تسنيم/ در جريان بازديد رهبر معظم انقلاب از نمايشگاه محصولات شرکت هاي دانش بنيان، نمونه يک پهپاد دو موتوره کامپوزيتي نيز به صورت ويژه به نمايش درآمد که بنا بر اطلاعات موجود، اولين پهپاد دو موتوره ساخته شده در بخش خصوصي کشور است.
روز سهشنبه 16 مهر، حضرت آيتالله خامنهاي رهبر معظم انقلاب از نمايشگاه دستاوردها و محصولات شرکت هاي دانش بنيان بازديد کردند.
در اين نمايشگاه علاوه بر انواع محصولات و دستاوردها، نمونه يک پهپاد دو موتوره کامپوزيتي نيز به صورت ويژه به نمايش درآمده بود که طبق اطلاعات موجود، اين اولين پهپاد دو موتوره ساخته شده در بخش خصوصي در کشور است.
پهپاد فوق البته در اسفند ماه سال 1397 و خرداد 1398 مورد بازديد رئيس جمهور و رئيس مجلس شوراي اسلامي نيز قرار گرفته بود.
تا پيش از اين، تمام پهپادهاي ايراني به جز يک نمونه (سرير) تک موتوره بودند. حتي بزرگترين پهپادهاي ايراني ازجمله «فطرس»، «شاهد129» و «حماسه» مانند نمونههاي همرده خارجي خود مانند MQ-1 پريديتور و هرمس-450 از يک موتور احتراق داخلي پيستوني استفاده مي کنند. از پهپاد سرير هم با وجود نمايش در رژه نيروهاي مسلح، مشخصات خاصي اعلام نشده است. در اين پهپاد يک موتور در جلو و يک موتور در عقب بدنه قرار داده شده بود.
براي افزايش کارايي هواپيماي بدون سرنشين -خصوصاً ميزان محموله قابل حمل و سقف پرواز و سرعت پيمايشي- دو رويکرد وجود دارد. راهکار اول که اکثر قريب به اتفاق پهپادها از آن استفاده ميکنند، به کارگيري موتور پرقدرتتر جت توربوپراپ مانند پهپاد MQ-9 يا موتور توربوفن مانند پهپاد RQ-4 يا حتي موتور توربوجت است. در اين راهکار بايد هزينه بيشتري براي موتور پيشرفتهتر و کارآمدتر پرداخت شود.
راهکار دوم، استفاده از دو موتور در دسترس است تا به اين ترتيب امکان افزايش قابليتهاي پرنده بدون سرنشين فراهم شود. هرچند اکثر پهپادها در دنيا به صورت تک موتوره ساخته ميشوند، اما دلايلي هم وجود دارد که برخي سازندگان ترجيح به استفاده از دو موتور ميدهند؛ چه شرکتهايي که امکان ارتباط با سازندگان مطرح موتور پهپاد در دنيا را دارند و چه شرکت هايي که در تحريم هستند.
به طور کلي مزيت هاي اصلي استفاده از دو موتور شامل افزايش قابليت اطمينان پرنده، افزايش سرعت قابل دستيابي، افزايش سقف پرواز و سرعت اوج گيري و افزايش ميزان بار قابل حمل است. از طرفي معايب استفاده از دو موتور نيز شامل قيمت تمام شده و هزينه تعمير بيشتر، مصرف سوخت بيشتر و وزن ناخالص بالاتر پرنده است. بنا بر اين طراح با توجه به مأموريت مدنظر، بين يک يا دو موتوره بودن پرنده، انتخاب نهايي را انجام مي دهد و دو موتوره بودن يک پهپاد لزوماً مزيت قطعي به شمار نميرود.
به عنوان مثال براي پهپاد با هدف ماموريت بر روي دريا، به دليل فاصله زياد از ساحل و نيازمندي به حمل محموله هاي تجسسي متعدد و گرانقيمت، احتياج به دو موتور براي به حداکثر رساندن قابليت اطمينان و ميزان محموله پررنگ تر مي شود.
بحث افزايش قابليت اطمينان از آن جهت مطرح است که در صورت از کار افتادن يک موتور، پرنده ميتواند با مقداري کاهش قابليتهاي عملياتي، با يک موتور به سمت مبدأ پرواز کرده و به سلامت فرود بيايد. خصوصاً براي پهپادهايي که با هدف گشت زني طولاني مدت روي مناطق مسکوني يا نزديک به اين مناطق در نظر گرفته مي شوند، وجود دو موتور مي تواند در صورت بروز حادثه براي پهپاد، سبب کاهش چشمگير احتمال تلفات انساني روي زمين شود. اين ايده اي است که سبب شده تا دستکم يک پهپاد جديد اروپايي با نام RPAS براي دهه آينده با دو موتور طراحي شود.
بازار