ايسنا/ اگر حسن روحاني را بداقبال‌ترين رئيس‌جمهور ايران بدانيم سخن گزافي نگفته‌ايم. دولت دوم روحاني در حالي سال آخر خود را پشت سر مي‌گذارد که در اين نزديک به هشت سال، با انواع و اقسام مشکلات مواجه بوده است. از بلاياي طبيعي گرفته تا حوادث غيرمترقبه، از درگذشت بزرگان گره‌گشا گرفته تا فشارهاي بين‌المللي، از کرونا تا ...

به گزارش ايسنا، دوم شهريور آغاز هفته دولت است و حسن روحاني در حالي آخرين هفته دولت دوران رياست جمهوري خود را پشت سر مي‌گذارد که قطعا با اهداف و برنامه‌هايي که در ابتداي حضورش به عنوان رئيس‌جمهور تعيين کرده بود فاصله زيادي دارد. در نزديک به هشت سال گذشته، علاوه بر برخي تصميمات اشتباه، مديريت ناهماهنگ، دعواهاي سياسي و جناحي، فساد برخي مديران و بسياري عوامل ديگر که باعث شده دولت نتواند رضايت حداکثري مردم را جلب کند، حوادثي در کشور اتفاق افتاده است که در برخي کشورها بروز يکي از آنها مي‌تواند به سقوط دولت و ايجاد بحراني بزرگ بدل شود.

دولت‌ تدبير و اميد با وجود تمام نواقص و معايبش، بداقبالي‌ها و حوادث تلخي را تجربه کرده که با وجودآنها مي‌توان به روحاني لقب "رئيس‌جمهور بداقبال" را داد. رسم معمول اين است که در آستانه هفته دولت از دستاوردهاي دولت‌ها سخن گفته شود اما علاوه بر تصميمات دولتمردان که قطعا اشتباهات متعددي داشته‌اند و در جاي خود به آنها پرداخته شده و مي‌شود، شايد يادآوري برخي اتفاقات که بيشتر آنها خارج از اراده دولت بوده و اضافه کردن آنها به رفتارهاي اشتباه، نشان دهد که چرا دولتي که با عنوان تدبير و اميد بر سر کار آمد در سال پاياني خود به نوعي مردم را نااميد کرده و به بي‌تدبيري متهم است.

در ادامه تنها بخشي از حوادث و اتفاقات تلخي که در زمان حضور روحاني به عنوان رئيس‌جمهور در کشور رخ داده است مرور مي‌شود:

۱۳۹۲؛ برف ويرانگر

در ۱۲ مرداد ۱۳۹۲ دولت اول روحاني رسما آغاز به کار کرد و حدود يک ماه بعد اولين اتفاق تلخ رخ داد. در شامگاه دوشنبه ۱۸ شهريور ۱۳۹۲ يک دستگاه اتوبوس اسکانيا که از اصفهان به سمت تهران در حال حرکت بود،‌ در حوالي کيلومتر ۲۸ اتوبان قم-تهران بعد از مجتمع مهتاب به علت ترکيدگي لاستيک جلو از بغل با يک دستگاه سواري هوندا برخورد و پس از آن با شکستن گاردريل وسط وارد مسير مقابل شد. در همين حال يک دستگاه اتوبوس اسکانياي ديگر که از تهران به سمت اردکان يزد در حال حرکت بود با مشاهده اتوبوسي که از لاين مخالف وارد مسير شد سعي به فرار کرد و به سمت راست منحرف شد، اما هر دو اتوبوس به صورت رخ به رخ در لاين سمت راست با هم برخورد کردند. هر دو اتوبوس اسکانيا پس از حادثه دچار حريق شدند. به علت ضعف بدنه اتوبوس‌ها و نقص در سيستم برق‌رساني هر دو اتوبوس پس از حادثه دچار آتش‌سوزي شدند که تعدادي از مسافران عقب موفق شدند با شکستن شيشه اتوبوس از آتش‌سوزي فرار کرده و خود را به بيرون پرتاب کنند. اين حادثه منجر به مرگ ۴۴ تن و زخمي شدن ۳۹ تن ديگر شد.

در سوم آبان ۱۳۹۲ در نقطه صفر مرزي بخش کوهک از شهرستان سراوان، درگيري شديدي‌ ميان نيروهاي مرزباني کشور با گروهک موسوم به جيش‌العدل صورت گرفت. پس از اين حادثه رجب‌علي شيخ‌زاده معاون سياسي-امنيتي استاندار سيستان و بلوچستان از شهادت ۱۴ مرزبان در اين درگيري خبر داد. در بهمن همان سال هم اين گروهک تروريستي با حمله به پاسگاه مرزي در منطقه جکيگور اقدام به ربايش پنج تن از مرزبانان ايراني کرد. در اين ميان گروهبان يکم جمشيد دانايي‌فر پس از ۳۶ روز اسارت در چهارم فروردين ۱۳۹۳ توسط گروهک موسوم به جيش‌العدل به شهادت رسيد. البته چند روز پس از اين حادثه تلخ چهار مرزبان ديگر، آزاد و به ايران منتقل شدند.

در بهمن ۱۳۹۲ بارش سنگين برف در استان‌هاي شمالي و غربي کشور باعث ايجاد مشکلات فراوان از جمله قطع آب و برق، بسته شدن محورهاي مواصلاتي و آسيب به منازل مردم در اين استان‌ها شد. در پي بارش شديد برف در مناطق مختلف کشور به‌ويژه در استان گيلان و غرب استان مازندران، کردستان و چند استان ديگر رئيس‌جمهور در ۱۴ بهمن ۹۲، عبدالرضا رحماني‌فضلي وزير کشور، عباس آخوندي وزير وقت راه و شهرسازي و حميد چيت‌چيان وزير وقت نيرو را موظف کرد تا در اسرع وقت پيگيري‌هاي لازم را در راستاي بهبود شرايط مردم در زمينه تأمين آب، برق و وسايل گرمايشي و تسريع در روند کمک‌رساني و ارائه خدمات مناسب به آنان در روستاها و نقاط دورافتاده و بازگشايي راه‌ها و جاده‌ها در اين مناطق انجام دهند تا مردم در شرايط سخت ناشي از سرما دچار کمترين مشکل شوند.

۱۳۹۳؛ اسيدپاشي پرحاشيه

در ۱۲خرداد ۱۳۹۳ طوفان شديدي تهران را درنورديد که نه نامي داشت و نه هشداري نسبت به وقوع آن داده شده بود و همه را غافلگير کرد. بر اثر اين طوفان که با سرعتي وحشتناک تهران را درنورديد، پنج نفر از شهروندان تهران به علت سقوط و اصابت اشياء سرگردان در هوا به سر شان، جان خود را از دست دادند و ۴۵ نفر هم مجروح شدند. در مورد اين طوفان و چرايي عدم پيش‌بيني هواشناسي و عدم هشدار به شهروندان صحبت‌هاي بسياري شد و سازمان‌هاي مسئول و درگير هر يک ديگري را مسئول معرفي کردند.

در ۱۹ مرداد همين سال پرواز شماره ۵۹۱۶ که از نوع هواپيماي آنتونف ۱۴۰ و متعلق به شرکت هواپيمايي سپاهان بود، با ۴۸ مسافر و خدمه در ساعت ۹:۱۸ باند فرودگاه مهرآباد تهران را به مقصد طبس ترک کرد ولي کمتر از چهار دقيقه پس از بلند شدن به دليل نقص فني درخواست فرود اضطراري داشت اما قبل از فرود ايمن در باند مهرآباد با برخورد به ديوار کارخانه شيشه‌سازي مينا طعمه حريق شد. در اين سانحه هوايي ۴۰ نفر کشته شدند.

اما اسيدپاشي‌هاي زنجيره‌اي اصفهان در مهر ۱۳۹۳، از تلخ‌ترين اتفاقات اين سال بود. بر اساس آمار پليس چهار مورد اسيدپاشي بر روي صورت زنان جوان در اصفهان رخ داد که شباهت اين اسيدپاشي‌ها با يکديگر شائبه زنجيره‌اي بودن آنها را تقويت مي‌کرد. بر اثر اين اتفاق که منجر به حساسيت افکار عمومي شد يکي از بانوان از دنيا رفت و ديگران دچار آسيب‌هاي جدي شدند. اين اتفاق باعث ايجاد برخي تنش‌ها و ايجاد حاشيه‌هايي در اصفهان و برخي شهرهاي ديگر شد.

در ۱۹ مهر ۱۳۹۳ يک هواپيماي ملخي متعلق به نيروي انتظامي با هفت سرنشين‌ از تهران به مقصد زاهدان پرواز کرد و در ساعت ۱۹:۲۰ اين هواپيما ‌در حوالي منطقه انار کرمان از رادار خارج شد. ارزيابي‌هاي اوليه نشان داد که خلبان هواپيما قصد فرود اضطراري داشته اما به دليل موقعيت شب و نامساعد بودن زميني که براي فرود انتخاب کرده به هواپيما آسيب رسيده و سپس متلاشي شده است. پيدا شدن لاشه اين هواپيما مدتي زمان برد اما در کاوش‌هاي محلي هم لاشه و هم اجساد سرنشينان آن پيدا شدند. نکته تلخ ديگر اين ماجرا واژگوني خودروي حامل سربازان و پرسنل ناجا در مسير امدادرساني به هواپيما بعد از کشف لاشه بود که در اين حادثه نيز تعدادي از اين افراد جان خود را از دست دادند.

در ۲۹ مهر ۱۳۹۳ محمدرضا مهدوي‌کني رئيس مجلس خبرگان رهبري، دبير کل جامعه روحانيت مبارز و رئيس دانشگاه امام صادق (ع) که از بزرگان جريان اصولگرا و پدر معنوي جناح راست بود، پس از چند ماه بيماري از دنيا رفت. درگذشت اين سياستمدار باسابقه که از روحانيون متنفذ جناح راست به حساب مي‌آمد يکي ديگر از بداقبالي‌هاي روحاني بود چرا که مهدوي‌کني از جمله سياستمداراني به حساب مي‌آمد که مي‌توانست از تندروي برخي مخالفان سرسخت دولت در جناح راست جلوگيري کند.

