نمکی: عهد بستهام کمتر گله کرده تا مبادا باعث رنجش خاطر رهبر انقلاب شوم

ايسنا/ وزير بهداشت با بيان اينکه از تخصيص دو و نيم ميليارد دلار مصوب دارو و تجهيزات پزشکي تا کنون ۹۰۰ ميليون دلار هم نگرفته ايم، در عين حال گفت: با خودم عهد بسته ام که در اين ايام، کمتر گله کنم و بيشتر کار و صبوري کنم تا مبادا باعث رنجش خاطر مردم و رهبر معظم انقلاب شوم.
سعيد نمکي در نشست هيات انديشه ورز سازمان بسيج جامعه پزشکي که در مجتمع فرهنگي وليعصر(عج) تهران برگزار شد، ضمن تبريک به مناسبت هفته بزرگداشت دفاع مقدس، اظهار داشت: چهلمين سالگرد اين حرکت بزرگ عرفاني را به همه رزمندگان و ملت ايران تبريک مي گويم و به همه شهداي دفاع از حريم و حرم و سلامت سرزمين مان درود مي فرستم.
وي خاطرنشان کرد: در روزهاي اول مسئوليتم در وزارت بهداشت به اين نتيجه رسيدم که در سازمان غذا و دارو عده اي خودشان را به بسيج و بسيج جامعه پزشکي گره زده بوده اند اما متاسفانه يکي از نقاط آسيب پذيري دستگاه ها و سازمان هايي مانند بسيج اين است که اجازه دهند دامنشان به افراد بي لياقت و يا خداي ناکرده کساني که لياقت پوشيدن اين ردا را ندارند، آلوده شود. اولين نيازمندي بسيجي شدن، پاکيزگي است و نمي شود هر کسي را زير بيرقي برد که جايگاه پاکيزگان و صديقان تاريخ يک مملکت و نظام است. براي اداره سازمان غذا و دارو که محلي از مفسده اصلي در وزارت بهداشت بود لذا فردي را مناسب تر از دکتر شانه ساز با سابقه اي از پاکيزگي و پاک طينتي نيافتم.
کشور به انسان هاي عاشق و از جان گذشته نياز دارد
وزير بهداشت يادآور شد: وقتي دکتر شانه ساز را انتخاب کردم، برخي گفتند که نمي شود رييس سازمان غذا و دارو غيرهيات علمي باشد که گفتم چرا نمي شود؟ اين حرف ها يعني چه؟ اين مملکت فقط استاد نمي خواهد بلکه نياز به انسان هاي عاشق و از جان گذشته دارد و انسان هايي مي خواهد که دل بر دريا بزنند. الان رييس يکي از دانشگاه هاي علوم پزشکي جنوب کشور را يک استاديار گذاشته ام و معتقدم که فقط با القاب نمي توان کشور را اداره کرد و در اداره کشور، نيازمند تفکري نو و جديد هستيم.
راهي جز استفاده از ظرفيت بي بديل بسيج نداريم
نمکي بيان داشت: حدود ۳۰ سال در وزارت بهداشت مسئوليت اداره بخش بهداشت را داشتم و يکي از برنامه هاي ما، ريشه کني فلج اطفال در کشور بود و راهي جز روش بسيجي پيدا نکردم و از ظرفيت ارزشمند بسيج براي ريشه کني فلج اطفال استفاده کرديم. عده اي مي گفتند که بسيج چه نقشي دارد؟ گفتم راهي جز استفاده از اين ظرفيت بي بديل نداريم و آن زمان توانستيم در ايران و افغانستان اين حرکت بزرگ ملي را به سرانجام برسانيم.
وي افزود: وقتي به وزارت بهداشت آمدم، اولين طرح بزرگ ما، اجراي بسيج ملي کنترل فشارخون بود که بازهم از کمک بسيجي ها استفاده کرديم. قرار بود ۵۰ درصد از جمعيت ۳۰ تا ۷۰ سال که حدود ۲۰ ميليون را پايش کنيم اما فشارخون بيش از ۳۰ ميليون و ۷۰۰ هزار نفر پايش شد و در اين بين، دو ميليون و ۷۰۰ هزار مورد فشارخون بالا را در کشور شناسايي کنيم و اهميت شناسايي اين تعداد بيمار وقتي بيشتر مشخص مي شود که بدانيم سالانه ۹۷ هزار مورد از مرگ مردم ايران به دليل پرفشاري خون و عوارض ناشي از آن است.
