ايلنا/ يک فعال سياسي اصلاحطلب در خصوص احتمال حمايت از لاريجاني در انتخابات ۱۴۰۰ گفت: فکر ميکنم در اين مقطع با تجارب و انتخاباتهاي گذشته، جمع بندي اصلاحطلبان به طور نسبي اين است که به هويت اصلاحطلبانه توجه بيشتري کنند.
با پايان کار مجلس دهم جريان اصلاحطلب بخش قابل توجهي از سهم خود در عرصه سياسي کشور را به رقيب واگذار کرد و اکنون بيش از پيش در سپهر سياسي کشور کمرنگ شده است، اما با توجه به درپيش بودن انتخابات رياست جمهوري سيزدهم که تنها يکسال به برگزاري آن باقي مانده است شايد عمدهترين سوال اين باشد که اصلاحطلبان چه آيندهاي در فضاي سياسي خواهند داشت؟، آيا با شکست اخير و احتمال شکست در انتخابات رياست جمهوري به يک خانهنشيني طولاني خواهند رفت و يا اينکه در سال ۹۹ خود را بازيابي کرده و با توان بيش از پيش در عرصه حضور خواهند داشت.
جمعي از اصلاحطلبان از لزوم حمايت از چهرهاي مانند علي لاريجاني در انتخابات ۱۴۰۰ سخن ميگويند اما در مقابل گروههاي زيادي در مخالفت با اين نظريه، ايده حضور با چهرهاي اصلاحطلب را مطرح ميکنند. در همين راستا و با هدف بررسي وضعيت کنوني اصلاحطلبان و شانس حضور موفق آنها در انتخابات آينده، گفتوگويي با مرتضي مبلغ فعال سياسي و تحليلگر اصلاحطلب که سابقه معاونت سياسي وزارت کشور در دولت اصلاحات را در کارنامه دارد، داشتيم.
مرتضي مبلغ فعال سياسي اصلاحطلب، عضو شوراي مرکزي حزب اتحاد ملت و معاون سياسي وزارت کشور در دولت اصلاحات در گفتوگو با خبرنگار ايلنا درخصوص وضعيت اصلاحطلبان در سپهر سياسي کشور و آسيبهايي که در اثر ناکارآمديها متوجه اين جريان شده است، گفت: من فکر ميکنم بين دو چيز بايد تفکيک قائل شويم، متاسفانه اين روزها بسياري از موضوعات به صورت مخلوط مطرح ميشود و از همين جهت قضاوتها هم جايگاه واقعياي که بايد داشته باشند را ندارد. اين موضوع يکي جريان اصلاحطلبي و ديگري اصلاحطلبان است.
ترديد ندارم که جامعه ايراني يک جامعه اصلاحطلب است
وي ادامه داد: به نظر من به جريان اصلاحطلبي در ايران آسيبي وارد نشده و همچنان يک گفتمان غالب در جامعه ايران است که با همه فراز و نشيبهايي که داشته و دارد، اين گفتمان ادامه پيدا خواهد کرد. من در اين ترديد ندارم که جامعه ايراني يک جامعه اصلاحطلب است و حتي در انقلابي هم که انجام دادند در واقع به دنبال اصلاحطلبي و آموزههاي اصلاحطلبي بودند.
مبلغ در ادامه اظهار داشت: اما اين اصلاحطلبان هستند که به دلايل مختلف و در دورههاي مختلف وضعيتشان دستخوش تغيير و تحول ميشود که اين هم به دلايل مختلف است، يک بخشي از اين دلايل مباحث دروني خودشان است و يک بخش عمدهتر هم دلايل حاکم بر سپهر سياسي کشور است که متاسفانه در اثر برخي از سياست.هاي غلط و نگاههاي متصلبانه و ناکارآمد که گاه حاکم ميشود اتفاق ميافتد و کار را بر اصلاحطلبان بسيار سخت و مشکل کرده است.
دو مشکل جدي اصلاحطلبان در شرايط فعلي
وي افزود: طبيعي است که اصلاحطلبان در هر دوره و مقطعي متناسب با آن دوره بايد شرايط را بازخواني کرده و بررسي کنند تا ببينند وضعيت حاکم بر روند سياسي کشور چيست، نقاط قوت و ضعف و يا آسيبها و فرصتها را شناسايي کنند و متناسب با آن برنامهها، راهبردها و فعاليتهاي خود را شکل داده و دنبال کنند. از طرفي با نگاه به درون خودشان و ارزيابي نقاط قوت و ضعف خودشان و با راهبرد حذف نقاط ضعف و تقويت نقاط قوت بتوانند واکنش مناسبي به تحولات داشته باشند.
تحليلگر سياسي اصلاحطلب در پاسخ به سوالي پيرامون مشکلات کنوني اصلاحطلبان، ابراز داشت: متاسفانه اکنون در شرايطي قرار داريم که اصلاحطلبان با دو مشکل خيلي جدي مواجه شدهاند، يک مشکل باز ميگردد به اتفاقاتي که در انتخابات مجلس يازدهم رخ داد و ردصلاحيت بسيار گستردهاي که انجام شد که در نتيجه آن تکليف تقريبا دو سوم کرسي پيش از انتخابات مشخص شده بود و شرايط يک مشارکت گسترده از سوي مردم فراهم نشد.
وي ادامه داد: مشکل دوم هم انفعال و سرخوردگي است که در طول اين سالها و به تدريج در جامعه به وجود آمده و نوعي از کمانگيزگي را بر جامعه تحميل کرد که آثار آن را ميتوان در انتخابات و ساير فرآيندها مشاهده کرد و مجموعه عوامل مختلف در کاهش اعتماد عمومي و سرمايه اجتماعي اصلاحطلبان موثر بوده است.
