حوزه/ عضو فقهاي شوراي نگهبان گفت: منصب ها امانت است و هر فردي که در اين سمت ها قرار مي گيرد، بايد به اين امانت وفا کند... کلمه اهل در اين ميان از اهميت بالايي برخوردار است ، امانت هر جايي صدق کرد بايد به اهل آن داده و حتي گفته شود.
آيت الله محمد يزدي پيش از ظهر امروز در آيين توديع و معارفه رئيس کل دادگستري استان قم که در مرکز آموزش قوه قضائيه در قم برگزار شد، با اشاره به آيه «إِنَّ اللَّهَ يَأمُرُکُم أَن تُؤَدُّوا الأَماناتِ إِليٰ أَهلِها وَإِذا حَکَمتُم بَينَ النّاسِ أَن تَحکُموا بِالعَدلِ ۚ إِنَّ اللَّهَ نِعِمّا يَعِظُکُم بِهِ ۗ إِنَّ اللَّهَ کانَ سَميعًا بَصيرًا» ، اظهار داشت: اولين کلمه اي که در آين آيه آمده، کلمه «امر» از ناحيه خداوند متعال است ، اين کلمه به اتفاق اصوليون دلالت به وجوب تکليفي دارد و مثل به امر به نماز مي داند. در کلمه اي امر هيچ اختلافي بر روي آن نيست و در اين آيه نيز بر روي آن تاکيد شده است.
وي ادامه داد: کلمه امانت يک مفهوم عرفي دارد و هر چيزي که در عرف صدق کند به آن امانت مي گويند و حقيقت عرفيه دارد .
رئيس شوراي عالي جامعه مدرسين بيان داشت: کليه امانات بر اساس تشخيص عرف است از ريز و درشت ماديات مثل يک لباس ، يک نوشته ارزشمند ، پول ، سند ، ملک و هر چيزي ديگري که در عرف به آن امانت مي گويند.
استاد حوزه علميه افزود: امانت اختصاص به ماديات ندارد و به خيلي از چيزها در عرف امانت مي گويند، مانند مسئوليت هايي که نصبي است که از اين ميان مي توان به منصب هايي مانند رؤساي قواي مختلف، استانداري، شهرداري و... اشاره کرد.
آيت الله يزدي تصريح کرد: اين سمت ها امانت است و هر فردي که در اين سمت ها قرار مي گيرد، بايد به اين امانت وفا کند. اختيار افراد مسئول نيز جزء امانات است؛ مانند اختياراتي که هر مسئولي در پست خود دارد و بايد اهليت را در اين اختيارات در نظر بگيرد.
رئيس شوراي عالي جامعه مدرسين حوزه علميه قم بيان داشت: کلمه اهل در اين ميان از اهميت بالايي برخوردار است ، امانت هر جايي صدق کرد بايد به اهل آن داده و حتي گفته شود.
وي ادامه داد: در امانت هايي معنوي مثل سمت ها و مسئوليت ها تشخيص خيلي مشکل است و در اين جا است که بايد اهليت را در نظر بگيريم و بايد فرد اهليت را داشته باشد.
آيت الله يزدي تاکيد کرد: بخشي از احراز اهليت را قانون اساسي در اختيار شوراي نگهبان قرار داده و اين وظيفه بر گردن شوراي نگهبان گذاشته شده است.
وي خاطر نشان کرد: در بسياري از اختياراتي که به مسئولان داده شده است، مسئولان تکليف شرعي دارند و بايد کار را به افرادي بدهندکه اهليت کافي را دارند.
آيت الله يزدي بيان داشت: با شک و ترديد نمي توان عمل کرد و مسئوليتي را در اختيار کسي قرار داد و هر چقدر در اين بحث دقت شود ثمره اي آن در جامعه مشاهده خواهد شد.
وي ادامه داد: آقاي خليلي در راس دادگستري استان قم بسيار مرد شايسته و کاربلدي بود و با قضات رفتار معقولي داشت.
رئيس جامعه مدرسين حوزه علميه قم به کار مهم رئيس جديد دادگستري قم اشاره کرد و گفت: اهليت قاضي را بايد آن مسئول در دادگستري احراز کند، اما بايد به اين مهم اشاره کنيم که انسان معصوم نيست و احتمال خطا دارد.
وي ادامه داد: اگر خطايي را مرتکب شويم نه تنها در دادگاه کنوني محاکمه خواهيم شد، بلکه بايد در دادگاه الهي نيز بايد پاسخگو باشيم. سمت ها ماندگار نيستند و هر فردي در هر جايگاهي که قرار دارد بايد بداند که اين ميزها دائمي نيست.
آيت الله يزدي خاطر نشان کرد: فردي که امانت در دست دارد در پيشگاه الهي مسئول است و واجب است که به اهل خودش کارها را بسپارد. اگر حکم کرديد و در جايگاهي قرار گرفتيد که مي توانيد حکم کنيد حال حاکم در يک خانه ، يا مدرسه ، يا شهر و کشور باشيد، بايد به عدل حکم کنيد.
وي ادامه داد: عَدل يعني اين که هر چيزي در جاي خودش قرار بگيرد و اين عدل شخصي نيست، بلکه عدالت اين است که در عرف نيز صدق کند.
رئيس شوراي عالي جامعه مدرسين تاکيد کرد: نبايد شخص عَدل را خودش تعبير کند، بلکه اين عرف است که مي گويد در اقدامات شما عدل رعايت شده است يا نه.
وي در خصوص قضات نيز بيان داشت: وقتي قضات را بخواهيم امتحان کنيم بايد به او بگوييم حکم بنويسد، چرا که در حکم نوشتن سطح سواد و معلومات را مشخص مي کند.
آيت الله يزدي با بيان اين که قضات بايد در حکم نوشتن دقت کنند، ابراز داشت: بايد اهليت قضات را نيز مشخص کرد تا اين عزيزان نيز در جايگاهي که هستند به خوبي عمل کنند.
بازار