خبرآنلاين/ رئيس شوراي عالي سازمان نظام پزشکي در نامهاي به رئيس جمهور نوشت: متأسفانه نتوانستهايم از فرصت طلايي تعطيلات نوروزي به نحو مناسب استفاده کنيم؛ خستگي و فرسايش جسمي و رواني کادرهاي تشخيصي- درماني بايد مورد توجه ويژه قرار گيرد.
متن نامه مصطفي معين به شرح زير است.
جناب آقاي دکتر حسن روحاني
مقام محترم رياست جمهوري اسلامي ايران
با سلام و درود
احتراماً ضمن تشکر از جنابعالي و ساير دستاندرکاران و نيز همکاران جامعه پزشکي که در خط اول مواجهه با پاندمي COVID-۱۹ جان گرانقدرشان را در جهت حفظ سلامتي مردم شريف کشورمان به مخاطره انداخته و در اين راه شهداي عزيزي را نيز تقديم کردهاند و همچنين اصحاب رسانه، نيروهاي مسلح و شهرداريها و شوراها که در کنار مدافعان سلامت بصورت شبانه روزي و خالصانه مشغول انجام وظيفه هستند، حسب وظيفه ديني، انساني و حرفهاي خود و به نمايندگي از آحاد جامعه پزشکي ايران و به منظور کمک به کنترل بحران پاندمي COVID-۱۹ در کوتاهترين زمان و کمترين هزينه، موارد ذيل به استحضار ميرسد:
همان گونه که در مکاتبه شماره۴۶۳۵۳/۱۰/۱۰۰/۱۳۹۸ مورخ ۲۰/۱۲/۱۳۹۸ رئيس کل محترم سازمان نظام پزشکي به جنابعالي که در مصوبات سي و سومين جلسه فوق العاده شوراي عالي نظام پزشکي مورخ ۲۵/۱۲/۱۳۹۸ نيز تاکيد شده، فرماندهي و مديريت قاطع و دقيق و مبتني بر کارشناسي بحران موجود در بالاترين سطح مديريتي کشور و با استفاده از اختيارات موضوعه در قانون اساسي و حمايت همه جانبه دستگاهها از نقطه نظرات کارشناسي وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکي، شرط بلامنازع جهت کنترل وضعيت بحراني کنوني است.
مديريت مستقيم امور در چين توسط شخص رييس جمهور آن کشور از ساعات اوليه اعلام شيوع اين بيماري در استان هوبي و يا مواضع مقامات بلند پايه ساير کشورها مصداق خوبي بر اين مدعاست.
همان گونه که مستحضريد کليه رويدادهاي بزرگ فرهنگي، هنري، ورزشي و اقتصادي در سطح بينالمللي همچون المپيک ۲۰۲۰ توکيو، جشنواره کن، مسابقات فرمول يک و بسياري از موارد ديگر عليرغم ضرر و زيانهاي چند صد ميليارد دلاري متوقف و يا به تعويق افتاده که نشانگر اهميت موضوع و اولويت حفظ سلامت مردم بر هر موضوع ديگري است.
بنابراين ضمن تاکيد بر ضرورت رسيدگي به وضعيت مشاغل خُرد و اقشار آسيب پذير، انتظار ميرود که کليه ارکان کشور با همفکري و همدلي خاص، برنامههاي عملياتي و رويکردهاي خود را بر اين اساس بنا نهند، چرا که حتي حفظ منافع سياسي و اقتصادي درميان مدت و بلندمدت هم ايجاب ميکند که رشد و رونق اقتصادي فداي سلامت جامعه شود.
پر واضح است که در صورت اتخاذ تصميمات جامع نگر و عاقلانه، ثابت خواهد شد که نه تنها اقتصاد راهبر سياست نيست بلکه سياست و تدبير، اسب راهوار و تيزپاي اقتصاد خواهد بود که مشخصه بسياري از ممالک توسعه يافته است.