اصلاحطلبان بايد ظرف ماههاي آينده با مطالعه دقيق ابعاد مشکلات کنوني خود راهبردهاي دقيق و بهروزي ترسيم کنند
مبلغ در ادامه با تاکيد بر لزوم تعيين راهبردهاي جديد و متناسب با شرايط کنوني توسط اصلاحطلبان، گفت: اصلاحطلبان بايد در طول ماههاي آينده با مطالعه دقيق ابعاد مشکلات کنوني خود و بررسي راههاي غلبه بر اين مشکلات و نحوه مواجهه با سياست و جامعه بتوانند، راهبردهاي دقيق و بهروزي را ترسيم کنند تا بتوانند با متناسبسازي شرايط خودشان با وضعيت عمومي جامعه ادامه مسير دهند.
اگر گشايشهاي جدي رخ ندهد، سرخوردگي مردم ادامه پيدا ميکند
اين فعال سياسي اصلاحطلب در بخش ديگري از اين گفتوگو در پاسخ به اين سوال که «با در پيش گرفتن راهکارهاي ذکر شده و با توجه به شرايطي که در کشور حاکم است، آيا اصلاحطلبان امکان حضور اثرگذار و توانمند در انتخابات ۱۴۰۰ را خواهند داشت؟»، بيان داشت: اين مساله به شرايط جامعه برميگردد، بايد ديد که در ماههاي آينده شرايط سياست و مسائل مختلف اقتصادي، اجتماعي، فرهنگي و سياسي چه روندي را درپيش گرفته و طي خواهد کرد. يعني اگر سياستهاي به شدت متصلبانه که متاسفانه در بخشي از جريانهاي حاکميت در حال اعمال شدن است، ادامه پيدا کند و گشايشهاي جدي رخ ندهد خب طبيعي است که سرخوردگي مردم هم ادامه پيدا کرده و سرمايه اجتماعي بازتوليد نميشود، در نتيجه فرصت سازندهاي براي جامعه و به تبع آن اصلاحطلبان هم فراهم نميشود که بخواهند با يک کنش سازنده و فعال در مسائل مهم ملي حضور پيدا کنند، لذا بايد منتظر روزهاي آينده باشيم تا ببينيم آيا آن بخش از حاکميت درخصوص سياستهاي غلط و آسيب ساز خود تجديدنظر خواهد کرد يا نه.
اصلاحطلبان در هر شرايطي بايد راهکارهايي براي بازتوليد سرمايه اجتماعي و تجديدنظر در سياستهاي انقباضي در حاکميت پيدا کنند
وي ادامه داد: البته به نظر من اصلاحطلبان در هر شرايطي بايد تلاش کنند که فضا را تبديل به يک فضاي سازنده کنند و حتي در سختترين و انقباضيترين شرايط هم آنها (اصلاحطلبان) يک وظيفه ملي و مردمي دارند که بايد به دنبال تلطيف فضا باشند و بايد راهکارهايي را پيدا کنند که منجر به بازتوليد سرمايه اجتماعي و تجديدنظر جدي در سياستهاي غلط و انقباضي در حاکميت شود. البته ممکن است که نگاههاي انقباضي چنان شديد باشد که اين تلاشهاي اصلاحطلبان در پايان سال جاري نتواند منتج به نتيجه شود و ممکن است تحولات سازندهاي در اين سياستها و رويکردها رخ دهد. اما بازهم در هر وضعيتي اصلاحطلبان بايد تلاش کنند تا در صحنه باشند و شرايط و فضاي بهتري را براي جامعه ايجاد کنند.
جمعبندي اصلاحطلبان اين است که با هويت جديتر وارد صحنه شده و در سياست شفافتر عمل کنند
معاون سياسي وزير کشور دولت اصلاحات در پاسخ به سوالي در خصوص احتمال حمايت اصلاحطلبان از چهرههايي مانند علي لاريجاني يا علي مطهري در انتخابات ۱۴۰۰ گفت: من فکر ميکنم اصلاحطلبان در اين مقطع با تجارب گذشته و انتخاباتهاي گذشته جمعبنديشان به طور نسبي اين است که به هويت اصلاحطلبانهاي که به دليل ضرورتهاي سياسي گذشته مقداري افت کرده و از رسالت خود اندکي فاصله گرفته است، توجه بيشتري کنند و با هويت جديتر وارد صحنه شده و به اصطلاح شفافتر در سياست عمل کنند.
وي ادامه داد: اين جمعبندي اصلاحطلبان نکته مهمي است و تبعاً در تصميمگيريها و راهبردهايي که در آينده در پيش خواهند گرفت، تاثير ميگذارد، ولي به هر حال سياست در جامعه ايران بسيار سيال است و نميشود به طور قطع پيشبيني کرد که در يک سال آينده چه اتفاقي رخ ميدهد.
مبلغ در پايان افزود: مهم اين است که اصلاحطلبان با يک هويت روشن، شفاف و اصيل در عرصه سياسي حضور پيدا کنند و بتوانند متناسب و براساس اقتضائات و واقعيتهاي موجود و همچنين با محور قرار دادن منافع ملي، مصالح و خير عمومي جامعه تصميمات درست و سازندهاي اتخاذ کنند، مجموعه نکاتي که گفته شد چارچوب اصلي است اما اينکه دقيقا چه تصميمي گرفته شود و چه نتايجي داشته باشد را سير تحولات در آينده مشخص ميکند.
بازار