کاظم جلالی: نباید تحریمها را «کاغذ پاره» تلقی می کردیم/ سوء تدبیرها را به پای تحریم ننویسیم
بروزرسانی
کاظم جلالي رئيس مرکز پژوهش هاي مجلس و عضو کميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس که روز سه شنبه در کافه خبر حضور يافته بود در پاسخ به سوالي درباره اينکه آيا برخي اظهارات مبني بر اينکه «ايران احتياج به سوخت 20 درصد ندارد»، زمينه چيني براي يک عقب نشيني تاکتيکي است يا اينکه موضع جمهوري اسلامي تغيير نکرده است، گفت: فکر مي کنم همه ما بايد دقت کنيم در نوع صحبت و گفت وگوي هايي که داريم، به گونه اي موضع گيري کنيم که زمينه تفسير غلط در ذهن غربي ها شکل نگيرد.
وي با اشاره به برخي از مشکلات داخلي در ماههاي گذشته، گفت: به نظر مي رسد برخي از اقدامات، پالس هاي بدي را به غرب داد. مثلا پيش از ماه رمضان، گراني مرغ و سوء مديريت در اين بخش با سوء استفاده غرب همراه شد، يا در بحث بازار ارز انصافا ميزان «سوء تدبير» خيلي بيشتر از نقش تحريم بود، ولي غربي ها از اين موضوع سوء تعبير کردند و مشکلات را به تحريم هاي ارتباط دادند که در همه سالهاي پس از پيروزي انقلاب وجود داشته است.
وي که معتقد است برخي از اظهارنظرها درباره مذاکرات با آمريکا يا موضوع هسته اي «نوعي پالس به غرب» بود، افزود:اين اقدام ها موجب شد آنها تفسير غلطي از جمهوري اسلامي داشته باشند. فکر مي کنم در ماههاي مانده به انتخابات آمريکا بايد در مساله هسته اي و اعلام شفاف مواضع نظام دراين بخش خيلي جديتر وارد مي شديم.
عضو کميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس با اشاره به برخي مواضع در سالهاي قبل در موضوع هسته اي، گفت: معتقدم ما نبايد به گونه اي موضع مي گرفتيم که افکار عمومي جهاني را درباره جمهوري اسلامي ايران دچار شبهه کنيم؛ اما در آن دوران مواضع تند و تيزي بيان شد، ولي امروز مي بينم با 180 درجه تغيير مواضع نرم در اين زمينه اتخاذ مي شود؛ نه آن افراط کار درستي بود و نه اين تفريطي که انجام مي شود.
جلالي تاکيد کرد: به نظر مي رسد شفاف ترين مواضع مربوط به رهبري است که امروز هم همين مواضع با «شفافيت و عقلانيت» ازسوي ايشان بيان مي شود.
وي ادامه داد: البته غربي ها هم سوء استفاده رسانه اي از اين مباحث مي کنند وگرنه خود آنها هم مي دانند فردي که در جمهوري اسلامي ايران اصلي ترين معمار سياست خارجي است، رهبر معظم انقلاب است.
رئيس مرکزپژوهش هاي مجلس افزود: مبرهن است که جمهوري اسلامي از اصول خود عقب نشيني نمي کند، اما اينکه جمهوري اسلامي اصلا داراي انعطاف نيست، نيز برداشت غلطي است؛ چون ايران در موضوع هسته اي پيش از اين انعطاف نشان داده است ولي اين طرف غربي بوده است که روي مواضع نابخردانه خودشان تاکيد کردند.
وي با اشاره به پذيرش تعليق داوطلبانه فعاليت هاي صلح آميزهسته اي از سوي جمهوري اسلامي در سالهاي دور، اظهار داشت: غربي ها از تعليق داوطلبانه يک نوع تفسير متوهمانه پيدا کردند و اعلام کردند که منظورشان از تعليق، «تعطيلي» فعاليت هاي صلح آميز هسته اي ايران است و همين امر مذاکرات را به شکست کشاند.
عضو کميسيون امنيت ملي مجلس با اشاره به توافق گذشته ايران و آژانس انرژي اتمي که در قالب يک مداليته انجام شد، گفت:مداليته يکي از موفقت ترين نوع همکاري هاي ايران و آژانس بود و اگرآژانس بر اساس همين روش پيش مي رفت، امروز موضوعي در مساله هسته اي ايران باقي نمانده بود. چون جمهوري اسلامي در ظرف 6 ماه، 6 شبهه اصلي آنها را پاسخ داد و اين موضوعات در گزارش هاي مدير کل اسبق آژانس مشهود بود.
وي درباره برخي از تفسيرها درباره حاکميت دوگانه در موضوع سياست خارجي ايران هم، گفت:غربي ها در اين زمينه هم اشتباه مي کنند چون در موضوعات اصلي و اساسي کشور اصلي ترين شخصيت، رهبري نظام است و طبيعي است که مواضعي که از ناحيه ديگران مطرح مي شود، در صورتي مي تواند مواضع نظام تلقي شود که در همان جهت باشد.
وي گفت:البته اين اشتباه را غربي ها در زمان دولتهاي قبلي هم مرتکب شدند و به نظر مي رسد در خصوص دولت فعلي اين برداشت اشتباه در حال تکرار است.
جلالي در پاسخ به اين پرسش خبرآنلاين که آيا در مقطع فعلي امکان اينکه جمهوري اسلامي رفتاري تاکتيکي در عرصه هسته اي داشته باشد، گفت: جمهوري اسلامي ايران بر اساس عقلانيت در طول همه سالهاي گذشته حرکت کرده است و به نظر مي رسد اين عقلانيت ادامه دارد.
وي با بيان اينکه در موضوع هسته اي استراتژي ما دست يابي به بمب اتم نيست، افزود: جمهوري اسلامي آماده همکاري کامل با آژانس است ولي از حق داشتن اين دانش هم صرفنظر نمي کند و در عين حال، خواهان اجراي کامل قواعد بين الملي خصوصا ان. پي تي به شکل غير تبعيض آميز است.
وي تاکيد کرد: اين استراتژي جمهوري اسلامي نقطه غلطي ندارد که بخواهيم آن را پاک کنيم.
وي با بيان اينکه اگر ما اختلافات داخلي را کنار بگذاريم و از پتانسيل هاي خود استفاده کنيم، مي توانيم سر پاي خود بايستيم، افزود:ما نبايد از مواضع خود عدول غير عقلاني کنيم تا موجب شود که دنياي غرب تفسير کند که از سر استيضال و بيچارگي دنبال غرب هستيم.
رئيس مرکز پژوهش هاي مجلس تاکيد کرد: اگر آنها چنين پالسي را از ما دريافت کنند، نه تنها از فشارها نخواهند کاست که بر آن مي افزايند.
جلالي درباره برخي از اظهارات که تاثير تحريم ها را بيش از مديريت داخلي مي داند، گفت: ما مي گويم خط اعتدال اين است که براي تحريم ها حد منطقي را تعريف و براي آن برنامه ريزي کنيم و اين هم تصور نکنيم که با برنامه ريزي موضوع تحريم ها قابل حل نيست ولي لازمه اين کار اين است که ما، هم ديروز موضوع تحريم ها را مي فهميديم و آن را «کاغذ پاره» تلقي نمي کرديم و هم امروز سوء تدبير ها را به پاي تحريم ننويسيم و به آن وزن بيش از حد ندهيم.