تسنيم/ رئيس مجلس شوراي در نخستين نطق خود در صحن علني، مجلس يازدهم را «مجلس حاج قاسم» برشمرد و گفت: 4 رويکرد تحول مجلس شفاف سازي، مردمي سازي، هوشمند سازي و کارآمد سازي است.
محمدباقر قاليباف رئيس مجلس شوراي اسلامي در نشست علني امروز (يکشنبه 11 خرداد) قوۀ مقننه در نخستين نطق پيش از دستور خود در صحن علني پارلمان، گفت: نگاهي به حجم و شدّت دشمني نظام سلطه با همه ابزارهاي قدرتمند رسانهاي، اقتصادي و سياسي و اطلاعاتي خود، بهخوبي گواه اين مسئله است، که امروز انقلاب اسلامي توانسته مهمترين الگوي رقيب براي نظام سرمايهداري جهاني باشد، اين دستاورد بزرگ، تنها بر اساس حرکت بر مدار مکتب امام(ره) و هدايت رهبري حکيم انقلاب و مجاهدت مرداني چون حاج قاسمها بهدست آمده است؛ مرداني که با ولايتپذيري، عقلانيت و کارآمدي، خطوط طراحيشده توسط رهبري را تحقق بخشيدهاند.
وي با اشاره به آغاز دورۀ جديد مجلس ادامه داد: مجلس يازدهم در بُرهۀ حساسي از تاريخ انقلاب اسلامي ايران و در آغاز برداشتن گام چهلسالۀ دوم آن، و در حالي که جمهوري اسلامي با مجموعهاي از قوّتها، ضعفها، فرصتها و تهديدها روبهرو است، با همدلي و وحدت ميان نمايندگان مردم، براي حل مشکلات آنها، آغاز به کار ميکند.
نمايندۀ مردم تهران در مجلس افزود: نگاهي کلان به گذشته چهلساله و جايگاه فعلي جمهوري اسلامي، نشانگر اين است که عليرغم ضعفهاي کارکردي و رفتاري، و کاستيهاي مرتفعنشده، توانسته گام اوّل خود را محکم و مقتدر بردارد. اين يک واقعيت انکارناپذير است که جمهوري اسلامي، در برابر هجمههاي گسترده دشمن، در همه عرصههاي نظامي، سياسي، اقتصادي، بينالمللي، امنيتي و فرهنگي ايستادگي و مقاومت کرده، بدون اينکه از آرمانهاي اصلي خود، ذرّهاي عقبنشيني کند.
رئيس مجلس اضافه کرد: نظام اسلامي در سطوح راهبردي، روز به روز قويتر از گذشته، به راه خود ادامه داده، بهگونهاي که امروز بهعنوان يک قدرت مهم منطقهاي، تبديل به يک بازيگر تأثيرگذار و پرنفوذ در عرصه بينالمللي شده است.
رئيس قوه مقننه يادآور شد: کنار اين توفيقات عظيم، نديدن ناکاميهاي بزرگ، باعث از دست رفتن سريع دستاوردهاي بهدستآمده خواهد شد، چرا که نداشتن تصوير درست از واقعيتهاي موجود، باعث اشتباه در تصميم و اجرا ميشود. ناکاميهاي گوناگون در عرصههاي اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي، متأسفانه به سرمايه اجتماعي نظام آسيب وارد کرده است، بر اين اساس، انقلاب اسلامي در آغاز گام دوم خود، براي رسيدن به هدف ايجاد تمدن نوين اسلامي با مجموعهاي از تهديدها و فرصتها روبهرو است.
قاليباف با بيان اينکه مهمترين فرصت، رهبري حکيمانه و هوشمندانه حضرت آيت الله العظمي خامنهاي است، که کشتي نظام را از طوفانهاي سخت بهسلامت عبور داده است، عنوان کرد: فرصت ديگر، باور ديني عميق مردم، بهويژه جامعه ايثارگري و خانواده شهداي دفاع مقدس و مدافعان حرم و اعتقاد آنها به آرمانهاي انقلاب اسلامي است که زمينهساز امدادهاي الهي در دشواريهاي بزرگ ميشود.
وي اضافه کرد: از سوي ديگر قدرت منطقهاي فزاينده جمهوري اسلامي، که باعث گسترش عمق راهبردي و نفوذ ژئوپوليتيکي جمهوري اسلامي شده، فرصت مغتنمي است که جمهوري اسلامي را به نماد مقاومت در برابر مستکبرين تبديل کرده و همچنين با افزايش توان بازدارنده نظامي، جرئت دستدرازي به اين سرزمين را، از دشمن سلب نموده است.
