تسنيم/ يک روزنامه روسي با اشاره به سخنان "سرگئي لاوروف" درباره پرواز جنگندههاي آمريکايي در نزديکي حريم هوايي ايران، يادآور شد: فقط سيستم رادار "کانتينر" روسيه قادر است تقريباً تمامي اشياء پرنده را در چنين مسافتي مشاهده و شناسايي کند.
روزنامه «راسيسکايا گازيتا» با اشاره به اظهارات "سرگئي لاوروف" کفيل وزير امور خارجه روسيه نوشته است: مجموعه سيستم راداري "کانتينر" به احتمال بسيار زياد پرواز جنگندههاي اف-35 آمريکايي (که براي ايستگاههاي رادار نامرئي هستند) را در امتداد مرزهاي ايران در زمان سقوط هواپيماي مسافربري اوکرايني رديابي کرده است.
لاوروف پيش از اين در تشريح علت بروز خطاي انساني و مورد اصابت قرار گرفتن اشتباهي هواپيماي بوئينگ اوکرايني در آسمان تهران در تاريخ 8 ژانويه (18 دي ماه) گفت، "در آن زمان حداقل شش فروند جنگنده اف-35آمريکا در هوا و در نزديکي حريم مرزهاي ايران حضور داشتند". به گفته وي، البته اين اطلاعات هنوز هم نياز به بررسي مضاعف دارد، ولي مسلماً چنين وضعيتي باعث حساسيست بيش از حد اوضاع ميشود.
به گفته کارشناسان ، فقط ايستگاه رادار بيش از حد افقي "کانتينر" (Container) روسيه قادر است تقريباً تمامي اشياء پرنده را در چنين مسافتي مشاهده و شناسايي کند. هواپيماهاي نسل پنجم F-35 نامرئي تلقي مي شوند. ولي به نظر مي رسد پرواز آنها را ميتوان بدون مشکل از هزاران کيلومتر دورتر و در خاک روسيه قابل رديابي کرد.
آزمايشات دولتي ايستگاه رادار "کانتينر" در سال گذشته به پايان رسيد و در همان سال آنها به مرحله وضعيت آمادگي رزمي را پشت سر گذاشت. در اوايل ماه دسامبر سال 2019 ، وزارت دفاع از انتقال نخستين ايستگاه راداري کانتينر به مأموريت جنگي خبر داد.
درمجموع برنامهريزي شده است که براي کنترل کامل حريم هوايي در کل حاشيه مرزهاي ملي روسيه سه ايستگاه ديگر از اين نوع در جهت گيريهاي مختلف مستقر شود.
همانطور که "کريل ماکاروف" مدير کل مجتمع تحقيقات و توليد "مؤسسه تحقيقاتي ارتباطات راديويي با برد طولاني" ، در يکي از مصاحبههاي خود با اين روزنامه گفته است، انتظار نشان دادن احساسات درباره يک سيستم رادار دشوار است. ولي به درستي مي توان رادار "کانتينر" که توسط متخصصان اين موسسه ساخته شده را يک پيشرفت واقعي در اين عرصه ارزيابي کرد.
سيستم رادار "کانتينر" بخش اروپايي ناتو و بخش زيادي از خاورميانه را پوشش ميدهد
ايستگاه رادار از نوع کانتينر حريم هوايي کل بخش اروپايي ناتو و تا حدود زيادي منطقه خاورميانه را پوشش داده و قادر به رديابي هر نوع اشياء پرنده است. به عنوان مثال، اگر رادارهاي معمولي هواپيمايي را در مسافت حداکثر 400 کيلومتر رديابي کنند، رادار کانتينر قادر است آن را در فاصله 2000 کيلومتري و احتمالاً حتي بيشتر مشاهده و تشخيص دهد.
به گفته ماکاروف، بدين ترتيب روسيه مي تواند تقريبا تمامي حريم هوايي بخش اروپايي بلوک ناتو را تحت کنترل کامل خود درآورد و ديگر هيچ بمب افکن حامل موشک يا هواپيماهاي بدون سرنشين جنگي نميتواند از فرودگاهي ناشناس در جايي از خاک اروپا، بدون آنکه روسيه از آن مطلع شود، به هوا بلند شود.
سيستم رادار "کانتينر" به سيستم دفاع هوا-فضاي روسيه متصل شده و اين امکان را فراهم کرده تا تمامي اشياء بالقوه خطرناک قبل از تبديل شدن به يک تهديد واقعي کشف و شناسايي شود و سريعاً دادههاي اطلاعاتي لازم براي از بين بردن آنها به مراکز فرماندهي انتقال يابد.
اين روزنامه در آخر يادآور شده است، شکي نيست که سخنان اخير سرگئي لاوروف درباره رديابي پرواز هواپيماهاي نظامي "نامرئي" آمريکايي در نزديکي حريم هوايي ايران در منطقه خاورميانه، اصلاً مورد رضايت مقامات پنتاگون قرار نگرفته است.
بازار