«گروسی» میان نبرد دیپلماتیک ایران و آمریکا در تهران دنبال چیست؟

خراسان/ در حالي که رافائل گروسي اولين سفر خود به ايران را انجام مي دهد، تحرکات ضد ايراني آمريکا افزايش يافته و تخت روانچي هم تهديد کرده ممکن است به سمت ساخت راکتور قديم اراک بازگرديم.
رافائل گروسي مدير کل آژانس در پيامي توييتري و در حالي که تصويري از پرچم جمهوري اسلامي ايران را نيز در صفحه خود کار کرده بود، از سفر روز دوشنبه اش به تهران خبر داد و نوشت: «من روز دوشنبه براي انجام ديدارهايي با مقامهاي ايران به منظور پرداختن به مسائل حل نشده درخصوص مسائل پادماني در ايران، به تهران سفر خواهم کرد. من به ايجاد يک کانال گفتوگوي مستقيم، موثر و مبتني بر همکاري اميدوارم. اين موضوع، ضروري است.»
همزمان با اعلام گروسي مبني بر سفر به تهران «کاظم غريب آبادي» سفير و نماينده دايم ايران در آژانس نيز خبري در توييتر خود منتشر کرد و نوشت :در راستاي تعاملات و همکاري جاري بين ايران و آژانس و در پي دعوت به عمل آمده از سوي جمهوري اسلامي ايران، رافائل گروسي مديرکل آژانس در هفته جاري به تهران سفر خواهد کرد. ايران يکي از شرکاي اصلي آژانس است و اميدواريم اين سفر به تقويت همکاريهاي متقابل منجر شود.
در همين زمينه يک منبع آگاه به خراسان گفت: گروسي که براي اولين بار پس از انتخابش به تهران سفر خواهد کرد، روز دوشنبه وارد کشورمان مي شود و تا اين لحظه ديدارهايي با مقامات ارشد نظام در روز سه شنبه براي وي برنامه ريزي شده تا در کنار مذاکرات با رئيس سازمان انرژي اتمي، بتواند نظر ساير مقامات کشورمان را نيز داشته باشد .
تخت روانچي: ممکن است در موقعيتي به ساخت راکتور قديم اراک بازگرديم
همچنين با بالاگرفتن نبرد ديپلماتيک ميان ايران و آمريکا در شوراي امنيت و صف آرايي کم نظير کشورهاي عضو شورا در مقابل خواسته غير قانوني آمريکا درخصوص بازگشت قطعنامه هاي قبلي يا به اصطلاح مکانيسم ماشه ، مجيد تخت روانچي نماينده دايم کشورمان در سازمان ملل متحد نيز در گفت و گويي اينترنتي با انجمن کنترل سلاح واشنگتن، يکي از ابزارهاي مهم ايران براي مقابله با زورگويي آمريکا را بازگشت به ساخت راکتور قديمي اراک بيان کرد.
گفتني است کار ساخت راکتور قديمي اراک تا آذرماه 1392 ادامه داشت و با توافق مقدماتي ژنو، کار ساخت موقتا تعطيل شد و طبق برجام نيز بايد راکتوري با ويژگي هاي جديد و به روز طراحي مي شد . اين کار تاکنون صورت گرفته و پروژه در مرحله خريد تجهيزات و قطعات است. نکته مهم اين که در صورت همراهي نکردن شرکاي برجام در اين پروژه، ايران مي تواند به سرعت راکتور قبلي را نيز به بهره برداري برساند . ايران به لطف امدادهاي غيبي توانسته لوله هاي «کالندرياي» راکتور قديم اراک را که طبق برجام با بتن پر شده بود خريداري کند و حالا تنها سه ماه تا ساخت کالندرياي آن فاصله دارد. سوخت راکتور قديمي نيز از اورانيوم طبيعي بود يعني نياز به غني سازي نداشت و ايران براي ساخت آن مشکل چنداني ندارد کما اين که چند مجتمع سوختش را هم ساخته و در اصفهان است. البته راکتور قديمي تا استارت گرم حداقل يک سال زمان نياز دارد هرچند که در سال هاي اخير بسياري از تجهيزات ثانويه و جانبي راکتور نيز ساخته شده است. راکتور قديمي نسبت به راکتور جديد کارايي کمتر و توليد پايين تري دارد اما به دليل انباشت سالانه 10 کيلو پلوتونيوم از سوخت مصرف شده، همواره باعث نگراني طرف هاي برجام بوده و هست چراکه يکي از راه هاي آسان و معمول ساخت بمب اتمي در دنيا همين پلوتونيوم و راکتور آب سنگين است.
