واکنش رئیس دستگاه قضا به اهانت به پیامبر اسلام

ميزان/ رئيس دستگاه قضا با بيان اينکه يادگرفتن فرمول و برخورداري از يک حافظه قوي و استعداد سرشار براي محفوظات و يادگيري فرمولها انسان را در جايگاه فقاهت قرار نميدهد، گفت: فقيه کسي است که فقه در سرشت او جاي گرفته و تمام رفتار او جلوه فقه باشد.
آيت الله رييسي در آيين آغاز سال تحصيلي جديد حوزههاي علميه تهران، اظهار کرد: انسان سالک اگر شناخت در حوزههاي خداشناسي، دين شناسي، هستي شناسي و آسيب شناسي را پيشه کرد، يک انسان عالم و دانشمند است.
وي با اشاره به سخنان ائمه اطهار (ع) مبني بر «الْعِلْمُ عِلْمانِ: عِلْمٌ مَطْبوعٌ وَ عِلْمٌ مَسْموعٌ»، گفت: فقيه به کسي گفته ميشود که فقه در جان او نشسته باشد و سرشت او با فقه در هم آميخته شود.
رييس قوه قضاييه ادامه داد: يادگرفتن فرمول و برخورداري از يک حافظه قوي و استعداد سرشار براي محفوظات و يادگيري فرمولها انسان را در جايگاه فقاهت قرار نميدهد؛ بلکه فقيه کسي است که فقه در سرشت او جاي گرفته و تمام رفتار او جلوه فقه باشد.
آيت الله رييسي تصريح کرد: دليل اينکه فقها جايگاه وارثان انبياء در زعامت امور دين و دنياي مردم را دارند، آن است که فقه و آموزههاي ديني در تمام وجود آنها جاي گرفته است.
نايب رييس مجلس خبرگان رهبري با تاکيد بر اينکه امروز بر اين باوريم که همه زواياي زندگي انسان معاصر ميتواند بهرهمند از فقه باشد، بيان داشت: پرچمي که امام بزرگوار برافراشت و امروز هم دست جانشين به حق ايشان، رهبري معظم انقلاب اسلامي است، اين است که ما مدعي آن هستيم که در اين عالم مدنيتي به نام دين ميخواهد شکل گيرد و اين تمدن ميتواند پاسخگوي نيازهاي بشر باشد و مجموعهاي است که ميتواند همه نيازها را پاسخ دهد.
آيت الله رييسي نقش فقها، اساتيد و حوزهها در پاسخگويي به سئوالات و شبهات و ارائه پژوهشها و تحقيقات کاربردي را مورد توجه قرار داد و با تاکيد بر اينکه ضرورت اين موضوع براي حوزههاي مختلف کاملا احساس ميشود، گفت: در اين حوزهها کار بسيار انجام شده؛ اما بسيار هم بايد کار انجام گيرد.
وي تاکيد کرد: حوزه موضوع شناسي هم در حوزه افتاء در باب فتوا و هم در باب قضا ضرورت دارد. هم بايد براي قاضي موضوع تبيين شود تا بتواند حکم صادر کند و هم براي مفتي در حوزه افتاء بايد تبيين شود تا بتواند فتوا بدهد.
رييس قوه قضاييه بيان داشت: حوزه موضوع شناسي در حوزههاي علميه جزو محورها قرار گرفته است و ضروري است فقها در رابطه با موضوع شناسي که از ضرورتهاي مقام افتاء و مقام قضاست، بيش از پيش فعال شوند.
وي مهمترين ابزار قضا در دستگاه قضايي را علم، دانش و فقه دانست و افزود: لازمه بناکردن دستگاه قضايي بر فقه و حقوق اسلامي اين است که نسبت به فقه و دانش قضايي کاملا به روز و به هنگام باشد و مسائل بسيار مهمي را بتواند پاسخ دهد که البته در اين زمينه بسيار کار شده است.
