باهنر: مشارکت پایین در انتخابات مجلس یک آژیر خطر است

فرهيختگان/ محمدرضا باهنر گفت: اگر مجلس يازدهم بتواند در طول اين مدت، دو يا سه کار موثر با ذائقه مردم را انجام دهد، ميتواند شانس جريان اصولگرا را بالا ببرد. درست است که بسياري از اصلاحطلبها ميخواهند کارنامه آقاي روحاني را از خودشان جدا کنند ولي هرچه باشد، بالاخره دولت يازدهم و دوازدهم دولت اصلاحطلب بوده و فرافکني فايده ندارد.
نماينده چندين دوره مجلس شوراي اسلامي و دبيرکل جامعه اسلامي مهندسين در گفتگويي به بيان نکاتي پيرامون مجلس يازدم و دولت دوازدهم همچنين انتخابات رياست جمهوري آمريکا پرداخته است. در ادامه بخشي از اين گفتگو را مي خوانيد.
* الان بهترين کاري که چند دوره صداوسيما و رسانه ملي ميکند، البته از جهاتي کار مفيدي هم است، همين مناظرههاي تلويزيوني است. ولي آنجا بهجاي اينکه بر عملکردها، تجارب، توانمنديها، صداقت در رفتار، احاطه بر اينکه يک حکمراني خوب چيست، تکيه شود، مثل رينگ بوکس ميماند، بگم بگم، نگويم نگويم، من تو را لوله ميکنم، آن يکي ديگري را لوله ميکند و... بعضيوقتها يکباره يکي از اينها يک تکه به آن يکي ميپراند و با همين حرف يک ميليون راي جابهجا ميشود. لذا انتخابات بيشتر برمبناي شور و هيجان و اين چيزهاست.
نگران آينده مردمسالاري ديني در غياب احزاب قدرتمند ضابطهمند هستم
* من يک جملهاي ميگويم يک مقدار سنگين است ولي خوب باز هم تکرار ميکنم، اصولا من بر آينده مردمسالاري ديني در غيبت سه چهار حزب فراگير قدرتمندِ ضابطهمند در چارچوب قانون اساسي نگران هستم. بيمناکم که بهتدريج يا از جمهوريت نظام خراطي بشود و به اصطلاح باريک شود و يا از اسلاميت نظام. درحاليکه اين مردمسالاري ديني هديهاي است به نسلهاي آينده و بايد از آن مراقبت کرد. يکي از ابزارهاي مواظبت جدي داشتن چند حزب کارآمد است.
حداکثر ديد روساي جمهور ۸ ساله است
* متاسفانه در غيبت احزاب مردم مجبورند آدمها را تجربه کنند بهجاي اينکه احزاب را تجربه کنند. بعد از دو سه دوره هم احتمالا مردم پشيمان ميشوند و ميگويند بيخود به اين راي داديم، اين راستي بود، آن چپي بود، اين ليبرال بود، آن راديکال بود. درعينحال در کشورهايي که چند حزب اصلي و موثر دارند مردم بالاخره بعد از دو سه دوره ميفهمند که اين حزب چه کاره است، آن حزب چه کاره است و انتخاب بلندمدتي خواهند داشت.
* احزاب تفاوت مهمي با افراد دارند، تجربه نشان داده نمايندگان مجلس اغلب يکدورهاي هستند، روساي جمهور نهايتا دو دوره هستند و خب روساي جمهور ما هم حداکثر ديدي که دارند، ديد هشت ساله است. اساسا روساي جمهور ۲۰ ساله و ۳۰ ساله و ۵۰ ساله فکر نميکنند و خودشان را هم مسئول نميدانند که فکر کنند و تدبير داشته باشند.
آنچيزي که ما در ذهن مردم تزريق ميکنيم ۱۰ برابر واقعيت است
* متاسفانه مرتب ما رقابتهاي سياسي را به همهچيز ميخواهيم تسري بدهيم. مثلا الان تريبون مجلس را باز کنيد از «ب» بسم الله تا تاي تمت ميگويند همه مسئولان ناکارآمدند يا ميگويند همه فاسدند. من فساد و ناکارآمدي و عدم پاسخگويي به مطالبات مردم و... را قبول دارم ولي آنچيزي که ما در ذهن مردم تزريق ميکنيم ۱۰ برابر واقعيت است.
مشارکت پايين در انتخابات مجلس يک آژير خطر است
* متاسفانه در انتخابات مجلس که نيروهاي خوبي هم در آن پيروز شدند، انشاءالله که خدا هم توفيق بدهد، از نظر حضور مردم، رکوردش رکورد کمينه بود، ( به قول کارشناسان هواشناسي)، ما بعد از انقلاب اين ميزان مشارکت را نداشتيم. اين هم يکي از آژيرهاي خطر است.
غير از رهبر انقلاب همه نااميدي را تزريق ميکنيم
* رسانه ملي، روزنامهها، سايتها و... بهدليل رقابتهاي غيرضروري سياسي، عموما نااميدي را تزريق ميکنند. در مملکت ما غير از، تاکيد ميکنم غير از مقام معظم رهبري که همواره علاقهمندند اميد را تزريق کنند، آينده روشن را تصوير کنند، بقيه افراد همه با هم داريم نااميدي را تزريق ميکنيم.