شوراي عالي سازمان نظام پزشکي ضمن حمايت قاطع از مفاد مکاتبه شماره ۱۷/۱۰/۱۰۰/۱۳۹۹ مورخ ۰۴/۰۱/۱۳۹۹ رئيس کل محترم سازمان در خصوص اهميت فاصله گذاري فيزيکي بعنوان يکي از راهکارهاي اساسي قطع زنجيره انتقال اين ويروس، بر توجه به موارد ذيل در حوزههاي بهداشت و پيشگيري و تشخيص و درمان تاکيد ميکند:
در حوزه بهداشت و پيشگيري:
الف) ابتلاء روزانه بيش از سه هزار نفر مورد جديد به ويروس کرونا، نشان ميدهد که متأسفانه نتوانستهايم از فرصت طلايي تعطيلات نوروزي به نحو مناسب استفاده کنيم. بنابراين ضروري است بدون هر گونه ملاحظهاي و بطور قاطع نسبت به اجراي طرح فاصله گذاري، محدوديت سفرهاي درون شهري، بين شهري و نيز حمل و نقل عمومي، گسترش تعطيلي ادارات و مراکز غيرضرور و تداوم تعطيلات مراکز آموزشي و دانشگاهي تا هر زمان که مورد نياز است(حتي بعد از ايام تعطيلات نوروزي و حداقل تا پايان فروردين ماه) اقدام گردد، چرا که: "سرچشمه شايد گرفتن به بيل چو سيلي شود نتوان گرفتن به پيل"!
ب) فراخوان و بسيج کليه نيروهاي سيستم هاي بهداشتي و درماني ساير دستگاهها چون هلال احمر، نيروهاي مسلح، ساير نهادهاي مدني، خيريهها، بخش خصوصي و در صورت نياز آموزش ايشان جهت مقابله فعالانهتر با اين بيماري، پيدا کردن و تشخيص افراد مشکوک و اجراي دقيق و صحيح کليه ابعاد طرح فاصله گذاري و ديگر محدوديتهاي ضروري.
ج) گزارش شفاف و صادقانه اطلاعات تعداد مبتلايان، تعداد افراد بستري و تعداد افراد فوت شده بهصورت دقيق و به تفکيک شهر و استان به مراجع ذيربط جهت اتخاذ تصميمات مبتني بر واقعيت و جلب اعتماد عمومي و مشارکت بيشتر مردم.
د) فراهم کردن کيتهاي تشخيصي به تعداد مناسب جهت غربالگري افراد ناقل، بيماريابي فعال و قطع زنجيره انتقال.
در حوزه درمان و مراقبت:
الف) انجام اقدامات حفاظتي و حمايتي از کليه افراد دخيل در فرآيند مقابله با اپيدمي COVID-۱۹ اعم از کادرهاي بهداشتي و درماني، پشتيباني و کليه مشاغلي که در طول مدت فاصله گذاري مجبور به انجام وظايف مربوط هستند که متاسفانه تاکنون اقدامات کافي صورت نگرفته است.
ابتلاي بسياري از همکاران جامعه پزشکي و قرباني شدن تعداد زيادي از آنان، همچنين تلفات بيشتر بيماران در مقايسه با ساير کشورها همواره بهعنوان يک سوال و تاسف بزرگ باقي خواهد ماند و پيشگيري از تکرار وقايع ناگوار با اجراي دقيق پروتکلهاي حفاظتي و نيز انجام تستهاي غربالگري براي کادر بهداشتي و درماني فعال در مقابل اين بيماري و پيگيري آن در اسرع وقت از ضروريات است.
هشدار داده ميشود که خستگي و فرسايش جسمي و رواني کادرهاي تشخيصي- درماني که ميتواند کيفيت درمان بيماران را مورد تهديد قرار دهد از جمله مواردي است که بايد مورد توجه ويژه قرار گيرد.
ب) تقويت امکانات و تجهيزات مراکز درماني، نقاهتگاهها و مراکز قرنطينه از جمله مواردي است که هم از جنبه پيشگيري و هم درماني حائز اهميت است.