آيت الله رييسي تاکيد کرد: امروز ما منابع عظيمي را در اختيار داريم؛ اما فرق زمان ما با زمان «صاحب جواهر» و صاحبان بسياري از کتب فقهي آن است که در آن موقع دين حکومت نميکرد؛ اما امروز دين در متن جامعه آمده و دارد حکومت ميکند و لذا عليرغم همه تلاشي که بزرگان فقها انجام دادند و فروعات بسياري را مطرح کردند، هنوز سوالات بسياري بي پاسخ است.
وي افزود: مباني و منابع پاسخگويي به سوالات موجود است و بايد کار اجتهادي و فقهي انجام شود. امروز ما در دستگاه قضايي هزاران سئوال پيش روي قضات داريم که پاسخ آن را از حوزهها و فقها و مراجع استمداد ميکنيم و خدمت آنها ميفرستيم. درحال حاضر مجلدات پرسمان حقوقي و فقهي و مدني بسياري در حوزههاي کيفري وجود دارد؛ بخش قابل توجهي از موضوعات در حوزه استفتاء از مراجع و مقام معظم رهبري کار شده و بحثهاي استدلالي خيلي خوبي ارائه کردهاند؛ اما بازهم ما مسايل بسياري پيش رو داريم.
آيت الله رييسي تصريح کرد: چنين مطرح ميشد که طي سالهاي قبل دوازده هزار سئوال فقهي از ناحيه قضات براي فقها مطرح شده بود که البته به بخش قابل توجهي از آنها پاسخ داده شده است و بخشهاي ديگري از اين سئوالات نيز در حال پاسخگويي است.
رييس قوه قضاييه با بيان اينکه فقه غني ما پاسخگوي همه سئوالات ميباشد و هيچ بن بستي در اين رابطه وجود ندارد، گفت: پژوهشهاي حوزههاي علميه بايد مبتني بر اين گرايش باشد که به سئوالات فقهي مرتبط با موضوعات قضايي، قانونگذاري و اجرايي پاسخ دهند.
وي با اشاره به ضرورت کادرسازي قضايي در حوزههاي علميه خاطرنشان کرد: يکي از منابع مهم کادرسازي براي قوه قضاييه، حوزههاي علميه و از جمله حوزه علميه تهران است. ما به قضات عالم و عادل و متخلق به اخلاق نياز داريم و حوزههاي علميه در اين زمينه ميتوانند بسيار راهگشا باشند.
وي در ادامه با اشاره به نقش حوزههاي علميه در پاسخگويي متقن به سئوالات مدني و حقوقي و کيفري، گفت: پژوهشهاي سطح سه و چهار در حوزههاي علميه ميتواند به عنوان منابع تحقيقي براي دستگاه قضايي مدنظر قرار گيرد. بهترين پژوهشها آن دسته از تحقيقات هستند که در دستگاههاي قضايي، تقنيني و اجرايي کاربرد داشته باشند.
رييس قوه قضاييه در ادامه با اشاره به نقش ارزشمند حوزههاي علميه در پاسخگويي به شبهاتي که از ناحيه دشمنان مطرح ميشود، بيان داشت: اقدامات زياد و مفيدي در رابطه با پاسخگويي به شبهات صورت گرفته است؛ اما با توجه به افزايش دامنه شبهه افکني دشمنان بايد حوزههاي علميه روز به روز در امر پاسخگويي به شبهات مجهزتر شوند و در اين زمينه حرکتي فعال داشته باشند.
آيت الله رييسي با اشاره به افزايش توجه مردم دنيا به ويژه جوانان غربي به دين و معنويت و فرهنگ غني اهلبيت (ع) يادآور شد: اهانت صورت گرفته به برترين شخصيت جهان هستي، وجود مقدس پيامبر اعظم (ص) بيانگر نهايت استيصال اهانت کنندگان است. همچنين توجيه اين اهانت به اسم آزادي بسيار بلاوجه است؛ چراکه آزادي به معناي صيانت از عقلانيت و علم و دانش بشر است؛ حال آنکه اهانت به پيامبر عظيم الشان اسلام، اهانت به همه بشريت و همه انبياء و تمام کتب آسماني است. براي بشر مدنيتي جز در پرتو آموزههاي پيامبر اسلام وجود ندارد.