امروز روز گسست و دعوا نيست
بنابر اعلام روابط عمومي وزارت بهداشت، وزير بهداشت تاکيد کرد: معتقدم که امروز در کشور، روز دعوا و گسست نيست و اعتقاد دارم که دشمن بر باطل خودش متفق است و ما بر حق خودمان متفرق هستيم و اين شيوه خطرناکي است. اينکه نتوانيم دور يک خيمه و محور به نام رهبري خودمان را جا دهيم، در کنار هم قرار گيريم و زير اين سايه بلند به تمشيت امور مردم گرفتار بپردازيم اگر به نزاع هاي درون نظام دامن زده شود، بازي را باخته ايم.
نمکي افزود: تحريمي که امروز بر ايران تحميل مي شود، به جز تحريمي که بر اباعبدالله الحسين(ع) در تاسوعا و عاشورا تحميل شد، هيچ وقت بر هيچ ملتي تحميل نشده است. چندين سال بيش از ۹۵ درصد از بودجه کشور را اداره کرده ام و روزهاي سختي را گذرانده ايم و با نفت ۲۷ دلار، مطالبات دوران نفت ۱۲۰ دلاري را پرداخت کرديم و براي نيروهاي نظامي و دفاعي کشور، کارهاي بزرگي شد. يک هزار و ۷۰۰ کيلومتر از مرزهاي شمال غرب کشور امکانات ايجاد شد و رديف بودجه اي شهيد کاظمي براي تقويت توان موشکي ايجاد شد و بودجه آن از ۱۸ ميليارد به دو هزار و ۴۰۰ ميليارد تومان افزايش يافت.
وي اضافه کرد: دولت، ويتريني از نظام جمهوري اسلامي ايران است و اينکه فکر کنيم در ۸ سال گذشته، اقدامي از سوي دولت انجام نشده، دشمن شاد مي شويم و تقاضاي من از بسيجي ها اين است که آنجايي که به کليت نظام مربوط است در اظهارنظرها خيلي حواسمان جمع باشد، ديگران مي خواهند بگويند که در طول ۸ سال هيچ اتفاق مثبتي نيفتاد و فقط بيت المال به هدر رفت، نبايد به گونه اي رفتار کنيم که اين مطالب نادرست، تيتر اخبار دشمنان نظام و انقلاب شود.
در کشور کسي را مقيد تر از رهبر معظم انقلاب در رعايت و حمايت از پروتکل ها نديدم
وزير بهداشت يادآور شد: از بسيجي ها انتظار است که در رعايت آنچه به نفع نظام و انقلاب اسلامي است هميشه پيشگام باشند و يکي از اين موارد، رعايت پروتکل هاي بهداشتي است. در کشور کسي را مقيدتر از رهبر معظم انقلاب نديدم و رفتار اين بزرگمرد نسبت به اجراي پروتکل ها و حمايت از پروتکل ها را هر روز در روزنگار کرونا مي نويسم. ايشان در حسينيه خالي، روضه برپا کردند و خواهش کرده بودند که چند نفر در اين حسينيه حضور داشته باشند که فرموده بودند چون متخصصان اظهار کرده اند در جاي مسقف نبايد اتفاق بيفتد، اجازه نمي دهم. بنابراين تقاضاي ما اين است دوستاني که خودشان را سربازان صديق و جان بر کف مقام معظم رهبري مي دانند، در اين ايام به ما کمک کنند تا ويترين خوب رعايتي حمايتي از پروتکل ها داشته باشيم.
کار اول ما در کرونا، سنگرآرايي بود
نمکي تاکيد کرد: براي مديريت کرونا، کار را منطبق با شيوه بسيجي شروع کرديم. وقتي شنيديم که در ووهان چين اين ويروس پيدا شده، کار اول ما، سنگر آرايي بود و يک دفاع محکم را براي خودمان طراحي کرديم. پول، تجهيزات، تعداد زياد کادر بهداشتي و درماني و تخت بيمارستاني به تنهايي هجمه سنگين ويروس کرونا را مهار نکرد بلکه شيوه خردمندانه مبتني بر حرکت بسيجي براي مقابله با حمله ويروس به ما کمک کرد. خاکريزها را سفت کرديم.
وي گفت: آمريکا و اروپا در بدترين شرايط، ۶ تا ۷ برابر ايران، امکانات زيرساختي دارند. نسبت تخت به ازاي هر هزار نفر جمعيت در فرانسه حدود ۷ و در ايران در بهترين شرايط ۱.۶ است و نسبت پرستار به تخت بيمارستاني در اين کشور حداقل ۳ برابر ايران است اما ديديد که تا هجمه به آمريکا و اروپا نرسيده بود، چه هجمه سنگين تبليغاتي عليه جمهوري اسلامي ايران راه انداختند و وقتي هجمه ويروس به آنها رسيد، تازه فهميدند که چقدر درمانده و آواره هستند.
