فعال اصولگرا: شورای نگهبان مجبور است عدهای را ردصلاحیت کند

برنا/ فعال سياسي اصولگرا گفت: نميتوان، انتخابات را با صد نفر نامزد برگزار کرد بنابراين شوراي نگهبان مجبور است يک عده را رد کند.
«محمد حسن قديري ابيانه»، فعال سياسي اصولگرا، درباره چهرههاي شاخص اصولگرايي براي رياست جمهوري به برنا گفت: در جريانهاي موسوم به اصولگرايي احزاب و گروههاي مختلفي وجود دارند. افراد مختلف درباره موضوعات مختلف چه در مسائل اقتصادي چه در مسائل سياسي چه در رابطه با قوانين و يا روندها نظرات متفاوتي دارند اما فصل مشترک آنها اين است که مصلحت کشور را ميخواهند و از همين جهت هم، نظراتشان را مطرح ميکنند. حال ممکن است اين نظرات، مورد قبول سايرين قرار گيرد يا نگيرد اما مهم نيت است که نيتشان از طرح اين مسائل چيست و البته افراد، تجربههاي مختلفي دارند و اگر نيتشان خدمت به مردم و نظام باشد، اشکالي ندارد که چه افراد سرشناس و چه غيرسرشناس نظرات متفاوتي داشته باشند.
او افزود: به عنوان مثال پدر و مادر خيرِ فرزندشان را ميخواهند. از اين رو در نيت آنها شکي نيست اما ممکن است در اين باره که فرزندشان در چه رشتهاي تحصيل کند يا با چه کسي بخواهد، ازدواج کند و يا چه شغلي را انتخاب کند و يا موارد ديگر، اختلافِ ديدگاه داشته باشند در حالي که پدر و مادر، خير فرزندشان را ميخواهند و فرض هم، بر اين است که پدر و مادر از منافع خودشان به نفع منافع فرزندشان بگذرند و اين نوع اختلافِ ديدگاه که هر دو نيز، خيرخواهانه است و ايرادي ندارد. اين موضوع در مورد هر کسي که خيرخواه است صدق مي کند. ما گاهي اين اختلاف را در پزشکان هم مشاهده ميکنيم.
هدف مشترک اصولگرايان درمان است
قديري ابيانه ادامه داد: پزشکان براساس تشخيصِ درد، درمانهاي مختلفي را تجويز ميکنند. بعضي از پزشکان ميگويند نياز به جراحي است برخي ميگويند جراحي خطرناک است و بايد فرد با دارو درمان شود اما هر دو در يک نقطه مشترک هستند و ميخواهند اين فرد، سلامتياش را به دست بياورد. اين مصداقِ هدفِ مشترکِ نيروهاي اصولگرا است اما حال اينکه به عنوان مثال، درباره يارانهها چه تصميمي گرفته شود و در مسائل اقتصادي چه راهي بهتر است و يا در سياست خارجي، کدام روش بهتر پاسخ ميدهد، اختلاف نظر در بين اصولگراها هم ميتواند وجود داشته باشد.
وي عنوان کرد: اين مساله درباره دشمنان ما هم صدق مي کند. به عنوان مثال در آمريکا نقطه مشترک احزاب اين است که با ايران دشمن هستند و مي خواهند، ايران را زمين بزنند اما اينکه کدام روش دشمني با ايران موثر است اختلاف ديدگاههايي دارند. آنها در اصلِ دشمني اختلاف ندارند بلکه در روش اختلاف دارند. ما در اصلِ خدمت به مردم اشتراک داريم. اينکه چه راهي براي خدمت به مردم بهتر است تفاوت ديدگاهها اشکال ندارد، طرح آن هم اشکال ندارد منتهي براي اتخاذ هر تصميمي، مرجع تصميمگيري وجود دارد. مثلا بنده راجع به اينکه چه قانوني مناسب است تصويب شود نظراتي دارم و نظرات خود را هم بيان ميکنم اما آن کسي که مرجع تصميمگيري براي قانون است، مجلس شوراي اسلامي با عضويت 292 نماينده است. نمايندگان مجلس هستند که ميتوانند رأي بدهند يا ندهند و بعد هم شوراي نگهبان تاييد کند يا نکند يا منطبق با قانون اساسي اسلام بداند يا نداند.
با مدعيان اصولگرايي اگر خلاف و خطايي کنند بايد سختگيرانهتر برخورد کنيم
قديري ابيانه ادامه داد: منتهي طرح نظرات به نظر بنده خوب است اما مهم حسننيت است که آيا مصالح نظام و مردم را در نظر ميگيرد يا خير؟ در واقع آنچه که ما ميتوانيم راجع به اصولگرايان بگوييم البته اگر واقعا اصولگرا باشند، اين است که در نيت و اهداف، افرادِ سالمي هستند مگر اين که عکس آن ثابت شود. البته ممکن است فساد، دامن هر فردي را بگيرد چون ما همه انسانيم و از ويژگيهاي خلقت انسان اين است که هر کسي در هر مقام و موقعيت و در هر سني تا لحظه مرگش در حال انتخاب بين خير و شر است و ممکن است، هر فردي در هر مرحلهاي سقوط کند که ما افراد بسياري داشتيم از مرجع تقليدي که سقوط کرده تا قائم مقام رهبري، رئيس جمهور و نخست وزير و وزير. تا زماني که اين نيت سالم است خوب و مثبت است اما اگر سقوط کرد يا جرمي مرتکب شد، بنده به عنوان کسي که دلم ميخواهد مطابق با اصول حرکت کنم معتقدم با مدعيان اصولگرايي اگر خلاف و خطايي کنند، بايد سختگيرانهتر برخورد کنيم.