* رقابتهاي سياسي را هم بيخودي توسعه ميدهيم. من جاهاي ديگر تجربه نداشته باشم اما اينجا تجربه دارم، بهصورت قاطع ميگويم حداکثر ۱۰درصد از تصميمات مجلس سياسي است، بقيهاش سياسي نيست، مساله بودجه، مساله يارانهها، مسائل مربوط به سياست خارجي، بهداشت و... عموما هيچکدامشان سياسي نيستند ولي متاسفانه ما همه مسائل را سياسي ميکنيم.
دوره مديريت تکنفره تمام شده است
* من زمان دولت آقاي احمدينژاد، بارها و بارها گفتهام که مشکلات اقتصادي کشور ۳۰ تا ۳۵درصد مربوط به تحريمهاي خارجي است، ۶۰درصد مربوط به ندانمکاريهاي خودمان و بروکراسي سنگين است... . اوايل دولت آقاي روحاني هم همين را ميگفتم. حتي آقاي روحاني يکبار در سخنرانياش چنين حرفي را زد و گفت حدود ۳۰، ۴۰ درصد مشکلات ما تحريمهاست. امروز تحريمها شديدتر شده و شايد اين عدد به ۵۰درصد رسيده باشد. اما هنوز من مدعي هستم ۵۰درصد دست خودمان است. از طرف ديگر من معتقدم اصلا مديريت تکنفره دورهاش تمام شده است، بايد، يک سيستم يا سازمان يک خرد جمعي، يک تيم وارد شود و مسائل را حل کند.
در دولت و مجلس کسي دغدغه جدي اقتصاد مقاومتي ندارد
* اجازه دهيد آب پاکي را روي دستتان بريزم، در مجلس و در دولت کسي را که دغدغه جدي اقتصاد مقاومتي داشته باشد، نداريم. چرا؟ چون اين کارها خرج دارد! هزينه دارد! زحمت دارد! و ما کسي را از اين بابت نداريم که هزينه بدهد.
دولت يازدهم و دوازدهم اصلاحطلب است و فرافکني فايده ندارد
* نکته بعدي اينکه اگر مجلس يازدهم بتواند در طول اين مدت، دو يا سه کار موثر با ذائقه مردم را انجام دهد، ميتواند شانس جريان اصولگرا را بالا ببرد. درست است که بسياري از اصلاحطلبها ميخواهند کارنامه آقاي روحاني را از خودشان جدا کنند ولي هرچه باشد، بالاخره دولت يازدهم و دوازدهم دولت اصلاحطلب بوده و فرافکني فايده ندارد. درمجموع جريانات بهنفع اصولگراهاست اما مشروط بر اينکه اصولگراها بتوانند ظرف هشت ماه دو تا سه کار ماندگار و موثر انجام دهند.
طبق استراتژي ما آمدن ترامپ و بايدن فرقي نميکند
* ما ميگوييم مردم خود منطقه بايد تصميم بگيرند، نه اينکه يک عده غاصب بيايند صاحبان خانه را بيرون کنند و بعد بخواهند تصميم بگيرند. بنابراين طبق استراتژي ما آمدن ترامپ و بايدن فرقي نميکند. اما ترامپ حرفهاي دوپهلو ميزند و ميگويد اگر من انتخاب شدم يکماهه مشکلم را با ايران حل ميکنم! به او بايد گفت مرد ناحسابي تو اگر ميخواستي حل کني چهار سال وقت داشتي، اولين کار بيعقلي که کردي از برجام يکطرفه بيرون رفتي. اين داستان آمدن ترامپ يا بايدن از نظر منافع درازمدت براي ما هيچ فرقي نميکند.
امتناع آمريکاييها از حمله به ايران بهدليل ناتواني آنهاست
* اين آمريکاييها نه امروز، نه ديروز، نه در زمان بوش پدر نه در زمان اوباما به قول مقام معظم رهبري اگر يک روز مطمئن شوند که با حمله نظامي ميتوانند بر ما غلبه کنند، هيچچيز را رعايت نميکنند و همان روز حمله ميکنند، اگر حمله نکردهاند چون تحليلشان اين است که نميتوانند، نه اينکه نخواستهاند يا علاقه داشتهاند به ما يا حقوق بشر را رعايت ميکردند، نه، آنها بارها نشان دادهاند با خشنترين رفتار ميروند و غصب و تصرف ميکنند.
ملت ايران نميگذارند خواب آمريکاييها تعبير شود
* اينکه ترامپ ميخواهد شمشير تيزش را نشان بدهد جزء تاکتيکهاي اوست. بايدن هم که بيايد يک احتمال وجود دارد و آنها يک خوابهاي آشفتهاي ميبينند که ما درجريان هستيم و نميگذاريم اين خواب تعبير شود. يعني ملت ايران نميگذارند اين خوابها تعبير شود.
ما بايد همواره نگاهمان به توانمنديهاي خودمان باشد
* درحالي که بعضيها فکر ميکنند اگر بايدن بيايد خيلي اتفاقات مهمي ميافتد! خير؛ ما بايد همواره نگاهمان به توانمنديهاي خودمان باشد و اين اعتقاد و اين باور را داشته باشيم. باز تکرار ميکنم آمريکا به معناي حاکميت آمريکا نه به معناي دموکراتها و جمهوريخواهان، اگر به اين نتيجه برسد که ايران را با تصرف نظامي هم ميتوان شکست داد، يک لحظه ترديد نميکردند. اما تحليلشان اين است که نميتوانند و حتما هم اين تحليل پابرجاست و معادلات منطقهاي و قدرت روزافزون مقاومت نشاندهنده اين معناست.