صبح ۲۴ آذر ۱۳۹۳ يک دستگاه تريلي با دو دستگاه ون در داخل خاک عراق مسير بدره-مهران برخورد کرد. بر اثر اين برخورد ۹ نفر از زائران ايراني که قصد بازگشت به کشور را داشتند، جان خود را از دست دادند و ۲۱ نفر نيز مصدوم شدند. کشته شدن ۱۰ نفر در ششم اسفند بر اثر برخورد يک دستگاه تريلر با اتوبوس در جاده اصفهان-کاشان و مرگ ۱۰ نفر ديگر در تصادف دو سواري پرايد و پژو در جاده خواف به رشتخوار در ۲۴ اسفند از حوادث جاده‌اي تلخ ديگر در اين سال بود.

همچنين ظهر روز ۱۶ اسفند ۱۳۹۳ سقف تونل شماره ۲ متروي مشهد فرو ريخت. ‌در اين حادثه ۱۳ نفر زير آوار ماندند که دو نفر از آنها کشته و ۱۱ نفر ديگر مجروح شدند.

يکي ديگر از اتفاقاتي که در سال ۱۳۹۳ رخ داد بحران کم‌آبي بود. در مورد بحران آب، نه‌تنها تهران بلکه خيلي از استان‌هاي ديگر کشور هر کدام گرفتار اين موضوع شدند و جداي از بخش کشاورزي، مردم ايران در بخش شرب نيز با مشکلات کمبود آب مواجه شدند. به‌خصوص در تهران وضعيت ذخاير آب در سدها به حدي ناگوار شد که اسحاق جهانگيري معاون اول رئيس‌جمهور به همراه تعدادي از مقامات دولتي ديگر به سد لار و ديگر سدهاي حوالي تهران رفتند تا از نزديک شاهد موجودي اين سدها باشند. در مورد علت اين موضوع نيز جداي از مسائل طبيعي که ايران از نظر بارش نسبت به گذشته وضعيت نامطلوب‌تري داشت، مساله مجوزهاي پي‌درپي دولت سابق براي حفر چاه و از سوي ديگر افزايش حفر چاه‌هاي غيرمجاز در کشور به مساله بحران آب در کشور دامن زد.

۱۳۹۴؛ تنش با عربستان

سال ۱۳۹۴ را مي‌توان سال تنش با عربستان ناميد. ابتدا در فروردين اين سال دو نوجوان ١٤ و ١٥ ساله ايراني که پس از انجام حج عمره در حال بازگشت به ايران بودند در فرودگاه جده از سوي ماموران عربستاني مورد تعرض و به گفته مسئولان وزارت خارجه "شبه‌تجاوز" قرار گرفتند. موضوعي که با وجود اعلام خبر بازداشت ماموران خاطي از سوي مقامات سعودي باعث سردي روابط دو کشور شد.

روز جمعه ۲۰ شهريور ۱۳۹۴ در جريان توسعه مسجدالحرام در مکه يک دستگاه جرثقيل سقوط کرد که اين اتفاق منجر به مرگ ۱۰۷ نفر و جراحت ۲۳۸ نفر از اتباع کشورهاي مختلف شد. در اين حادثه ۱۱ زائر ايراني جان باختند و ۱۵ نفر مصدوم شدند.

هنوز ترکش‌هاي حادثه سقوط جرثقيل ميان دو کشور ايران و عربستان فروکش نکرده بود که در ۲ مهر همان سال فاجعه منا رخ داد. در روز عيد قربان و مراسم رمي جمرات، به دليل ازدحام جمعيت و شيطنت عوامل سعودي تعداد زيادي از حجاج در منطقه منا جان باختند. آمار کشته‌شدگان اين حادثه از ۲۴۰۰ تا ۷۷۰۰ نفر عنوان شده و مقامات سعودي آمار دقيق  و درستي از آن ارائه نکرده‌اند. در اين فاجعه بيش از ۴۶۰ حاجي ايراني به شهادت رسيدند. پس از اين حادثه مقامات ايراني نسبت به نحوه مديريت سعودي‌ها در حج به شدت اعتراض کردند و به مقامات عربستان هشدار دادند.

اين اتفاقات تنش در روابط ايران و عربستان را به اوج رساند. در ۱۲ دي ۱۳۹۴، شيخ نمر باقر النمر روحاني معترض شيعي که در پي اعتراضات شيعيان عربستان در سال ۲۰۱۲ بازداشت شده بود اعدام شد. فرداي آن روز عده‌اي از تهران نسبت به اين اقدام دولت سعودي اعتراض و خودسرانه به سفارت عربستان حمله کردند و آن را به آتش کشيدند. اتفاقي که با توجه به تنش‌هاي پيش از آن و مشکلات منطقه‌اي دو کشور، منجر به خروج ديپلمات‌هاي سعودي از ايران و اقدام متقابل ايران و قطع روابط ديپلماتيک دو کشور شد.

