رئیس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا:توافق «ژنو» بخشهای کلیدی برنامه هستهای ایران را هدف نگرفته است
فارس
بروزرسانی
فارس / رئيس کميته روابط خارجي مجلس نمايندگان آمريکا در جلسه استماع با موضوع اجراي توافق هستهاي ايران ضمن ابراز نگراني از توافق اوليه ژنو تصريح کرد که اين توافق به ايران اجازه داد بخشهاي کليدي برنامه هستهاياش را حفظ کند.
به گزارش خبرگزاري فارس، «اد رويس»، رئيس کميته امور خارجي مجلس نمايندگان آمريکا، در جلسه روز 28 ژانويه (8 بهمنماه) استماع اين کميته فرعي مجلس نمايندگان آمريکا با موضوع «اجراي توافق هستهاي ايران» ضمن ابراز نگراني از توافق ايران و 1+5 (آمريکا، انگليس، فرانسه، روسيه، چين بعلاوه آلمان) در ژنو تصريح کرد: من نگرانيهاي زيادي درباره برنامه اقدام مشترک دارم به ويژه يکي از نگرانيها اين است که ايران اجازه دارد بخشهاي کليدي از برنامه هستهاي خود را حفظ کند که اين موارد شامل: غنيسازي اورانيوم، حفظ مقادير زيادي از ذخاير اورانيوم غنيشده، انجام تحقيق و توسعه بر روي قابليتهاي سانتريفيوژ پيشرفته و فعاليت بر تأسيسات رأکتور آب سنگين اراک ميشود.
وي تصريح کرد که اين موارد عناصر برنامه تسليحات هستهاي هستند که همزمان با جلو رفتن مذاکرات هستهاي، به عملکرد خود ادامه ميدهد.
رويس ادامه داد: من بر اين باورم که ايران بايد کاملاً وادار شود که فعاليت گسترده توليد و آزمايش تجهيزات هستهاي را آشکار کند. همانطور که امروز ما استماع برگزار ميکنيم، شواهد گستردهاي وجود دارد که ايران براي سالها تلاش زيادي را بر روي اين موضوع (هستهاي) تخصيص داده است و اين به وضوح نيات ايران را نشان ميدهد و ما نبايد به ايران اجازه بدهيم که اين شواهد گسترده را مخفي کند.
رئيس کميته روابط خارجي سنا تأکيد کرد: اما حتي اگر توافق به اصطلاح جامع نيز حاصل شود، تهديد ايران هستهاي هنوز تمام نميشود. يکي از شاهدان امروز تخمين زده است حتي اگر ايران را وادار کنيم که 80 درصد از 19 هزار سانتريفيوژ نصب شده خود را برچيند، تأسيسات غنيسازي در فردو را تعطيل کند يا آن را برچيند و رآکتور آب سنگين اراک را به رأکتور آب سبک تبديل کند و با نظام چند دههاي و سرزده بازرسي موافقت کند، با اينحال ايران ميتواند ظرف 6 ماه کورس ساخت يک سلاح هستهاي بگذارد.
اد رويس تصريح کرد: حتي اگر دولت به توافق دور از دسترس برسد که بسياري بر اين باورند که بسيار بعيد است، ايران احتمالاً همچنان قابليت اين را دارد که خيلي سريع يک سلاح هستهاي توليد کند. دولت آمريکا ظاهراً ميخواهد ما را در مسير رويارويي با يک تهديد دائمي هستهاي قرار دهد.
رئيس کميته امور خارجي مجلس نمايندگان آمريکا تأکيد کرد: با توجه به پيشينه فريبکاري ايران، کنگره سوالات زيادي درباره چگونگي اجرا و تأييد اين توافق وجود دارد زيرا ايران در هفتههاي اخير اعلام کرده است که به پيشرفت فناوري لازم براي توليد سوخت براي تسليحات هستهاي ادامه ميدهد. من نگران هستم که اين توافق ما را به مسيري ببرد که فشار تحريمها از بين برود اما ايران توانمندي توليد سلاح هستهاي خود را حفظ کند. با توجه به اين خطرات، تأسف بار است که رئيسجمهو نميخواهد با کنگره براي افزايش تحريمها به منظور باز گذاشتن دست تيم مذاکره کننده آمريکا در رويارويي با ايران همکاري کند اين تحريمها در صورتي به اجرا درميآيد که ايران به تعهدات خود عمل نکند پس اگر ايران در مواجهه با برنامه هستهاي اش به طور کامل به تعهداتش پايبند باشد دليلي ندارد که با اين لايحه (تحريمها) مخالفت شود.