روسیه: نامه آمریکا علیه ایران ابلاغیهای نیست که ذیل قطعنامه ۲۲۳۱ صادر شده باشد

فارس/ نماينده روسيه در سازمان ملل گفته نامه هفته گذشته آمريکا به رئيس شوراي امنيت براي بازگشت تحريمها عليه ايران را نميتوان ابلاغيهاي رسمي از سوي اين کشور در نظر گرفت که ذيل بند ۱۱ قطعنامه ۲۲۳۱ شوراي امنيت صادر شده است.
«واسيلي نبنزيا»، نماينده دائم روسيه در سازمان ملل متحد امروز سهشنبه گفت نامه هفته گذشته آمريکا به رئيس شوراي امنيت براي بازگشت تحريمها عليه ايران را نميتوان ابلاغيهاي در نظر گرفت که ذيل بند ۱۱ قطعنامه ۲۲۳۱ شوراي امنيت سازمان ملل متحد صادر شده است.
دولت آمريکا روز پنجشنبه (۲۱ اوت/۳۰ مرداد) با ارائه نامهاي به رئيس شوراي امنيت رسماً اين شورا را از خواست خود براي بازگرداندن تمامي تحريمهاي بينالمللي عليه ايران مطلع کرد.
آمريکا در اين نامه ايران را به «نقض اساسي» تعهداتش در «برنامه جامع اقدام مشترک» (برجام) متهم کرده است.
واسيلي نبنزيا يادآوري کرد اکثر اعضاي شوراي امنيت در نامههايي جداگانه به رئيس اين شورا مخالفت خودشان را با موضع آمريکا اعلام کردهاند.
وي سپس گفت: «از اين نامههاي اينطور برميآيد که در آنها اکثريت اعضاي شوراي امنيت به صراحت اعلام کردهاند که نامه آمريکا را نميتوان ابلاغيهاي تلقي کرد که ذيل بند ۱۱ قطعنامه ۲۲۳۱ شوراي امنيت صادر شده است.»
نماينده روسيه در ادامه گفت: «اين نامه، مکانيسم بازگشت خودکار تحريمها [عليه ايران] را هم آغاز نميکند، زيرا آمريکا مشارکتش در برجام را متوقف کرده است.»
ساز و کار موسوم به بازگشت خودکار تحريمها که با نامهاي ديگري مثل «مکانيسم ماشه» يا «اسنپبک» نيز شناخته ميشود به دنبال احياي تمامي قطعنامههاي تحريمي عليه تهران است که پس از حصول برجام ميان ايران و گروه موسوم به ۱+۵ تعليق شده بودند.
تلاش آمريکا در اين مسير پس از شکست اين کشور در به تصويب رساندن قطعنامهاي که خواستار جلوگيري از انقضاي محدوديتهاي تسليحاتي عليه ايران بود، صورت ميگيرد. آن قطعنامه که روز ۲۵ مرداد به رأي گذاشته شد با ۱۱ رأي ممتنع، ۲ رأي موافق (آمريکا و جمهوري دومينيکن) و ۲ رأي مخالف (روسيه و چين) رد شد.
واشنگتن از قبل اعلام کرده بود چنانچه در تمديد محدوديتهاي تسليحاتي عليه ايران موفق نشود قصد دارد بر حسب تفسير خود از قطعنامه ۲۲۳۱ شوراي امنيت و توافق هستهاي برجام براي بازگرداندن تحريمهاي بينالمللي عليه ايران اقدام کند.
آمريکا در نامه مورخ ۳۰ مرداد خود به رئيس شوراي امنيت ايران را به «نقض اساسي» تعهداتش در «برنامه جامع اقدام مشترک» (برجام) متهم کرده است.
چنانچه آمريکا از برجام خارج نشده بود، اين نامه، روند ۳۰ روزهاي را آغاز ميکرد که ميتوانست به «بازگشت خودکار» تحريم سازمان ملل عليه ايران منجر شود.
در آن حالت، تمامي تحريمهاي سازمان ملل نيمه شب ۱۹ سپتامبر به وقت گرينويچ (برابر با ۰۴:۳۰ بامداد ۲۹ شهريورماه) عليه ايران از سر گرفته ميشدند. اين تاريخ، چند روز قبل از سخنراني دونالد ترامپ رئيسجمهور آمريکا در نشست مجمع عمومي سازمان ملل متحد است.
با اين حال، آمريکا ارديبهشت سال ۱۳۹۷ به مشارکتش در برجام خاتمه داده و طبق گفته اعضاي شوراي امنيت نميتواند از حقوق تصريحشده در اين توافق و متن قطعنامه صادرشده براي تأييد آن استفاده کند.
به همين دليل، تلاش آمريکا از همان آغاز با مخالفتهاي جدي روبرو شده است. خبرگزاري رويترز ۱ شهريورماه گزارش داد ۱۳ عضو شوراي امنيت با نگارش نامههايي مخالفت خودشان را با خواست آمريکا براي بازگرداندن تحريمها عليه ايران اعلام کردهاند.