مهر/ سازمان هواپيمايي کشوري با صدور اطلاعيه اي نسبت به انتشار فايل صوتي محرمانه مکالمه خلبان پرواز هواپيمايي آسمان با برج مراقبت که همزمان با سانحه هواپيماي اوکرايني بود، واکنش نشان داد.
سخنگوي سازمان هواپيمايي کشوري از صدور بيانيه اين سازمان در خصوص فايل صوتي منتشر شده پيرامون سانحه پرواز ۷۵۲ شرکت هواپيمايي اوکرايني در رسانهها خبر داد.
رضا جعفرزاده اظهار داشت: در پي انتشار يک فايل صوتي در خصوص سانحه پرواز شماره ۷۵۲ شرکت هواپيمايي اوکراين اينترنشنال در رسانهها، سازمان هواپيمايي کشوري نکاتي را به منظور تنوير افکار عمومي به استحضار ملت شريف ايران ميرساند، که مشروح اين بيانيه در پي ميآيد:
سازمان هواپيمايي کشوري به موجب قانون مسئوليت اعمال حاکميت در صنعت حمل و نقل هوايي کشور را بر عهده داشته و مرجع تنظيم، تدوين مقررات و دستورالعملهاي مربوط به کنترل فضاي کشور، صدور اجازه پرواز و بررسي سوانح و حوادث هواپيمايي و اعمال مجازاتهاي لازمه طبق مقررات مربوط ميباشد.
سازمان از همان ابتداي وقوع سانحه، بر اساس رويههاي حرفهاي، قوانين بينالمللي و دستورالعملهاي ايکائو، به صورت کاملاً شفاف فرايند بررسي ابعاد حادثه را با همکاري مراجع داخلي و بينالمللي ذيربط دنبال کردهاست.
جمع آوري و پياده سازي تمام مکالمات ميان هواپيماها و برج مراقبت، از همان روز سانحه آغاز شد؛ مکالمات متعددي در برج مراقبت ثبت و ضبط شده که حاوي اشاره يکي از خلبانان پرواز ورودي به تهران مبني بر رؤيت نورهايي شبيه موشک يا يک گوي گداخته است که در آسمان حرکت ميکرده و سپس منفجر شده است.
خدمه پروازي شرکت هواپيمايي آسمان، به دليل اشاره به کلمه موشک، جهت تشريح دقيق مشاهدات خود مورد مصاحبه قرار گرفته و اظهار داشتند نوري را در آسمان مشاهده نموده که حدود يک دقيقه و نيم در حال حرکت و گسترش بوده و سپس منفجر شد. خدمه پروازي بيان داشت که مدت زمان حرکت نور در آسمان به اندازهاي طولاني بوده که يکي ديگر از عوامل پروازي را به درون کابين دعوت و با او نيز مشورت کردهاند. اعضاي گروه بعد از مشاهده فيلمِ آتش گرفتن هواپيما، نتيجه گرفتند که شيء رؤيت شده، همان هواپيماي آتش گرفته بوده که بعداً به زمين اصابت کرد و منفجر شد.
با تحليل شواهد موجود و اظهارات خدمه پروازي فوق الذکر، نتيجه گيري کارشناسان سازمان احتمال آتش سوزي موتور يا انفجار در درون هواپيما به عنوان منشأ آتش سوزي بوده و به همين دليل تا قبل از اعلام اطلاعات رسمي از مراجع نظامي، احتمال آتش سوزي در هواپيما تشخيص داده شد.
مراجع ذيربط در حوزه پدافند هوايي در ساعات پيش از حادثه اطلاع يا اخطاري را در مورد اقدامات موشکي در فضاي کنترل ترافيک تهران را به سازمان هواپيمايي کشوري اعلام نکرده بودند. پس از اطلاع از وقوع سانحه، به سرعت از مراجع رسمي مربوطه در خصوص هر نوع فعاليت موشکي استعلام گرديد و با عنايت به عدم دريافت پاسخ جديد، اين سازمان نيز تا زمان تکميل بررسيهاي کارشناسي اوليه، فرضيه اصابت موشک را منتفي دانستهاست.
در زمان وقوع سوانح هوايي، معمولاً گمانهها و فرضيههاي متعددي مطرح ميشود و مرجع فني از نظر حرفهاي مجاز نيست تا زمان تکميل بررسيهاي کارشناسي، اصالت هيچ يک از اين گمانهزنيها را بپذيرد. چنانکه فرمانده نيروي هوافضاي سپاه پاسداران انقلاب اسلامي نيز در مصاحبه تلويزيوني تصريح کردند، سازمان هواپيمايي کشوري بر اساس اظهارنظر صريح مراجع نظامي، فرضيه اصابت موشک را منتفي دانسته و در اين باره اطلاعرساني کرده است.
محتوي فايل صوتي مکالمات پرواز اوکرايني طبق روال کاري مرسوم هيأتهاي کارشناسي چندمليتي، در کنار برخي اسناد و مدارک ديگر، از سوي کميسيون بررسي سوانح سازمان هواپيمايي کشوري در اختيار نماينده قانوني کشور اوکراين در رسيدگي به سانحه قرار گرفته است. اين فايل انحصاري نبوده و همزمان با اين مکالمه، ساير پروازهاي تحت کنترل برج مراقبت پرواز نيز آن را شنيدهاند. انتشار و تحليل دادههاي تحت بررسي، از جمله اين فايل صوتي مغاير با مقررات بررسي سوانح هوايي ميباشد.
مطابق روال معمول تمام فرايندهاي بررسي سوانح در دنيا، در حال حاضر نيز بسياري نکات و شواهد جمع شده که بايد تجميع و تحليل شوند. فرايند بررسي سانحه مطابق استاندارد ضميمه ۱۳ پيمان شيکاگو، جلب توجه عمومي از طريق انتشار يافتهها و شواهد تحليل نشده نيست، بلکه يافتن دلايل و رفع آنها براي پرهيز از رخداد مجدد ميباشد. به همين دليل نيز اسناد بررسي سانحه طبقه بندي شدهاند و انتشار آنها تنها توسط مسئول بررسي سانحه مجاز است.
سازمان هواپيمايي کشوري، روند بررسي ابعاد مختلف سانحه سقوط هواپيماي اوکرايني را در چارچوب قوانين ملي و مقررات بينالمللي ادامه خواهد داد و همکاري با کشورهاي دخيل در اين سانحه نيز کمافيالسابق ادامه خواهد يافت. البته انتظار از همه طرفها اين است که از سياسي کردن سانحه و انحراف روند بررسي فني و کارشناسي پرهيز کنند.
بازار