آخرين خبر/ امام خميني بالاخره بعد از ۱۵ سال تبعيد در ساعت 9:27 صبح امروز با يک فروند جمبوجت هواپيمايي فرانسه با حدود ۲۰۰ همراه به ايران بازگشتند. لحظه تاريخي ورود حضرت امام خميني (ره) به ايران در ١٢ بهمن ١٣۵٧ به ايران را مشاهده ميکنيد.
به گزارش ايسنا، پيش از عزيمت امام از نوفللوشاتو به سمت تهران گروهي با دفتر خبرگزاري آسوشيتدپرس تماس گرفته و هشدار دادند که اگر آيتالله خميني قصد داشته باشد از پاريس به سمت تهران پرواز کند، هواپيماي حامل ايشان را منهدم خواهند کرد. برخي ناظران هم از احتمال بسته بودن فرودگاه مهرآباد و يا هدف قرار گرفتن هواپيماي حامل امام سخن ميگفتند و تهديداتي در اين زمينه وجود داشت. به دنبال اين تهديدها، امام خميني از نزديکان و همراهان خود در پاريس خواستند به دليل وجود مخاطرات احتمالي در اين سفر، جان خود را به خاطر ايشان به خطر نيندازند. امام خميني قبل از ترک پاريس پيامي صادر کرده و از مهماننوازي و تفاهم فرانسويان و اجازه آزادي بياني که به ايشان داده شد تشکر کردند.
ساعت ۲۳:۳۰ به وقت پاريس، هواپيماي حامل امام از فرودگاه " شارل دوگل" به سمت تهران با نصف ظرفيت خود پرواز کرد تا در صورت ممانعت از فرود براي بازگشت به فرانسه سوخت لازم را داشته باشد. سيداحمد خميني، آيتالله حسن لاهوتي، محمدعلي صدوقي، سيدمحمود دعايي، هادي غفاري، محمد منتظري، سيدمحمد موسويخوئينيها، حسن حبيبي، محمدمهدي عراقي، حبيبالله عسگراولادي، ابراهيم يزدي، سيدابوالحسن بنيصدر، سيدصادق طباطبايي، صادق قطبزاده، محسن سازگارا، اسماعيل فردوسيپور و … همراهان امام در پرواز انقلاب بودند.
تلويزيون ايران با پخش سرود " اي ايران" و زيرنويس "گرامي باد بهار آزادي ايران" دقايقي از مراسم ورود امام خميني را به صورت زنده پخش کرد اما نظاميان با حضور در صداوسيما و در اعتراض به پخش نشدن تصوير شاه و سرود شاهنشاهي در ابتداي برنامه، از ادامه پخش آن جلوگيري کردند. همين اتفاق باعث شد بسياري از مردم در شهرهاي مختلف با شکستن تلويزيونها به خيابانها بريزند. راديو دولتي ايران هم در تمام مدت سکوت اختيار کرد و مراسم را پخش نکرد. البته نخستوزير بختيار تاکيد کرد که او دستور قطع پخش مراسم را نداده است. مردم مشهد، اروميه، ساري، خمينيشهر، آبادان و… براي جشن گرفتن ورود امام به ميهن به خيابانها ريخته و گل و شيريني پخش کردند. در بعضي شهرها مثل مشهد ارتشيها و سربازان هم به مردم پيوسته و خوشحالي خود را ابراز کردند.
امام پس از پياده شدن از هواپيما با يک دستگاه بنز به سالن فرودگاه که مستقبلين در آن حضور داشتند منتقل شدند و در سخناني اظهار کردند: من از عواطف طبقات مختلف مردم تشکر ميکنم و بار ملت ايران به دوش من بار گراني است که نميتوانم جبران کنم. با ورود امام، فرياد الله اکبر سالن فرودگاه را فرا گرفت. گروهي از دانشآموزان سرود "خمينياي امام" را اجرا کردند و يک دانشجو به نمايندگي از جامعه دانشجويان، متني را در خوشامدگويي به امام قرائت کرد.
پس از اين امام با يک دستگاه پاترول از فرودگاه تا ميدان آزادي و ميدان انقلاب در ميان خيل عظيم جمعيت به ابراز احساسات آنها پاسخ دادند و برخلاف برخي پيشبينيها که گفته ميشد قرار است امام در دانشگاه تهران سخنراني کنند، به علت ازدحام جمعيت در مرکز شهر به بهشت زهرا رفته و در حضور جمعيت ميليوني حاضر در قطعه شهداي انقلاب به ايراد سخنراني پرداختند. بسياري از مردم مسير فرودگاه مهرآباد تا دانشگاه تهران را پوشانده و با گل و شعارهاي خود انتظار امام را ميکشيدند. مردم شب را در ميدان آزادي و مسير استقبال از امام خوابيده و از صبح زود به سمت بهشت زهرا رفته بودند. بنابر گزارش رسانههاي خارجي و خبرنگاران داخلي، جمعيت استقبالکننده از رهبر کبير انقلاب اسلامي بين چهار تا پنج ميليون نفر تخمين زده شده است. مردم در بهشت زهرا شعار ميدادند "به خانه شهيدان خوش آمدي اي امام" و سرود "برخيزيد، برخيزيد اي شهيدان راه خدا اي کرده بهر احيا حق جان فدا" از بلندگوها پخش ميشد.
امام در سخنراني تاريخي خود در قطعه ۱۷ بهشت زهرا که تا ساعت ۱۵:۳۰ ادامه داشت، يادآور شدند: ملت در ۱۰۰ سال پيش از اين، ۱۵۰ سال پيش از اين ملتي بوده، يک سرنوشتي داشته است و اختياري داشته ولي او اختيار ما را نداشته است که سلطاني را بر ما مسلط کند. ما فرض ميکنيم که اين سلطنت پهلوي، اول که تأسيس شد به اختيار مردم بود و مجلس مؤسسان را هم به اختيار مردم تأسيس کردند، اين اسباب اين ميشود که _بر فرض اينکه اين امر باطل صحيح باشد_ فقط رضاخان، سلطان باشد آن هم بر آن اشخاصي که در آن زمان بودند. و اما محمدرضا سلطان باشد بر اين جمعيتي که الان بيشترشان _بلکه الاّ بعضِ کم، بعض قليلي از آنها_ ادراک آن وقت را نکردهاند، چه حقي داشتند ملت در آن زمان سرنوشت ما را در اين زمان معين کنند؟ بنابراين سلطنت محمدرضا اولاً که چون سلطنت پدرش خلاف قانون بود و با زور و با سرنيزه تأسيس شده بود، مجلس غيرقانوني است، پس سلطنت محمدرضا هم غيرقانوني است. و اگر سلطنت رضاشاه فرض بکنيم که قانوني بوده، چه حقي آنها داشتند که براي ما سرنوشت معين کند؟ هر کسي سرنوشتش با خودش است. مگر پدرهاي ما وليّ ما هستند؟ مگر آن اشخاصي که در ۱۰۰ سال پيش از اين، ۸۰ سال پيش از اين بودند، ميتوانند سرنوشت ملتي را که بعدها وجود پيدا ميکنند آنها تعيين بکنند؟ اين هم يک دليل که سلطنت محمدرضا سلطنت قانوني نيست.»
ايشان در بخشي ديگر از سخنان خود با غيرقانوني خواندن دولت بختيار تصريح کردند: من دولت تعيين ميکنم! من تو دهن اين دولت ميزنم! من دولت تعيين ميکنم! من به پشتيباني اين ملت دولت تعيين ميکنم! من به واسطه اينکه ملت مرا قبول دارد دولت تعيين ميکنم. اين آقا که خودش هم خودش را قبول ندارد! رفقايش هم قبولش ندارند، ملت هم قبولش ندارد، ارتش هم قبولش ندارد؛ فقط آمريکا از اين پشتيباني کرده و فرستاده، به ارتش دستور داده که از اين پشتيباني بکنيد؛ انگليس هم از اين پشتيباني کرده و گفته است که بايد از اين پشتيباني بکنيد. يک نفر آدمي که نه ملت قبولش دارد، نه هيچ يک از طبقات ملت از هر جا بگوييد قبولش ندارند، بله چند تا از اشرار را دارند که ميآورند توي خيابانها! از خودشان هست اين اشرار، فرياد هم ميکنند، از اين حرفها هم ميزنند. ليکن ملت اين است، اين ملت است.