بامداد روز جمعه ۱۴ اسفند ۱۳۹۴ شيخ عباس واعظطبسي توليت آستان قدس رضوي و نماينده ولي فقيه در استان خراسان، عضو مجمع تشخيص مصلحت نظام و عضو چهار دوره پيشين مجلس خبرگان رهبري پس از يک دوره بيماري و يک هفته کما، در ۸۱ سالگي از دنيا رفت. درگذشت اين روحاني بانفوذ که از دوستان نزديک هاشمي‌رفسنجاني به حساب مي‌آمد و به‌خصوص در خراسان نفوذ ويژه‌اي داشت يکي ديگر از مواردي بود که از نظر سياسي براي حسن روحاني اتفاق تلخي به حساب مي‌آمد چرا که طبسي هم مانند مهدوي‌کني مي‌توانست برخي تندروي‌هايي را که عليه دولت صورت مي‌گرفت، کنترل کند.

۱۳۹۵؛ درگذشت پدر معنوي دولت اعتدال

در خرداد ۱۳۹۵ با انتشار فيش‌هاي حقوقي مديران بيمه مرکزي ايران، رئيس صندوق توسعه ملي، مديران بانک رفاه کارگران و ... جنجال فيش‌هاي نجومي به پاشد. موضوعي که مديران دولتي را به شدت تحت فشار گذاشت و منجر به استعفاء و برکناري تعدادي از مديران دولتي شد. با انتشار فيش‌هايي با مبالغ عجيب و نامتعارف، سوالات زيادي را در افکار عمومي ايجاد شده بود. با وجود دستورات رئيس‌جمهور براي رسيدگي و جلوگيري از آن و با وجود آنکه در بهمن ۱۳۹۵ رئيس کميسيون اصل ۹۰ مجلس اعلام کرد که ديوان محاسبات تمامي اضافه دريافت نجومي مديران را به خزانه بازگردانده است، اين موضوع به يکي از دستاويزهاي رقباي انتخاباتي روحاني بدل شد و همچنان تا انتخابات رياست جمهوري ۱۳۹۶ داغ بود.

در پنجم آذر ۱۳۹۵ برخورد دو قطار مسافربري در محور سمنان-دامغان در حوالي ايستگاه هفت‌خوان، يکي از مرگبارترين حوادث ريلي ايران را رقم زد. در اين حادثه که در ساعت ۷:۲۲ صبح به وقوع پيوست، قطار سمنان-مشهد از پشت به قطار تبريز-مشهد که در همان ريل متوقف بود، برخورد کرد. در پي برخورد اين دو قطار، چهار واگن از ريل خارج و پنج واگن هم دچار حريق شد. در اين حادثه ۴۷ نفر کشته و ۱۰۳ نفر مصدوم شدند. علت اين حادثه خطاي انساني عنوان شد و صحبت‌هاي عباس آخوندي وزير وقت راه و شهرسازي درباره بيمه بودن حادثه‌ديدگان جنجال‌هايي را ايجاد کرد.

شامگاه ۱۹ دي ۱۳۹۵ خبري ايرانيان و حتي جهانيان را دچار شوک کرد. اکبر هاشمي‌رفسنجاني در حالي که مشغول شنا در يکي از استخرهاي مجموعه سعدآباد تهران بود دچار علائم ايست قلبي شد و پس از انتقال به بيمارستان شهداي تجريش در سن ۸۳ سالگي درگذشت. هاشمي‌رفسنجاني که آن زمان رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام بود، سابقه دو دوره رياست جمهوري، دو دوره رياست مجلس شوراي اسلامي، فرماندهي جنگ در دوران دفاع مقدس، عضويت در شوراي انقلاب، رياست مجلس خبرگان رهبري و بسياري از مناصب کليدي نظام جمهوري اسلامي را در کارنامه داشت. اين اتفاق آن هم تنها چند ماه مانده به انتخابات رياست جمهوري سال ۱۳۹۶ براي روحاني و دولتش يک فقدان بزرگ به حساب مي‌آمد چرا که هاشمي‌رفسنجاني حامي سرسخت دولت اعتدالگراي رئيس‌جمهور و به نوعي پدر معنوي روحاني و جريان اعتدال در سياست ايران محسوب مي‌شد.

ساعت ۷:۵۹ صبح پنجشنبه ۳۰ دي‌ ۱۳۹۵، وقوع آتش‌سوزي در ساختمان پلاسکو به سامانه آتش‌نشاني شهر تهران اطلاع داده شد. طبق اعلام مراجع رسمي، ساختمان پلاسکو از طبقه هشتم به بالا دچار حريق شده بود. شدت حادثه به حدي بود که عبور و مرور در خيابان‌هاي اطراف را دچار مشکل و اختلال کرده و دود ناشي از حادثه، آسمان منطقه را هم فراگرفته بود. حوالي ساعت ۱۱:۳۰ و در حالي که تعداد زيادي آتش‌نشان در داخل ساختمان در حال کنترل آتش بودند، همه ساختمان پلاسکو به طور عمودي درون خود فرو ريخت و به اين ترتيب اولين ساختمان مدرن خاورميانه به صورت کامل تخريب شد. بر اثر اين حادثه ۱۶ آتش‌نشان به شهادت رسيدند. عمليات آواربرداري پلاسکو ۹ روز طول کشيد و طي آن ۱۹۰۰ کاميون حدود ۲۰ هزار تن خاک و نخاله را از محل خارج کردند. آتش‌سوزي و ريزش ساختمان پلاسکو و شهادت آتش‌نشانان به شدت افکار عمومي را تحت تاثير قرار داد و بيش از يک هفته در صدر اخبار قرار داشت.

