آفتاب نيوز/ برخي از منابع گزارش داده اند که رهبران حماس درباره تجديد روابط با ايران ابراز ترديد کردهاند و برخي از مشاوران خارجي حماس توصيه کردهاند که آن جنبش اسلامگرا از باليدن بيش از اندازه به تقويت روابط خود با ايران خودداري ورزد.
سايت «المانيتور» با اشاره به اين که اين گروه از مشاوران سياست خارجي حماس از ديدارهاي عمومي چندجانبه برخي از رهبران حماس با چهرهها و شخصيت هاي ايراني و ديگر افراد مرتبط با اردوگاه ايران انتقاد کردهاند، به نقل از يک منبع نزديک به حلقه دروني حماس که نخواسته نامش فاش شود اشاره مي کند که حماس در حال حاضر در حال بازنگري در رفتار خود است.
به نقل از اين منبع آگاه ادعا شده است که رهبران حماس به زودي براي بحث در مورد وضعيت کنوني و تلاش براي کاهش عواقب روابط با ايران به زودي جلسهاي را خواهند داشت. حماس معتقد است که نمايش گسترش روابط آن گروه با ايران به طور کلي به ضرر مردم فلسطين است و مواضع سابق جنبش حماس به طور خاص سبب شده تا احساسات طيفي از مردم ايران عليه فلسطينيان و مسائل مرتبط با آنان برانگيخته شود.
اين منبع اشاره کرده که ايرانيها همچنان به اعتراض به وضعيت اقتصادي و کاهش ارزش ارز ادامه ميدهند. او ميگويد: «در ميان شعارهايي که در اعتراضات اخير در ايران شنيده ميشد برخي از شعارها عليه آرمانهاي فلسطينيان، مردم غزه و سوريها بودند. اين موضوع نشاندهنده عمق نارضايتي طيفي از ايرانيان از کمکهاي آن کشور به حماس و جهاد اسلامي است».
«المانيتور» در ادامه اشاره مي کند پس از سالها روابط تنگاتنگ، حماس از حمايت از خط ايران در سوريه خودداري ورزيد. در آن زمان ايران از بشار اسد رييس جمهوري سوريه حمايت کرد و حماس از گروه هاي معارض اسلامگرا. در دو سال گذشته اما حماس و ايران موفق به احياي دوباره روابط با يکديگر شده اند. «يحيي سينوار» رهبر حماس در نوار غزه چندين بار از ارتباطات گستردهاش با سردار قاسم سليماني فرمانده سپاه قدس ايران گفته است.
اين سايت در ادامه مي نويسد: «حماس سال ها با مقام ها و روشنفکران خارجي در تماس بود است؛ افرادي که توصيه کردهاند آن گروه منشور و رفتارش را تغيير دهد و سعي کند رويکردهاي تازهتر و مقاومت بدون خشونت را در دستور کار قرار دهد. از زمان انتخابات داخلي حماس در فوريه سال ۲۰۱۷ ميلادي پس از چهار سال انزوا و دور افتادن نوار غزه، حماس استراتژي درهاي باز به سوي ساير بازيگران منطقهاي فارغ از مسائل ايدولوژيک را در دستور کار قرار داده است. در همين راستا، آن گروه روابط خود با ايران و سيسي رييس جمهوريرا مصر احيا کرد.
اين مسئله عليرغم انتقادات شديدي بود که از جانب همتايان اسلامگراي آن گروه متوجه حماس شد. حماس اکنون در حال تلاش براي برقراري روابط با دولت سوريه و تشکيلات خودگردان فلسطين است. حماس مايل است تا اعضايش را آرام کند و دشمنياش با اسرائيل را نشان داده و اين موضع را به نمايش بگذارد که منزوي نيست. حماس قصد دارد تا وجهه خود را در برابر جهان عرب و غرب تغيير دهد.
حماس منشور خود را در سال ۲۰۱۷ ميلادي تغيير داد تا پذيرش راه حل دو دولت براساس مرزهاي پيش از سال ۱۹۶۷ ميلادي در آن گنجانده شود. همچنين، آن گروه در منشور جديد خود تاکيد کرده که دشمن يهوديت نيست بلکه دشمن صهيونيسم است و راه خود را از جنبش اخوان السملمين جدا کرد. حماس اصرار دارد که نشان دهد قصد مداخله در امور کشورهاي ديگر عربي را ندارد و تلاش دارد تا رابطه عميق خود با آرمانهاي فلسطيني را نشان دهد».
اين سايت در ادامه اشاره مي کند که با اين حال، برخي از اعضاي حماس که نخواستهاند نامشان فاش شود با اين موضوع مخالف هستند. يکي از آنان به شرط ناشناس ماندن گفته است: «حماس بايد درباره عواقب روابط خود با تهران بازنگري کند. بايد نوع روابطاش را بازيبيني کند. واقعيت آن است که در مقايسه با حزب الله لبنان، حماس هيچ حمايت قابل توجهي از ايران دريافت نمي کند. گاهي اوقات فقط کمک هاي مالي پراکنده و حداقلي براي ادامه روابط با حماس از سوي ايران ديده شدهاند».
اين سايت در ادامه اشاره مي کند که در سال ۲۰۱۶ ميلادي تماس تلفني خصوصياي منتسب به «موسي ابومرزوق» معاون سابق رييس دفتر سياسي حماس منتشر شده که در آن او به طرف مقابل ميگفت که ايران از سال ۲۰۰۹ ميلادي هيچ گونه کمک تدارکاتي يا مالي به حماس ارائه نکرده است.
همراهان عزيز، آخرين خبر را بر روي بسترهاي زير دنبال کنيد:
آخرين خبر در سروش
http://sapp.ir/akharinkhabar
آخرين خبر در ايتا
https://eitaa.com/joinchat/88211456C878f9966e5
آخرين خبر در بله
https://bale.ai/invite/#/join/MTIwZmMyZT
آخرين خبر در گپ
https://gap.im/akharinkhabar
بازار