انتخاب/ ترامپ موضوع قايقهاي ايران را در کنار بسياري از کارهاي ديگر ناشي از عملکرد اوباما ميداند. او به دستياران خود گفت که هرگز اجازه نخواهد داد که ايران بار ديگر ملوانان آمريکايي را به زانو درآورد و از آنها فيلم بگيرد.
جاناتا سوان در «Axios» نوشت: اظهارات رئيس جمهور ترامپ در مورد هدف قرار دادن و نابود کردن قايقهاي ايراني توسط نيروي دريايي آمريکا حکايت از رويکردي سرسختانهتر در سال جاري دارد.
در ادامه اين مطلب آمده است:
چرا اين دستور اهميت دارد: اکنون برخلاف روزهايي که جيمز متيس وزارت دفاع را اداره ميکرد و غالباً براي عدم اجراي دستورات رئيس جمهور آنها را به عنوان دستورات غيررسمي تلقي ميکرد، تيم امنيت ملي جديد هيچ گونه مخالفت و مقاومتي از خود در برابر تصميمات ترامپ نشان نميدهد.
بين خطوط: همزمان با شيوع کرونا ويروس در جهان خطر رويارويي با ايران نيز افزايش يافته است.
ترامپ اغلب در هنگام بحران به دنبال پرت کردن حواسها است و بارها اين روش را استفاده کرده است. اما صرف نظر از انگيزه هاي او براي اين تهديد، ميل او به هدف قرار دادن قايقهاي ايراني سابقهاي طولاني دارد.
پس از هشدار توييتري روز چهارشنبه ترامپ در مورد «آزار و اذيت» کشتيهاي آمريکايي در خليج فارس، خبرنگاران از مقامات عالي پنتاگون در مورد چند و چون اين فرمان پرسيدند و اينکه چه زماني مجاز به هدف قرار دادن قايقهاي ايراني هستند.
ژنرال جان هيتن، معاون رئيس ستاد مشترک، با تاييد توييت ترامپ گفت: هيچ کس نبايد ترديد کند که فرماندهان در حال حاضر براي پاسخ به هرگونه اقدام يا قصد خصمانه اختيار واکنش دارند.
عبارت قصد خصمانه به عنوان شرط احتمالي پاسخ نظامي، پيامي روشن در نظر مخاطب ايجاد ميکند. هفته گذشته، ارتش آمريکا گفت که 11 قايق از نيروي دريايي سپاه پاسداران انقلاب اسلامي ايران به طرز خطرناکي به کشتيهاي آمريکايي در خليج فارس نزديک شدهاند..
ايران روز چهارشنبه، ماهواره نظامي در مدار قرار داد و به نوعي اينگونه به تهديد ترامپ پاسخ داد.
يک کارشناس بنياد دفاع از دموکراسيها گفت: اگر تهران اين خط قرمز جديد را آزمايش کند و اگر آمريکا از تهديد خود عقب نشيني کند، بازدارندگي ضربه بزرگي ميبيند.
در پشت صحنه ترامپ همواره نگران اين است که ايران نيروهاي آمريکايي را گروگان بگيرد. مشاوران فعلي و پيشين ميگويند، او به هر قيمتي ميخواهد از به وجود آمدن صحنههايي که نشان از ضعف و تحقير آمريکا در صحنههاي جهاني دارد، جلوگيري کند.
او اقدامات ايران به ويژه در دريا را از اين جهت بررسي ميکند.
عامل ديگر: ترامپ موضوع قايقهاي ايران را در کنار بسياري از کارهاي ديگر ناشي از عملکرد اوباما ميداند. او به دستياران خود گفت که هرگز اجازه نخواهد داد که ايران بار ديگر ملوانان آمريکايي را به زانو درآورد و از آنها فيلم بگيرد.
بازگشت به گذشته: همانطور که در ژانويه سال 2019 گزارش کرديم، در بين همه اختلاف نظرهايي که ترامپ و ماتيس را از هم جدا ميکرد، يکي از جديترين آنها مربوط به هدف قرار دادن قايقهاي ايران بود.
براساس گفته دو منبع که مستقيماً درخواست هاي ترامپ را شنيده بودند و سه مقام ارشد سابق ديگر، ترامپ در همان اولين سال رياستجمهورياش بارها و بارها از تيم امنيت ملي خود خواسته برنامه هايي را براي هدف قرار دادن قايق هاي تندرو ايراني در خليج فارس ارائه دهند.
متيس از انجام اين کار خودداري کرد. وي هرگز برنامهها را تهيه نکرد و به گفته سه مقام سابق حاضر در جلسه، درخواستهاي مشاور سابق امنيت ملي مک مستر را هم ناديده گرفت.
در اينجا دلايلي براي تهديد جدي رئيس جمهور در حال حاضر وجود دارد:
چهار منبع که با وي در اين مورد صحبت کردهاند اشاره ميکنند که ترامپ شور و شوق بسياري در اين زمينه دارد.
وي با صدور دستور ترور ژنرال ايراني قاسم سليماني، برخي از دستياران خود را شوکه کرد.
براساس گفته منابع آگاه، بر خلاف نکات قبلي در دولت وي، وقتي تيم امنيت ملي وي در برابر او مقاومت کرد، اکنون رهبري پنتاگون، وزارت امور خارجه و شوراي امنيت ملي عمدتاً با اين موضوع همسو هستند.
طرف ديگر: در چندين نوبت مهم از جمله زماني که ايران به يک هواپيماي بدون سرنشين آمريکايي در آبهاي بين المللي شليک کرد، ترامپ علي رغم درخواستهاي مشاوران خود از جمله جان بولتون از هر گونه اقدامي تلافي جويانه عليه تهران پرهيز کرد.
خط آخر: فرماندهان نيروي دريايي حداکثر انعطاف پذيري در مقابل ترامپ به عنوان فرمانده کل قوا را دارند. ترامپ اکنون اعلام کرده که اگر آنها تصميم بگيرند به هر دليلي اين دستور را اجرايي نکنند، مورد توبيخ قرار نميگيرند.
بازار