رئيس قوه مقننه تصريح کرد: قدرت علمي و پيشرفت فنآورانه پرسرعت کشور بهدست نخبگان فرصت ديگري است که زمينۀ لازم جهت هر گونه پيشرفت را فراهم کرده است. بدنۀ وسيع و گستردۀ نيروهاي جهادي و مردمي در سراسر کشور نيز، فرصت بينظيري است که ميتواند در صورت انسجام و مديريت مطلوب و مبتني بر الگوي عمل جهادي، سبب غلبه بر ناکاميهاي گوناگون شود.
قاليباف به ديگر فرصتهاي پيشِروي انقلاب اسلامي اشاره و بيان کرد: فرصت بعدي ما وجود طيفي از جوانان مؤمن و انقلابي است، که با استقامت مؤمنانه خود، موتور محرکه اين کشتي پرتلاطم شدهاند؛ و کنار تمامي اين موارد، سرمايه انساني جوان و توانمند ايراني، ثروتهاي عظيم خدادادي و منابع فراوان طبيعي نيز از جمله ظرفيتها و فرصتهاي ديگري است که ميتواند بستر شکلگيري جهشي بزرگ در عرصههاي گوناگون را فراهم آورد.
نماينده تهران در مجلس با يادآوري اينکه کنار فرصتهاي يادشده، تهديدهايي نيز در کمين نظام اسلامي است، گفت: تهديد نخست، کاهش سرمايۀ اجتماعي نظام است که در نتيجه ناکارآمدي اشباعشده مديريتي کشور و فاصله گرفتن مسئولان از اصول انقلاب ايجاد شده و متأسفانه بحران اقتصادي را بهوجود آورده که زمينهساز بيکاري و آسيبهاي اجتماعي فراگير شده است.
وي تهديد ديگر را فساد نگرانکنندهاي دانست که در تاروپود ساختارهاي مختلف نفوذ کرده و موجب افزايش تبعيض و نارضايتي، و عدم تحقّق عدالت شده است.
رئيس نهاد قانونگذاري کشورمان اضافه کرد: همچنين نظام اداري ــ اجرايي بههمريخته کشور، تهديد ديگري است که امکان حکمراني خوب را سلب کرده است. تضعيف نهاد بسيار مهم خانواده، از طريق گسترش روزافزون سبک زندگي غربي نيز، تهديدي نگرانکننده تلقي ميشود که نياز به توجه ويژه و فوري دارد.
قاليباف گسترش نفوذ جريان غربزده را، که با اميد بستن به دشمن، مانع خودباوري ملّي و توجه به ظرفيتهاي عظيم داخلي شده است، تهديد مهم ديگري دانست که بايد دربارۀ آن بهطور جدي هشيار بود.
وي ادامه داد: اينکه اگرچه مواردي که برشمرديم، ميتواند تهديدي جدّي براي حاکميت ملّي ايران اسلامي باشد، امّا تجربههاي پيشين انقلاب اسلامي در وضعيتهاي بحراني، نشان داده است که اگر الگوهاي موفق گذشته، بهويژه در پيروزي انقلاب اسلامي، دفاع مقدس، و در تقويت توان نظامي و توسعه قدرت منطقهاي، مبناي عمل قرار بگيرد، از تهديدهاي موجود نيز ميتوان فرصتهاي بزرگ ساخت.
نماينده تهران در مجلس با تصريح به اينکه "از ديد من، و بر اساس نظام فکري رهبر معظّم انقلاب اسلامي، براي استفاده از فرصتهاي يادشده و جلوگيري از اثرگذاري و تشديد تهديدها، تنها راه اين است که الگوي مديريت جهادي در پيش گرفته شود"، به تشريح اصول اين الگوي مديريتي پرداخت و گفت: اين الگوي مديريتي جهادي بر اصولي استوار است که نخست باور به مباني قرآني و سنتهاي الهي و استعانت مستمر از آنهاست، که امروز براي ما در ولايت مطلقۀ فقيه و مردمسالاري اسلامي متبلور است و ميتواند سبب گشايش هر بنبستي شود.
رئيس قوه مقننه افزود: دومين الگوي مديريتي عبارت است از؛ مردميسازي حکمراني، بهويژه مردمي کردن اقتصاد، که ظرفيتهاي عظيم انساني، مادي و معنوي را وارد عرصۀ مديريت ميکند. سومين الگو نيز تلاش و کوشش مجاهدانه و اميدوارانه است که کمبودها و نقصهاي ساختاري و کاستيها را جبران ميکند.
