خبرآنلاين/ عضو شورايعالي سياستگذاري اصلاح طلبان ميگويد: دوستاني که مي گويند آقاي خاتمي، رهبري جريان اصلاحات را در اختيار نداشته باشد بگويند چه کسي باشد؟
در هفته هاي اخير و در آستانه بيست و سومين سالگرد دوم خرداد، برخي چهره هاي اصلاح طلب همچون غلامحسين کرباسچي و عباس عبدي مطرح کرده بودند که سيدمحمد خاتمي نمي تواند رهبر جريان اصلاحات باشد. اين اظهارات البته واکنش هاي زيادي را برانگيخت و بحث هاي مختلفي در محافل سياسي و رسانه اي ايجاد کرد.
حالا محمود ميرلوحي، يکي از اعضاي شوراي عالي سياستگذاري اصلاح طلبان و از فعالان سياسي اصلاح طلب در پاسخ به اين گونه نظرات مي گويد: دوستاني که مي گويند آقاي خاتمي رهبري جريان اصلاحات را در اختيار نداشته باشد بگويند چه کسي باشد؟
هيچ کس انتظار ۲۰ ميليون رأي آوردن خاتمي را نداشت
او ضمن انتقاد از نبود احزاب در کشور، معتقد است که سيدمحمد خاتمي جايگاه رهبري خود را نه از طريق پارلمان اصلاحات و در يک جلسه و کنگره بلکه از طريق وجهه کاريزماتيکش کسب کرده است و تا زماني که احزاب در کشور شکل نگيرند چاره ديگري براي انتخاب چنين فردي وجود ندارد.
محمود ميرلوحي در گفتگو با خبرآنلاين با اشاره به بيست و سومين سالگرد دوم خرداد، گفت: امام (ره) پيش از انقلاب اسلامي و در ادامه آن فرمايشات زيادي مشخصا در حوزه مسائل سياسي، آزادي ها و محدوديت اختيارات حاکميت داشتند و اين مباحث مطرح بود. اما تلنگر در زمان دولت دوم آقاي هاشمي وارد شد که مشارکت مردم و راي آقاي هاشمي به طور جدي به چالش کشيده شد و جامعه به مرور پيام هايي مبني بر تغيير در سازوکار اراه کرد تا زماني که آقاي خاتمي در سال ۷۶ کانديدا شد.
وي ادامه داد: هدف آقاي خاتمي از حضور در انتخابات اين بود که مي خواهيم بگوييم ما هم با ديدگاهي متفاوت در اين کشور حضور داريم و از سازوکار موجود در دولت و حاکميت متفاوت فکر مي کنيم. اما هيچکس انتظار راي ۲۰ ميليون و ۷۰۰ هزاري به ايشان را نداشت؛ نه ما که در ستاد انتخابتي بوديم و نه خود آقاي خاتمي.
اين فعال سياسي اصلاح طلب تصريح کرد: مشخص شد که فرمايشات امام در پاريس و قول هايي که انقلاب و نظام داده بود در حوزه هاي جمهوريت و آزادي به خاطر جنگ و مشکلات دهه اول انقلاب مورد توجه نبوده و حالا مورد خواست طبقه متوسط جامعه قرار گرفته و اين مطالبات خود را در انتخابات ۷۶ نشان داد.
خاتمي نمي خواست براي بار دوم کانديداي رياست جمهوري شود
ميرلوحي خاطر نشان کرد: زماني که اين جريان پيروز شد تازه اقدام به ارائه نظرات و تئوري ها کرد. از مردم سالاري، جامعه مدني و بخش هايي از قانون اساسي که مورد توجه قرار نگرفته بود گفته شد به هرترتيب دوم خرداد و اصلاحات پيروز شد و چهار سال اول با فراز و فروهاي زيادي توانست خود را به افکار عمومي معرفي و ثابت کند اما آقاي خاتمي احساس کرد در حال مواجهه با يکسري مقاومت ها است به همين دليل در دور دوم تصميم بر کانديداتوري نداشت اما افکار عمومي ايشان را بر حضور مجدد وادار کرد و راي ايشان از سال ۷۶ هم بيشتر بود که اين موضوع پيام خاصي داشت.