تا الان فقط ۲۷ درصد از يک ميليارد دلار را گرفته ايم
وزير بهداشت يادآور شد: در اين بحران، آمريکا فقط براي بخش سلامت ۱۱۱ ميليارد دلار و انگليس ۲۲ ميليارد پوند هزينه کردند اما در ايران از يک ميليارد دلاري که با دستور مقام معظم رهبري براي مقابله با کرونا در نظر گرفته شد، تا امروز ۲۷ درصد آن را گرفته ايم. اداره چنين کشوري در اوج تحريم در شرايط کرونا که حتي يک بيمار پشت درب هيچ بيمارستاني آواره نشد سخت و دشوار است.
نمکي افزود: خيلي ها به دنبال اين بودند که در استانهاي مرزي مانند خوزستان، کردستان و کرمانشاه در گرداب کرونا کرفتار شويم و آنها بگويند که ايران به قوميت ها و گروه هاي مختلف رسيدگي نکردند اما با لطف خدا، يک بيمار پشت درب هيچ بيمارستاني در کشور آواره نشد و هيچ سالمندي را از زير دستگاه هاي تنفسي خارج نکرديم تا جوانان به جاي آنها بستري شوند و هيچ فردي را به دليل بي بضاعتي اقتصادي، رها نکرديم. هزاران افاغنه بدون کارت را در کشور رايگان درمان کرديم و اين اتفاق در هيچ کجاي دنيا رخ نداد.
براي مديريت کرونا از شيوه جهادي و بسيجي استفاده کرديم
وي تصريح کرد: اگر در مقابل هجمه ويروس کرونا، دفاع جانانه شد به اين دليل بود که از شيوه جهادي و بسيجي براي مديريت کرونا استفاده کرديم و در مرحله بعد خودمان را براي حمله آماده کرديم. با کمک بيش از ۲۴۰ هزار بسيجي، طرح بسيج ملي مقابله با کرونا را در کشور راه انداختيم و اين کار بسيار بزرگ ملي را با هدف شناسايي زودهنگام و بيماريابي فعال، بيماران دنبال کرديم و در ارديبهشت ماه به عدد ۳۴ مرگ روزانه رسيديم اما ناکامي ها و گرفتاري هايي هم داريم.
وزير بهداشت اظهار داشت: يک ضلع مثلث از کار ما لنگ است. مقداري هم به کمک هاي ارزي و ريالي بر مي گردد البته به دليل تجربه اي که در سالهاي گذشته داشته ام، مي دانم که کشور در شرايط بسيار سختي است اما برخي از کم لطفي هاي داخلي را موجب مظلوميت و محروميت تيم فعال وزارت بهداشت مي دانيم و همه مشکلات، مربوط به خارج از کشور نيست بلکه در درون کشور هم در مواردي، تنها مانديم و حمايت خوبي نشديم.
نمکي بيان داشت: سال ۹۷ حدود سه ميليارد و ۷۰۰ ميليارد دلار ارز براي دارو و تجهيزات پزشکي گرفتيم اما در سال ۹۸ با وجود سيلاب هاي گسترده ابتداي سال، آنفلوآنزاي H۱N۱، ارائه خدمات بهداشتي و درماني به سه و نيم ميليون زائر اربعين و ۹۰ هزار زائر افغانستاني و پاکستاني و کرونا، توانستيم حداقل ۶۰۰ ميليون دلار، صرفه جويي ارزي کنيم و در اين مدت ۶ هزار تخت بيمارستاني جديد هم در کشور راه اندازي کرديم که آنها هم البته ارزبري دارد.
وي تاکيد کرد: امسال بدون در نظر گرفتن کرونا، هدف ما صرفه جويي ۲۰ درصدي در ارزبري دارو و تجهيزات پزشکي بود. کدام کشور دنيا در اين شرايط کرونا براي هر شهروند خودش حداقل ۵ دلار در نظر نگرفته است؟ اگر براي هر شهروند ايراني مي خواستيم ۵ دلار در نظر بگيريم، بايد ۴۰۰ ميليون دلار ارز مي گرفتيم که تا اين لحظه دريافتي نداشته ايم.
با خودم عهد بسته ام که کمتر گله کنم و بيشتر کار و صبوري کنم
وزير بهداشت يادآور شد: از تخصيص دو و نيم ميليارد دلار مصوب دارو و تجهيزات پزشکي تا کنون ۹۰۰ ميليون دلار هم نگرفته ايم. مشکلات کمبود ارز و خزانه را مي دانيم اما بخشي از مشکلات هم به اين بر مي گردد که گاهي مورد بي مهري و کم لطفي قرار گرفته ايم ولي با خودم عهد بسته ام که در اين ايام، کمتر گله کنم و بيشتر کار و صبوري کنم تا مبادا باعث رنجش خاطر مردم و رهبر معظم انقلاب شوم.