وي در ادامه، اهانت صورت گرفته به پيامبر اسلام (ص) را يک خشونت نرم و يک اقدام کاملا فريبکارانه دانست و گفت: اهانت به وجود مقدس پيامبر اسلام يک حرکت جاهلانه و به مثابه سلب همه آزاديهاست. اين خشونت نرم عليه آزادي بيان و عليه عقلانيت بشر محسوب ميشود؛ چراکه پيامبر اسلام (ص) جلوه عقلانيت بشر است.
رييس قوه قضاييه اهانت صورت گرفته به پيامبر اسلام (ص) را بيانگر اوج عصبانيت دشمنان اسلام از عمق نفوذ معنوي اين دين الهي بر جان انسانها در اطراف دنيا دانست و تصريح کرد: آنها وقتي مشاهده ميکنند که دين اسلام فارغ از فضاي جغرافيايي در حال تسخير قلوب مردم جهان است، اقدام به حرکت جاهلانه اهانت به وجود مقدس پيامبر اکرم (ص) ميکنند و قطعا اين اقدام جاهلانه از سوي همه بشريت و همه آزاديخواهان محکوم است.
آيت الله رييسي با اشاره به ضرورت محکوميت اقدام جاهلانه اهانت به ساحت مقدس پيامبر اکرم(ص) از سوي همه صاحبان خرد و انديشه و حوزهها و دانشگاهها گفت: ما اين اقدام صورت گرفته را طراحي شده از سوي يک اتاق فرمان ميدانيم که در يک سوي آن اقدامات اهانت آميز در سوئد و فرانسه است و در سوي ديگر روابط صهيونيستها با برخي کشورهاست که در ظاهر اسم اسلام را پيش ميکشند.
وي با تصريح بر اين موضوع که اين قبيل اقدامات اهانت آميز محکوم به شکست است، گفت: تنفر مردم سراسر دنيا و به ويژه مسلمانان روز به روز از اين حرکات جاهلانه و اهانت آميز بيشتر ميشود و امروز نفوذ معنوي اسلام و قدرت مقاومت در عالم ارتقاء پيدا کرده است.
رييس قوه قضاييه در بخش پاياني سخنان خود، با اشاره به جهادي و انقلابي بودن حوزه علميه تهران بيان داشت: من در دوره کاري خود در تهران، با مراکز و مدارس حوزه علميه آشنا بودم و روحيه طلبگي و انقلابي گري و کادرسازي در حوزه علميه تهران بسيار ارزشمند است. همچنين به نظر بنده ميتوان با احياي موقوفات حوزههاي علميه بخشهاي قابل توجهي از نيازهاي حوزهها را برطرف کرد.
به گزارش خبرگزاري ميزان، در جريان آيين رسمي آغاز سال تحصيلي حوزههاي علميه استان تهران که امروز با حضور آيت الله رييسي برگزار شد، از سامانه برخط «بيان» که قابليت برگزاري هزار کلاس آنلاين به صورت همزمان را دارد، رونمايي شد.
در ابتداي اين مراسم، آيت الله سبحاني از مراجع عظام تقليد طي پيامي تصويري به مراسم آغاز سال تحصيلي حوزههاي علميه استان تهران، بر اهميت تفقه در دين و مجاهدت بيشتر طلاب و علما براي تبليغ دين تاکيد کرد.
همچنين آيتالله رشاد ، رييس شوراي حوزههاي علميه استان تهران نيز در اين مراسم اظهار داشت: حدود ۱۵ هزار طلبه در استان تهران حضور دارند و همه سطوح و دروس در حوزه علميه استان تهران تدريس ميشود و بالغ بر ۱۰ رشته فقه تخصصي نيز در اين حوزه علميه برقرار است.
آيتالله رشاد، حوزههاي علميه را سنگرگاه مقابله با تهاجمات فرهنگي دانست که نيازمند توجه بيشتر هستند و در همين راستا گفت : حوزه علميه تهران تمام قامت در خدمت نظام اسلامي است و ما با آغوش باز از نهادها براي همکاري استقبال ميکنيم و ارتباط مستمري نيز با دستگاه قضايي و پژوهشگاه قوه قضاييه داريم.