رژیم صهیونیستی: اروپا باید حمایت از ایران را متوقف کند

فارس/ يک مقام رژيم صهيونيستي در ديدار با مقامهاي آمريکايي خواستار توقف حمايت ادعايي کشورهاي اروپايي از ايران شده است.
«گيلاد عردان»، نماينده رژيم صهيونيستي در سازمان ملل متحد جمعه خواستار توقف آنچه به ادعاي او حمايت کشورهاي اروپايي از ايران است شده است.
عردان در حساب کاربرياش در توئيتر نوشته امروز جمعه با «مايک پامپئو»، وزير خارجه آمريکا و «کلي کرافت»، نماينده اين کشور در سازمان ملل متحد و «برايان هوک»، نماينده مستعفي دولت آمريکا در امور ايران ديدار کرده است.
او نوشته است: «من تأکيد کردم که اسرائيل کاملاً از اقدام آمريکا براي بازگرداندن خودکار تحريمها عليه ايران حمايت ميکنم. ما هرگز اجازه نميدهيم امريکا تنها بماند- به ويژه زماني که ساير کشورها به ايران کمک ميکنند تا برنامههاي وحشيانهاش را پيش ببرد.»
عردان در ديدار با پامپئو گفت: «اتحاديه اروپا بايد از حمايتي که دارد عملاً از آيتاللهها در ايران به عمل ميآورد دست بکشد. اسرائيل، قاطعانه در کنار ايالات متحده ايستاده است و تمام آنچه در توان دارد را براي کمک به دولت آمريکا جهت متوقف کردن فعاليتها و برنامههاي مخرب ايران به کار خواهد گرفت.»
دولت آمريکا روز پنجشنبه (۲۱ اوت/۳۰ مرداد) با ارائه نامهاي به رئيس شوراي امنيت رسماً اين شورا را از خواست خود براي بازگرداندن تمامي تحريمهاي بينالمللي عليه ايران مطلع کرد.
آمريکا در اين نامه ايران را به «نقض اساسي» تعهداتش در «برنامه جامع اقدام مشترک» (برجام) متهم کرده است.
اين نامه، روند ۳۰ روزهاي را آغاز ميکند که از لحاظ تئوريک ميتواند به «بازگشت خودکار» تحريم سازمان ملل عليه ايران منجر شود. با اين حال، کارشناسان گفتهاند دولت آمريکا مسير پرپيچ و خم و دشواري پيش رو دارد.
ساز و کار موسوم به بازگشت خودکار تحريمها که با نامهاي ديگري مثل «مکانيسم ماشه» يا «اسنپبک» نيز شناخته ميشود به دنبال احياي تمامي قطعنامههاي تحريمي عليه تهران است که پس از حصول برجام ميان ايران و گروه موسوم به ۱+۵ تعليق شده بودند.
تصميم آمريکا با مخالفت روسيه، چين و سه کشور اروپايي روبرو شده که تأکيد کردهاند آمريکا به دليل خروج از برجام، حقي براي استناد به مفاد اين توافق جهت بازگرداندن تحريمها عليه ايران ندارد.
تلاش آمريکا در اين مسير پس از شکست اين کشور در به تصويب رساندن قطعنامهاي که خواستار جلوگيري از انقضاي تحريمهاي تسليحاتي عليه ايران بود، صورت ميگيرد. آن قطعنامه که روز ۲۵ مرداد به رأي گذاشته شد با ۱۱ رأي ممتنع، ۲ رأي موافق (آمريکا و جمهوري دومينيکن) و ۲ رأي مخالف (روسيه و چين) رد شد.
واشنگتن از قبل اعلام کرده بود چنانچه در تمديد تحريمهاي تسليحاتي عليه ايران موفق نشود قصد دارد بر حسب تفسير خود از قطعنامه ۲۲۳۱ شوراي امنيت از يکي از بندهاي مندرج در برجام که با نامهايي مانند «مکانيسم ماشه»، «ساز و کار حل و فصل اختلاف» يا «ساز و کار بازگشت خودکار تحريمها» شناخته ميشود براي بازگرداندن تحريمهاي بينالمللي عليه ايران استفاده کند.
کارشناسان ميگويند آمريکا از آن جهت که ارديبهشتماه سال ۱۳۹۷ از برجام خارج شده جزو طرفهاي مشارکتکننده در «برجام» نيست و نميتواند از بندهاي اين توافق براي تمديد تحريمها عليه ايران استفاده کند.
مقامهاي دولت آمريکا ادعا ميکنند از آنجا که در متن قطعنامه ۲۲۳۱ از آمريکا به عنوان «مشارکتکننده برجام» ياد شده اين کشور ميتواند از ايران بابت «نقض اساسي برجام» شکايت کرده و خواستار بازگشت تحريمها عليه اين کشور شود.