ايرنا/ خبرگزاري آسوشيتدپرس گزارش داد: دولت دونالد ترامپ بعد از طرح درخواست مايک پمپئو وزير امور خارجه آمريکا از سازمان ملل براي بازگرداندن تحريم‌ها عليه ايران، بار ديگر با مخالفت جهاني گسترده مواجه شد و حتي جمع قابل توجهي از متحدان واشنگتن با پيوستن به صف مخالفان اين طرح، آن را غيرقانوني و محکوم به شکست دانستند.

اين رسانه آمريکايي نوشت: پمپئو روز پنجشنبه تاکيد کرد که ايالات متحده حتي با وجودي اين که ترامپ اين کشور را از توافق هسته اي خارج کرده است، از لحاظ قانوني حق دارد مکانيسم ماشه را عليه ايران فعال کند.

روسيه و چين به همراه متحدان اروپايي آمريکا از جمله بريتانيا، فرانسه و آلمان در «غيرقانوني» اعلام کردن اقدام آمريکا متحد هستند زيرا کشوري نمي تواند از يک توافق خارج شود بعد از قطعنامه اي که آن توافق را تاييد کرده براي اعمال دوباره تحريم ها استفاده کند.

آسوشيتدپرس افزود: اين که اين اختلاف در چند هفته آتي چه سرنوشتي پيدا مي کند مشخص نيست اما اقدام روز پنجشنبه آمريکا بستري را در سازمان ملل ايجاد کرد که مي تواند به بحران اعتبار شوراي امنيت به عنوان قوي ترين و مهمترين نهاد وابسته به اين سازمان منجر شود.

پمپئو براي ارائه نامه به ديان تريانسيا دجاني سفير اندونزي در سازمان ملل متحد که کشورش رياست دوره اي شورا را برعهده دارد به سازمان ملل آمد. در اين نامه ادعا شده که ايران برنامه جامع اقدام مشترک سال ۲۰۱۵ يا برجام را نقض کرده و از اين رو بايد مکانيسم «اسنپ بک» يا همان سازوکار ماشه در خصوص تحريم هاي سازمان ملل عليه اين کشور اجرا شود.

پمپئو بشدت از کشورهاي دوست آمريکا که از قطعنامه اين کشور براي تمديد نامحدود تحريم تسليحاتي ايران حمايت نکرده اند انتقاد کرده است.

اين رسانه با اشاره به شکست يک هفته پيش آمريکا در سازمان ملل نوشت: پمپئو کشورهاي دوست آمريکا را به توافق محرمانه با آمريکا اما نداشتن شجاعت در علني کردن ديدگاه خود و پيشنهاد جايگزين متهم کرد.

آسوشيتدپرس به نقل از ديپلمات هاي شوراي امنيت که به دليل خصوصي بودن مذاکرات خواستند نامشان فاش نشود، نوشت: بعد از نشست پمپئو که نيم ساعت طول کشيد رئيس شورا رايزني يک به يک با هر ۱۴ عضو ديگر اين نهاد را درباره مشروعيت اقدام آمريکا آغاز کرد.
پمپئو گفت که قطعنامه شوراي امنيت طبق آنچه که لازم است اجرا خواهد شد اما اعلام نکرد که کدام کشور آن را اجرايي خواهد کرد. فقط جمهوري دومينيکن علنا از قطعنامه شکست خورده آمريکا در هفته پيش براي تمديد تحريم تسليحاتي ايران حمايت کرده است.

ديپلمات ها همچنين گفته اند که نتيجه احتمالي رايزيني هاي رئيس شورا اين بوده که اکثريت اعضا به او اطلاع داده اند که آمريکا از نظر قانوني نمي تواند مکانيسم ماشه را فعال کند بنابراين  از نظر آنها اين سازوکار فعال نشده است و اقدام آمريکا تاثيري نخواهد داشت.

ديپلمات ها همچنين گفتند که با اين اوضاع لازم نيست رئيس شورا قطعنامه اي را براي تمديد لغو تحريم هاي ايران که آمريکا آماده وتوي آن است به راي بگذارد.

به گفته ديپلمات ها، اروپايي ها هنوز هم اميدوار هستند تا قبل از ۱۸ اکتبر -زمان انقضاي لغو تحريم تسليحاتي ايران- توافقي حاصل شود تا اختلافات بين چين و روسيه  که حامي لغو تحريم ها هستند با آمريکا که به دنبال تمديد نامحدود آن است رفع شود. به ويژه روسيه از تصميم آمريکا براي فعال سازي اسنپ بک انتقاد کرده و سفير اين کشور در سازمان ملل گفت آمريکا از حق قانوني فعال سازي اين مکانيسم برخوردار نيست و ما اين تصميم را تغيير مي دهيم.

آسوشيتدپرس نوشت: اروپايي ها نگران هستند که اعمال دوباره تحريم ها ممکن است ايران را به خروج از توافق هسته اي سوق دهد و آنها اميدوار به حفظ اين توافق هستند. جو بايدن نامزد دموکرات انتخابات ۲۰۲۰ در آمريکا اعلام کرده اگر رئيس جمهور شود توافق را احيا مي کند.

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar