عراقچی: ایران رآکتور آب سنگین را رها نمیکند/ برچیده شدن تاسیسات خط قرمز ماست
ايرنا
بروزرسانی
ايرنا/ عباس عراقچي رييس هيات مذاکره کننده ايران در مصاحبه با شبکه ˈسي سي تي ويˈ چين، اظهار داشت: ما مصمم به دستيابي به راه حلي متوازن، جامع و عادلانه در مذاکرات آينده درباره توافق نهايي هستيم.
اين شبکه تلويزيوني در تارنماي خود نوشت: ايران و قدرت هاي جهان خود را آماده برگزاري دور جديد مذاکرات هسته اي در فوريه جاري در ژنو مي کنند. اين مذاکرات به دنبال توافق امضا شده در نوامبر گذشته براي توقف برنامه هسته اي تهران در مقابل کاهش تحريم هاي غرب برگزار مي شود. ˈحسن روحانيˈ رئيس جمهوري ايران مي گويد که کشورش آماده است تا در مذاکرات نهايي به منظور دستيابي به راه حلي جامع شرکت کند.
عراقچي در مصاحبه اختصاصي با ˈونگ جين يانˈ خبرنگار سي سي تي وي اظهار داشت: ايران فعاليت راکتور هسته اي اراک را متوقف نخواهد کرد اما تلاش خواهد کرد تا هر گونه نگراني احتمالي جامعه بين المللي در اين زمينه را رفع کند.
خبرنگار اين شبکه از عراقچي پرسيد: ˈجان کريˈ وزير خارجه آمريکا به تازگي طي سخناني در اجلاس داووس به راکتور اراک اشاره کرد. شما فکر مي کنيد ايران کاهش چشمگير در فعاليت راکتور اراک در آينده را خواهد پذيرفت؟
عراقچي در پاسخ گفت: راکتور اراک حاصل تقريبا سه دهه فعاليت علمي طاقت فرساي دانشمندان ايراني است. اين يک موفقيت علمي بزرگ است. دليلي وجود ندارد که ما اين راکتور را تعطيل کنيم. در عين حال ما اين موضوع را نيز درک مي کنيم که فعاليت يک راکتور آب سنگين نگراني هايي را درباره اشاعه هسته اي برمي انگيزد.
آنچه ما مي توانيم انجام دهيم کاهش چنين نگراني هايي و به صفر رساندن آن است. روش ها و ابزاري براي کاهش و رفع تهديدهاي غني سازي منتسب به اين نيروگاه وجود دارد. همان طور که گفتم حتي يک دليل هم وجود ندارد که چرا ما بايد فعاليت راکتوري را که مايه مباهات ملي و يک تحقيقات علمي بزرگ است، متوقف کنيم. اما ما آماده ايم با استفاده از متدها و فناوري خلاقانه نگراني هاي اشاعه هسته اي را بر طرف کنيم.
عراقچي درباره اين که ˈآيا تعطيلي و برچيدن تاسيسات هسته اي خط قرمز دولت شماستˈ، اظهار داشت: البته که خط قرمز ماست. چرا بايد همه چيز را از کار بيندازيم؟ ما قصد داريم درباره مسائل بسياري مذاکره کنيم. همان طور که گفتم اگر آنها نگراني هاي منطقي و قابل قبولي در رابطه با فعاليت اين راکتور داشته باشند ما تلاش مي کنيم آن را برطرف کنيم. ما آماده ايم همه نگراني هاي واقعي را حل فصل کنيم و به آنها توجه داريم. اين براي ما يک اصل است. ما فکر مي کنيم که نيازي نيست چيزي برچيده يا مکاني تعطيل شود.
مصاحبه کننده در ادامه از وي پرسيد: به نظر شما موانع اصلي و پيچيدگي هاي مذاکرات آينده چيست؟
عراقچي گفت: نگراني هاي مختلفي وجود دارد و برنامه هسته اي صلح آميز ما مولفه هاي مختلفي دارد. همان طور که گفتم محدوديت در غني سازي مساله بسيار دشواري است، رفع نگراني ها درباره راکتور آب سنگين اراک مساله مهمي است، تصميم گيري درباره مساله گسترش بازرسي ها و پروتکل الحاقي و نحوه لغو تحريم ها مهم هستند. اين مساله بسيار مهمي است. من به عنوان فردي که در چند سال گذشته در اين زمينه فعاليت داشته ام، مي دانم که مصالحه بر سر همه اين مسائل بسيار دشوار است. همه ما خطوط قرمز خود را داريم. همان طور که گفتم، چگونگي پرداختن به اين خطوط قرمز و چگونگي مصالحه بر سر خطوط قرمز دو طرف بسيار دشوار است.
با اين حال، بدبين نيستم و چندان هم خوشبين نيستم و تلاش مي کنم واقع بين باشم. من فکر مي کنم که يافتن راه حل دست يافتني است اما به تلاش هاي فراوان، حسن نيت و تصميم واقعي نياز دارد. اين چيزي است که مي توانيم با آغاز اين روند درباره آن مذاکره کنيم.
عراقچي به اين پرسش که ˈشما درباره اين مذاکرات بلند مدت و جامع چه نظري داريد و اين معامله چگونه خواهد بود؟ اين گونه پاسخ داد: اين مذاکرات بايد ما را به مقصد برساند؛ هدفي که ايران را بر اساس معاهده منع گسترش تسليحات هسته اي ˈان پي تيˈ در زمينه برخورداري از برنامه هسته اي صلح آميز شامل غني سازي، از حقوق هسته اي اش بهره مند مي کند. شرايطي که همه تحريم ها لغو شده اند و درباره اهداف برنامه هسته اي و اين که ما به دنبال توليد سلاح هسته اي نيستيم، اعتماد سازي شده است. ما مطمئنيم که برنامه هسته اي ايران صلح آميز است و ما سلاح هسته اي نمي خواهيم. سلاح هسته اي از نظر ما غيرانساني است و به همان اندازه غير اسلامي است. ما چنين سلاح هايي را بر خلاف آموزه هاي اسلامي مي دانيم و اصول مذهبي کاملا روشني در اين زمينه داريم که توسط رهبر معظم انقلاب که بالاترين مقام مذهبي، سياسي و قانوني در اين کشور است، مطرح شده است.
ايشان خيلي صريح و روشن بيان کردند که توليد، انبار و استفاده از همه سلاح هاي کشتار جمعي بر اساس تعاليم اسلامي کاملا حرام است.
عراقچي درباره انتظاراتش از مذاکرات ايران و غرب در زمينه توافق نهايي اظهار داشت: مذاکرات بسيار چالش انگيزي در پيش خواهيم داشت. ما کاملا مصمم هستيم تا براي رسيدن به راه حلي متوازن، عادلانه و جامع گام برداريم و اميدواريم که طرف مقابل هم با همين روحيه و تصميم براي حل اين بحران در مذاکرات شرکت کند.