وي چهارمين الگو را توجه ويژه به معنويت و اخلاق اسلامي دانست که زمينهساز توجهات ويژۀ حضرت وليّ عصر(عج) و رِزق لايَحتسب ميشود و در توضيح پنجمين الگوي مديريتي گفت: وحدت کلمه مردم و همگرايي نخبگان که بهتعبير امام بزرگوار(ره)، رمز پيروزي و بقاي جمهوري اسلامي است.
قاليباف در ادامه خاطرنشان کرد: ششمين الگو توجه و ميدان دادن به نسل جوان پرانگيزه و توانمندسازي آنان است، که ميتواند هر مانعي را از سر راه بردارد و هفتمين مورد توجه ويژه به عدالت است، با اولويت دادن به محرومين و مستضعفين و همچنين طبقه متوسط ضعيفشده، که صاحبان اصلي انقلاب هستند و خواهند بود.
رئيس مجلس شوراي اسلامي با يادآوري اينکه اکنون که مجلس در آغاز راه خود قرار دارد، آنچه شرايط را خطرناکتر ميکند، الگوي مديريتي دستگاه اجرايي کشور است، که علاوه بر ناکارآمدي و آشفتگي مديريتي، و تمرکز بر نگاه به بيرون، به بسياري از اصول و مؤلفههاي الگوي مديريت جهادي نيز باور ندارد، گفت: در چنين شرايطي است که مجلس يازدهم ميتواند، با رويکردي منطقي و انقلابي نسبت به دولت، و با استفاده از ظرفيتهاي تقنيني و بهخصوص نظارتي خود، در چارچوب پيام رهبر انقلاب، دولت را بهسمت مطلوب هدايت کند.
وي اضافه کرد: مجلسِ يازدهم، نقشه راه خود را پيام رهبر حکيم انقلاب قرار ميدهد و بهعنوان يک نهاد مردمي و انقلابي که هدف خود را تشکيل مجلسي قوي و کارآمد قرارداده، حلِ مسائلِ ملّي و محلّيِ مردم را بهعنوان يک وظيفه انقلابي و مطلوب، وجهه همّت خود قرار خواهد داد و با اين شاخص، تعامل خود با دولت فعلي و دولت آينده را تنظيم ميکند.
رئيس نهاد قانونگذاري با تأکيد بر اينکه مجلس يازدهم، نه بناي تقابل و مچگيري دارد و نه در پيگيري منافع و حقوق مردم مسامحه ميکند، گفت: مجلس يازدهم تلاش ميکند موانع قانوني دولت، در مسير خدمترساني به مردم را حذف و اصلاح کند، اما در عين حال، اجازه نخواهد داد دولت در اجرا و پيادهسازي قوانيني که حلکنندۀ مسائل مردم است، سهلانگاري کند.
قاليباف با يادآوري اينکه رهبري در پيام روشنگرانه خود در حوزه اقتصادي بر توجه به معيشت طبقات ضعيف و تحقق عدالت تأکيد داشتند، افزود: رهبري در پيام خود اشاره فرمودند که مطابق نظر صاحبنظران، اين هدف با اصلاح خطوط اصلي اقتصاد ملّي محقّق ميشود. امروزه امراض اصلي اقتصاد ملّي ما مانند رشد نقدينگي، بهينه نبودن قيمتهاي نسبي و تخصصي نبودن توليد، بر هيچ صاحبنظري پوشيده نيست، از مهمترين دلايل آن هم، حذف حضور مؤثر مردم، مداخلات غيرمنطقي دولت، انحصارات، امضاهاي طلايي، پوليسازي کسري بودجه و نظام مالياتي معيوب است.
رئيس قوه مقننه تصريح کرد: متأسفانه بايد بپذيريم انقلاب مردمي ما به اقتصادِ مردمي منجر نشد، علت هم اين بود که آرمانهاي متعالي انقلاب، مانند پيشرفت و عدالت را در ظرف ديوانسالاري يکصدساله کشور ريختيم و چنانکه رهبري هم اشاره کردند، نمره قابل قبولي نگرفتيم. اين رخداد، بيش از همه، محصول نبود تفکّر جامع، منسجم و نظاممند نسبت به اقتصاد ملّي است.
