباره تحولات منطقه با هم رايزني ميکنيم و مناسب است علل وقوع اين تنشها ريشه يابي شود و دو کشور با خويشتنداري اجازه ندهند درگيري در منطقه رخ دهد.
وي ضمن رد ادعاهاي رسانه اي مبني بر حمايت ايران از پ ک ک گفت: مقامات ترکيه در جريان مواضع ما هستند و اذعان دارند اين گروهها توسط کشورهاي ديگري مورد حمايت قرار گرفتند. منطقه ما حساس است و برخي کشورهاي غربي نمي خواهند در منطقه ما ثبات و امنيت برقرار شود و تلاش مي کنند اختلاف و درگيري بين کشورهاي منطقه رخ دهد و از برخي گروههاي افراط گرا حمايت مي کنند. چنانکه خروج سازمان تروريستي منافقين از فهرست گروههاي تروريستي آمريکا نشاندهنده اين است که گروههاي تروريستي مورد حمايت کشورهاي غربي هستند و مسئولين کشورهاي منطقه بايد با دقت مراقب فتنه ها باشند.
مهمانپرست در پاسخ به سوال شبکه هفت قزاقستان در خصوص تأثير تحريم هاي جديد آمريکا بر اقتصاد ايران و اينکه تأييد کننده حمله اسرائيل به ايران است گفت: مدت 32 سال است آمريکائيها ايران را تحريم مي کنند و نتيجه آن پيشرفت کشور ماست. ريشه اين فشارها بخاطر انقلاب اسلامي و قطع منافع آمريکا در ايران است. ما از تحريم خوشحال نمي شويم، مردم ما رژيم صهيونيستي را نامشروع و اشغالگر مي دانند. آنها توانايي وارد شدن به چنين بحثهاي مهمي را ندارند. اصولا کسي که قصد و قدرت حمله را داشته باشد، راجع به آن زياد حرف نمي زند. درصورت تهديد شما به حمله اگر قدرت دفاعي بالايي داشته باشيد ، امکان جنگ کم است . چون ما در بالاترين حد قدرت دفاعي از کشورمان هستيم ، احتمال جنگ خيلي پايين است ، .هزينه و فايده خيلي مهم است و عقل حکم مي کند جنگي رخ ندهد.
وي در رابطه با تأثير خودداري کشورهاي اروپايي از خريد نفت ايران گفت: کل درآمد دولت ايران که وابستگي به نفت دارد، 42 درصد است و کل نفتي که به اروپا صادر مي کنيم ، 18 درصد صادرات ايران است. يعني اگر حتي يک قطره نفت ما به اروپا نرود، 7.5 درصد بودجه ايران کاهش پيدا ميکند که البته اين هم به 3 شرط بستگي دارد. شرط اول اينکه، حتي يک قطره نفت به هيچ کشور اروپايي صادر نشود ، اين در حالي است که برخي از کشورهاي اروپايي واردات نفت از ايران را افزايش دادهاند. شرط دوم اينکه، اگر هيچ کشوري از ايران نفت وارد نکند، کشور ديگري جايگزين آن نشود، اما در حال حاضر کشورهاي زيادي منتظر هستند ، چنانچه صادرات نفت ما به برخي کشورهاي اروپايي کم شود ، آنها جايگزين شوند.
مهمانپرست با اشاره به شرط سوم گفت: اگر صادرات نفت ما کاهش پيدا کند، به خاطر کمبود صادرات قيمت نفت کاهش پيدا ميکند. اما به محض آنکه مطرح شد اروپا نفت ما را نمي خرد، قيمت نفت ايران بالا رفت. حال اگر اين سه شرط کاملاً رعايت ميشد، در مجموع 7 و نيم درصد بودجه ما کم ميشد ، ولي چون اين سه شرط نقض شده است، حداکثر بودجهاي که کم ميشود ، سه درصد است. حالا کشوري که به خاطر استقلال خود صدها هزار شهيد داده ، آيا حاضر است به خاطر سه درصد تسليم حرف زور بشود؟ ما از شما ميپرسيم، شما جواب بدهيد.
رامين مهمانپرست سخنگوي وزارت خارجه در خصوص تأثير تحريمها بر تبادل کالا بين ايران و قزاقستان گفت: حجم تبادلات اقتصادي و تجاري ايران با برخي کشورها بيش از 20 برابر روابط تجاري ايران و قزاقستان است ، اما تحريمها نه تنها اين روابط را کاهش نداده ، بلکه به افزايش اين تبادلات منتهي شده است. بنابراين کساني که تجارت انجام ميدهند، خود به دنبال افزايش روابط تجاري هستند و راه گستردهتر کردن تجارت را پيدا ميکنند. ما فکر ميکنيم که همکاري ايران و قزاقستان براي انتقال غلات اين کشور به ساير کشورها ميتواند گستردهتر باشد. وي در خصوص خط آهن «آکتائو- گرگان» اعلام کرد در صورتيکه اين خط آهن تکميل شود، حجم صادرات غلات قزاقستان افزايش مي يابد ، زيرا يکي از مشکلاتي که براي انتقال غلات قزاقستان به ايران داشتيم، کمبود واگن بود و اگر اين خط آهن کامل شود، ساليانه 10 ميليون تن غلات ميتواند جابجا شود. مهمانپرست در خصوص اين خط آهن تأکيد کرد که تا جايي که ميداند قرار است اين خط آهن تا ماه مارس سال آينده آماده شود.
سخنگوي وزارت خارجه ايران همچنين در خصوص اجلاس «سازمان همکاريهاي اقتصادي» موسوم به «اکو» که قرار است در جمهوري آذربايجان برگزار شود، گفت: اين سازمان 10 عضو دارد. در ابتدا اين سازمان از سه کشور ايران و ترکيه و پاکستان تشکيل شده بود و بعد از آن 6 کشور از آسياي مرکزي و قفقاز به آن اضافه شدند و افغانستان نيز پس از آن به اين گروه پيوست و تعداد اعضا به 10 کشور رسيد. وي تأکيد کرد که اين سازمان ظرفيتهاي خوبي براي همکاري اقتصادي دارد و جمهوري آذربايجان به عنوان کشوري مهم، نقش خوبي را ميتواند ايفا کند و همکاري بين تمامي اعضاي اين سازمان ميتواند به نفع همه اين کشورها باشد.