خبرآنلاين/ سخنگوي جامعه روحانيت مبارز مي گويد: فتح سنگر به سنگر با ادبيات اصولگرايي نمي خواند، اين عبارت متناسب با ادبيات اصلاح طلبي است و آنها هم قبلا اين ادبيات را به کار گرفته اند.
«اصولگرايان در تهران توانستند آراء خاکستري را جذب کنند»؛ حجت الاسلام و المسلمين غلامرضا مصباحي مقدم سخنگوي جامعه روحانيت با بيان اين جمله به ارزيابي آراي اصولگرايان در انتخابات اخير مجلس شوراي اسلامي مي پردازد. اين عضو مجمع تشخيص مصلحت نظام که بر اين باور است جريان اصولگرا به صورت سنتي ۲۰ تا ۱۵ درصد راي دارند، معتقد است؛ «از انتخابات رياست جمهوري تاکنون اصولگرايان توانسته اند بر بدنه رأي ۱۶ ميليوني خود افزوده و نزديک به هشت ميليون راي بر آن اضافه کنند.»
بحث انتخابات رياست جمهوري ۱۴۰۰ و فتح سنگر به سنگر که به ميان مي آيد مصباحي مقدم به صراحت مي گويد «فتح سنگر به سنگر ادبيات اصلاح طلبان است نه اصولگرايان» اين چهره سياسي اصولگرا که برخاسته از طيف سنتي جريان راست است تاکيد مي کند در مجلس يازدهم غلبه با اصولگرايان سنتي و اصيل است و نواصولگرايان غالب نيستند.
در ادامه متن گفت و گوي خبرآنلاين با چهره شاخص جامعه روحانيت مبارز آمده است؛
آقاي مصباحي مقدم! تحليل تان از آراي اصولگرايان در انتخابات مجلس را بفرماييد، فکر مي کنيد بدنه رأي اصولگرايان پاي صندوق هاي راي آمدند يا آنکه در غياب رقيب، کانديداهاي اصولگرا توانستند به مجلس راه پيدا کنند؟
اتفاقي که در اين انتخابات افتاد اين بود که جريان اصلاحات بنا بر هر دليلي که خودشان مطرح کنند يا آنچه واقعيت دارد نتوانست مردم را براي انتخابات بسيج کند. در مقابل ما با توجه به آنکه جريان اصولگرا به طور عمده خارج از گود اجرا و مديريت مجلس بود توانست هواداران خود را براي انتخابات بسيج کند و رأيي را به دست بياورد. البته بخشي از آراء به صورت سنتي به خود جريان اصولگرا مربوط است و بخشي از آراء، معروف به آراي خاکستري است که اصولگرايان توانستند آن را جذب کنند.
رأي خاص جريان اصولگرا بين ۱۵ تا ۲۰ درصد است
مي توانيد تقريبي بگوييد چقدر از اين آراء خاکستري و چقدر از آن آراي سنتي اصولگرايان است؟
بر اساس تحليل هايي که قبلا صورت گرفته رأي خاص جريان اصولگرا بين ۱۵ تا ۲۰ درصد است و هرچه بيشتر از آن کسب شده بالتبع رأي خاکستري به حساب مي آيد. در تحليل هاي قبلي که من ديدم مي گفتند حدود ۳۵ درصد آراي مردم به صورت سنتي در انتخابات ريخته مي شود و به اين معنا نيست که لزوما معتقد به جريان اصولگرا هستند. اما به هرحال اين ها پاي صندوق هاي راي مي آيند.
اصولگرايان توانستند آراء خاکستري را جذب کنند
آماري که وزارت کشور اعلام کرده مشارکت در استان تهران را ۲۶ درصد نشان مي دهد. با اين حساب و براساس گفته هاي جنابعالي جريان اصولگرا توانسته ۶ تا ۱۱ درصد از آراي خاکستري را به خود اختصاص دهد...
همينطور است. آنچه مهم است اين است که در اين دوره اصولگرايان هم شعارشان حل مشکلات اقتصادي و معيشتي بود. چند دوره است که نظرسنجي ها نشان مي دهد مهمترين نياز مردم همين حل مشکلات اقتصادي آنها مثل بيکاري و تورم است.
نتيجه انتخابات ۱۴۰۰ مشابه انتخابات مجلس است اگر...
در انتخابات رياست جمهوري سال ۹۶ جريان اصولگرا ۱۶ ميليون راي به دست آورد. فکر مي کنيد اين بدنه رأي تا انتخابات ۱۴۰۰ پاي جريان اصولگرا باقي خواهد ماند؟
با توجه به فاصله نسبتا کمي که با انتخابات رياست جمهوري داريم تصور مي کنم که اگر در مجلس يازدهم مجموعه اي که از اصولگرايان به مجلس راه پيدا کرده اند بتوانند به خوبي وعده هاي خود را دنبال کنند نتيجه انتخابات رياست جمهوري هم بايد مشابه انتخابات مجلس باشد.
الزامات نگه داشتن اين بدنه رأي ۱۶ ميليوني چيست؟
حل چند مشکل؛ يکي از اين مشکلات تورم بالاست. اگر اين تورم بالا بتواند طي يک سال و نيم آينده تا انتخابات رياست جمهوري کاهش جدي پيدا کند و زير ۲۰ درصد برسد کمک خوبي خواهد بود. نکته ديگر فشاري است که بر روي خانواده ها در ارتباط با جهش نرخ ارز اتفاق افتاده است. اگر بتوانند جلوي جهش نرخ ارز را در طي اين مدت بگيرند نتيجه خوبي از اين دوره مجلس گرفته خواهد شد.
