.رئيس سازمان صدا و سيما در اجلاس اتحاديه راديو و تلويزيونهاي آسيا و اقيانوسيه تأکيد کرد: برخي ميخواهند با حذف شبکههاي ما از ماهوارهها و شبکههاي کابلي کشورهاي غربي از انتشار اين صداي نو و متفاوت جلوگيري کنند، غافل از آنکه دوران سانسور و جلوگيري از نشر اطلاعات ديگر سرآمده است.
به گزارش مهر، رئيس سازمان صدا و سيما صبح امروز به عنوان مهمان ويژه چهل و نهمين اجلاس اتحاديه راديو و تلويزيونهاي آسياو اقيانوسيه که در سئول پايتخت کره جنوبي در حال برگزاري است، سخنراني کرد.
عزت الله ضرغامي در جمع بيش از 600 نفر از روسا و مقامات عالي رتبه راديو و تلويزيونهاي آسيا و اقيانوسيه گفت: از حضور در اين اجلاس مهم خوشوقتم و اميدوارم دستاوردهاي اين اجلاس موجب رشد و ارتقاي همکاريهاي دو جانبه و چند جانبه ميان شبکههاي راديو تلويزيوني آسيا و اقيانوسيه شود.
رييس سازمان صدا و سيما افزود: صنعت رسانه به علت دگرگونيهاي اجتماعي، اقتصادي و سياسي از يک سو و توسعه فناوريهاي ارتباطي از سوي ديگر همواره در معرض تغيير و تحول بوده است. اين تغييرات سبب تحولاتي در ماهيت، مأموريت و رسالت رسانهها شده است. مديران رسانههاي نوين، بايد همواره با آينده نگري، محيط رسانهاي خود را به خوبي مورد تجزيه و تحليل قرار دهند و از روندها و تغييرات پيش رو اطلاع دقيق حاصل کنند تا بتوانند براي منطبق کردن سياست ها و راهبردهاي سازمان خود با شرايط آينده برنامه ريزي کنند.
وي افزود: پيشرفتهاي صنعت ديجيتال منجر به تغيير بنيادين در شيوههاي توليد، توزيع و نگهداري محصولات و نيز کاهش هزينههاي توليد شده است. رواج دوربينهاي ديجيتال ارزان قيمت و تجهيزات ويرايش تصوير موجب ارائه خروجيهاي با کيفيت روي خبرگزاريها شده است. فناوري ديجيتال راه را براي ارائه ترکيب هاي پيچيده تر کالاها و خدمات دو سويه و چند سويه رسانه اي هموار کرده است. براي مثال در صنعت نشر اخبار، توانايي سايتهاي خبري در جستجو و ارائه خبري خاص منجر به توسعه خدمات جديد جستجو شده است که دو سويه و با هدف برآورده سازي نيازهاي مشتريان به طور انفرادي و براساس حوزه علاقه و نياز آنهاست.
تعاملي بودن رسانههاي نوين، مديران رسانهها را به راحتي و به صورت لحظهاي در جريان نظر و سليقه مخاطب قرار ميدهد و موجب ميشود به صورتي هوشمند متناسب با خواست مخاطب، محتواي مورد نياز او را در اختيار وي قرار داد.
ضرغامي ادامه داد: بنابراين به موازات تعاملي بودن، شخصي سازي نيز به يک ويژگي کليدي رسانههاي نوين تبديل شده است. محتواي ديجيتال به همراه بسترهاي نوين توزيع و عرضه، سبب افزايش حضور زنده رسانه ها در رويدادهاي خبري در جوامع مختلف شده است. رسانههاي نوين با مخاطب تماس مستقيم برقرار ميکنند به نحوي که فرد احساس ميکند مخاطب اين رسانه دقيقاً خود اوست. ويژگي مستقيم بودن، قابليت منحصر به فردي را در اختيار مدير رسانه نوين قرار ميدهد. زيرا ميتوان با در اختيار داشتن اطلاعات کامل از گرايشها و تمايلات مخاطب با او دقيق و سنجيده برخورد کرد.