در بهمن و اسفند اين سال سيل در جنوب کشور به‌خصوص اهواز ،جهرم و سيستان و بلوچستان مشکلات زيادي را براي مردم ايجاد کرد. در اين اتفاقات سيلاب‌هاي ناشي از طغيان رودخانه کارون به اهواز رسيد و اهالي چند روستاي اين شهرستان را با سيلاب درگير کرد. شهرستان جهرم نيز به دليل شکسته‌شدن سد محمدآباد گرفتار اين بلاي طبيعي شد. بعد از بارش باران، حجم آب زيادي وارد اين سد شد که به موجب آن قسمتي از سد شکسته و آب آن تخليه و وارد شهر جهرم شد. همچنين ظغيان رودخانه‌هي فصلي خسارات زيادي را به مردم سيستان و بلوچستان وارد کرد.

۱۳۹۶؛ اعتراضات خياباني

فروردين ۱۳۹۶ با سيل در شمال و غرب کشور آغاز شد. اين سيل که پنج استان آذربايجان شرقي و غربي، اردبيل، کردستان، زنجان و مازندران را در برمي‌گرفت خسارات زيادي را در اين استان‌ها ايجاد کرد و باعث درگذشت ۴۸ نفر از هموطنانمان شد.

در ۱۳ ارديبهشت ۱۳۹۶ تونل معدن زمستان يورت آزادشهر در استان گلستان منفجر شد و تعدادي از معدن‌چيان مصدوم و مجروح شدند و ۴۳ نفراز آنان جان باختند. در آستانه انتخابات رياست جمهوري، بسياري از منتقدان انگشت اتهام خود را به سمت دولت نشانه رفتند و چهار روز بعد از حادثه رئيس‌جمهور به محل حادثه رفت و ضمن بازديد از محل حادثه با خانواده قربانيان و معدن‌کاران آسيب‌ديده ديدار و گفت‌وگو و اعلام کرد که دولت پيگير موضوعات مربوط به اين حادثه خواهد بود. البته معدن‌چيان که از وضعيت مطالبتشان گله‌مند بودند با شعارهاي اعتراض‌آميز به استقبال رئيس‌جمهوري رفتند. نبود ايمني کافي، مناسب نبودن وضعيت معدن‌چيان و کمبود امکانات باعث انتقاداتي از سوي بسياري از مردم و رسانه‌ها شد. آبان‌ همان سال بود بالاخره تکليف مقصر اين حادثه مشخص شد و رئيس کل دادگستري استان گلستان اعلام کرد که براساس گزارش کميته‌ حقيقت‌ياب، مقصر حادثه، کارفرماي معدن بوده است.

صبح روز ۱۷ خرداد ۱۳۹۶، دو حادثه‌ تروريستي در دو نقطه از تهران گزارش شد. ابتدا خبر تيراندازي در مجلس شوراي اسلامي و ۱۰ دقيقه بعد خبر تيراندازي و انفجار عامل انتحاري در نزديکي مرقد امام (ره) منتشر شد. حملاتي تروريستي که بلافاصله داعش مسئوليت آن را بر عهده گرفت. اين غائله که به سرعت با واکنش نيروهاي امنيتي مواجه شد از اولين شليک تا هلاکت آخرين تروريست حدود پنج ساعت طول کشيد و افکار عمومي و رسانه‌هاي ايران و جهان را متوجه خود کرد. در اين دو حادثه‌ تروريستي ۱۸ نفر از هموطنانمان جان باختند و عده‌اي مجروح شدند.

شامگاه يکشنبه ۲۱ آبان ۱۳۹۶ زمين‌لرزه‌اي به بزرگي ۶.۳ ريشتر  در نزديکي ازگله استان کرمانشاه در نزديکي مرز ايران و عراق رخ داد. در اين حادثه بيش از ۶۰۰ نفر از ايرانيان جان باختند، بيش از ۹۳۰۰ نفر مصدوم شدند و تعداد زيادي خانه ويران شد.

هفتم دي ۱۳۹۶ سرآغاز اتفاقاتي بود که چندين روز کشور را درگير خود کرد. گروهي خاص از مخالفين دولت در مشهد با راه‌اندازي تظاهراتي اعتراضي نسبت به سياست‌هاي اقتصادي دولت و وضع معيشتي کشور آغازگر اعتراضاتي بودند که باعث شد دامنه اين اعتراضات به چند شهر ديگر هم کشيده شود و اعتراضات خياباني و به دنبال آن آشوب و شعارهاي ساختارشکنانه در چندين شهر، براي چند روز کشور را درگير خود کرد. در اين اعتراضات تعدادي از معترضان کشته و زخمي شدند.