مساله اشتغال هم مساله بسيار مهمي است که نبايد از آن غفلت کرد. ما با بيکاري جوان مان خصوصا جوانان تحصيل کرده و مدرک به دست رو به رو هستيم. اگر آنها بتوانند ولو يکي دو درصد ميزان اشتغال را بالا ببرند و بيکاري را کاهش دهند کمک بزرگي خواهد بود. اين هم در صورتي محقق خواهد شد که درآمد کشور از نفت و گاز و نقدينگي بانک ها به سمت توليد جهت داده شود. اگر اين اتفاق بيفتد و توليد گسترش پيدا کند طبعا اشتغال هم بيشتر مي شود، رونق توليد هم افزايش پيدا مي کند و کالاها و خدمات بيشتري به مردم عرضه خواهد شد. به اين ترتيب مردم احساس آرامش بيشتري خواهند کرد.
بدنه رأي اصولگرايان بيشتر از ۱۶ ميليون سال ۹۶ شده است
در مجموع چقدر از ۱۶ ميليون رأي انتخابات گذشته در انتخابات مجلس پاي جريان اصولگرا بودند؟ فکر مي کنيد اين ۱۶ ميليون راي افزايش پيدا کرد يا ريزش؟
خيلي روشن است که بيشتر شده است. آن ۱۶ ميليون را بايد رأي سنتي تلقي کرد. مقداري از اين ۱۶ ميليون بيشتر از راي سنتي بود اما عمده آن را بايد راي سنتي اصولگرايان به حساب آورد.
چقدر به آن اضافه شده است؟
مابه تفاوت ۱۶ ميليون راي در انتخابات ۹۶ و ۲۴ ميليون رايي که در اين انتخابات به صندوق ها ريخته شد افزوده اي است که اصولگرايان به دست آوردند.
اصلاح طلبان و مستقلين از شهرهايي با آراء پايين راهي مجلس شده اند
يعني همه آراي صندوق ها را به حساب جريان اصولگرا مي دانيد؟ يک سري مستقل و تعدادي اصلاح طلب نيز در انتخابات حضور داشتند و ....
تعداد اصلاح طلبان بنا بر اطلاعاتي که رسيده ۱۰ نفر و تعداد مستقلين ۳۵ نفر است؛ روي هم رفته ۴۵ نفر هستند. اين ۴۵ نفر بيشتر از شهرستان هايي هستند که تعداد آرا در آنها کم است. شهرستان هايي که ۱۰ تا ۲۰ هزار راي يا ۵۰ تا ۱۰۰ هزار راي به صندوق ها مي ريزند اصلا با راي کلانشهرها قابل مقايسه نيست. در کلانشهرها اصولگرايان راي آوردند. مجموع تهران و کلانشهرها که بيشترين ميزان راي را دارد از اين حکايت دارد که اصولگرايان بيشترين راي را آورده اند.
فتح سنگر به سنگر ادبيات اصلاح طلبان است نه اصولگرايان
با اين حساب فکر مي کنيد اصولگرايان فتح سنگر به سنگر را خواهند داشت و در انتخابات رياست جمهوري اصولگرايان موفق خواهند شد؟ چون همانطوري که فرموديد تعدادي کرسي به اصلاح طلبان رسيده و آنها هم حذف نشده اند.
عبارت فتح سنگر به سنگر با ادبيات اصولگرايي نمي خواند. اين عبارت متناسب با ادبيات اصلاح طلبي است و آنها هم قبلا اين ادبيات را به کار گرفته اند. بنده معتقدم آنچه براي مردم بسيار مهم است مساله خدمت گزاري است و اين احساس که کساني که به مجلس آمده اند خدمتگزاراني صديق هستند ومخلصانه و مجاهدانه کار مي کنند و انقلابي حرکت مي کنند؛ در واقع همان عباراتي که رهبر معظم انقلاب براي مجلس و نمايندگان بعد به کار بردند. اگر مردم ببينند آنها مخلصانه کار مي کنند طبعا چه خدمتگزاراني بهتر از آنها؟
غلبه در مجلس يازدهم با جريان اصيل اصولگراست نه نواصولگرايان
آيا ممکن است طيف جديدي از اصولگرايان که خود را نواصولگرا معرفي مي کنند طي سالهاي آينده مواضعي بگيرند که در مقابل جريان اصولگرا تلقي شوند و ممکن است خطري براي جريان اصولگرا تلقي وند؟
تعداد کساني که از اين طيف به مجلس راه پيدا کرده اند حاکي از آن است که اين طيف غالب نيستند، بلکه غلبه بر همان جريان اصيل و سنتي اصولگرايي است. ممکن است اين طيف در مطبوعات يا فضاي مجازي فعاليتي داشته باشند و خودي نشان دهند اما در جريان تصميم گيري حضور جدي ندارند و از اين جهت تصور نمي کنم اتفاقي بيفتد.
شوراي ائتلاف اصولگرايان با آنکه سعي مي کرد جاي ليدرها را پر کند عملا با دادن يک سري سهم ها توانست به تصميم برسد و نشان داد که ساز و کار موفقي نبود. آيا قرار است فکري براي ليدري اين جريان بشود يا نه؟
بگذاريد از اين مقطع عبور کنيم. من فکر مي کنم تجربه اي که به دست آمد کمک خوبي براي رسيدن به تحليل و تصميم بهتر خواهد کرد. اميدواريم در آينده و در فرصت مناسب تحليل و تصميم بهتر به کار گرفته شود.
بازار