ايرنا/ نشست غيرعلني شوراي امنيت سازمان ملل در حالي برگزار شد که ايران به عنوان کشوري که حريم هوايي آن توسط دو پهپاد آمريکايي نقض شده بود حق داشت تا در اين نشست شرکت کند اما بنابر اظهارات نماينده ايران در سازمان ملل با اينکه آمادگي خود را براي حضور در اين نشست اعلام کرده و درخواست داديم اما از استفاده از اين حق محروم شديم. در همين زمينه سفير ايران در سازمان ملل متحد گفت که بر خلاف منشور ملل متحد به يک طرف موضوع اجازه داده نشد که صحبت کند و بنده هم در جمع خبرنگاران مدارک و مستندات را بيان کردم.
«مجيد تخت روانچي» نماينده دائم جمهوري اسلامي ايران در سازمان ملل متحد عصر دوشنبه در حاشيه نشست غيرعلني شوراي امنيت سازمان ملل متحد که به درخواست آمريکا درباره سرنگوني پهپاد آمريکايي در حريم هوايي ايران برگزار شد، گفت که واشنگتن به ماجراجويي نظامي و جنگ و تروريسم اقتصادي عليه مردم ايران پايان دهد.
نماينده دائم ايران در شوراي امنيت سازمان ملل با اشاره به عدم حضور ايران در نشست غيرعلني شوراي امنيت سازمان ملل گفت که ايران به عنوان کشوري که حريم هوايي آن توسط دو پهپاد آمريکايي نقض شده بود حق داشت تا در اين نشست شرکت کند و اين حقي است که تحت منشور ملل متحد بوده است. ما آمادگي خود را براي حضور در اين نشست اعلام کرده و درخواست داديم اما از استفاده از اين حق محروم شديم.
تخت روانچي افزود: «در نتيجه، امروز شوراي امنيت به طور يکجانبه توسط آمريکا که از موقعيت خود به عنوان عضو دائم شوراي امنيت براي گمراه کردن اعضاي آن و نيز پيشبرد سياست ديرينه ضد ايراني خود سوء استفاده ميکند، توجيه شد.»
وي با اشاره به اين موضوع که ايران اطلاعات انکارناپذيري درباره اين حادثه براي شوراي امنيت فراهم کرده، افزود: «بر اساس جزئيات معتبر و اطلاعات دقيق فني درباره مسير پرواز، موقعيت و نقطه ورود اين پهپاد آمريکايي، ترديد وجود نخواهد داشت که در زمان هدف قرار گرفتن، اين پهپاد بر فراز آبهاي سرزميني ايران در حال پرواز بوده است.»
تخت روانچي در ادامه اين کنفرانس خبري گفت: «پهپاد آمريکايي پس از چند بار هشدارهاي راديويي و عدم توجه به اين هشدارها سرنگون شد. اقدام ايران کاملا بر اساس قوانيني بينالمللي بوده و مطابق بند 51 منشور سازمان ملل متحد در دفاع از خود عمل کرديم.»
روابط عمومي کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامي بامداد روز پنج شنبه در اطلاعيهاي اعلام کرد که يک فروند پهپاد جاسوسي «گلوبال هاوک» آمريکا بعد از تجاوز به حريم سرزميني ايران در منطقه روبروي کوه مبارک استان هرمزگان، هدف آتش پدافند نيروي هوا فضاي سپاه پاسداران قرار گرفته و سرنگون شده است. اين پهپاد با آتش سامانه پدافند موشکي «سوم خرداد» نيروي هوافضاي سپاه مورد هدف قرار گرفته و ساقط شده است.
نماينده ايران در سازمان ملل به حضور هواپيماي جاسوسي P-8 نيز اشاره کرد و گفت: «در همان روز يک هواپيماي جاسوسي ديگر با 35 سرنشين حريم هوايي ايران را نقض کرده که نيروهاي مسلح ايران حداکثر خويشتنداري را به خرج داده و اقدامي عليه آن انجام ندادند.»
روز جمعه سردار حاجي زاده فرمانده هوافضاي سپاه در جمع خبرنگاران گفت: همان لحظهاي که پهپاد جاسوسي رهگيري شد، هواپيماي جاسوسي ديگري با نام P-8 نيز در نزديکي آن در حال پرواز بود که حدود ٣٥ سرنشين داشت و ميتوانستيم آن را سرنگون کنيم، اما اين کار را نکرديم. پس آن، ترامپ نيز در جمع خبرنگاران از اقدام ايران در سرنگون نکردن اين هواپيماي جاسوسي تقدير کرد و اين اقدام را هوشمندي ايران توصيف کرد.
