المیادین: مخالفت ها با ترامپ بر سر ماجرای تحریم های ایران نشانه ی چیست؟
انتخاب/ انتخابات آمريکا نه تنها عنواني براي وقوع يک تغيير داخلي در اين کشور است، بلکه رهبري آمريکا بر جهان غرب را محک ميزند. بازگشت ترامپ به معناي تنش جهاني بيشتر و دوري غرب از حرکت پشت سر رهبري آمريکاست، در حالي که انتظار ميرود جو بايدن در صورت پيروزي در انتخابات، يک الگوي قديمي را براي سياست خارجي آمريکا در پيش گيرد.
ليلى نقولا در الميادين نوشت: به نظر ميرسد انتخابات آمريکا تنها عنواني براي تغيير در داخل اين کشور نيست، بلکه رهبري آمريکا بر جهان غرب را نيز محک ميزند.
در ادامه اين مطلب آمده است: دولت دونالد ترامپ شکستها و نااميديهاي زيادي در صحنه بين المللي را اين اواخر تجربه کرده، بويژه در رابطه با هم پيمانان غربي اش که ظاهرا ديگر رهبري آمريکا بر جهان غرب را قبول ندارند و اين مهم بخوبي در جريان رأي دادن انها در شوراي امنيت در پرونده ايران، نمايان شد.
ميتوان برخورد اروپا با ترامپ در سال ۲۰۲۰ را ياداور شويم که پر از شکستها بود، براي مثال:
- حمايت اروپا از سازمان جهاني بهداشت، پس از اعلام خروج ترامپ از اين سازمان و اعلام کميسارياي اروپا در مورد حمايت مالي از اين سازمان.
- مخالفت مرکل با برگزاري نشست دولتهاي صنعتي در واشنگتن، به بهانه شرايط کرونايي، در حالي که تعدادي از پژوهشگران آمريکايي و اروپايي بر اين عقيده اند که مخالفت مرکل، نتيجه سياستهاي بين المللي ترامپ است، بويژه انکه آلمان از سياستهاي عداوت آميز عليه چين نيز حمايت نکرد.
- در موضوع ايران، شوراي امنيت با طرح آمريکا در مورد تمديد تحريم تسليحاتي ايران مخالفت کرد و اين مهم، در سايه اعتراض روسيه و چين و خودداري ۱۱ دولت ديگر از رأي دادن به طرح آمريکا اتفاق افتاد. اين مخالفت، به مثابه ضربه بزرگي به ديپلماسي آمريکا بود. آنچه که باعث شد ترامپ تهديد به استفاده از ساز و کار اسنپ بک براي بازگرداندن تمام تحريمهاي بين المللي عليه ايران کند.
اما پس از آنکه بريتانيا، آلمان و فرانسه مخالف خود با بازگشت اين تحريمها را اعلام کردند، دولت ترامپ ضربه جديدي خورد، چرا که در يک بيانيه مشترک، فرانسه، المان و بريتانيا تصريح کردند که ايالات متحده ديگر عضو برجام نيست و نميتواند از مکانيسم ماشه استفاده کند.
تمام اين امور اشاره به آن دارد که ترامپ ايالات متحده را وارد انزوا کرده و کار را به آنجا رسانده که هم پيمانان قديمي، مخالف رهبري ايالات متحده بر جهان هستند، چرا که معتقدند اين رهبري باعث استفاده نادرست آمريکا از قدرت شده و به اروپاييها و ديگر دولتهاي جهان آسيب ميرساند.
بر اين اساس، انتخابات آمريکا نه تنها عنواني براي وقوع يک تغيير داخلي در اين کشور است، بلکه رهبري واشنگتن بر جهان غرب را محک ميزند. بازگشت ترامپ به معناي تنش جهاني بيشتر و اجتناب غرب از حرکت پشت سر رهبري آمريکاست. اين در حالي است که انتظار ميرود جو بايدن در صورت پيروزي در انتخابات، يک الگوي قديمي را براي سياست خارجي آمريکا اتحاذ کند، يعني براي رهبري جهان، با شرکا و هم پيمانان ايالات متحده وارد همکاري شده و براي حاکميت ارزشهاي ليبراليسم تلاش کند، که اين مهم، با اتکا به ارزشهاي همکاري ها، تشويق تجارت آزاد و دوري از قدرت نظامي و جنگهاي تجاري، محقق ميشود.