ج) تقويت و حمايت محسوس از ارائهکنندگان خدمات تشخيصي و درماني در بخشهاي دولتي، خصوصي و نهادهاي عمومي از طريق پرداخت مطالبات آنان توسط سازمانهاي بيمهگر، ارائه تسهيلات بانکي مناسب، استمهال در پرداخت معوقات بانکي، بخشودگيها و تخفيفات مالياتي و نيز بهرهمندي از بيمه بيکاري جهت پرسنل مربوط نيز از جمله مواردي است که جهت تداوم ارائه خدمت مناسب ضروري است.
د) همچنين مطالعه و تدوين برنامه راهبردي ملي براي پيشگيري و برخورد با پيامدهاي بلند مدت بهداشتي–درماني، فرهنگي - اجتماعي و اقتصادي پاندومي کرونا امري ضروري است که نبايد مشکلات حاد کنوني موجب غفلت از آن شود.
پرهيز از شبه عادي جلوه دادن اوضاع و ايجاد احساس امنيت کاذب جهت دست اندرکاران، نهادهاي مسئول و جامعه از جمله موارد خطرناکي است که بعضاً به بهانه حفظ سلامت رواني جامعه و جلوگيري از تشويش و استرس افراد انجام ميگيرد. پرواضح است که ايجاد نگراني و استرس احتمالي عوارضي به مراتب کمتر از خوش خيالي و مواجهه غافلگيرانه با واقعيت ها و بروز يک فاجعه انساني دارد.
از آنجايي که بحرانهاي اينچنيني کيان يک تمدن و يا کشور را ميتواند نشانه رود، استفاده از کليه ظرفيتهاي بينالمللي و داخلي با هر گرايش سياسي و فکري نشان عقلانيت دستگاه حاکميتي است. بنابراين قبل از آنکه به نقطه بدون بازگشت برسيم، منطقي و ضروري است که با روي باز و مدبرانه از هر امکان و فرصتي در چارچوب منافع ملي بهرهبرداري شود.
با توجه به مباني انساني، اعتقادي و نگاه مبتني بر ارزشهاي والاي اخلاقي، مجدداً بر اهميت توجه به اقشار آسيبپذير، محروم و گروههاي در معرض خطر اعم از بيماران خاص، سالمندان، مادران باردار و کودکان تاکيد ميشود.
با توجه به ضرورت جمعآوري سريع اطلاعات مربوط و نيز بررسي صحت و سقم ادعاهاي تشخيصي يا درماني توسط مراجع مختلف و بهره مندي از آخرين يافتههاي علمي و پژوهشي، با رعايت حقوق معنوي ايشان، پيشنهاد ميشود که نسبت به تشکيل کميتهاي با عضويت نمايندگان معاونت تحقيقات و فناوري رياست جمهوري، وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکي، مجمع انجمنهاي علمي و سازمان نظام پزشکي در اسرع وقت اقدام و ضمن فراخوان ايدههاي بهداشتي، تشخيصي و درماني و بررسي سريع آنها، امکان بهره مندي و نيز تشخيص سره از ناسره ميسر شود. همچنين برخورد قاطع با مداخلهکنندگان غير علمي و غير قانوني در فرآيندهاي تشخيصي و درماني بيماران و نيز سوداگران بايد به جد مورد توجه کليه مراجع ذيربط قرار گيرد.
بدون ترديد ماهيت انتقال سريع اين ويروس، ضرورت استفاده از زير ساختهايIT، هوش مصنوعي، فضاي مجازي و شبکه هاي اجتماعي را بيش از پيش نمايان ميسازد. پيشنهاد ميشود اين امر مهم در حوزه سلامت در کليه زمينه هاي آموزش عمومي و تخصصي ، بهداشتي- تشخيصي و درماني از طريق پزشکي از راه دور (Tele medicine) مورد توجه خاص واقع شود.
بازار