وي با اشاره به اين که ابزارهاي هوشمند نظير موبايل، تبلت و تلويزيون هوشمند ابزارهاي مناسبي براي برقراري چنين ارتباطي با مخاطب است گفت: بالاخره همگرايي رو به گسترش بين رسانههاي مختلف، شاخص مهم ديگري از رسانههاي نوين است. همگرايي در شبکه، تجهيزات و محتوا نقش مهمي در صنعت رسانه نوين را به وجود آورده است. همگرايي در شبکه برودکست و برودبند، شبکههاي تلفن بي سيم و با سيم، سيستمهاي تلفن همراه و اخيراً واي مکس همگرايي در ارتباطات را رقم زده است. در آيندهاي نزديک ما با جهاني کاملاً هوشمند مواجه خواهيم بود که در آن ارتباط انسان با اشياء به ارتباط اشياء با اشياء تبديل خواهد شد. اشيائي که داراي هوش مصنوعي بوده و در يک شبکه عصبي بمثابه يک انسان عمل خواهند کرد. از اين رو رصد تحولات فناوريهاي در حال ظهور و روند هوشمند تر شدن محيط زيست ما و به تبع آن ايجاد تحول در مأموريت و نقش رسانهها از جمله الزامات مديريت هوشمند در اين زمينه است.
رئيس سازمان صدا و سيما افزود: سازمان صداوسيماي جمهوري اسلامي ايران با توجه به اين واقعيات در مأموريت، نوع شبکه ها و محتواي خود تحول اساسي بوجود آورده است. از جمله حرکت به سوي ديجيتالي شدن را در سطح ملي شتاب بخشيده و شبکه هاي سراسري راديويي و تلويزيوني خود را براساس نياز مخاطبان توسعه داده است. ايجاد شبکههاي تخصصي در ارتباط با موضوعات خاص نظير سلامت، خبر، اقتصاد، آموزش، ورزش ، معارف اسلامي، تجارت و بازار و فيلم و سريال و نيز شبکههاي اختصاصي مربوط به گروههاي خاص مخاطب نظير کودک، نوجوان، جوانان، و خانواده و نيز راه اندازي سرويسهاي جديد تعاملي نظير IPTV از جمله اقدامات مهم IRIB در چند سال اخير است.
ضرغامي تصريح کرد: از آنجا که در دعوت ABU از اينجانب خواسته شده بود تا من به موضوع رسانههاي اسلامي اشاراتي نيز داشته باشم. اجازه دهيد در اين قسمت از سخن، نکاتي را در اين باره به اجمال به عرض برسانم. حادثهاي که در بيش از سه دهه گذشته در گستره وسيع جغرافيايي جهان اسلام از تنگه جبل الطارق در اقيانوس اطلس تا جزاير اندونزي در اقيانوس آرام رخ نموده، موضوعي است که ما از آن به بيداري اسلامي تعبير ميکنيم. اين نهضت از ايران شروع شد و در چند سال اخير در ديگر کشورهاي اسلامي در منطقه خاورميانه و شمال آفريقا بروز و ظهور يافت. مشخصه اصلي اين نهضت در همه اين کشورها بازگشت به اسلام و معنويت، رهايي از استبداد داخلي و قطع وابستگي به قدرتهاي مسلط جهاني و احياي مجد و عظمت گذشته تمدن اسلامي با تکيه بر مردم سالاري و دمکراسي است. در اين رنسانس اسلامي، مسلمانان در رجوع به اسلام و پيروي از پيامبر گرانقدر خود بدنبال علم و آگاهي، احياي ارزشهاي اخلاقي، معنويت و آرامش روحي، صلح و همزيستي، عدالت و رفع تبعيض و فقر هستند.
