تسنيم/ : فرمانده نيروي دريايي سپاه از توليد شناورهاي تندور با سرعت ۹۰ نات خبر داد که به معناي دستيابي سپاه به نسل جديدي از شناورهاي تندور است.
صبح امروز سردار تنگسيري فرمانده نيروي دريايي سپاه در ششمين همايش قايقهاي تندرو از ساخت قايق جديدي با سرعت ۹۰ نات در اين نيرو خبر داد.
سپاه پاسداران انقلاب اسلامي تاکنون طيف متنوعي از قايقهاي تندرو با سرعتها و کاربردهاي متفاوت را طراحي و توليد و وارد چرخه عملياتي کرده است که پرسرعت ترين آن شناورهاي سراج با سرعت ۷۰ نات است. البته سردار فدوي فرمانده سابق نيروي دريايي سپاه در سال ۹۵ از ساخت شناورهايي با سرعت ۸۰ نات نيز خبر داده بود.
ايده بکاريگري قايقهاي تندرو در نيروي دريايي سپاه (که در ادبيات خارجي به زنبورهاي سرخ معروف هستند) از اواسط جنگ تحميلي و همزمان با حضور ناوگان نيروي دريايي آمريکا در خليج فارس بوجود آمد. در آن زمان نيروي دريايي سپاه با خريد تعدادي قايق تندور از کشور سوئد و تجهيز آنها به راکتاندازهاي ۱۰۷ ميليمتري و تيربارهاي ۱۲.۷ ميليمتري کار خود در خليج فارس را شروع کرد و توانست موازنه عملياتهاي مقابله به مثل را به نفع ايران تغيير دهد.
بر اساس آمارهاي منشتر شده، در سال ۶۵ به ازاي هر ۶ کشتي ايراني ۱ کشتي دشمن مورد حمله قرار ميگرفت که اين ميزان دو سال بعد به صورتي رقم ميخورد که به ازاي هر دو کشتي ايراني، سه کشتي خارجي در خليج فارس مورد هدف قرار ميگرفت.
عملکرد مثبت و خيلي خوب بکارگيري قايقهاي تندرو در دوران دفاع مقدس موجب شد تا اين ايده به اصلي ترين راهبرد نيروي دريايي سپاه در خليج فارس بدل شود و بر همين اساس طي سالهاي بعد از جنگ نيز طراحي و توليد قايقهاي تندور و تجهيز آنها به تسليحات پيشرفته مانند موشکهاي کروز ضد کشتي در دستور کار قرار گيرد. اين راهبرد تاجايي موثر بود که حتي در برخي موارد موجب شد تا نيروهاي آمريکايي نيز راهبرد خود در خليج فارس را براي مقابله با قايقهاي تندور تغيير دهند.
از سال ۱۳۸۶ با تقسيم کار بين نيروي دريايي سپاه و ارتش، مسئوليت حفاظت از آبهاي خليج فارس به عهده نيروي دريايي سپاه واگذار شد و ندسا تحت امر قرارگاه مرکزي خاتم الانبيا(ص) ۲ به اجراي ماموريت در خليج فارس ميپردازد. از آن زمان به بعد توليد و ارتقاء شناورهاي تندرو متنوعي در دستور کار نيروي دريايي سپاه قرار گرفت. علاوه بر آن تسليح اين شناورها به انواع موشکهاي کروز ضد کشتي نيز شروع شد که در نتيجه آن شناروهاي سپاه به موشکهاي کروز با بردهاي مختلف از ۲۵ تا ۳۰۰ کيلومتر مجهز شدند.
اما در سال ۱۳۸۸ نيروي دريايي سپاه به يک شناور با قابليتهاي جديد دست يافت و شناور تندروي «سراج» با سرعت ۷۰ نات معادل ۱۳۰ کيلومتر تحويل نيروي دريايي سپاه شد. سراج در اصل نمونه بومي شده يک قايق مسابقهاي انگليسي به نام بليد رانر بود که تا آن زمان تنها در جريان مسابقات قايق راني از آن استفاده شده و سريعترين قايق مسابقهاي در کلاس وزني خود بود.
سراج، شناور تندروي تهاجمي راکتانداز و متناسب با مناطق آب و هواي گرمسيري است. جنس بدنه اين شناور فايبرگلاس و مجهز به امکانات بومي مخابراتي و ناوبري الکترونيکي است. طراحي کابين در اين شناور به گونهاي است که در سرعت بالا در داخل کابين، تغييرات ارتفاعي ناشي از حرکت بر روي آب و صداي چنداني احساس نميشود. همچنين در شرايط طوفاني دريا سرنشينان آن شدت امواج را احساس نخواهند کرد.
شناور تندرو سراج با قابليت حمل راکت اندازهاي دريايي ۱۰۷ ميليمتري ۱۱ لوله اي پايدار شده، يک رادار جستجوي دريايي با برد حدود ۳۰ کيلومتر و تيربار ۱۲.۷ دارد و به طور گسترده در خدمت واحدهاي عملياتي نيروي دريايي سپاه است.
حالا سپاه پاسدارن انقلاب اسلامي پا را از اين هم فراتر گذاشته و توانسته به فناوري ساخت شناورهايي با سرعت ۹۰ نات معادل ۱۷۰ کيلومتر بر ساعت دست يابد. تسليح شناوري با اين سرعت نيازمند دستيابي به فناوري جديدي در حوزه استبلايز(پايداري) سيستمهاي سلاح اين شناور است. زيرا سرعت ۱۷۰ کيلومتر بر ساعت موجب ايجاد تکانهايي در شناور ميشود که در دقت شليک سيستم سلاح آن تاثيرگذار است.
از سوي ديگر قواي پيشران اين شناور هم بايد نسيت به ساير شناوهاي موجود در نيروي دريايي سپاه تقويت شده باشد که احتمال در اين شناور از موتور واتر جت ملي که سال گذشته رونمايي شد استفاده شده است.
در موتورهاي واتر جت با استفاده از مکش آب از زير بدنه کشتي و دميدن آب از عقب شناور باعث پيش وري شناور ميشوند. در اين نوع از پيشرانهاي دريايي، پروانه پمپ با دور ثابتي مي چرخد و آب را به يک سو به جريان مي اندازد و حتي در بسياري مواقع نيازي به گيربکس نيست. مجموعه نيروي رانش فشار کمتري را تحمل مي کند و مستلزم نگهداري و تعميرات کمتري است.
از آنجايي که در موتورهاي واتر جت پروانه حذف شده است مانعي براي براي حرکت شناور در آبهاي کم عمق وجود ندارد و شناورهاي ميتوانند با استفاده از اين سيستم به راحتي در آبهاي کم عمق بدون اينکه صدمه ببينند هم حرکت کنند. اين مزيت براي عمليات در نقاطي مثل خليج فارس که عمدتا از عمق کم آب برخوردار بوده و در مناطق ساحلي جزاير موجود در اين خليج يک نقطه قوت بسيار بالا محسوب مي شود.
اما اين پايان کار نيست و فرمانده نيروي دريايي سپاه گفته است که بايد به سمت ساخت شناورهايي با سرعت ۱۰۰ نات معادل ۱۸۵ کيلومتر بر ساعت حرکت کنيم. اين بدان معنا است که در آينده شاهد ورود نسل جديدي از شناورهاي تندرو به سازمان رزم نيروي دريايي سپاه خواهيم بود که نقش بسزايي در افزايش قدرت رزم دريايي ايران در خليج فارس دارد.
بازار