انتقاد شدید هاشمیطبا از منتقدان دولت

ايرنا/ عضو مجمع وزيران ادوار جمهوري اسلامي با بيان اينکه منتقدان دولت در تحليل شرايط موجود اشاره اي به تحريمها نميکنند، گفت: کساني که پيکان حملات را به سوي دولت ميگيرند بر اساس حقيقت و صداقت عمل نميکنند چون بيشتر سياستهاي دولت روحاني تصميماتي است از سوي حاکميت گرفته شده است.
سيد مصطفي هاشمي طبا روز دوشنبه در گفتوگو با ايرنا، اقتصاد رياضتي را تنها راه موجود براي مقابله با تحريمها دانست و گفت: مصرف کمتر، حفظ و تجهيز منابع داخلي و آمادگي مردم براي تحريم تنها راه نجات کشور است.
وزير صنايع دولت دوران جنگ افزود: همه اميد دارند مجددا فروش نفت در کشور ادامه يابد و شرايط اقتصادي دوباره عادي شود. اين سياست کلي از ابتداي انقلاب رواج داشته است و دولتهاي مختلف بهرغم تفکرات مختلفي که داشتند، اين رويه را ادامه دادند.
هاشمي طبا با بيان اينکه از ابتداي انقلاب دولتها، مجالس و گروههاي سياسي در پي سياستهاي پوپوليستي بودند، يادآور شد: بهرغم تفکرات مختلفي که بر دولتها حاکم بوده همه مصوبات آنها به نوعي پوپوليستي بوده و قانونهاي برنامه ۵سال توسعه کشور يا انجام نشده و يا تحت الشعاع جرياني خاص بوده است.
وي ادامه داد: بهرغم آنچه در دنيا عليه ما ميگذرد، دولتها هميشه به دنبال عادي شدن شرايط بودهاند. به نظر من اگر بهشکل هماهنگ طراحي سياست خارجي و داخلي برمبناي اقتصاد رياضتي باشد ميتوان تا حدودي به بهبود اوضاع کمک کرد.
هاشميطبا يادآور شد: همه گروههاي سياسي ميخواهند به مردم بگويند که ما به فکر شما هستيم در حالي که فروش نفت و امکانات دولت نسبت به گذشته کمتر شده و توليد ناخالص ملي نيز رو به کاهش است.
اين فعال سياسي با بيان اينکه ائمه جماعت، نمايندگان مجلس و دولت مدعي بهبود وضعيت معيشت مردم هستند، افزود: با بسيج نيرو براي استفاده بهينه از منابع کشور و جذب بيشتر سرمايه ميتوانيم به بهبود معيشت اميدوار باشيم.
مجلس درپي عدالت معيشتي باشد
هاشمي طبا شعار بهبود معيشت از سوي نمايندگان مجلس يازدهم را در شرايط فعلي اشتباه دانست و عنوان کرد: بهبود وضعيت معيشتي مردم در شرايط فعلي دشوار است اما در عين حال ميشود عدالت در معيشت را تا حدودي برقرار کرد.
عضو مجمع وزيران ادوار جمهوري اسلامي در ادامه با اشاره به طرح اختصاص قير رايگان و بنزين در مجلس شوراي اسلامي گفت: تصويب طرح قير رايگان در مجلس يازدهم براي عده اي داراي منافع بوده است در حالي که مجلس دهم اين طرح را رد کرد. همچنين طرح اختصاص بنزين به همه افراد جامعه هم بار سنگيني بر دوش دولت ميگذارد و باعث تورم در کشور ميشود.
هاشميطبا خاطرنشان کرد: جمهوري اسلامي از ابتدا به فکر زندگي و رفاه مردم بوده است به همين دليل به تمام نقاط کشور گازرساني انجام شد و توليد برق در سراسر کشور بالا رفت و اقدامات زيادي در رفاه مردم به وجود آمد، اما اين باعث شد که از سرمايه گذاري براي آينده کشور غافل شويم. زيبنده نيست صدها هزار نيروي جوان و توانمند کشور جنس خارجي را از راههاي صعب العبور به کشور وارد کنند. براي اين افراد بايد سرمايه گذاري ميکرديم و چون سرمايه گذاري انجام نشد به شرايط امروز رسيديم. هر کشوري منابع خودش را بهينه نکند به اين وضع دچار ميشود.