وي به موازات اين رنساس عميق سياسي، اجتماعي و فرهنگي در منظومه وسيع جهان اسلام اشاره کرد و گفت: ما امروز در سپهر رسانهاي جهان، با پديدة جديدي بنام ظهور و رشد رسانههاي اسلامي مواجه هستيم. در حال حاضر صدها شبکه راديويي و تلويزيوني بر مبناي آموزههاي اسلامي در سطح جهان و به خصوص منطقه خاورميانه اقدام به توليد و پخش برنامه ميکنند.
به علت برخورداري مکتب اسلام از ظرفيت هاي عميق فرهنگي، تربيتي و اجتماعي، اين شبکه ها تلاش دارند تا برخلاف بسياري از شبکههاي امپراطوري رسانه اي حاکم بر جهان که بناي حرکت خود را بر ترويج خشونت و سکس قرار دادهاند، با الهام از آموزههاي اسلامي مروج معنويت، صلح، همزيستي مسالمت آميز و ترويج محبت و تحکيم پايههاي خانواده در جامعه باشند. اين حرکت هويت ويژهاي را براي اين رسانهها به وجود آورده است که ما از آن به رسانههاي پاک تعبير ميکنيم.
ضرغامي بطور خلاصه مي توان برخي از اهداف مشترک رسانه هاي اسلامي را به شرح زير بيان کرد:
1- مبارزه با توليد رو به گسترش محتواي رسانهاي ناسالم در زمينه ترويج سکس و خشونت
2- مقابله با جريان يکسويه خبري تحميلي از سوي امپراطوري رسانهاي نظام سلطه
3- دسترسي آسانتر، سريع تر و دقيق تر به اطلاعات، اخبار تحليل ها و تصاوير رويدادهاي خبري از کشورهاي عضو به صورت مستقيم و بدون عبور از فيلترهاي رسانه هاي کشورهاي شمال
4- ترويج عدالت و صلح و همزيستي جهاني و مبارزه با فقر و تبعيض
وي ادامه داد: در چند سال گذشته اتحاديه راديو تلويزيونهاي اسلامي با بيش از 260 شبکه از کشورهاي مختلف جهان تشکيل شده است و در حال حاضر جمهوري اسلامي ايران دبير کلي اين اتحاديه را برعهده دارد. علاوه بر اين شبکهها IRIB با در اختيار داشتن 160 شبکه راديويي و تلويزيوني به زبانهاي مختلف توانسته است الگوهاي موثر و سازندهاي را در اختيار شبکههاي راديو تلويزيوني جهان و به ويژه کشورهاي اسلامي قرار دهد.
با توجه به نياز مخاطبان جهاني به دريافت اطلاعات و اخبار با نگاهي متفاوت به رويدادها، مسائل و چالشهاي جهاني، IRIB اقدام به تأسيس شبکههاي خبري العالم براي مخاطبان عرب زبان، پرس تي وي براي مخاطبان انگليسي زبان و هيسپان تي وي براي مخاطبان اسپانيولي زبان کرده است. راه اندازي شبکه فيلم و سريال IFilm به زبان عربي و راه اندازي شبکه انگليسي زبان IFilm در ماههاي آينده از ديگر اقدامات IRIB است. با استفاده از ابزارهاي رسانهاي نوين در اين شبکههاي برون مرزي ، سعي شده است تا اين شبکهها تصويري جديد و برداشتي نو و متفاوت نسبت به محتواي خبري نظام رسانهاي کشورهاي شمال به مخاطبان جهاني ارائه کنند.
بديهي است به موازات توسعه اين حرکت در ميان مسلمانان و پژواک هر چه بيشتر نداي اسلام در جهان، قدرتهاي سلطه جو به تکاپو افتاده و با حرکتي معارض ، بر شدت و دامنه اسلام هراسي افزودهاند.
