پهپاد ایرانی که دروغ ترامپ را رو کرد
تسنيم/ دوم مهرماه طي مراسمي ۱۸۸ فروند پهپاد به نيروي دريايي سپاه پاسداران انقلاب اسلامي تحويل شد. در جريان اين تحويلدهي، پهپادهاي ابابيل۳ و اطلس، پهپاد مهاجر۶، مهاجر۲ و سه پهپاد عمودپرواز شهاب۲، هدهد۴ و سپهر تحويل يگان پهپادي ندسا شدند.
آنچه در اين بين از اهميت بيشتري برخوردار است، تجهيز نيروي دريايي سپاه به پهپادهاي عمودپرواز و همچنين تجهيز قايقهاي تندرو به پهپادهاي انتحاري ابابيل۲ است.
در ادامه به بررسي پهپادهاي تحويلي به نيروي دريايي سپاه و نقش آنها در افزايش قدرت پهپادي ندسا ميپردازيم.
پهپاد مهاجرM-۶ آخرين عضو خانواده پهپادهاي مهاجر، يک پهپاد رزمي ــ شناسايي با برد عملياتي ۲۰۰۰ کيلومتر است که در سال ۱۳۹۶ تحويل نيروي زميني سپاه شد.
مهاجر۶ توانمندي انجام مأموريتهاي شناسايي، مراقبت و رزمي با شعاع عملياتي گسترده و مداومت پروازي بالا را با قابليت اطمينان مناسب، فراهم ميسازد تا بتوانند عمليات مراقبت، شناسايي و انهدام اهداف مورد نظر را انجام دهند.
اين پهپاد از بمبهاي هوشمند و نقطهزن قائم استفاده ميکند که در دو نوع با جستوجوگرهاي اپتيکي و حرارتي تجهيز شدهاند و مهاجر۶ ميتواند ۴ بمب قائم را زير بالهاي خود حمل کند.
اين پهپاد همچنين با استفاده از سامانه اپتيکي پيشرفته ميتواند در شب و روز و شرايط نامساعد جوي پرواز کند و به اجراي عمليات بپردازد. از ديگر ويژگيهاي اين پهپاد ميتوان به نشست و برخاست آن در باندهاي کوتاه اشاره کرد.
در طول سه سالي که اين پهپاد در اختيار نيروي زميني سپاه بوده است آزمون و خطاي خود را پس داده است و برخي ايراداتي که در حوزه اويونيک و همچنين ارابههاي فرود اين پهپاد وجود داشت نيز برطرف شده است.
مهاجر۶ از يک موتور ۴زمانه آب خنک (موتورهايي که مجهز به رادياتور است و با آب خنک ميشوند) بهره ميبرد. پرواز اين پهپاد در شرايط جغرافيايي دريا و اصطلاحاً sea level راندمان کاري موتور آن را نسبت به مناطق مرتفع شمالغرب بالاتر ميبرد.
علاوه بر اين، پهپاد M-۶ مجهز به بمبهاي هوشمند و نقطهزن قائم است که گزينه خوبي براي انهدام پل فرماندهي ناوهاي هواپيمابر آمريکايي است؛ موضوعي که در رزمايش پيامبر اعظم۱۴ سپاه آن را با موفقيت تمرين کرد.
برد ۲۰۰۰کيلومتري اين پهپاد نيز براي پوشش تمام منطقه خليج فارس و تنگه هرمز بسيار مناسب است و نيروي دريايي سپاه را قادر ميسازد شناورهاي متخاصم را در سراسر منطقه مورد هدف قرار دهد.
اين پهپاد در سال ۱۳۹۳ رسماً تحويل نيروهاي مسلح شد و نيروي دريايي سپاه يکي از اولين نيروهاي بهکارگيرنده اين پهپاد بود.
ابابيل با موتور ۴ سيلندر بنزيني، مداومت پرواز ۸ساعته و قابليت پرواز تا عمق ۲۵۰کيلومتري ميتواند تصاوير را بهصورت همزمان به ايستگاههاي کنترل زميني و يا هر پلتفرم ديگر ارسال کند. اين پهپاد ساخت صنايع هسا از بدنه کاملاً کامپوزيت برخوردار است و توانايي پرواز در ارتفاع ۱۵هزارپايي را دارد.
اين پهپاد که حضوري مؤثر هم در نبردهاي جبهه مقاومت داشته است از يک دوربين جلونگر در قسمت دماغه و يک دوربين با قابليت چرخش ۳۶۰ درجه زير بدنه با قابليت تصويربرداري حرارتي و تصويربرداري در شب را نيز دارد. يکي ديگر از بهکارگيرندگان اين پهپاد نيروي زميني سپاه بود که اخيراً اين پهپاد را از سازمان رزم خود خارج کرده است.
نمونه بهينهشده اين پهپاد نيز ابابيل اطلس نام دارد که ساختار اصلي مشابه همان پهپاد ابابيل۳ است اما در برخي پارامترهاي اين پهپاد بروزرسانيهايي صورت گرفته است.
ارابه فرود جلويي اين پهپاد از فناوري هيدروليک بهره ميبرد و ارابههاي عقبي آن نيز دچار تغييراتي شده است تا تاکسيکردن پهپاد روي باند و نشست و برخاست آن را بهبود بخشد.
در بدنه نيز اين پهپاد مجهز به پايلونهاي نصب بمب زير بالهاي خود شده است تا بتواند بمبهاي سري قائم را حمل کند، به همين جهت ساختار بدنه اطلس تقويت شده است.
