تاکید بسیاری از مقامات پیشین آمریکایی بر لزوم کاهش تحریمها علیه ایران
بروزرسانی
ايسنا/ در اين گزارش که "بررسي مزايا و ضررهاي تحريمهاي بينالمللي عليه ايران" نام دارد آمده است: اگرچه تحريمهاي اخير ممکن است به بازگرداندن ايران به ميز مذاکرات کمک کند اما معلوم نيست که اين تحريمها به تنهايي به توافقنامه يا تغييراتي در سياستهاي ايران منجر خواهد شد.
به گزارش خبرگزاري اينترپرس، در اين گزارش 86 صفحهيي آمده است: اگر قرار باشد ايران تمايل خود را به تغيير برنامه هستهيياش نشان داده و در راستيآزمايي اين تغييرات همکاري داشته باشد، مذاکرهکنندگان ايراني انتظار دارند که آمريکا و متحدانش نيز در ازاي اين اقدام برنامهاي را براي کاهش تعدادي از تحريمها ارائه کنند. اما به دليل فقدان يک واکنش مثبت از جانب غرب مقامات ايراني مشوق زيادي براي پيش بردن مذاکرات ندارند.
اين گزارش تاکيد کرد که دولت باراک اوباما، رييسجمهور آمريکا بايد برنامهاي را آماده کند که به وضوح نشان دهد واشنگتن چگونه و با چه ترتيبي ممکن است تحريمها عليه ايران را در ازاي همکاريهاي تهران حذف کند.
اين گزارش جديد توسط 38 مقام برجسته در حوزه سياست خارجي از جمله سه دبير کابينه پيشين جمهوريخواه ، پل ولکر، رييس پيشين سازمان ذخيره فدرال آمريکا و چندين ژنرال بازنشسته ارتش و نيروي دريايي آمريکا امضا شده است.
اين گزارش در حالي منتشر مي شود که دولت اوباما که با تحريمهاي اخير پيشنهادي سنا عليه ايران مخالفت کرده است با شرکايش در گروه 1+5 (فرانسه، روسيه، انگليس، چين و آلمان) ديدارهايي داشته است تا به يک موضع مشترک براي مذاکرات دست يابند و خود را براي دور جديدي از گفتوگوها با تهران که احتمالا در ماه ميلادي آينده صورت خواهد گرفت آماده کنند.
هيلاري کلينتون، وزير امور خارجه آمريکا هفته گذشته اعلام کرد که واشنگتن آماده است بر مبناي مذاکرات دو جانبه با تهران گفتوگو کند تا به توافقي دست يابند.
مقامات آمريکايي در گذشته گفتهاند که واشنگتن آماده است در ازاي همکاري ايران تحريمها را کاهش دهد، اما نکات مبهمي درباره زمانبندي چنين اقدامي وجود دارد که به طور تلويحي نشان ميدهد آمريکا تنها زماني دست به چنين اقداماتي ميزند که ايران گامهاي ملموس ويژهاي را بردارد.
اين گامها شامل خروج اورانيوم غنيسازي شده 20 درصدي از ايران، تعطيلي سايت فوردو و پاسخ به سوالات آژانس بينالمللي انرژي اتمي درباره آن چه تحقيقات احتمالي تهران درباره کاربردهاي نظامي انرژي هستهيي خوانده ميشود، است.
در گزارش جديد آمده است تا کنون نه آمريکا و نه شوراي امنيت سازمان ملل معيارهاي مشخصي را که ايران بايد براي حذف تحريمها به آنها عمل کند و يا تحريمهايي را که در ازاي فعاليتهاي ايران حذف خواهند شد ارائه نکرده است. هيچگونه طرح "اقدام در برابر اقدام" که همه کشورهاي دخيل از آن سر در بياورند وجود ندارد.
خبرگزاري اينترپرس، گزارش داد که با توجه به اهميت امضاکنندگان اين گزارش که شامل مايکل هايدن، يک ژنرال بازنشسته برجسته نيروي هوايي آمريکا که در زمان رياستجمهوري بيل کلينتون و جورج بوش از جايگاههاي اطلاعاتي بالايي برخوردار بود و در مبارزات انتخاباتي رياستجمهوري آمريکا مشاور ميت رامني به حساب ميآمد است، انتظار ميرود اين گزارش جديد مناظراتي را که در کنگره و داخل دولت اوباما جريان دارد تحت تاثير قرار دهند.
اين گزارش تاکيد دارد که "تحريمها به تنهايي سياست محسوب نميشوند" و تاثيرگذاري آنها "تنها به خود تحريمها بستگي ندارد، بلکه به استراتژي مذاکراتي وابسته به آنها نيز بستگي دارد".
در اين گزارش تنشهاي بين آمريکا و روسيه، چين، هند، ترکيه، کرهجنوبي و برخي از کشورهاي ديگر که براي پيروي از تحريمهاي روزافزون واشنگتن تحت فشار قرار گرفتهاند را از ضررهاي رژيم تحريمها عليه ايران عنوان شده است.
در بخش ديگري از اين گزارش آمده است : چون تحريمها وضعيت زندگي خانوادههاي متوسط ايراني را تحت تاثير قرار ميدهد ممکن است به دشمني درازمدت بين دو کشور کمک کند.
اين گزارش علاوه بر آن تاکيد کرد که تحريمها "الگوهاي بينالمللي تجاري جديدي " را به وجود آوردهاند که باعث افزايش سهم کالاهاي چيني و هندي در بازار ايران به قيمت از دست رفتن کالاهاي غربي است.