با آمدن امام به خاک وطن روحانيون متحصن در مسجد دانشگاه با انتشار بيانيهاي به تحصن خود خاتمه دادند.
در همين روز راديو مسکو به نقل از هفتهنامه لبناني الکفاعالعربي مدعي شد که شاه براي کودتا از انورسادات رئيسجمهور مصر و ملکحسن دوم پادشاه مراکش تقاضا کرده در عملياتي با حمايت آمريکا به کودتا و برقراري نظم در ايران کمک کنند. شاه اين روزها در مراکش به سر ميبرد.
نکته جالب اينجاست که شب گذشته شاپور بختيار در يک پيام راديو تلويزيوني ورود آيتالله خميني را به مسلمانان ايران تبريک و تهنيت گفت! البته در بخشي از اين بيانيه براي انحراف افکار عمومي آمده بود: تمام انقلابات جهان وقتي طولاني ميشوند و مردم را خسته ميکنند يک نظام ديکتاتوري در قفاي خود هديه ميآورند. سعي کنيم که از اين نهضت آزادي به نفع مردم کشور و با احترام به قانون استفاده نمائيم، در غير اين صورت علاوه بر خطرات گوناگون که ما را تهديد ميکند، مملکت بدون ترديد به يک دوران ديکتاتوري و شايد ملوکالطوايفي باز خواهد گشت.
اما در مقابل حسن نزيه رئيس کانون وکلا که از سوي جبهه ملي، آيتالله طالقاني و مهندس بازرگان مأموريت داشت در پاريس راجع به نظرات امام درباره قانون اساسي جديد ايران اطلاعاتي کسب کند در گفتوگو با لوموند عنوان کرد: آيتالله خميني با رفتار بعضي از طرفداران متعصب خود که با آزاديهاي فردي مخالفند موافق نيستند و به مجرد ورود به تهران عمليات و رويه اين افراد را محکوم خواهند ساخت.
امروز فرمانداري نظامي تهران در اطلاعيه شماره ۳۶ خود که به مناسبت بازگشت امام خميني صادر کرد راهپيمايي و اجتماعات را در سه روز آينده آزاد دانست. شوراي هماهنگي کارکنان هما هم در بيانيهاي ضمن تاکيد بر ادامه اعتصاب خود تصريح کرد: اعتصاب کارکنان هما ادامه خواهد داشت و تنها به فرمان مرجع کبير امام خميني خدمات خويش را در خدمت به ملت مبارز ايران آغاز خواهد کرد.
امام خميني هم پس از سخنراني در بهشت زهرا براي عيادت از مجروحان حوادث اخير با يک فروند هليکوپتر به بيمارستان هزار تختخوابي رفتند اما به علت ازدحام بيش از حد جمعيت براي ديدار ايشان، موفق به ملاقات بيماران نشده و با يک دستگاه اتومبيل به محل اقامتشان که کميته انقلاب در نظر گرفته بود، منتقل شدند. امام حوالي ساعت ۱۲ شب به همراه آيتالله مرتضي مطهري براي استراحت به مدرسه علوي رفتند و نيروهاي گروه "صف" مسئوليت حفاظت از محل اقامت رهبر انقلاب را بر عهده گرفتند.
امروز همچنين رئيس شهرباني تهران ترور شد و عبدالحسين عليآبادي از شوراي سلطنت استعفا داد.
انتهاي پيام
منابع:
آرشيو روزنامه اطلاعات
آرشيو روزنامه کيهان
آرشيو روزنامه آيندگان
کتاب انقلاب و پيروزي؛ کارنامه و خاطرات سالهاي ۱۳۵۷ و ۱۳۵۸ اکبر هاشميرفسنجاني به اهتمام عباس بشيري، دفتر نشر معارف انقلاب
جلد دوم کتاب روزشمار تاريخ ايران از مشروطه تا انقلاب اسلامي تأليف باقر عاقلي، نشر گفتار
بازار