وي به نمونه ديگري از نقض حريم ايران در يک ماه گذشته توسط پهپاد آمريکايي اشاره کرد و گفت: طي يک ماه گذشته يک پهپاد آمريکايي در 26 مه (يکشنبه 5 خرداد) وارد حريم ايران شد. ايران اعتراضات خود را به چنين مواردي از طريق سفارت سوئيس در تهران که حافظ منافع آمريکا بوده، اعلام کرده است. اينها تنها نمونههايي از اقدامات ماجراجويانه آمريکا در نقض حريم و مرز ايران به شمار ميآيد.
تخت روانچي با تاکيد بر اين موضوع که ايران خواستار جنگ نيست گفت: اقدامات ايران نشان ميدهد در حالي که حق ذاتي دفاع از تماميت ارضي و استفاده از تمام تواناييهاي مورد نياز براي تصميم گيري قاطع در اجراي اين حق را دارد، نه خواستار جنگ بوده و نه ميخواهد که تنش در منطقه خليج فارس افزايش پيدا کند.
نماينده ايران در سازمان ملل هشدار داد که افراد خاصي در داخل و خارج منطقه تلاش دارند تا با اقداماتي تنشها را افزايش داده و از اين طريق اقدامات نظامي و فروش تسليحات آمريکايي و غربي به برخي کشورها را توجيه کنند.
وي افزود: اين افراد در راستاي سياست خود، به جعل و اطلاعرساني نادرست روي آوردهاند و يک مورد آن ادعاي بي اساس واشنگتن عليه تهران درباره حادثه اخير نفتکشها در درياي عمان بود که اين ادعا حتي از سوي برخي متحدان نزديک آمريکا نيز مورد حمايت قرار نگرفت. ايران اين ادعا را به طور قطع رد ميکند. چگونه ايران ميتواند از حمله به نفتکش به مقصد ژاپن منتفع شود حال آنکه نخست وزير اين کشور در سفري تاريخي به ايران، با عاليترين مقام ايراني در حال ديدار است.
پنجشنبه دو هفته پيش دو انفجار مهيب در درياي عمان روي داد که در جريان اين حادثه نفتکش «فرانت آلتر» با پرچم جزاير مارشال متعلق به نروژ که از قطر «اتانول» بارگيري کرده و نفتکش«کوکوکا کوريجس» با پرچم پاناما از «الجبيل» عربستان به مقصد سنگاپور، محموله «متانول» بارگيري کرده بود، با حمله مواجه شدند.اين حادثه درست در زمان ديدار «آبه شينزو» نخستوزير ژاپن و آيتالله «علي خامنهاي» رهبر معظم انقلاب اسلامي ايران به وقوع پيوست و مقامات واشنگتن از جمله «مايک پامپئو» وزير امور خارجه آمريکا بدون ارائه هرگونه مستندي، ايران را عامل حمله به اين نفتکشها جلوه دادند.
تحت روانچي به تحريمهاي شامگاه دوشنبه آمريکا عليه ايران نيز اشاره کرد و گفت: «تصميم آمريکا براي اعمال تحريمهاي بيشتر عليه ايران نشانه ديگري از اين موضوع است که آمريکا براي قوانين بينالمللي و ديدگاه اکثريت احترامي قائل نميباشد. آمريکا براي کاه شتنشها در منطقه خليج فارس بايد به ماجراجويي نظامي و جنگ و تروريسم اقتصادي عليه مردم ايران پايان بخشد.»
رئيسجمهور آمريکا روز دوشنبه با امضاي يک فرمان اجرايي، که به نظر ميرسد با اهداف تبليغاتي طراحي شده، تحريمهاي تازهاي عليه ايران اعلام کرد. آمريکا در اين تحريم دفتر رهبر انقلاب و چندين نفر از سرداران سپاه را در ليست تحريمها قرار داد.
نماينده ايران در سازمان ملل متحد در پايان اين کنفرانس خبري به طرح گفتوگوهاي منطقهاي ايران اشاره کرد و گفت: «يک نياز براي گفت وگوي منطقه اي در زمينه امنيت منطقه وجود دارد که ايران پيش از اين نيز آمادگي خود را براي چنين گفت وگويي اعلام کرده بود و از دبيرکل سازمان ملل متحد هم خواسته ايم در اين زمينه ايفاي نقش کند.»
بازار