تحلیل فوربس از تاثیر قرارداد ایران و چین بر آمریکا

فارس/ پايگاه خبري فوربس توافق چين و ايران را يک ضربه محکم به جايگاه آمريکا در غرب آسيا و يک عقبگرد ديگر از سطح نظام جهاني خواند.
پايگاه خبري فوربس در گزارشي با اشاره به توافق 25 ساله ايران و چين نوشت: تهران و پکن اخيرا از طرح خود براي امضاي يک قرارداد 25 ساله براي توسعه روابط سياسي و اقتصادي خبر دادهاند. درحاليکه جزئيات اين توافق هنوز فاش نشده است اما واضح است که اين يک گام بلند ايران به سمت شرق است.
اين گزارش افزود: چنين توافقي بيش از پيش موقعيت ايالات متحده آمريکا را در غرب آسيا تضعيف خواهد کرد. براي واشنگتن که پيش از اين از توافق هستهاي ايران و 1+5 خارج شده و سازمان بهداشت جهاني را ترک کرده اين يک گام ديگر براي عقب گرد واشنگتن از نظام بينالمللي محسوب ميشود.
پايگاه خبري فورس در ادامه نوشت: براي اولين بار از زمان جنگ جهاني دوم، نقش رهبري آمريکا در سطح جهاني در حال کوچکتر شدن است. و چندين روند طي سالهاي اخير در سطح بين المللي به گونهاي تغيير کرده است که به ضرر آمريکا و به سود چين بوده است.
سياست خارجي اخير آمريکا با اعمال تعرفه و جنگ تجاري آمريکا با متحدان و چين آغاز شد. واشنگتن از توافق آب و هوايي پاريس کنار رفت، از توافق ترانس-پاسفيک عقب نشيني کرد و از توافق هستهاي ايران هم خارج شد. بين خود و سازمان پيمان آتلانتيک شمالي(ناتو) فاصله انداخت و پيمان NAFTA را رد کرد.
در نتيحه تنشهاي تجاري آمريکا و محدويت در واردات، شرکتهاي آمريکايي شروع به جستجو براي دستيابي به تامين کنندگان و مشتريهاي جديد کردند.
همزمان کشورهاي ديگر جهان به دنبال توافقهاي تجاري جديد بودند، مثل توافق تجاري ژاپن با اتحاديه اروپا. سازمان ترانس-پاسيفيک هم بدون آمريکا به کار خود ادامه داد. در مقابل چين به دستور کار جهاني خود سرعت داد.
اين پايگاه خبري در ادامه گزارش خود نوشت: با عقب نشيني آمريکا از سطح جهاني، موضع چين در نظام بينالمللي مسلط تر شد.توافق 25 ساله چين با ايران باعث تقويت جايگاه اين کشور در غرب آسيا خواهد شد. شرکتهاي چيني بزرگترين سرمايه گذاران در قاره آفريقا هستند و بيش از 140 ميليارد دلار نيز در آمريکاي لاتين سرمايه گذاري کردهاند. چين همچنين در کل آسيا و اروپا سرمايه گذاري کرده است و به دنبال احياي جاده ابريشم با نام جديد «يک کمربند يک جاده» است. اين کشور همچنين در زمينه زيرساختهاي مهم مثل برق، جادهها، پلها، منابع طبيعي و بنادر سرمايه گذاريهاي هنگفتي کرده است.
اين گزارش تاکيد کرد که به نظر ميرسد آمريکا به حاشيه رانده شده و به اين دليل از منافع اقتصادي نيز بي بهره خواهد ماند.
فوربس در پايان به فاصله انداختن کشورها با آمريکا به دليل شيوع گسترده ويروس کرونا در اين کشور پرداخت و نوشت: ويروس کرونا نيز به شدت در آمريکا تاثير منفي داشته است. آمريکا مانند بسياري از کشورها محدوديتهايي در سفرهاي بينالمللي وضع کرده است. اين امر باعث مشکلات شرکتهاي آمريکايي در تامين کالا و مواد اوليه از فرامرزها شده و همچنين مشکلاتي در زمينه پيدا کردن مشتري براي کالاهاي آمريکايي پديد آورده است. اما برخلاف ساير کشورها، آمريکا با سازمانهاي چندجانبه جهاني براي مقابله با ويروس کرونا همکاري نميکند. در عوض از سازمان جهاني بهداشت کناره گيري کرده و در نشست بينالمللي درباره واکسن کرونا نيز شرکت نکرد. کشورهاي اروپايي قصد دارند براي جبران ضررهاي ناشي از ويروس کرونا يک تريليون يورو کمک مالي براي اقتصاد در نظر بگيرند و کشوري مثل چين نيز تا کنون 2 ميليارد دلار به کشورهاي ديگر براي مبارزه با ويروس کرونا کمک کرده است.