ايسنا/ نبرد با حکومت شيعي ايران موجب شد تا شکاف شيعه و سني و درنتيجه منازعات مذهبي در جامعه عراق تقويت شود. به همين دليل و براي پرهيز از شورش گسترده شيعيان، صدام بيشتر بر تقابل عرب و عجم در اين جنگ تأکيد ميکرد و از پررنگ کردن تفاوتهاي مذهبي ابا داشت
به گزارش ايسنا، جنگ با ايران که به تازگي صاحب نخستين حکومت شيعي در جهان شده بود، براي شيعيان عراق ناگوار بود. اين اتفاق باعث شد که شيعيان اين کشور که پس از انقلاب اسلامي تحت رهبري علمايي چون آيتالله سيد محمدباقر صدر و حکيم به انقلاب اسلامي ايران و حکومت آن گرايش يافته بودند در قالب «مجلس اعلاي انقلاب اسلامي عراق» در مقابل حزب بعث قرار بگيرند.
با آغاز فعاليت اين مجلس از سال ۱۹۸۲ دولت عراق واکنش شديدي نشان داد و در مه ۱۹۸۳ (۱۳۶۲) به اعدام نزديکان آيتالله حکيم پرداخت. اين امر موجب شد تا اين گروه براي پيشبرد اهداف مذهبي خود به اقدامات چريکي متوسل شوند و از اين منظر مجلس اعلا به نماد مخالفان شيعي بدل شود.
نبرد با حکومت شيعي ايران موجب شد تا شکاف شيعه و سني و درنتيجه منازعات مذهبي در جامعه عراق تقويت شود. به همين دليل و براي پرهيز از شورش گسترده شيعيان، صدام بيشتر بر تقابل عرب و عجم در اين جنگ تأکيد ميکرد و از پررنگ کردن تفاوتهاي مذهبي ابا داشت.
اعضاي شوراي مرکزي
شوراي مرکزي بالاترين مقام تصميمگيري «مجلس اعلاي انقلاب اسلامي عراق» است. اين شورا از تعدادي شخصيت مهم جريان مخالف رژيم صدام تشکيل شده است. برخي از اعضاي شوراي مرکزي اولين دوره مجلس عبارتند از: سيد محمدباقر و سيدعبدالعزيز حکيم، مرحوم «سيد محمود هاشمي شاهرودي»، شيخ محمد مهدي آصفي، سيدحسين صدر، سيد محمد تقي مدرسي و...»
رياست مجلس اعلا
در آغاز تأسيس اين مجلس، همان طوري که گفته شد مرحوم سيد محمود هاشمي شاهرودي که متولد ۱۳۲۴ شمسي در شهر نجف بود، رياست آن را بر عهده داشت. اما مدتي بعد آيتالله محمد باقر حکيم که متولد ۱۳۲۱ شمسي از نجف بود به رياست آن برگزيده شد. ولي متأسفانه آن بزرگوار در اول رجب ۱۴۲۴ هجري قمري مصادف با ۷ شهريور ۱۳۸۲ بر اثر انفجار بمب بعد از اقامه نماز جمعه در نجف به شهادت رسيد و برادرش عبدالعزيز حکيم رياست اين مجلس را بر عهده گرفت و. بعد از رحلت ايشان سيد عمار حکيم رياست مجلس اعلاء را عهده دار شد.
در حقيقت هدف تشکيل مجلس اعلاي انقلاب اسلامي عراق، نجات مردم اين کشور از اختناق و استبداد رژيم بعثي عراق و تأسيس حکومتي بر اساس رأي و مشارکت همه مردم اعلام شده است. مجاهدان عراقي وابسته به مجلس اعلا در زمان جنگ همراه با نيروهاي مسلح جمهوري اسلامي ايران ضرباتي بر رژيم ديکتاتوري بعث وارد کردند و اين مجلس پس از جنگ نيز بزرگترين گروه اسلامي مخالف رژيم بغداد در عرصههاي سياسي، فرهنگي و نظامي بوده است.
راهبرد اصلي مجلس اعلاي انقلاب اسلامي عراق، استفاده از نيروي مردم مسلمان و بدنه ارتش اين کشور براي قيام نهايي بر ضد نظام فاسد و استبدادي حاکم بر عراق بود. اين مجلس پس از فروپاشي رژيم صدام در فروردين ۱۳۸۲، فعاليتهاي خود را در داخل کشور عراق متمرکز کرد.
مجلس اعلاي انقلاب اسلامي عراق و ورود به فاز مسلحانه
مجلس اعلاي انقلاب اسلامي عراق پيش از آغاز جنگ تحميلي عراق عليه ايران،بر اصلاح ناپذيري رژيم بعث حاکم بر عراق تأکيد ورزيد و ناگزير به اتخاذ مشي مسلحانه شد. در آغاز جنگ مبادرت به تأسيس واحد نظامي در مناطق شمالي عراق که از کنترل نيروهاي عراقي خارج ميشد کرد و واحدهاي عملياتي خود را در آنجا مستقر کرد. از اين زمان درون چارت تشکيلاتي و سازماني مجلس اعلا واحد نظامي، لحاظ شد. اين واحد موظف به سازماندهي نيروهاي داوطلب عراقي و همچنين برخي از اسراي عراقي بود که حاضر به جنگ با رژيم صدم شده بودند.
اين عده در مناطقي از شمال عراق در حومه مريوان و مشخصا اطراف شهرهاي سيدصادق، خرمال، حلبچه، همچنين حاج عمران، قره داغ يا مناطقي چون «ام النعاج» و ديگر بخشها در شمال بصره مستقر شدند و داخل خاک عراق دست به عمليات ايذايي کردند.
سپاهي متشکل از مجاهدان عراقي
«سپاه بدر» ابتدا يک گردان بود که پس از آن استعداد نيروهايش به تيپ رسيد و سپس به لشکر و دست آخر پس از جنگ دوم خليج فارس و آزادسازي کويت موسوم به سپاه شد. سپاه بدر داراي پايگاههايي است که در آنها به آموزش نيروهاي عراقي پرداخته ميشود. سپاه بدر در جريان انتفاضه ماه شعبان به سال ۱۹۹۱ بسيار فعال ظاهر شد و در مناطقي چون عتبات عاليات و مشخصا شهرهاي کربلا و نجف، همچنين بصره ابتکار عمل را به دست گرفت. سال ۲۰۰۳ پس از فروپاشي رژيم بعث و بازگشت مجلس اعلي به عراق، سپاه بدر به «سازمان بدر (منظمه بدر)» تغيير نام داد.
فعاليت اين سازمان بيشتر سياسي واجتماعي بود. سپس در سال ۲۰۱۲ سازمان بدر از مجلس اعلا جدا شد و به عنوان يک سازمان مستقل به فعاليت خود ادامه داد.
پس از حمله داعش به عراق سازمان بدر نيروهايي را در قالب حشد الشعبي به جبههها فرستاد و در بسياري از عملياتهاي مهم شرکت کرد.
بازار