نماد آخرین خبر
  1. برگزیده
سیاسی

پیام سخنگوی شورای نگهبان به دائم‌الثبت‌‌نام‌ها در انتخابات

منبع
وطن امروز
بروزرسانی
پیام سخنگوی شورای نگهبان به دائم‌الثبت‌‌نام‌ها در انتخابات

وطن امروز/ سخنگوي شوراي نگهبان با بيان اينکه يک عده‌ هستند که در هر انتخاباتي دائم‌الثبت‌نامند، گفت: خب شورا هم در هر دوره آنها را رد صلاحيت مي‌کند چون مسائل جدي دارند. من به صورت شخصي گفتم که اينگونه افراد ديگر براي انتخابات ثبت‌نام نکنند. حالا اگر تمايل دارند رد صلاحيت شوند، اشکالي ندارد، ثبت‌نام کنند تا شورا هم رد کند!

روزنامه وطن امروز گفت‌وگويي با عباسعلي کدخدايي، سخنگوي شوراي نگهبان انجام داده است که بخش‌هاي مهم آن را در ادامه مي‌خوانيد.

همين الان بيش از ۵۰ نفر قصد ثبت‌نام خود براي انتخابات را اعلام کرده‌اند!

شما وقتي انتخابات ما را با انتخابات کشورهايي که شبيه ما هستند و يک مرجع حاکميتي براي بررسي صلاحيت داوطلبان دارند، مقايسه مي‌کنيد، مي‌بينيد در اين کشورها ۳۰ يا ۴۰ نفر براي انتخابات رياست‌جمهوري ثبت‌نام مي‌کنند اما در نهايت مثلا ۱۶ نفر تاييد مي‌شوند.

همين الان که در خدمت شما هستم، براي انتخابات رياست‌جمهوري ۱۴۰۰، بيش از ۵۰ نفر از کساني که سوابق مديريتي و اجرايي در کشور دارند و رسانه‌ها با اين افراد آشنا هستند، قصد ثبت‌نام خود براي انتخابات را اعلام کردند، خب! اين واقعا يک مشکل است.

عقل سليم قبول نمي‌کند کسي که مشرف به موت است کانديد رياست جمهوري شود!

عقل سليم به ما مي‌گويد که براي احراز صلاحيت‌هاي رياست‌جمهوري حتما بايد توانايي‌هاي جسمي فرد هم احراز شود. ضرورت دارد در اين بخش هم معيارهايي تعيين شود. عقل سليم که قبول نمي‌کند کسي که مشرف به موت يا روي تخت بيمارستان است، شرايط ورود به انتخابات رياست‌جمهوري را داشته باشد، لذا اين امر حتما بايد بررسي شود. اينها همه مسائلي است که باعث شد مجلس ورود کند و اين حد و حدود سني براي شرکت در انتخابات را تعيين کند.

اين را هم در نظر بگيريد که ما هر سقف و کفي را مشخص کنيم، نقض آن در کشورهاي ديگر وجود دارد، مثلا کشوري که نمي‌خواهم نام آن را ببرم رئيس‌جمهور آن 35 يا مثلا 38 سال دارد، از آن طرف شخصي مثل ماهاتير محمد را مي‌بينيم که 94 سال دارد. پس نقض ممکن است اتفاق بيفتد اما آنچه که در کشور ما مطرح است اين است که بايد يک مسير ثابت قانوني براي احراز توانايي‌ها تعيين شود که يکي از اين موارد، تعيين محدوديت سني است که در راستاي همين احراز توانايي‌ها مدخليت دارد.

شوراي نگهبان برنامه داوطلبان را هم بررسي خواهد کرد

نمايندگان مجلس در حال پيش‌بيني اين موضوع هستند که شوراي نگهبان برنامه داوطلبان را هم بررسي کند. يعني در کنار شرايطي مثل سن و سابقه مديريتي، هم بايد داوطلبان برنامه خود را براي اداره کشور ارائه بدهند و هم مشاوران خود در امور فرهنگي، اقتصادي و مسائل کلان کشور را معرفي کنند. اصل اين بحث را خود شوراي نگهبان بعد از ابلاغ سياست‌هاي کلي نظام مطرح کرد. گرچه ممکن است اين موضوع در مقام اجرا به مشکلاتي بخورد اما به هر حال ما موظفيم توانايي‌ها و صلاحيت‌ها را احراز کنيم.