وي در ادامه خواستار تجديدنظر در سياستهاي اقتصادي کشور و طراحي اقتصاد رياضتي برمبناي سرمايه گذاري داخلي شد.
تعادل توليد و واردات در دولت اصلاحات
هاشميطبا، اشکال دولتهاي بعد از انقلاب را تغيير و بهبود معيشت مردم در کوتاه مدت ارزيابي کرد و گفت: همه دولتها حتي کابينه مرحوم اکبر هاشمي رفسنجاني ميخواستند در کوتاه مدت به سياستهاي خود برسند. اما زمان دولت اصلاحات نوعي تعادل بين توليد و واردات به وجود آمد، اما در دولتهاي پس از آن چنين امري محقق نشد. واردات به شدت بر توليدات و سياست تشويق سرمايه گذاري غلبه کرد.
براي برون رفت از شرايط فعلي فاقد برنامه هستيم
هاشمي طبا، نهادها و گروههاي سياسي را فاقد برنامه مشخص براي برون رفت از وضعيت تحريم و تورم ارزيابي کرد و گفت: هيچ کدام از گروههاي سياسي، شرايط فعلي را درک نميکنند و پيشنهاداتي که براي سياستگذاري در زمينههاي مختلف ارائه ميدهند با شرايط موجود تطبيق ندارد. شرايط فعلي ما، نوعي جنگ سخت است. اين جنگ، جنگ نظامي نيست بلکه جنگ اقتصادي، سياسي و فرهنگي بسيار سنگين است. هيچ يک از گروهها طرح خاصي براي اداره مملکت در اين شرايط ندارند.
عضو مجمع وزيران ادوار جمهوري اسلامي يادآور شد: بايد شرايط سياسي و اقتصادي فعلي کشور را مطابق با تحولات دنيا طراحي کنيم. همه برنامههاي دولت و مجلس به نوعي تداوم جريانها، سبک زندگي و کار اقتصادي سالهاي گذشته است و اين با سياستي که در خارج از کشور بر ما تحميل ميشود تعارض دارد.
وي ادامه داد: سياست عامليت به کار اندازي امکانات دولتي، تغيير سبک زندگي مردم از وابستگي به دلارهاي نفتي به سبک زندگي توليد داخل و حفظ منابع کشور تنها ايدهاي است که ميتوان در اين شرايط براي بهبود وضعيت به کار ببريم.
به اين اصولگرايان علاقه اي ندارم
هاشمي طبا درباره اصولگرايان و اصلاح طلبان و نسبت خود با اين دو جريان سياسي گفت: اگر اصولگرايان ميخواهند ميان مردم جايگاه پيدا کنند خيلي سريع و صادقانه ارائه طريق کنند و بگويند برنامه ما اين است. من به اين اصولگرايان و قاطبه آنان هيچ علاقه اي ندارم، اما با برخي از آنان در ارتباط هستم. اصلاح طلبي هم معناي مختلفي دارد من خودم به برخي اصول معتقد هستم و در برخي موارد نيز اصلاحات را ترجيح ميدهم و بيشتر با اصلاح طلبان رابطه دارم.
هاشمي طبا اظهار داشت: اصولگراها و اصلاح طلبان تاکنون خط مشي، مانيفيست و برنامه مشخصي براي اداره کشور ارائه ندادهاند. کسي که ميخواهد اصلاح طلب باشد بايد اين تفکر را بر اساس اصولي عملي کند و به آن معتقد باشد.
وي، منتقدان دولت را فاقد برنامه خاصي براي اداره کشور دانست و افزود:اگر گروه به اصطلاح اصولگرا در انتخابات سال ۱۴۰۰ بر سر کار آيد بيشتر گفتار درماني خواهد کرد و هيچ طرح مقابلهاي در کشور را بر اساس مقاومت مقابل استکبار، طراحي نميکنند.
