مهر/ رئيس کميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس گفت: طبق بررسي هاي اين کميسيون علت سقوط هواپيماي اکرايني خطاي انساني است و گمانه زني هايي چون جنگ الکترونيک هنوز اثبات نشده است.
حجت الاسلام مجتبي ذالنور، رئيس کميسيون امنيت ملي و سياست خارجي در گفتگو با مهر با اشاره به بررسي سانحه سقوط هواپيماي بوئينگ ۷۳۷ خط هواپيمايي اکراين در جلسه عصر امروز کميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس شوراي اسلامي اظهار داشت: رئيس کميته ويژه بررسي ستاد کل نيروهاي مسلح، نماينده سازمان هوافضاي سپاه پاسداران انقلاب اسلامي، جانشين فرمانده کل ارتش، رئيس هواپيماي کشوري و مدير فرودگاه بين المللي امام (ره) در جلسه امروز اين کميسيون حضور يافتند.
رئيس کميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس شوراي اسلامي تصريح کرد: مسئولان مذکور هر يک گزارش هايي از بررسي هاي انجام شده خود درباره سانحه سقوط هواپيماي اکرايني ارائه دادند.
ذوالنور بيان کرد: نمايندگان حاضر در اين جلسه همه سئوالات و ابهاماتي که درباره سقوط هواپيماي اکرايني وجود داشت، مطرح کردند و اين مسئولان هم به صورت کارشناسي شده و با دقت کامل به اين سئوالات پاسخ دادند.
وي افزود:
يکي از مباحثي که در اين جلسه مطرح شد ابهاماتي بود که در خصوص احتمال جنگ الکترونيک و هجوم سايبري در اين حادثه مطرح بود که تقريباً تا الان اين موضوع منتفي است مگر آنکه در آينده اطلاعاتي در اين راستا بدست آيد و اثبات شود که حملات و خرابکاري سايبري وجود داشته است اما فعلاً اين موضوع اثبات نشده است.
رئيس کميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس با اشاره به اينکه يکي ديگر از مسائلي که درباره سقوط اين هواپيما مطرح بود اين است که چرا نتيجه بررسي علت سقوط با تاخير زيادي اعلام شد، تصريح کرد: در اين جلسه درباره اين موضوع هم بحث و بررسي صورت گرفت اما همه نمونه هاي مشابهي که در دنيا اتفاق افتاده است، معمولاً در زمان طولاني تري اطلاع رساني کرده اند. براي مثال روسيه هواپيماي اکرايني را چندي پيش مورد هدف قرار داد و يک ماه طول کشيد که بگويند بر اثر اصابت موشک هواپيما سقوط کرده است و همچنين حدود ۲ سال طول کشيد که مشخص شود چه نوع موشکي باعث سقوط اين هواپيما شده است.
ذوالنورتاکيد کرد: نيروهاي مسلح ما با سرعت عمل خوبي در اين زمينه اقدام کردند و ظرف ۴۸ ساعت بررسي و اطلاع رساني شد و حادثه مشابهي نداريم که با اين سرعت بررسي ها انجام شود.
وي تصريح کرد: در خصوص سقوط هواپيماي اکرايني گمانه زني هاي متعددي مطرح بود. از جمله اينکه در وهله اول بحث نقص فني و يا اشتباه انساني در کادر پروازي مطرح بود، همچنين خرابکاري سايبري و جنگ الکترونيک يکي ديگر از گمانه زني ها بود، از سوي ديگر يکي ديگر از مسائلي که بايد بررسي مي شد آن بود که آيا منشاء اين سقوط خرابکاري داخلي و خارجي بوده است و در نهايت يکي ديگر از گمانه ها اين بود که آيا اشتباه انساني در سامانه هاي پدافندي باعث اين سانحه شده است يا خير.
رئيس کميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس خاطرنشان کرد: در واقع نيروهاي مسلح در يک بازه زماني کوتاه ۴۸ ساعته بايد تمام اين گمانه زني ها و سئوالات و ابهامات را مورد بحث و بررسي قرار مي دادند و آنان به سرعت بررسي کردند و اعلام نظر کردند.
ذوالنور اظهار داشت: برخي گفتند در اين حادثه پنهان کاري صورت گرفته است و حقايق به مردم گفته نشد که اين افراد يا روند تخصصي اين موضوع و زمانبر بودن آن را واقعاً متوجه نبودند و آشنايي نداشتند يا اينکه تحت تاثير جو موجود اين مطالب را مطرح کردند.
وي با بيان اينکه يکي ديگر از موضوعاتي که در جلسه امروز کميسيون امنيت ملي بحث شد اين بود که آيا بايد در آن روز پروازها ممنوع مي شد يا خير، گفت: با توجه به تهديداتي که از طرف آمريکا وجود داشت و پيش بيني مي شد که آنها عکس العمل متقابل داشته باشند، سامانه ها توجيه شده بودند که در آمادگي صد درصد باشند.
رئيس کميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس بيان کرد: از سوي ديگر گزارش هايي مبني بر حرکت موشک کروز اتفاق افتاده بود اما اينکه اين گزارش ها اعتبارسنجي شود و واقعاً به عنوان يک اطلاعات موثق به سامانه ها اعلام شود که دقيقاً مسير کروز کجاست و به سمت کدام هدف مي رود و کدام سامانه ماموريت برخورد با آن را دارد، چنين اتفاقي نيفتاده بود.
ذوالنور تاکيد کرد: بر اين اساس هيچ دليل و اعتبارسنجي، اين گزارش ها را اثبات نکرده بود و مسئله حائز اهميت ديگر آن بود که نمي شد در کشور حالت فوق العاده و جنگي را با توجه به تبعاتي که در زندگي مردم دارد، اعلام کرد و اين نکته در اين جلسه روشن شد.
وي گفت:
يکي ديگر از مسائلي که بررسي شد آن بود که آيا سامانه خطا داشته يعني سيستم پدافند و شبکه کنترل آتش مشکل داشته است يا خير که اين موضوع تاکنون اثبات نشده است.
رئيس کميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس ادامه داد:
همچنين قطع بودن ارتباط اپراتور و سامانه با شبکه کنترل آتش نيز تاکنون اثبات نشده است.
ذوالنور تصريح کرد: از سوي ديگر
ما در حالت آتش محدود قرار داشتيم. به اين معنا که به سامانه پدافندي هنوز دستور شليک و هدف اعلام نشده بود و حتي اگر فرض کنيم که ارتباط سامانه پدافندي و اپراتور با مرکز کنترل قطع شده باشد، باز هم نبايد به صورت خودسر و آتش به اختيار عمل شود.
وي تاکيد کرد:
بر اين اساس با توجه به اينکه به سامانه ها اعلام شده بود که وضعيت در حالت آتش محدود است نه آتش به اختيار، پس اين سانحه کاملاً بر اثرخطاي انساني سامانه پدافند هوايي بوده است و اپراتور چنين خطايي را مرتکب شده و به تشخيص خودش چنين تصميمي را گرفته و اقدام کرده است.
رئيس کميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس اظهار داشت: با توجه به مباحث صورت گرفته، نتيجه بررسي هاي کميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس شوراي اسلامي هم خطاي انساني را نشان مي دهد و از سوي ديگر از طريق سازمان قضايي نيروهاي مسلح و قوه قضائيه با کساني که در اين راستا کوتاهي و قصور کرده اند برخورد ميشود.
در همين رابطه،
سيدحسين نقوي حسيني سخنگوي کميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس شوراي اسلامي در گفتوگو با فارس، در خصوص جزئيات اين نشست اظهار داشت: در اين جلسه کل ماجراي حادثه هواپيماي اوکرايني توضيح داده شد که در اين خصوص چه اتفاقاتي افتاده است.
وي افزود: در اين جلسه عنوان شد که بعد از موشکباران مهمترين پايگاه آمريکاييها يعني عينالاسد، آمريکاييها گارد گرفته بودند لذا بايد امنيت آسمان کشور حفظ ميشد بنابراين همه سامانهها حوزه پدافندي در حالت آمادهباش بودند.
نقويحسيني ادامه داد: در اين جلسه همچنين توضيح داده شد که خطاي انساني چه نقشي در اتفاق هواپيمايي داشته و مواردي درباره جزئيات خطاي انساني ارائه شده و در ادامه احتمالات در اين خطاي انساني مورد بحث قرار گرفت که چه مواردي ممکن است در اين خصوص مطرح باشد.
وي يادآور شد: در ادامه جلسه عنوان شد که ستادکل نيروهاي مسلح گزارش مفصل و دقيقي از اين ماجرا تهيه کرده و به مراجع ذيربط ارائه کرده است.
وي در همين رابطه خاطرنشان کرد: تأکيد کميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس شوراي اسلامي نيز بر اين بود که اولا همه ابعاد اين موضوع بايد شناسايي و به همه سوالات و ابهامات پاسخ داده شود و در عين حال مراقب باشيم حوزه نيروهاي مسلح به ويژه سپاه پاسداران انقلاب اسلامي و هوافضاي سپاه کشور تقويت شده و مورد حمايت قرار گيرد و در اين راستا سردار حاجيزاده که سردار موشکي کشور است نيز بايد مورد حمايت قرار گيرد؛ البته ابعاد حادثه هم بايد کاملا شفاف براي مردم بيان شود.
بازار