شوراي نگهبان در چارچوب قانون عمل مي‌کند، نه يک کلمه بيشتر نه يک کلمه کمتر

ما به دنبال توسعه غيرقانوني اختيارات‌مان نيستيم. آنچه شوراي نگهبان مطرح مي‌کند برداشت ما از قانون اساسي و ساير قوانين است. نمي‌شود گفت شوراي نگهبان به دنبال توسعه اختيارات خودش است اما طبيعتا اگر جايي براي اختيارات قانوني شوراي نگهبان محدوديتي غيرقانوني ايجاد شود، شوراي نگهبان اظهارنظر خواهد کرد، نه به خاطر اينکه نگذارد اختياراتش محدود بشود، بلکه به خاطر اينکه اين مساله خلاف قانون است.

سياسيون دوست دارند شوراي نگهبان را ببرند در يک زمينه حزبي و سياسي و بعد همان تعابيري که سياسيون و احزاب به کار مي‌برند براي شوراي نگهبان به کار ببرند. شوراي نگهبان يک نهاد حاکميتي و قانوني است که در چارچوب قانون عمل مي‌کند، نه يک کلمه بيشتر نه يک کلمه کمتر. اختيارات شوراي نگهبان را قانون تعيين کرده است.

مجلس بايد به روند طرح اصلاح قانون انتخابات سرعت بدهد

اگر قرار است اصلاحيه قانون انتخابات به انتخابات ۱۴۰۰ برسد اين مجلس است که بايد در اين امر سرعت به خرج بدهد. ما هم قول مي‌دهيم در همان بازه زماني قانوني نظرمان را اعلام کنيم.

يک عده‌ هستند که در هر انتخاباتي دائم‌الثبت‌نامند!

رد صلاحيت‌ها در هر دوره به دو نوع تقسيم مي‌شود؛ گاهي دليل رد صلاحيت يک امر شکلي است، مثلا سندي لازم است و ارائه نشده، و حکمي صادر شده و تبرئه ‌شده، به هر حال مساله يک مساله شکلي است. اما نوع دوم اينگونه نيست، يک مساله عمده و اساسي وجود دارد، مساله‌اي که نه‌تنها حل نشده بلکه استمرار هم دارد؛ يک عده‌ هستند که در هر انتخاباتي دائم‌الثبت‌نامند! خب شورا هم در هر دوره آنها را رد صلاحيت مي‌کند چون مسائل جدي دارند. من به صورت شخصي گفتم که اينگونه افراد ديگر براي انتخابات ثبت‌نام نکنند. حالا اگر تمايل دارند رد صلاحيت شوند، اشکالي ندارد، ثبت‌نام کنند تا شورا هم رد کند!

امام فرمودند اگر شايستگي نداريد حرام است مسئوليت قبول کنيد

اين مساله هم مهم است که مني که مي‌خواهم خودم را در معرض مسؤوليت عظيم قرار بدهم آيا واقعا توانايي‌هاي لازم براي اين امر را دارم يا خير؟ آيا من قبلا در يک جامعه کوچک‌تر، مسؤوليتي را که بر عهده‌ام بوده بخوبي انجام داده‌ام يا خير؟ کارنامه موفقي دارم يا خير؟ اگر اينگونه نيست که واقعا براي خيلي از افراد هم اينگونه نيست، براي چه ثبت‌نام مي‌کنند؟ بر فرض تاييد هم شدم، راي هم آوردم، آن وقت چه؟ تازه نقطه سرخط. هزاران مشکل ايجاد مي‌شود.

يادم هست يک بار امام خميني(ره) فرمودند اگر شايستگي‌هاي لازم براي قبول يک مسؤوليت را نداريد حرام است که قبول کنيد. يعني حرمت قائل شدند براي هر کسي که وقتي لياقت‌ها و شايستگي‌هاي لازم را ندارد، تلاش کند براي به دست آوردن آن پست و مقام.

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar