نسخه مشاور مرحوم هاشمی برای ترغیب مردم به حضور در انتخابات

اعتماد/ غلامعلي رجايي گفت: پيامبر اکرم(ص) به اميرالمومنين(ع) گفته بودند: «حکومت بعد از من حق تو است، اما اگر مردم تو را نخواستند قدرت را رها کن.» پس معلوم ميشود، مبنا و مقبوليت هر دولتي به ميزان استقبال مردم بر ميگردد.
حاکميت و مردم بايد به چه شکلي از رابطه و تعامل برسند تا در نتيجه اعتماد عمومي به حالت تاثيرگذاري برگردد؟ اساسا بيتوجهي به آنچه در افکار عمومي ميگذرد، چه تهديدهايي را متوجه آسايش و آرامش جامعه ميکند؟
غلامعلي رجايي، فعال سياسي اصلاحطلب، در گفتوگو با اعتمادآنلاين در اين باره اظهار داشت: اين مساله که نظامهاي سياسي حاکم بايد به مشارکت مردم در انتخابات اهميت بدهند، بحثي است که هم به علوم سياسي و هم به جامعهشناسي ربط پيدا ميکند. يعني با در نظر گرفتن اينکه دولتها مردم را نمايندگي ميکنند، بايد نسبت به حضور يا عدم حضور مردم در اتفاقهاي عمومي حساسيت لازم را داشته باشند و براي تحقق مشارکت عمومي به همه الزامها توجه نشان دهند.
مشاور پيشين آيتالله هاشمي در ادامه گفت: نظامها يا سيستمهايي که براي نظر و راي مردم اهميت لازم را قائل نميشوند، به هر حال امورات خود را به نحوي مديريت ميکنند. اما در دستگاه فکري اسلامي، عليالقاعده ارزش هر دولتي بستگي به مقبوليتش دارد. همانطور هم که پيامبر اکرم(ص) به اميرالموئمنين(ع) گفته بودند: «حکومت بعد از من حق تو است، اما اگر مردم تو را نخواستند قدرت را رها کن.» پس معلوم ميشود، مبنا و مقبوليت هر دولتي به ميزان استقبال مردم بر ميگردد.
او تصريح کرد: همچنين بايد اين امر را در نظر داشت که در بينش و انديشه اسلامي، عليالقاعده اعتبار اجتماعي مردم مهم است و همه مناصب به شکلهاي مستقيم يا غيرمستقيم توسط مردم انتخاب ميشوند. دقيقا به همين دليل، اينکه مردم براي مشارکت در انتخابات رياستجمهوري، مجلس شوراي اسلامي، مجلس خبرگان و... چقدر راغب باشند، مساله مهم است که حاکميت بايد براي آنها حساسيت لازم را داشته باشد.
رجايي در ادامه افزود: نکته ملموس و مشخص ديگر اين است که انتخابات هر چقدر با تعداد راي بيشتري برگزار شود، دست کارگزاران ديپماسي کشور را در رويارويي با همتايان کشورهاي ديگر باز ميگذارد تا بتوانند در فعاليت و رايزنيهاي ديپلماتيک به توفيقهاي لازم برسند و از اين طريق از منافع ملي مراقبت کنند. در واقع مشارکت پررنگ پشتوانهاي عظيم براي دستگاه ديپلماسي خواهد بود.
وي توضيح داد: توجه نشان دادن به مردم و مطالباتشان لازم است، چون کشور و نظام در بزنگاههايي مهم به آنها احتياج پيدا خواهند کرد. به عنوان مثال، در سالهاي اوليه جنگ تحميلي شرايط براي ايران دشوار شده بود. تا اينکه که امام راحل با صدور فرمان بسيج عمومي، مردم را دعوت به حضور در جبههها به طور داوطلبانه کردند که مردم فوج به فوج به سمت جبهههاي جنگ با عراق شتافته و به شايستگي از تماميت ارزي کشور با جانفاشانيهايي که داشتند، دفاع کردند.
او تاکيد کرد: براي اينکه قشرهاي مختلف مردم به حضور در انتخابات ترغيب شوند مسئولان ارشد نظام بايد اين را باور کنند که همه مردم يک سليقه ندارند و بايد همه سليقه و عقيدهها جدي گرفته شود تا از اين طريق جامعه، جامعهاي جدي و کنشگر باشد.
غلامعلي رجايي در پايان گفت: حاکميت اين مساله را بايد مورد توجه قرار بدهد که همه سليقهها بايد بتوانند آزادانه در چارچوب فعاليتهاي اجتماعي و سياسي در صحنه حاضر شده و فعاليت جدي داشته باشند.