شاخصترين دستاورد دولت روحاني برجام است
هاشمي طبا در ادامه سخنانش دستگاه ديپلماسي کشور را فعال قلمداد کرد و گفت: در بخش ديپلماسي دولت، محمد جواد ظريف خيلي فعال و آگاه به تحولات سياسي نظام بينالملل است و برخوردهاي دقيقي با پديدهها انجام ميدهد، اما سياستهاي اروپاييها در رد قطعنامه پيشنهادي آمريکا در شوراي امنيت عليه کشورمان بيتاثير نبوده است. اروپاييها به دليل اينکه هژموني (سلطه) آمريکا را کمتر تحمل ميکنند از يکجانبه گرايي آمريکا دلخور هستند.
عضو مجمع وزيران ادوار جمهوري اسلامي خاطرنشان کرد: دولت روحاني زحمت زيادي ميکشد، اما بايد قاطعيت بيشتري داشته باشد. مثلا در زمينه کرونا بايد قاطعانهتر عمل ميکرد. دولت به مردم ميگويد براي قطع زنجيره شيوع کرونا به مسافرت نرويد، ولي سهميه آزاد بنزين را تا هر اندازه که مردم بخواهند در اختيار آنان ميگذارد. در حالي که دولت ميتوانست از ابزارهاي خود براي مبارزه با اين بيماري استفاده کند.
هاشمي طبا، شاخص ترين دستاورد دولت روحاني را برجام دانست و گفت: نقطه درخشان سياست خارجي دولت روحاني تصويب معاهده برجام بود. اين باعث شد که قطعنامههاي شوراي امنيت عليه ما رد شود و پيروزي بزرگي براي کشور بدست بيايد. البته برجام تصميم و سياست دولت روحاني به تنهايي نيست و تصميم مجموع حاکميت در مورد برجام است.
اين دولتمرد سابق، راه مقابله با آمريکا را مقاومت و ترتيب دادن سيستمي در داخل کشور براي بي اثر کردن تحريمها ارزيابي کرد.
شکل گيري مجمع وزيران ادوار جمهوري اسلامي
هاشمي طبا در بخش ديگري از اين گفت و گو هدف از تشکيل مجمع ادوار وزيران جمهوري اسلامي را استفاده از تجربيات مقامهاي سابق نظام براي بهرهگيري مسوولان فعلي عنوان کرد و گفت: مجمع وزيران از معاونان رياست جمهوري در ادوار گذشته هم دعوت کرده است تا مسائل روز کشور را تجزيه و تحليل کرده و پيشنهادات خود را به دولت و ساير نهادها ارائه کنند. هدف کلي و عمومي از تشکيل اين مجمع ارائه راهکار بهتر براي تجزيه و تحليل مسائل روز کشور است.
معاون رئيس جمهوري دولت اصلاحات افزود: وزرا و شخصيتهاي حاضر در مجمع در دورانهاي مختلف، تفکرات متفاوتي دارند و نميتوان گفت همنظر و همفکرند و يا از يک نظام فکري تبعيت ميکنند. به همين دليل براي رسيدن به يک نتيجه مشخص براي کمک به دولت ناکام مانده اند.
هاشميطبا با اشاره به اينکه مجمع وزرا تاکنون در برخي موارد، تذکر و پيشنهاداتي به دولت ارائه داده است، خاطرنشان کرد: مجمع بايد پيشنهادات مختلفي را براي ارائه به دولت در زمينههاي سياسي، اقتصادي و فرهنگي تدوين کند، اما مجمع، دوران ابتدايي خود را مي گذراند و بايد بررسيهاي بيشتري در اين زمينه انجام دهد.
وي گفت: وزيران پيشين نميتوانند وقت زيادي به اين مجمع اختصاص دهند و اغلب بهشکل پاره وقت در اين مجمع شرکت ميکنند، در صورت وقت گذاشتن بيشتر و تداوم کار ميتوانيم پيشنهادات خوبي به دولت ارائه دهيم.
هاشمي طبا با بيان اينکه اين مجمع اساسنامه مصوب مورد تصويب وزارت کشور را دارد، گفت: اين مجمع به عنوان يک انجمن، ساز و کار مختلفي دارد. البته بحثهاي مختلف و سنگيني در پاره اي از مسايل کشور وجود دارد که به سادگي نميتوانيم به نتيجه واحد برسيم چون براي چنين مجمعي، اجماع لازم است. بهتر است مسائل مهم با اجماع فراگير حل شود و پيشنهادي که به دولت ارائه ميشود بايد با اقناع و اجماع باشد که بتوان بر اجرايي شدن آن پافشاري کرد.