روز شنبه ۱۶ دي ۱۳۹۶، نفتکش سانچي متعلق به شرکت ملي نفتکش ايران که براي تحويل ميعانات گازي از عسلويه به مقصد کره جنوبي حرکت کرده بود در سواحل چين با يک کشتي فله‌بر چيني به نام کريستال برخورد کرد. محموله نفتکش سانچي، نفت فوق‌سبک با درجه اشتعال بسيار بالا بود که اين موجب آتش‌سوزي گسترده و انفجارهاي مهيب در کشتي سانچي شد. با وجود تمام تلاش‌ها براي خاموش کردن آتش، سانچي سوخت و غرق شد. در اين حادثه ۳۲ خدمه‌ کشتي که ۳۰ نفرشان ايراني بودند ناپديد شدند و بعد از چند روز تلاش براي يافتن پيکر قربانيان، تنها پيکر سه نفر از آنها پيدا شد.

بهمن ۱۳۹۶، با افزايش زمزمه‌هاي احتمال خروج آمريکا از برجام، آغاز افزايش قيمت دلار بود. اين افزايش تا آنجا پيش رفت که روز ۲۴ بهمن قيمت دلار از سه هزار و ۷۰۰ تومان ابتداي سال به پنج هزار تومان رسيد. رئيس‌جمهوري در واکنش به اين نوسان بي‌سابقه گفت که چنين افزايشي عامل اقتصادي و تجاري ندارد بلکه نوعي بازي رواني است. روحاني از مردم خواست که در مسير پرريسک معاملات ارز قدم نگذارند. در پي اين اتفاقات، روز ۲۵ بهمن پليس آگاهي با حضور در پاتوق دلارفروش‌هاي غيرمجاز، ده‌ها نفر را دستگير کرد.

در ۲۹ بهمن ۱۳۹۶ يک فروند هواپيماي اِي. تي. آر. مسافربري متعلق به شرکت هواپيمايي آسمان، که از تهران عازم ياسوج بود از صفحه رادار محو شد. اين هواپيما ۵۰ دقيقه بعد از پرواز در ارتفاع چهار هزار متري کوه دنا سقوط کرد و تمامي ۶۶ سرنشين آن جان‌ باختند. به دليل صعب‌العبور بودن محل سقوط و بارش برف و کولاک، پيدا کردن لاشه هواپيما و انتقال اجساد چندين روز طول کشيد.

۱۳۹۷؛ خروج آمريکا از برجام

با ادامه افزايش قيمت ارز در سال ۱۳۹۷، در ۲۶ فروردين اين سال، بانک مرکزي با صدور بخشنامه‌اي، کار خريد و فروش اسکناس ارز را قانوناً ممنوع کرد و عمليات مجاز صرافي‌ها را به "انتقال ارز به دستور هر يک از بانک‌هاي داراي مجوز ارزي، خريد ارز ناشي از صادرات کالاهاي غيرنفتي از صادرکنندگان و فروش ارز خريداري‌شده به متقاضيان از طريق سيستم بانکي" محدود کرد. با اين تصميم بانک‌هاي دولتي به عنوان جايگزين صرافي‌ها براي خريد ارز مردم معرفي شدند و خريد و فروش ارز خارج از سيستم بانکي جرم تلقي شد. اين بخشنامه که در اجراي مصوبه هيئت وزيران براي ساماندهي بازار ارز صادر شد، عملاً چهارراه استانبول و ميدان فردوسي تهران را که بورس صرافي‌هاي پايتخت است تعطيل کرد.

در بهمن ۱۳۹۵ با روي کار آمدن دونالد ترامپ به جاي باراک اوباما در کاخ سفيد، او از ابتدا با ايران بناي ناسازگاري گذاشت و سرانجام در ارديبهشت ۱۳۹۷، رئيس‌جمهور ايالات متحده خروج آمريکا از برجام را اعلام کرد. ساعتي پس از اعلام خروج آمريکا از برجام، حسن روحاني در يک سخنراني زنده تلويزيوني، اين اقدام را به مثابه خروج يک موجود مزاحم از برجام توصيف کرد و گفت: از اين لحظه توافق بين ايران و پنج کشور ديگر است. ۵+۱ ديگر يکي را از دست داده و از اين پس بايد منتظر باشيم که ۶ کشور چگونه به تعهدات خود عمل مي‌کنند؛ اما اگر ببينيم منافع ما تضمين نمي‌شود، تصميمات نظام را اعلام مي‌کنم.

هرچند ساير طرفين برجام به ظاهر به اين توافق پايبند ماندند اما آمريکا در اين مدت تحريم‌هاي يک‌جانبه خود را عليه ايران افزايش داد و با تهديد و تطميع متحدانش و کشورهاي ديگر تلاش کرد هر روز دايره فشار خود را بر ايران تنگ‌تر کند. موضوعي که فروش نفت و گاز ايران را با مشکل جدي مواجه کرده است و حتي ايران را در تهيه اقلام ضروري مثل دارو در تنگنا قرار داده است.