وي ادامه داد: اقتصاد مردمي، مردمبنياد است و با اراده و حضور و سرمايه و فعاليت مستقيم مردم تحقق پيدا ميکند و دولت در آن تنها نقش زمينهسازي، ظرفيتسازي و نظارت دارد. در اين اقتصاد، هدف، تنها کسب سود بيشتر و رشد اقتصادي به هر قيمتي نيست، بلکه اقتصاد وسيلهاي است براي تحقق آرمانهاي والاتر انساني و اخلاقي، که يکي از آنها تحقق عدالت است.
نماينده تهران در مجلس تأکيد کرد: مجلس مردمي، قوي و انقلابي يازدهم، با همه توان، امکانات و ظرفيتهاي قانوني خود و با ياري خداوند متعال تلاش خواهد کرد بارهاي بهزمينمانده انقلاب اسلامي را، که در رأس آن، حل مشکلات و سختيهاي زندگي محرومين و مستضعفين است، از زمين بردارد و آسيبهاي اجتماعي ناشي از فقر و محروميّت را، به حداقل برساند.
قاليباف يادآور شد: مجلس يازدهم، بهعنوان يک مجلس مردمي و انقلابي، کنار مسائل ملّي، به حل مسائل محلّي مردم نيز توجه دارد، و بهويژه اينجانب، بهعنوان رئيس مجلس، خود را متعهد ميدانم که در اين موضوع، با حضور ميداني، پشتيبان نمايندگان باشم. اين امر مهم، از طريق همافزايي نيروهاي جهادي و مردمي، متخصصان و نمايندگان بخش خصوصي، نمايندگان نهادهاي عمومي و حاکميتي، و نمايندگان دستگاههاي اجرايي با محوريت نمايندۀ مجلس، محقّق خواهد شد و هدف از آن اين است، که هر نماينده در حوزۀ انتخابيۀ خود، به يک کنشگر فعّال در حوزۀ حل مسائل مردم و پاسخ به مطالبات آنها تبديل شود و با اجراييسازي قوانين از طريق نظارت هوشمند و مؤثر، و همافزايي ظرفيتها و امکانات، معضلات حوزه انتخابيۀ خود را برطرف کند. اين الگو در سطح استان و سپس در سطح ملّي با تشکيل کارگروههاي موضوعي دنبال خواهد شد.
وي ادامه داد: موضوع ديگر که اهميت فراوان دارد، مقوله فرهنگ است. فرهنگ، هميشه از مهمترين اولويتها بوده، اما با آن برخورد شعاري شده است. مجلس يازدهم، تقويت نهاد خانواده و ترويج و تقويت فرهنگ و سبک زندگي اسلامي ــ ايراني در برابر سبک زندگي غربي را، اولويت اصلي خود قرار ميدهد و اجرايي شدن سند تحوّل آموزش و پرورش، و اصلاح و تقويت کمّي و کيفي رسانه ملّي را پيگيري خواهد کرد.
نماينده مردم تهران در مجلس اضافه کرد: همچنين تلاش خواهيم کرد با شتاب دادن به روند شکلگيري شبکه ملّي اطلاعات، و نظارت دقيق بر عملکرد مسئولين اين حوزه، ضمن قانونمندسازي فضاي مجازي، دستگاههاي مسئول را مکلّف کنيم که با بهترين کيفيت ممکن، خدمات زيرساختي و محتوايي در حوزه فضاي مجازي را به مردم عرضه کنند.
قاليباف با تأکيد به اينکه مجلس يازدهم، خود را نماينده همه مردم ايران ميداند، تصريح کرد: مجلس حتي خود را نماينده کساني ميداند که به هر دليل سياسي، يا نارضايتي از شرايط کشور، به آن رأي ندادهاند، و بر اساس نگاه بلند رهبر حکيم انقلاب، معتقد است که تمام دستگاههاي حاکميتي، بايد مثل خورشيد، بدون تبعيض بر همۀ شهروندان ايران عزيز بتابند و به آنها خدمت کنند.
وي تصريح کرد: مجلس يازدهم با توجه به نقشي که براي خود در جايگاه تمدنساز انقلاب اسلامي قائل است، بر سر آرمانهاي اصليِ انقلاب، هيچ مسامحهاي را نميپذيرد و مقابله مقتدرانه در برابر دشمن خارجي، بهويژه آمريکا و رژيم صهيونيستي را جزو اصول اساسي خود قرار ميدهد، و در مرزبندي با جريان معاند و منافق داخلي، تعارف نميکند، و البته دايرۀ نيروهاي انقلاب را مطابق راهبرد رهبر انقلاب گسترده ميداند، و با طرد نيروهاي انقلابي، بهدليل اختلاف سليقههاي سياسي يا کارشناسي، با جدّيت مخالفت خواهد کرد.
