فارس/ کشورهاي روسيه، چين، سوريه، کوبا، نيکاراگوئه، کره شمالي، ونزوئلا و ايران در نامهاي مشترک به «آنتونيو گوترش» دبيرکل سازمان ملل بر رفع تحريمهاي يکجانبه آمريکا عليه ايران که مانع مبارزه با شيوع ويروس کرونا شده، تأکيد کردند. دبيرکل سازمان ملل نيز در پاسخ به نامه کشورهاي جهان از جمله ايران براي لغو تحريمهاي يکجانبه آمريکا، بر لزوم کاهش يا تعليق تحريمها به منظور جلوگيري از فروپاشي نظام پزشکي کشورها در مبارزه با کرونا تأکيد کرد.
سيد عباس موسوي سخنگوي وزارت امور خارجه جمهوري اسلامي ايران در گفتگويي ابتکار هشت کشور از جمله ايران در ارسال نامه به دبيرکل سازمان ملل و درخواست رفع تحريمها عليه ايران را ابتکار خوبي خواند و گفت: ما از اين اقدام استقبال ميکنيم. لازم است دنيا جايي به خودش بيايد و جلوي يکجانبهگرايي و نقض قوانين بينالمللي را بگيرد.
سخنگوي دستگاه ديپلماسي با بيان اينکه متاسفانه آمريکاييها به خودشان جرأت دادند در سالهاي اخير قوانين داخلي خود را به ساير کشورها تحميل کرده و تحريمهاي ظالمانه خودشان را بر بقيه کشورها اعمال کنند، افزود: اميدواريم اين طليعه مبارکي باشد که کشورهاي تحت تحريم و يا حتي کشورهاي مستقل و آزادهاي که يکجانبهگرايي آمريکاييها را بر نميتابند، اتحاديهاي تشکيل داده و اقدامي را صورت دهند که جلوي قلدري آمريکا را بگيرند.
اين ديپلمات ارشد کشورمان اضافه کرد: اين اقدام طليعه خوبي بود و در نوع خود کم نظير است و اميدواريم جامعه جهاني نه تنها با شرايط کرونا بلکه در شرايط عادي ديگر بتواند چنين اقدامات منسجمي را عليه تحريمهاي يکجانبه، ظالمانه و غيرانساني که توسط آمريکا نه تنها بر ايران بلکه بر خيلي از کشورهاي مستقل تحميل ميشود صورت داده و جلوي اين اقدامات را بگيرند.
پاسخ دبيرکل سازمان ملل به نامه هشت کشور از جمله ايران
در همين رابطه،
«آنتونيو گوترش» دبيرکل سازمان ملل روز گذشته (جمعه ۸ فروردين ماه) در پاسخ به نامه ۲۵ مارس (۶ فروردين ماه) سفراي هشت کشور جهان براي لغو تحريمهاي ايران در بحبوحه شيوع کرونا، خواستار ارزيابي مجدد تحريمها عليه کشورهايي شد که به شدت با ويروس کرونا درگير هستند تا از اين طريق از فروپاشي نظام پزشکي کشورها جلوگيري شود.
کشورهاي روسيه، چين، سوريه، کوبا، نيکاراگوئه، کره شمالي، ونزوئلا و ايران با ارسال نامهاي مشترک به دبيرکل سازمان ملل، خواستار رفع تحريمهاي يکجانبه آمريکا که مانع مبارزه با شيوع ويروس کرونا شده است، شدند.
گوترش در پاسخ به نامه اين کشورها ضمن اعلام همبستگي با کشورهاي جهان در مقابله با ويروس ناشناخته «کوويد-19» گفت: «تمايل دارم با دولتها و مردم سراسر جهان در مواجهه با اين بيماري مخرب همهگير ابراز همبستگي کنم. من به طور خاص از چالشهاي بسيار زيادي که بسياري از کشورهاي در تأمين مقادير کافي دارو و تجهيزات پزشکي براي درمان بيماران و مقابله با شيوع کوويد-19 روبرو هستند، نگران هستم».
وي ضمن ابراز نگراني از آمار بالاي قربانيان ناشي از ابتلا به کرونا در جهان گفت: «در اين برهه زماني سخت، بيش از هر زماني نياز به همکاري و همبستگي بينالمللي است. من از تمامي کشورهاي عضو (سازمان ملل) درخواست ميکنم که در مبارزه با بزرگترين بحران بهداشتي و درماني زمان ما، به يکديگر کمک کرده و از همديگر پشتيباني کنند».
دبيرکل سازمان ملل ضمن تأکيد بر لزوم تجديدنظر در خصوص تحريمها عليه کشورهايي که متحمل بيشترين آسيب ناشي از شيوع کرونا شدهاند گفت:« همانطور که اطلاع داريد، خانم "ميشل باشله" کميسر عالي حقوق بشر سازمان ملل در اظهارات اخير خود که با هماهنگي و تأييد کامل من مطرح شد، خواستار تجديدنظر فوري در تحريمهاي گسترده کشورهايي شد که با بيماري همهگير کروناويروس مواجه هستند تا از اين طريق از فروپاشي نظام پزشکي کشورها جلوگيري شود.