رييس سازمان صدا و سيما با اشاره به اتفاقات اخير در راستاي حذف شبکههاي ايراني از ماهواره، يادآور شده است: در حال حاضر تلاشهايي وجود دارد تا با حذف اين نوع شبکهها از ماهوارهها و شبکههاي کابلي کشورهاي غربي از انتشار اين صداي نو و متفاوت جلوگيري کنند، غافل از آنکه دوران سانسور و جلوگيري از نشر اطلاعات ديگر سرآمده است. در دوران رسانههاي مدرن امکان از دور خارج کردن شبکههايي نظير پرس تي وي و العالم وجود ندارد و هم اينک دهها ميليون نفر به سايتهاي اين دو شبکه مراجعه ميکنند و به اخبار و اطلاعات جديد دسترسي پيدا ميکنند.
آنچه طنز تلخ روزگار ماست اينست که نظام رسانهاي غرب که تلاش بر سانسور پيام شبکههاي مستقلي همچون پرس تي وي دارد در قبال توهين بزرگي که در ماه گذشته به مقدسترين چهره جهان اسلام صورت گرفت سکوت کرده است و تحت عنوان پرهيز از سانسور مانع از پخش فيلم سراسر افترا و توهين به ساخت پيامبر بزرگ الهي حضرت محمد (که درود خدا بر او باد) بر روي شبکه You Tube نميشود.
در حال حاضر جامعه بشري از نوعي فقر فرهنگي و سياسي و تمدني در بخش هايي از گستره وسيع خود رنج ميبرد و بايد حرکت آگاهي بخش رسانه ها در جهت زدودن اين نارسايي ها از سرعت و شتاب بيشتري برخوردار شود.
وي در پايان با آرزوي تحقق آيندهاي روشن و سرشار از معنويت، عدالت ، آزادي ، صلح و همزيستي مسالمت آميز در جهان
گفت: نقطه خلاء و آسيب جدي در مناسبات جهاني و در قوانين وضع شده از سوي سازمان هاي بين المللي بويژه سازمان فرهنگي يونسکو اينست که قوانين صريح، قاطع و بازدارنده اي برضد اين نوع تروريسم فرهنگي وجود ندارد. اين يک نياز و مطالبه اساسي است که اصحاب خرد و انيدشه بايد در جهت تحقق آن بپاخيزند.
من در همين فرصت از اتحاديه ABU و شبکههاي راديو تلويزيوني عضو اين اتحاديه درخواست ميکنم به منظور تقويت صلح و آرامش در جهان و نيز تقويت همزيستي مسالمتآميز ميان پيروان اديان بزرگ آسماني نظير آئين يهود و مسيحيت و اسلام به وظيفه خود در اين زمينه عمل کنند و منشوري را در ميان خود به تصويب رسانند که هر نوع اهانتي به اديان و پيامبران- که مقدس ترين امور در در نزد ما انسانها هستند- ممنوع شود و در جهت فرهنگ سازي و تنوير افکار عمومي در اين زمينه اهتمام ورزند.
اتحاديه راديو تلويزيوني آسيا-اقيانوسيه ABU در سال 1964 تاسيس شد. اين اتحاديه با 170عضو از 53 کشور جهان يکي از بزرگترين و حرفهايترين اتحاديههاي رسانهاي در سطح جهان است. اين اتحاديه از سال 1964شروع به کار کرده و با هدف همکاري، هماهنگي، فعاليتهاي مشترک و رايزني در حوزههاي برنامهاي، فني، آموزشي، ورزشي، حقوقي و نيروي انساني در ميان اعضاء در جهت تقويت و توسعه راديو تلويزيونهاي منطقه آسيا و اقيانوسيه فعاليت ميکند. اين اتحاديه با 3ميليارد مخاطب در کشورهاي مختلف بزرگترين و گسترده ترين تشکل راديو تلويزيوني در جهان به شمار ميرود.
/بولتن