اين فعال سياسي اصلاح طلب همچنين گفت: اما در اين بين جريان رقيب خود را پيدا و شروع به ايجاد برخي بحران ها مي کند. تصور آقاي خاتمي اين بود که مي تواند برخي تصميمات را به صورت قانون درآورد اما اينطور نشد. با اين حال با وجود همه اين موانع آقاي خاتمي کار خود را با سرفرازي به پايان برد.
ميرلوحي با اشاره به جريان انتخابات رياست جمهوري سال ۸۴، گفت: متاسفانه جريان اصلاحات در ادامه تصميم مناسبي نداشت. با اينکه در سال ۸۴، ۶۰ درصد آرا را در اختيار داشت، به دليل تعدد کانديدا نهايتا آقاي احمدي نژاد به مرحله بعد راه پيدا کرد و باقي ماجرا... . اما امروز که به گذشته نگاه مي کنيم مي بينيم که عملکرد و شاخص هاي دولت آقاي خاتمي در حوزه هاي سياسي، اقتصادي، اجتماعي و ... همچنان نسبت به دولت هاي قبل و بعد خود ماندگارتر و بهتر است و نشان مي دهد کشور در آن ۸ سال به موفقيت هاي چشمگيري رسيد.
وي يادآور شد: اما بعد هم حوادث سال ۸۸ و آن گرفتاري ها براي جريان اصلاحات و کشور پيش آمد تا اينکه اصلاحات مجددا در سال ۹۲ سربرآورد و با حمايت از آقاي روحاني نشان داده شد که همچنان زنده و تاثيرگذار است و اين موضوع در انتخابات هاي سال هاي ۹۴ و ۹۶ هم ادامه پيدا کرد. هرچند ۶۰ تن از نمايندگان ليست اميد نردباني که با آن بالا رفته بودند را به پايين پرتاب کردند و به خودشان، مردم و اصلاحات ضربه زدند.
چرا فقط دو جريان اصولگرا و اصلاح طلب بايد انتخابات را رهبري کنند؟
ميرلوحي در واکنش به اظهارنظر برخي اصلاح طلبان که مي گويند «سيدمحمد خاتمي نمي تواند اصلاحات را رهبري کند»، گفت: مسئله اين است که متاسفانه در کشور ما حزب به مفهوم ساختاري وجود ندارد و دو جريان اصلي سياسي، انتخابات را رهبري مي کنند و اين مشکل بزرگي است.
اين فعال اصلاح طلب تاکيد کرد: به همين دليل است که روز بعد از انتخابات کسي که پيروز شده مي گويد به هيچ کس وابستگي ندارم و اين يعني به کسي پاسخگو نيستم؛ حالا با اين شرايط دو جريان اصولگرا و اصلاح طلب خلا حضور احزاب را پر مي کنند.
اگر خاتمي رهبر جريان اصلاحات نباشد چه کسي باشد؟
وي ادامه داد: اما در اين بين دوستاني که مي گويند آقاي خاتمي رهبري جريان اصلاحات را در اختيار نداشته باشد بگويند چه کسي باشد؟ فردي که حرف و نظرش اين گونه باشد. در عين حال بايد در نظر گرفت اين رهبري در يک جلسه و کنگره هم تعيين نمي شود بلکه به صورت کاريزماتيک شکل گرفته است.
ناچار به صبوري هستيم/چاره اي جز حرکت جبهه اي نداريم
اين فعال سياسي اصلاح طلب تاکيد کرد: چنين فردي در جريان اصلاحات وجود ندارد و در عين حال ساختار موجود هم طوري نيست که بگوييم رهبري جريان در فضايي همچون پارلمان اصلاحات انتخاب شود. حتي اگر پارلمان اصلاحات هم شکل بگيرد مسائل ديگري دارد و هنوز با همه ضرورت موجود، تا زمان رسيدن به چنين شرايطي ناچار به صبوري هستيم و همين حرکت جبهه اي بايد ادامه پيدا کند چون چاره ديگري نيست.