او در پاسخ به اين سوال که چهرههاي شاخص جريان اصولگرايي از نظر شما چه کساني هستند؟ اظهار کرد: چهرههاي شاخص اصولگرايي بسيار زيادند. هر حزبي و هر گروهي، چهرههاي شاخص دارند. فرض کنيد موتلفه آقاي بادامچيان، ميرسليم و چهره هاي ديگر هم هستند. در جامعه روحانيت مبارز چهرههاي شاخص زيادي وجود دارند و تقريبا اکثريتشان شاخص هستند. در جامعه مدرسين تقريبا همه شاخص هستند. در ميان ائمه جمعه، ائمه جمعه مراکز استانها چهرههاي شاخص دارند. در جامعه اسلامي مهندسين يک عده چهرههاي شاخص هستند. چه در حزب و چه در مجمع تشخيص مصلحت نظام چهره شاخص اصولگرايي وجود دارد.
آيت الله جنتي جزو چهرههاي شاخص و سرشناس است
اين ديپلمات ارشد و سفير اسبق کشورمان در استراليا و مکزيک عنوان کرد: به عنوان مثال، در ميان اعضاي مجمع تشخيص مصلحت نظام، آيت الله جنتي از اعضاي شوراي نگهبان، فقهاي شوراي نگهبان، همه جزو چهرههاي شاخص و سرشناس هستند.
او در پاسخ به اين سوال که چه چهرههايي از ميان اين چهرههاي شاخصي که گفتيد براي نامزدي رياست جمهوري 1400 مي توانند مطرح شوند؟ گفت: مطرح شدن يک بحث است توانايي داشتن، بحث ديگري است و بعد تاييد شدن يک مطلب ديگر است. اين که بخواهيم توانايي را بگوييم، يک عده از نظر شخص بنده توانايي اين کار را دارند اما ممکن است احراز صلاحيت نشوند. ما با نامزدهاي رياست جمهوري دو نوع برخورد ميکنيم. رد صلاحيت يعني اينکه فلان شخص، صلاحيت آن را ندارد در مقابل عدم احراز يعني اينکه، ما نميدانيم توانايي اين کار را دارد يا نه. بنابراين اين دو با هم متفاوت هستند. يعني يکي عدم احراز صلاحيت است و ديگري رد صلاحيت است.
اين چهره سياسي اصولگرا در پاسخ به اين سوال که چهره مدنظر شما کيست؟ تصريح کرد: در حال حاضر نميتوانم بگويم که چه کسي را تاييد ميکنم ابتدا بايد ديد چه کساني تاييد صلاحيت ميشوند بعد از اين مرحله، از بين آنها انتخاب خواهم کرد.
او با اشاره به قانون انتخابات تاکيد کرد: قانون انتخابات ما دچار اشکال است. به عنوان مثال، براي مجلس شرطِ داشتن فوق ليسانس تعيين کردهاند اما براي انتخابات رياست جمهوري اين شرط را هم نگذاشتند و اين از ايراداتِ وارده است. به هر حال در انتخابات رياست جمهوري، افراد بسياري نامزد ميشوند و طبيعتا، بسياري از آنها نيز رد ميشوند در حالي که در کشورهاي ديگر دو نفر يا سه نفر نامزد ميشوند در کشور ما، تعداد زيادي نامزد مي شوند که در نهايت فقط 6 يا 7 نفر احراز صلاحيت ميشوند.
قديري ابيانه ادامه داد: دليل ديگري هم که ديگران احراز نمي شوند اين است که نميتوان، انتخابات را با صد نفر نامزد برگزار کرد بنابراين شوراي نگهبان مجبور است يک عده را رد کند.
شوراي نگهبان مجبور است عدهاي را ردصلاحيت کند
او اضافه کرد: يک نامزد در حال حاضر اگر بخواهد خودش را در سطح شهر معرفي کند هزينه تبليغاتش سرسام آور است چه برسد به اينکه بخواهد در سطح کشور اين کار را انجام دهد. شوراي نگهبان مجبور است بار عدم احراز يا رد صلاحيت بسياري از نامزدها را بر دوش بگيرد در حالي که اگر قانون ما درست بود مثلا شوراي نگهبان به کساني که مدرک فوق ليسانس را حداقل نداشته باشند، اجازه نمي داد، براي رياست جمهوري ثبت نام کنند. متاسفانه مجالس ما هم نتوانستند قانون انتخابات را به سرانجام برساند ولي شوراي نگهبان ميتواند بگويد کسي که فوق ليسانس نداشته باشد، اصلا بررسي نمي کنيم لذا وزارت کشور ثبت نام نکند، اين به اين معني نيست اگر کسي فوق ليسانس داشت صلاحيت دارد ما يکي از کارهايي که بايد انجام دهيم اين است که قانون انتخابات رياست جمهوري، اصلاح شود. اين کار، يکي از کارهاي خوبي است که مجلس شوراي اسلامي بهتر است انجام دهد و اين قوانين را هر چه زودتر تصويب کند به گونهاي که بتواند، رضايت شوراي نگهبان هم جلب کند تا در زمان ثبت نام انتخابات رياست جمهوري اينگونه عمل کنيم.
اين چهره سياسي اصولگرا در پايان گفت: من معتقدم و پيشنهاد ميهم در اصلاح قانون انتخابات رياست جمهوري يک موضوعي را تصويب کنند و آن اينکه هيچ کس نمي تواند، بيش از دو دوره نامزد شود. به هر حال مولفه قدرت، آن هم پُست رياست جمهوري شيرين است و هر کسي مدتي را رئيس جمهور بوده مجددا ميخواهد برگردد به هر قيمتي شده و اين را ما تجربه کرديم. حال بايد گفت آن فرد اگر هنري دارد در اين دو دوره انجام دهد و ديگر امکان بازگشت به قدرت را نبايد داشته باشد.