گوترش ادامه داد: «وي (باشله) خواستار کاهش يا تعليق تحريمها به دلايل بهداشت عمومي جهان و در حمايت از حقوق و زندگي ميليونها نفر در کشورهاي آسيب ديده شد و تصريح کرد که در زمينه همهگيري (کرونا) در جهان، مانعتراشي در تلاشهاي پزشکي يک کشور خطر را براي تمامي ما افزايش ميدهد».
دبيرکل سازمان ملل در خصوص لغو تحريم کشورهايي که به شدت از شيوع کرونا آسيب ديدهاند گفت: «زمانيکه من روز گذشته (پنجشنبه هفتم فروردين) براي گروه 20 سخنراني کردم، خواستار معافيت تحريمهايي شدم که ميتواند ظرفيت کشورها براي مقابله با اين بيماري همهگير را تضعيف کند. امروز صبح نيز در جلسه با کشورهاي عضو نيز اين درخواست را تکرار کردم. من همچنين نگران هستم که وضعيت عوامل بخشهاي خصوصي که به دنبال دوري از خطرات (تحريمهاي آمريکا) هستند، احتمالاً در مسير معاملات قانوني کمکهاي انساندوستانه....مانعتراشي ايجاد کند. من همچنان به صورت خصوصي و عمومي در خصوص اينگونه موضوعات به تعاملات خود ادامه خواهم داد».
در حاليکه با شيوع ويروس کرونا در جهان، کشورهايي چون روسيه و چين و ...خواستار لغو تحريمهاي ايران شدهاند اما واشنگتن تأکيد کرده که قصد کاهش تحريمهاي ايران را ندارد و در يکي از تازهترين اين موارد، وزارت خارجه آمريکا تصريح کرد که حاضر به آزادسازي داراييهاي نقدي ايران به منظور کمک به جمهوري اسلامي در مقابله با کوويد-19 نيست.
جديدترين آمار و ارقام شيوع ويروس کرونا نشان ميدهد که تا روز جمعه، تعداد مبتلايان به ويروس کوويد-۱۹ در ايران به ۳۲ هزار و ۳۳۲ نفر افزايش يافت و دو هزار و ۳۷۸ نفر نيز قرباني شدند.
کدام کشورها به ايران کمک کردند؟
سيد عباس موسوي، سخنگوي وزارت خارجه همچنين در پاسخ به سؤالي درباره ويروس کرونا و کمکهاي ارسالي ديگر کشورها به ايران براي مقابله با اين ويروس گفت: ويروس کرونا عالمگير و يک پاندمي شده و تقريبا همه کشورها درگير اين موضوع هستند، بنابراين منابع مقابله با اين ويروس منحوس کم است و براي همين است که تقريبا همه کشورها تا جايي که بتوانند به يکديگر کمک ميکنند.
به گزارش فارس، وي اضافه کرد: ۳۰ کشور سعي کردند تا جايي که امکان داشتند در مقادير مختلف به ما کمک کنند. ما اعلام کرديم کمکها را به هر مقداري که بتوانند، از کشورهاي دوست و سازمانهاي بينالمللي خوشنام و معتبر ميپذيريم که در اين زمينه کشورهاي مختلفي اعلام آمادگي کردند و برخي در حد وسعشان کمک کردند، به عنوان نمونه چين تاکنون حدود ۲۱ هواپيما کمک و تجهيزات پزشکي براي مردم ايران فرستاده که قدردان آن هستيم.
موسوي افزود: کشورهاي همسايه نيز اقدام به ارسال کمکهاي مالي و غيرمالي کردند. اتحاديه اروپا نيز از طريق کمکهاي بشردوستانه و بودجههايي که دارند سعي کردند کمکهايي را ارسال کنند، ژاپن، کشورهاي همسايه به ويژه امارات، جمهوري آذربايجان و ترکيه و ... در اين زمينه کمکهايي را ارسال کردند.
سخنگوي وزارت خارجه بيان کرد: از طرف دولت و ملت ايران از همه اين کشورها قدرداني ميکنم، چه بسا خيلي از اين کشورها خودشان نيازمند اين کمکها هستند و اميدواريم بتوانيم جبران کنيم و هر چه زودتر وضعيت در کشور تحت کنترل و مديريت قرار گرفته و بتوانيم تجربيات و تجهيزاتمان را در اختيار ساير کشورهايي که نياز دارند، قرار بدهيم.
*تمرکز بر مسائل اقتصادي اولويت وزارت خارجه
موسوي در بخش ديگري از اين گفتگو با بيان اينکه اولويت وزارت خارجه در سالهاي اخير بر مسائل اقتصادي متمرکز بوده، گفت: در اين زمينه توليد و اتکا به منابع داخلي يکي از پارامترهاي کار وزارت خارجه در مرکز و نمايندگيهاي ما در خارج از کشور است که به مولفههاي توليد در داخل کشور کمک کنند.
وي افزود: سالهاست که اولويت و جهت گيري اصلي، توجه به داخل است و طبيعي است در اين زمينه صادرات و واردات ما ميتواند ادامه يابد، قطعا با نگاه به داخل و مواردي که در داخل کشور داريم، تنظيم خواهد شد و اين را به عنوان يک الگوي اصلي در مراودات خارجي به ويژه با همسايگان در نظر خواهيم گرفت.
بازار