جروزالم پست: ایران از قمار تحریمی آمریکا بهره میگیرد

فارس/ يک تحليلگر مسائل غرب آسيا در روزنامهاي صهيونيستي نوشت، ايران، روسيه و چين در تلاش هستند قمار تحريمي آمريکا را به تلهاي تبديل کرده و موجب تضعيف موضع جهاني واشنگتن شوند.
«ست فرانتزمن» تحليلگر امور غرب آسيا در روزنامه «جروزالم پست»، در يادداشتي نوشت، ايران، چين و روسيه، تلاش آمريکا براي بازگرداندن تحريمها عليه تهران را قدم گذاشتن واشنگتن به درون تله ميدانند.
در اين يادداشت آمده است، با وجود تلاش آمريکا براي فعال کردن ساز و کار بازگشت به تحريم هاي گذشته، اغلب کشورها با آن مخالفت کرده و ايران در حال مانور براي بهرهبرداري از اين اقدام جهت تضعيف نقش آمريکا در غرب آسيا است و روسيه، ترکيه، چين و ديگر بازيگران نيز به دنبال استفاده از اين فرصت براي کاهش نقش آمريکا در منطقه و جهان هستند. اين لحظهاي بينظير در تاريخ جهان است و ايران معتقد است پاياني نمادين براي هژموني آمريکا رقم خواهد زد و به نقش سي ساله آمريکا در منطقه خاتمه خواهد داد.
فرانتزمن مي نويسد، تمام اتفاقات حول اين مسئله، نبرد پيچيدهاي را نه تنها ميان ايران و آمريکا بلکه ميان آمريکا و چين و روسيه و بين آمريکا و اروپا به دنبال دارد. به نظر ميرسد آمريکا تحريمهاي ثانويهاي را تدارک ديده است که عليه کشورهايي که ساز و کار بازگشت به تحريم هاي گذشته را درک نکنند، اعمال خواهند شد. واشنگتن تهديدات مشابهي را براي ناقضان محدوديت تسليحاتي که قرار است عليه ايران وضع کند، ترتيب داده است.
او در ادامه مينويسد: «از ديدگاه ايران، همچنين روسيه و چين، آمريکا پا به درون يک تله گذاشته است. آنها ميخواهند بلوف آمريکا را خوانده و ثابت کنند که ميتوانند عليرغم تهديدهاي آمريکا کاري را که ميخواهند انجام دهند و بحراني را ايجاد کنند که آمريکا بازنده آن خواهد بود زيرا آمريکا در سطح بينالمللي ديگر نفوذ ديپلماتيک و افتصادي سابق را ندارد. آنها به نحوي قصد دارند پارچه قرمز را مقابل دولت ترامپ تکان دهند و اميد داشته باشند که رَم کند. آنها همچنين ميدانند که تنها يک ماه و نيم تا انتخابات باقي مانده و پيام روسيه و ديگر کشورها اکنون کاملاً روشن شده است: دوران هژموني جهاني آمريکا تمام شده و جهان، به دنيايي چند قطبي تبديل شده است».
در اين يادداشت آمده است: «ايران قصد دارد رويکرد آمريکا را به بوته امتحان بگذارد. آمريکا ميگويد ايران توافق [هستهاي] را نقض کرده به همين دليل [آمريکا] از آن خارج شده است. ايران اميد دارد که در اختلافاتش با واشنگتن سازمان ملل کنار تهران ايستاده و روسيه و چين و ترکيه و اروپا و ديگر کشورها را نيز به سمت خود بکشاند و آمريکا را به طرزي تاريخي منزوي کند. سرگئي لاوروف وزير امور خارجه روسيه تأکيد کرده اين کشور ديگر از قوانين بينالمللي غربي تبعيت نخواهد کرد و ايران نيز تفاخر ميورزد که آمريکا منزوي شده است. ايران ميخواهد اين انزوا را شتاب بخشد و چين نيز احتمالاً همين را ميخواهد.
فرانتزمن در ادامه به افزايش توان نظامي چين و روسيه و به چالش کشيدن آمريکا ميپردازد و در پايان مينويسد: « پيام روشن است. موضوع فقط توافق با ايران و ساز و کار بازگشت به تحريم هاي گذشته نيست. مسئله باز آرايي نظم جهاني است. اين تغيير در نظم جهاني ميتواند نمادي از رويه در حال پيشرفت طي ۱۰ سال گذشته باشد. بحران ايران نماد اين است که نظم نوين جهاني که جرج بوش پدر سي سال پيش با شروع جنگ خليج [فارس] برپا کرد تا حدي محو شده که ممکن است به پايان خود نزديک شده باشد. ايران اميد دارد قمار آمريکا بر سر ساز و کار بازگشت به تحريم هاي گذشته تلاش آخر و سندي بر پايان نقش آمريکا در خاورميانه باشد. با اينکه ممکن است ديدگاه تهران بسيار خوش بينانه به نظر برسد، اما اين فکر را دارد که آمريکا را در موضع بي نظيري به لحاظ تاريخي قرار داده که در آن هيچ کشور قدرتمندي از ديدگاه آمريکا حمايت نميکند».