نمکي افزود: دوستان ما در بسيج، ياور، يار، همدم و همراه صميمي ما هستند و در وزارت بهداشت هميشه به روي بسيجي ها باز است. خواهش من اين که به عنوان يک وظيفه اخلاقي و امر به معروف و نهي از منکر، هر کجا فکر کرديد مشکلي در دانشگاه هاي علوم پزشکي وجود دارد، به بنده انعکاس دهيد.
جمعيت؛ اولين دغدغه ام در وزارت بهداشت بود
وي در بخش ديگري از سخنان خود اظهار داشت: اولين دغدغه من در زمان حضورم در وزارت بهداشت، بحث جمعيت و پيگيري سياست هاي ابلاغي مقام معظم رهبري بود و اقدامات زياد و اثرگذاري در وزارت بهداشت در اين زمينه مانند راه اندازي مراکز درمان ناباروري، پوشش بيمه داروهاي گرانقيمت ناباروري، اصلاح دستورالعمل ها و بخشنامه هاي سقط جنين و مراقبت از زنان باردار انجام داديم.
وزير بهداشت افزود: در ابتداي سال که با وقوع سيلاب هاي گسترده در کشور روبرو بوديم و زماني که به ايلام سفر کرده بودم با طغيان رودخانه سيمره و نيروهاي ما با زحمت زياد مادر بارداري را از يک روستا به منطقه امن جابجا کردند و در آن شرايط مه آلود، امکان پرواز بالگرد هم وجود نداشت بنابراين اين تجربه به کمک ما آمد و سال گذشته با اعلام هواشناسي مبني بر بارش برف در گيلان، بلافاصله و پيش از بسته شدن راه هاي روستايي، ۱۶۰ مادر باردار را به جاي امن منتقل کرديم و ۹۲ نفر از آنها در همان روزها زايمان کردند که اولين زايمان هم دوقلو بود.
نمکي خاطرنشان کرد: مطمئن باشيد که در وزارت بهداشت از هيچ تلاشي براي اجراي سياست هاي جمعيتي دريغ نکرديم، اما خدمت مقام معظم رهبري نيز بارها نوشته ام و گزارشاتم را ارائه داده ام. مساله جمعيت شامل رشد يا کاهش جمعيت، چندبعدي است. وقتي شعار کاهش جمعيت و کاهش رشد جمعيت را مي دهيد اولين گيرنده پيام، افراد مرفه جامعه هستند و وقتي شعار رشد جمعيت با انگيزه هاي اقتصادي مي دهيد، اولين گيرنده پيام، اقشار ضعيف هستند و در مناطقي باردار مي شوند که حداقل امکانات در آن نقاط وجود ندارد و اگر نظام متوجه اين پديده مهم نشود، شاخص هايي مانند مرگ و مير کودکان، نوزادان و مادران باردار که به زحمت توانستيم در عرصه جهاني به حد مطلوب برسانيم به خطر مي افتند.
وي تاکيد کرد: وزارت بهداشت نمي تواند سپر همه مسائل مربوط به جمعيت باشد. جمعيت يک بحث چندوجهي و چند بعدي است که حل اين مساله نيازمند يک مشارکت گسترده بين بخشي است و تا مشکلات اقتصادي، فرهنگي، اجتماعي و سياسي حل نشود، نمي توان انتظار داشت که جمعيت رشد قابل قبولي کند.
وزير بهداشت يادآور شد: بايد اساتيد و دانشجويان را براي ماندگاري در کشور و خدمت به مردم، نوازش کنيم. خيلي غصه مي خورم وقتي زحمت مي کشيم و فرزندان کشور را با تلاش خانواده ها آموزش مي دهيم اما بعد از اعلام نتايج کنکور، دو دستي آنها را به آمريکا و اروپا و کانادا تقديم مي کنيم. بايد رويکردهاي مان را تغيير دهيم و چتر حمايت مان را بر گروه هاي بيشتري باز کنيم و آغوش مان را براي افرادي که با ما اختلاف سليقه دارند، بيشتر باز کنيم.
نمکي يادآور شد: نبايد خط کش هايمان به قدري تيز و دقيق باشد که هر فردي اندکي با ما اختلاف سليقه داشت، او را خارج از دين، آيين، مذهب، مروت و انقلاب بدانيم و اين جذبه در بسيجي ها قاعدتا بايد بيشتر از ساير اقشار جامعه باشد.