آن چه گروسي بايد در تهران بشنود
فردا شب رافائل گروسي مديرکل آژانس براي اولين بار بعد از روي کار آمدنش به جاي مرحوم «يوکيو آمانو»، به تهران مي آيد تا به گفته منابع آگاه خراسان درباره تنش هاي ايجاد شده ميان اين نهاد بين المللي و تهران مذاکراتي داشته باشد. تنش هايي که از دي ماه 1394 و آغاز اجرايي شدن برجام بي سابقه بوده و با خروج آمريکا از يک سو و کاهش تعهدات برجامي ايران از سوي ديگر افزايش داشته است اما پيش از اين نيز يک مقام ارشد در سازمان انرژي اتمي کشورمان در گفت و گو با خراسان از تلاش نهادهاي مختلف به ويژه سازمان انرژي اتمي و وزارت خارجه پرده برداشت که با هدف رفع اختلافات چند ماه اخير ميان تهران و وين صورت مي گيرد. انتظار مي رود اين سفر که همزمان با اين تلاش ها انجام مي شود و همچنين در آستانه انتشار گزارش مديرکل درخصوص اجراي تعهدات برجامي ايران خواهد بود، بتواند اثر مثبتي بر حل و فصل ماجراي درخواست آژانس از ايران براي بازديد از دو مکان مورد درخواست و ادعاي آژانس نيز داشته باشد. مکان هايي که باعث شد پس از سال ها در نشست قبلي شوراي حکام آژانس، شاهد تصويب قطعنامه اي ضد ايراني باشيم هرچند اين قطعنامه با اختلافات داخل شوراي حکام روبه رو شد و با راي منفي روسيه و چين و راي ممتنع هفت عضو ديگر به صورت شکننده اي به تصويب رسيد اما ادامه دار شدن آن مي تواند براي ايران و توافق هسته اي نگران کننده باشد خصوصا اين که آژانس بر مبناي ادعاهاي جاسوسي يک رژيم مجعول و نيز براساس مسائلي که زماني تحت عنوان PMD بسته شده، ادعاهاي خود را مطرح کرده است. مديرکل آژانس به تازگي پس از ديدار با «مايک پمپئو» وزير امور خارجه آمريکا در وين گفته بود ايران هنوز به اين نهاد اجازه دسترسي به دو سايت قديمي را نداده و هدف ما دسترسي [به اين دو سايت] براي ادامه راستيآزماييهايي است که براي جامعه بينالمللي ضروري است. ما اميدواريم گفتوگوها با مسئولان ايراني ما را به آن نقطه برساند» . در اين ميان جناب مديرکل نبايد فراموش کند به قول ظريف، نمي توان يک پرونده به دروغ باز شده و با منطق بسته شده را چند بار ديگر باز کرد و بر مبناي آن کشورها را متهم ساخت . قطعا در تهران گروسي براي اولين بار نکاتي را از زبان مقامات ايراني خواهد شنيد که مي تواند در ادامه کارش موثر باشد و متوجه شود ايران از آن دسته کشورها نيست که فشارهاي غير قانوني باعث تغيير رفتارش شود. در اين مسير توجه او به وضعيت و تجارب همکاران قبلي اش در اين سمت نيز بي فايده نيست.