روز ۳۱ شهريور ۱۳۹۷ همزمان با آغاز هفته‌ دفاع مقدس، چهار تروريست به مراسم رژه‌ نيروهاي مسلح در اهواز حمله کردند که منجر به شهادت ۲۵ نفر و جراحت ۶۹ تن ديگر شد. در ابتدا سخنگوي گروه موسوم به الاحوازيه مسئوليت اين حمله را بر عهده گرفت اما سپس داعش مدعي شد که اين عمليات را اجرا کرده است. شهداي اين حمله تروريستي شامل مردم عادي از جمله يک کودک چهارساله و تعدادي از نيروهاي نظامي بودند. چهار تروريست نيز در درگيري با نيروهاي امنيتي کشته شدند.

شامگاه دوشنبه ۲۳ مهر ۱۳۹۷، در حمله گروهک‌هاي تروريستي، ۱۴ تن از بسيجيان بومي و نيروهاي هنگ مرزي که در پايگاه مراقبتي در نقطه صفر مرزي ميرجاوه در استان سيستان و بلوچستان مستقر بودند، با خيانت و تباني عامل يا عوامل نفوذي گروهک‌هاي ضد انقلاب ربوده شدند. بنا به اعلام سپاه، عوامل گروهک‌هاي تروريستي که از سوي سرويس‌هاي بيگانه هدايت و پشتيباني مي‌شوند، با فريب و تطميع عوامل نفوذي، اين حادثه را در نقطه صفر مرزي و روبه‌روي يکي از پاسگاه‌هاي مرزي کشور پاکستان رقم زدند.

ظهر سه‌شنبه چهارم دي‌ ۱۳۹۷، واژگوني اتوبوس حامل دانشجويان در دانشگاه آزاد واحد علوم و تحقيقات تهران، منجر به مرگ ۹ دانشجو و مصدوميت ۲۷ نفر ديگر شد.  اين حادثه به سرعت ابعاد رسانه‌اي گسترده‌اي به خود گرفت و با تجمع اعتراضي دانشجويان و خانواده‌هاي داغ‌ديده تا چند روز در رأس خبرها بود.‌ به دنبال پيگيري‌هاي مسئولان براي مشخص‌کردن مقصر حادثه، محمدمهدي زاهدي رئيس کميسيون آموزش و تحقيقات مجلس، اعلام کرد که براساس گزارش ارسال‌شده به اين کميسيون، ضعف نظارتي دانشگاه آزاد در اين زمينه محرز شد.

شامگاه ۲۴ بهمن ۱۳۹۷، اتوبوس حامل نيروهاي سپاه پاسداران که پس از اتمام مأموريت مرزباني عازم شهرهاي خود بودند، در جاده‌ي خاش-زاهدان، توسط اعضاي گروهک تروريستي موسوم به جيش‌العدل، هدف حمله انتحاري قرار گرفت. در اين حمله‌ي تروريستي که با انفجار يک خودروي حامل مواد منفجره در کنار اتوبوس يکي از يگان‌هاي قرارگاه قدس نيروي زميني سپاه انجام شد، ۲۷ تن از نيروهاي سپاه به شهادت رسيدند و عده‌اي مجروح شدند.

۱۳۹۸؛ ترور سردار مقاومت

سال ۱۳۹۸ با باران‌هاي سيل‌آسا که از چند روز پيش از تحويل سال شروع شده بود آغاز شد و استان‌هاي مختلف کشور را مثل، گلستان، ايلام، کرمانشاه، لرستان، خوزستان، فارس، سيستان و بلوچستان و ... درگير خود کرد. اين سيل گسترده در اقصي نقاط ايران بيش از ۵۰ کشته و ۶۰۰ زخمي و ميلياردها تومان خسارت بر جاي گذاشت. همچنين در آبان اين سال زلزله‌اي  در آذربايجان شرقي پنج کشته و بيش از ۲۲۰ مصدوم بر جاي گذاشت.

در ۲۴ آبان ۱۳۹۸ به دنبال اجراي طرح سهميه‌بندي بنزين با تصميم سران سه قوه، قيمت بنزين سهميه‌اي از ۱۰۰۰ تومان به ۱۵۰۰ و قيمت بنزين آزاد ۳۰۰۰ تومان اعلام و استفاده از کارت سوخت الزامي شد. اين تصميم موجي از نارضايتي را در ميان مردم ايجاد کرد و اعتراضات خياباني در شهرهاي مختلف ايران صورت گرفت. اين اعتراضات کم کم به آشوب کشيده شد که در جريان آن تعدادي از معترضان و نيروهاي امنيتي کشته و زخمي و افراد زيادي بازداشت شدند. 

بامداد ۱۳ دي ۱۳۹۸، ارتش آمريکا با دستور مستقيم دونالد ترامپ رئيس‌جمهور ايالات متحده سردار سپهبد حاج قاسم سليماني فرمانده نيروي قدس سپاه پاسداران، ابومهدي المهندس قائم‌مقام حشدالشعبي عراق و ۸ همراه ايراني و عراقي اين دو فرمانده جبهه مقاومت را در نزديکي فرودگاه بغداد به وسيله موشک‌هاي پهپادهاي خود ترور کرد و به شهادت رساند. وحيد زماني‌نيا، حسين پورجعفري، شهروز مظفري‌نيا و هادي طارمي همراهان ايراني سردار سليماني بودند که در اين اقدام تروريستي به شهادت رسيدند.

در ۱۸ دي ۱۳۹۸ در حالي که هنوز پيکر شهيد سليماني در زادگاهش کرمان به خاک سپرده نشده بود درست در همان ساعت ۱:۲۰ بامداد که حاج قاسم و يارانش ترور شدند، نيروي هوافضاي سپاه پاسداران انقلاب اسلامي در عملياتي با عنوان "شهيد سليماني" و با شليک ۱۳ فروند موشک بالستيک طرح قيام و فاتح ۳۱۳، به پايگاه آمريکايي عين‌الاسد عراق که مقر فرماندهي نيروهاي آمريکايي در منطقه به حساب مي‌آيد، سيلي کوچکي در پاسخ به اقدام تروريستي آمريکايي‌ها به ارتش آنها زد.

ساعاتي پس از حمله موشکي نيروي هوافضاي سپاه پاسداران به پايگاه آمريکايي عين‌الاسد يک فروند هواپيماي بوئينگ اوکرايني دقايقي پس از پرواز از فرودگاه امام خميني (ره) در نزديکي تهران سقوط کرد و ۱۷۹ سرنشين آن جان باختند. از دقايق ابتدايي اين ماجرا برخي رسانه‌ها گمانه‌زني‌هايي درباره احتمال هدف قرار گرفتن اين هواپيما مطرح کردند و جاستين ترودو نخست‌وزير کانادا و ولاديمير زلينسکي رئيس‌جمهور اوکراين خواهان بررسي همه ابعاد اين ماجرا شدند. مسئولان سازمان هواپيمايي ايران که از واقعيت ماجرا اطلاعي نداشتند ابتدا به تکذيب احتمال برخورد موشک با هواپيما پرداختند و سرانجام بيانيه ۲۱ دي ستاد کل نيروهاي مسلح واقعيت ماجرا را روشن کرد. در اين بيانيه پنج بندي ستاد کل نيروهاي مسلح اعلام کرد که "بر اثر بروز خطاي انساني و به صورت غير عمد، هواپيماي مسافربري اوکرايني مورد اصابت قرار گرفته که متاسفانه موجب به شهادت رسيدن جمعي از هموطنان عزيز و جان باختن تعدادي از اتباع خارجي شد."

ساعاتي پس از اين بيانيه هم اميرعلي حاجي‌زاده فرمانده نيروي هوافضاي سپاه پاسداران انقلاب اسلامي با عذرخواهي به خاطر اين اشتباه سهوي سپاه به ارائه توضيحاتي درباره اين ماجرا پرداخت. در اين حادثه تلخ از ميان ۱۷۹ سرنشين و خدمه اين هواپيماي مسافربري که تمامي آنها جان باختند، ۱۴۷ نفر ايراني به شهادت رسيدند و ۳۲ نفر از اتباع کشورهاي کانادا، اوکراين، سوئد، افغانستان و انگلستان درگذشتند.

در ۳۰ بهمن ۱۳۹۸ مواردي از ابتلا به بيماري کوويد-۱۹ و شيوع ويروس کرونا در ايران به صورت رسمي منتشر شد. موضوعي که به سرعت به يکي از نگراني‌هاي جدي مردم و دغدغه‌هاي اصلي مسئولان بدل شد. در ماه پاياني اين سال شيوه‌نامه‌هاي بهداشتي مقابله با اين بيماري و محدوديت‌هايي براي کنترل آن اعمال شد.

۱۳۹۹؛ کرونا...

سال ۱۳۹۹ هم مانند ماه پاياني سال ۱۳۹۸، شيوع کرونا و کنترل آن يکي از اصلي‌ترين مشکلات و دغدغه‌هاي کشور بوده است. هرچند با اعمال محدوديت‌ها آمار ابتلا و مرگ مير بر اثر اين بيماري در ابتداي تابستان رو به کاهش بود اما موج دوم شيوع ويروس کرونا از نيمه تير آغاز شد و ادامه يافت.

در اين ميان بسياري از مشاغل آسيب ديده‌اند و به اقتصاد کشور خسارات جدي وارد شده است مخصوصا که تحريم‌ها و فشارهاي آمريکا و همراهانش اقتصاد ايران را تحت فشار قرار داده و همه اين موارد و البته برخي سوءمديريت‌ها باعث شده مردم تحت فشار اقتصادي قرار گيرند. افزايش نرخ ارز و قيمت سکه و طلا و به دنبال آن ساير اجناس و خدمات يکي ديگر از مشکلات اصلي کشور در سال ۱۳۹۹ بوده است که همچنانت نوسان در بازار ادامه دارد.
به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد

instagram.com/akharinkhabar