رئيس مجلس گفت: همچنين، مجلس يازدهم، توجه به واقعيّتها را، در راه رسيدن به آرمانها، مدنظر قرار ميدهد، تا آرمانگرايي به توّهم نينجامد. بر اساس تبيين رهبر فرزانۀ انقلاب اسلامي، مکتب امام(ره) شامل سه بعد عدالت، معنويت و عقلانيت است و مجلس يازدهم بر اين باور است که تمرکز و توجه يکسان بر تمامي اين ابعاد، ضروري است و تأکيد بر يکي از اين ابعاد و بيتوجهي به ابعاد ديگر، منجر به انحراف جامعه و حکومت ميشود.
قالياف با ابراز اينکه مجلس يازدهم خود را متعهّد به ادامه دادن راه شهيد سليماني، در افزايش توان محور مقاومت، بهعنوان راهبردي غيرقابل تغيير ميداند و حمايت از ملت فلسطين، حزبالله لبنان، گروههايِ مقاومت، حماس، جهاد اسلامي و مردم مظلوم يمن را وظيفۀ انقلابي و ملّي خود بهحساب ميآورد، گفت: مجلس يازدهم هميشه خود را کنار مردم، دولت و مرجعيت عراق و آماده هرگونه همکاري با آنها خواهد دانست.
وي با اشاره به راهبرد مورد نظر مجلس در حوزه سياست خارجي، تأکيد کرد: مجلس يازدهم، استکبارستيزي را، هم آرماني اعتقادي و هم منفعتي راهبردي ميداند و مذاکره و سازش با آمريکا بهعنوان محور استکبار جهاني را، بيحاصل و پرضرر ارزيابي ميکند. راهبرد ما در برخورد با آمريکاي تروريست، تکميل زنجيره انتقام خون شهيد سليماني است، کاري که با حمله بيسابقه به پايگاه عين الاسد شروع شد و با شکسته شدن هيبت پوشالي آمريکا در عدم توان پاسخ به اقدام جمهوري اسلامي ادامه يافت و با اخراج کامل ارتش تروريست آمريکا از منطقه تکميل خواهد شد.
رئيس قوه مقننه در ادامه نطق پيش از دستور خود با ابراز اينکه مجلس يازدهم، در عين باور به درونزايي و مردمباوري، برونگرايي را نيز مدنظر قرار ميدهد، گفت: مجلس اما معتقد است برونگرايي بايد با تمرکز بر کشورهاي منطقه بهويژه همسايگان، و کنار آنها قدرتهاي بزرگي باشد که در سختيها با ما دوستي کردند و منافع راهبردي قابلتوجهي با ما دارند. البته مجلس يازدهم، حامي گسترش ارتباط با همه جامعه جهاني است، اما اعتماد به حکومتهايي را که چه در سابقۀ تاريخي خود و چه در تجربۀ دوران جمهوري اسلامي، کارنامۀ سياهي دارند، خطاي راهبردي ميداند.
وي افزود: طبيعي است که تحوّل در مجلس و احياي جايگاه و شأن مجلس، الزام اوليه براي هر اقدام مؤثّر در حل مسائل کشور و مشکلات مردم است. مجلس بايد تغيير را از خود آغاز کند. شفافسازي، هوشمندسازي، مردميسازي و کارآمدسازي، چهار رويکرد اصلي در تحوّل مجلس خواهد بود.
رئيس نهاد قانونگذاري عنوان کرد: در يک جمله، مجلس يازدهم، تمام تلاش خود را خواهد کرد با استمداد از حضرت باري تعالي و تحت راهبريهاي رهبر فرزانه انقلاب، مجلسي قوي، کارآمد، مردمي و انقلابي بسازد، تا با محور قراردادن حل مسائل مردم، و دفاع قدرتمند از حقوق و منافع مصرّح آنها در قانون اساسي، در سالهاي آغازين گام دوم، سرمايه اجتماعي نظام را تقويت و حرکت بهسمت ايجاد تمدن نوين اسلامي را تسريع کند.
رئيس مجلس شوراي اسلامي با تأکيد بر اينکه براي ساخت تمدّن نوين اسلامي، بايد ايراني قوي ساخت، گفت: ايراني که در آن تک تک مردم ايران، با هر سليقهاي و در هر گوشهاي از کشور، قوي باشند.
بازار