فارس/ يک تحليلگر در نشريهاي آمريکايي نوشت، آمريکا بايد بهجاي دنبال کردن سياست تغيير رژيم در ايران به نابسامانيهاي داخلي رسيدگي کند و با رفتار مانند يک کشور عادي، پاي ميز مذاکره با ايران برگردد.
نشريه «نيوز ويک» در دو يادداشت جداگانه به تحليل و بررسي جوانب احتمالي دنبال کردن سياست «تغيير رژيم در ايران» توسط آمريکا پرداخت.
در يادداشت اول، «اسکات مدل»، استاد دانشگاه «جرج تاون» در دفاع سياست آمريکا در خصوص تغيير رژيم در ايران مينويسد: «بايد به جاي اينکه رفتار آنها را تغيير دهيم، رفتار خودمان را عوض کنيم و به ۴۰ سال فشار شکستخورده عليه ايران خاتمه دهيم. تهران اکنون نيز سياست فشار حداکثري ترامپ را در راستاي تغيير رژيم ميبيند. همچنان که تهديد ايران رو به افزايش ميرود، واشنگتن بايد بهجاي جنگ يا تحريم اقتصادي بيشتر، بر روي ايجاد درگيري داخلي که ميتواند به تغيير از درون منتج شود تمرکز کند».
وي ميافزايد: «واشنگتن ميتواند و بايد ساختار، بودجه و ديدگاه لازم را که در جنبش ناموفق سبز وجود نداشت تأمين کند. اخيراً اين مورد را به عنوان راهي جديد براي تغيير رژيم در ايران مطرح کردهام».
مدل در توجيه نياز به تغيير رژيم در ايران، به ادعاهاي تکراري همچون «حمايت از تروريسم» اشاره ميکند و مينويسد ايرانيها از سال ۱۹۷۹ (۱۳۵۷) بي وقفه بهدنبال کشتن آمريکاييها بودهاند.
اين استاد دانشگاه آمريکايي همچنين گزينه تغيير رژيم در ايران از طريق حمله نظامي را رد کرده و مينويسد، ايران مشابه عراق نيست و ميتواند به طرز قابل توجهي مقابل نيروهاي نظامي رو در روي خود بايستد و اين جنگ را به کل منطقه بکشاند. ايران برخلاف عراق، به پهپادهاي مسلح و زرادخانههاي عظيم راکتي و موشکي مجهز بوده و قادر است کل حملونقل دريايي در خليج فارس را ماهها متوقف کند.
مدل ميافزايد، ايران قادر و مشتاق به تخريب منافع آمريکا است. برخي ميگويند لغو توافق هستهاي از سوي آمريکا و بازگرداندن تحريمها علت روياروييهاي جدي اخير تهران عليه واشنگتن هستند ولي در واقع ايران دهها مورد حمله عليه آمريکا و متحدانش را پيش از برجام و بعد از آن ترتيب داده است.
در مقابل، «کرت ميلز»، ستوننويس محافظهکار نيوزويک در يادداشتي با اشاره به مقالهاي در نشريه «فارين افرز» مينويسد طي دهههاي اخير، «تنها يک کشور دشمن دائم و قسمخورده آمريکا بوده و آن ايران است». او ميافزايد، با اين حال آمريکا اکنون دچار رکود اقتصادي است، از شيوع ويروس کرونا رنج مي برد و شکافي داخلي را تجربه ميکند که در ۱۶۰ سال اخير بيسابقه بوده است. کاخ سفيد بايد پيش از مشغوليت به امور هر کشور ديگري، «به خانه خود سر و سامان بدهد».
وي ميافزايد، در حالي که آمريکاييها ايمان خود را به دولتشان از دست دادهاند، «مايک پامپئو» وزير امور خارجه آمريکا خود را «متعهد به پرتاب سنگ از داخل خانهاي شيشهاي ميداند». وي اخيراً تحريمهاي جديدي را عليه ايران و ونزوئلا اعمال کرده و به اتهامزني عليه دولتهاي اين دو کشور پرداخت.
ميلز مينويسد، آمريکا در تخاصم عليه ايران، تقريباً در کل عرصه جهاني تنها است اما دولت همچنان بيوقفه بر طبل رويارويي با اين کشور ميکوبد. «باراک اوباما» رئيسجمهور پيشين آمريکا تمايل داشت با تهران به توافق رسيده و منافع واشنگتن در منطقه را به شکل ديگري رقم بزند اما ترامپ با لغو اين توافق بدون در نظر گرفتن جايگزين براي آن و همچنين ترور [سردار شهيد] «قاسم سليماني»، به توسعه سياست خارجي آمريکا ضربه زد.
در ادامه يادداشت ميلز آمده است، تغيير سياست آمريکا به سوي تغيير رژيم در ايران بيتدبيري است. هنگامي که بحث تغيير رژيم از طريق اقدام نظامي پيش ميآيد نگراني از تکرار ناکاميهاي پيشين آمريکا در خاورميانه مطرح ميشود. از سوي ديگر چيزي نظير انقلاب فرانسه اخيراً دوباره بر سر زبانها افتاده است اما آمريکا بايد همواره از مداخله بيش از حد در کشوري که چيز زيادي از آن نميداند پرهيز کند.
ميلز در پايان با اشاره به جمله پامپئو درباره ايران مينويسد: «اين آمريکا است که بايد مانند يک کشور عادي رفتار کرده و پاي ميز مذاکره بازگردد».
بازار