اصلاح طلبان آمادگي رقابت در انتخابات ۱۴۰۰ را دارند اما...
ميرلوحي در ادمه در پاسخ به اين پرسش که آيا اصلاح طلبان مي توانند در انتخابات ۱۴۰۰ خود را احيا و نظر جامعه و جوانان را به سوي خود جلب کنند و به قدرت برگردند، اظهار کرد: چرا آمادگي ندارند؟ بله دارند و بايد داشته باشند؛ اگراحساس کنند مي توانند مطالبات مردم را بيان کنند و با کانديداي اصلي خود به ميدان بيايند قطعا در جريان رقابت انتخاباتي ۱۴۰۰ هستند. البته بايد به مردم هم نزديک شويم و اينکه ما در انتخابات اسفند ماه ليست نداديم ثابت کرديم که کنار مردم ايستاديم.
جامعه درحال عبور از اصلاح طلبان است
وي افزود: موضوع مورد توجه اما اين است که جامعه حتي در حال عبور از اصلاح طلبان است و شعار «اصلاح طلب، اصولگرا ديگه تمومه ماجرا» هم حاکي از همين موضوع است و اين مسئله بايد براي نظام هم مهم باشد. شايد شوراي نگهبان و حاميان آن فکر مي کردند انتخابات آشِ خاله است و اصلاحات به هر شکلي براي انتخابات مجلس ليست مي دهد و مجلس يازدهم هم به همين شکل تشکيل مي شود و نهايتا مي گفتند ديديد شما اصلاح طلبان راي نداريد؛ اگر چنين مي شد اصولگرايان مي گفتند مردم از شما خسته شدند. اما پيام مردم در انتخابات اسفند ماه غير از اين بود.
مردم گفتند اگر اصلاح طلبان پاسخگو نيستند، بسم الله اصولگرايان بيايند
اين فعال سياسي اصلاح طلب تصريح کرد: مردم هم به نظام هم به اصلاح طلبان پيام دادند و گفتند که اي اصلاح طلبان اگر نتوانيد مطالبات ما را مطرح و تامين کنيد ما مجبور به حضور پاي صندوق راي نيستيم. به نظر من معناي اين پيام اين است که اصلاح طلبي و خواسته هاي مردم بايد پاسخگو داشته باشد اما اگر قرار است اصلاح طلبان هم پاسخگو نباشند، بسم الله؛ اصولگرايان بيايند و خواسته هاي مردم را پيگيري کنند که البته اسم اين پيگيري ها و تغييرات هم اصلاحات خواهد بود.
ميرلوحي افزود:: اگر اصولگرايان هم به جوانان بهاي بيشتري دادند، به مطالبات خانم ها بيش از پيش احترام گذاشتند، اگر به دانشجويان و هنرمندان توجه کردند و به جاي اينکه شجريان را محبوس و محدود کنند او را فعال کردند، با دنيا تنش زدايي کردند و در حوزه حقوق اساسي و آزادي مردم و رسانه ها اقدام کردند، آنها مي شوند اصلاح طلب و هيچ مشکلي نيست.
ارتباطات و مناسبات جريان اصلاحات با افکارعمومي قابل ترميم است
وي خاطر نشان کرد: اما من در همين روزها که فضاي مجازي را رصد مي کردم احساس کردم ارتباط و مناسبات جريان اصلاح طلبي و افکار عمومي قابل ترميم و احيا است و آقاي خاتمي همچنان محترم است چون هزينه هاي زيادي هم براي مردم داده است بنابراين جريان اصلاحات هم اگر بتواند به درستي براي مردم تبيين کند که چرا روي اصل انتخابات و حفظ آزاي انتخابات ايستاده است حتما همچنان مورد اقبال مردم خواهد بود.
بازار