اما مهمترين تغييري که در پهپاد اطلس رخ داده است تجهيز اين پهپاد به سامانه نشست و برخاست خودکار يا AUTO TAKE OFF LAND است. اين سامانه موجب ميشود پهپاد بتواند بهصورت خودکار و بدون دخالت خلبان دوم عمل نشست و برخاست را انجام دهد.
اضافه شدن اين سيستم به پهپادها اين اجازه را به خلبان پهپاد ميدهد در صورت مساعد نبودن شرايط فرود در مکان اوليه پرواز پرنده، مکان جديدي را براي فرود پهپاد در نظر بگيرد.
ابابيل۲ از سکوهاي پرتاب زميني که روي خودرو قرار دارند قابل پرواز است و از طريق چتر بازيابي ميشود. عدم نياز اين پهپاد به باند پرواز براي نشست و برخاست، موجب شده است ابابيل۲ از قابليت تحرک و جابهجايي بالايي براي پرواز برخوردار باشد.
پهپاد ابابيل۲ توسط مرکز هدايت زميني هدايت و کنترل ميشود و ميتواند تصاوير بهدستآمده را بهصورت آنلاين به مرکز کنترل و فرماندهي مخابره کند.
شناسايي هوايي و نظارت بر ميدان جنگ، گشت مرزي عکاسي هوايي، تنظيم تيراندازي توپخانه و اجراي عملياتهاي انهدامي از ديگر قابليتهاي اين پهپاد است.
برد عملياتي اين پهپاد ۱۰۰ کيلومتر است و ابابيل۲ مداومت پروازي ۷۵ تا ۱۲۰ دقيقه را دارد. همچنين اين پهپاد ميتواند تا ارتفاع ۱۱۰۰۰پايي و با سرعت ۲۵۰ کيلومتر بر ساعت پرواز کند. اما امروز براي اولين مرتبه تصاويري از تجهيز قايقهاي تندروي سپاه به اين پهپاد منتشر شد.
پهپاد ابابيل۲ که در سالهاي اخير بيشتر در نقش يک پهپاد انتحاري به کار گرفته ميشود، يکي از اولين پهپادهاي ايراني است که در خط توليد انبوه قرار گرفت. اين پهپاد که از روي پرتابگرهاي زميني قابل حمل توسط خودرو پرتاب ميشود توسط چتر نيز بازيابي ميشود و نيازي به باند فرود ندارد، از همين رو گزينهاي مناسب براي نصب روي قايقهاي تندروي سپاه پاسداران در نقش يک پهپاد انتحاري براي اجراي عمليات در عرصه دريا است.
تجهيز قايقهاي تندروي سپاه که قبلاً به موشکهاي کروز ضد کشتي نيز مجهز شده بودند به پهپادهاي انتحاري، ميتواند توان نيروي دريايي سپاه در حملات پرحجم به شناورهاي متخاصم را افزايش دهد و خلأ موجود در اين حوزه را پر کند. هرچند تجهيز پهپاد ابابيل به سر جنگي با هدف انهدام ناوهاي دشمن نيست اما بهخوبي ميتواند در نقش هدف فريب براي سامانههاي پدافندي ناو هم آسيب زدن به پل فرماندهي شناورهاي متخاصم که در رزمايش اخير سپاه نيز روي آن تمرين شد اجراي مأموريت کند.
پهپاد صادق يکي از نمونههاي پهپاد مهاجر۴ است که بهسفارش نيروي دريايي سپاه ساخته شده است. پهپاد «مهاجر۴» براي مراقبت هوايي و شناسايي اهداف تا فاصله ۱۵۰کيلومتري طراحي و ساخته شده است. هواپيماي مهاجر۴ با بيشينه سرعت ۲۰۰ کيلومتر بر ساعت، مداومت پروازي ۷ساعته دارد و ميتواند در انواع شرايط جوي به پرواز درآيد.
يکي از مهمترين مأموريتهاي پهپاد صادق را ميتوان تصويربرداري و شناسايي ناو باکسر آمريکايي در تيرماه سال گذشته دانست. ۲۸ تيرماه ترامپ رئيس جمهوري آمريکا مدعي شد ناو باکسر يک پهپاد ايراني را در آسمان خليج فارس ساقط کرده است. اما چند ساعت بعد سپاه پاسداران با انتشار تصاويري که پهپاد صادق از اين ناو گرفته بود صحت ادعاي رئيس جمهور آمريکا را رد کرد و نشان داد پهپاد سپاه پس از اجراي مأموريت خود بهسلامت به پايگاهش بازگشته است.
سال ۱۳۹۱ سردار فدوي فرمانده وقت نيروي دريايي سپاه از شکار پهپاد آمريکايي اسکن ايگل توسط اين نيرو خبر داد. چندي بعد تصاويري از خط توليد انبوه اين پهپاد در صنايع دفاعي کشور با نام پهپاد سايه منتشر شد. پس از آن نيز نمونه ديگري از اين پهپاد با نام يسير در اختيار نيروهاي زميني و دريايي ارتش قرار گرفت که داراي يک دم بهشکل عدد ۸ بود.
اين پهپاد در حدود يک متر طول، فاصله دو سر بال سه متر و وزن آن نيز در حدود ۲۰ کيلوگرم تخمين زده ميشود. اين هواپيما از ۷ تا ۱۰ ساعت ساعت امکان پرواز دارد. از ديگر ويژگيهاي پهپاد يسير ميتوان به سقف پروازي ۱۵هزار پا، مداومت پروازي هشتساعته و برد پروازي تا شعاع ۲۰۰ کيلومتر اشاره کرد که از طريق ارتباط با ايستگاههاي کنترل زميني متحرک کنترل ميشود.
اما بين پهپادهاي رونمايي و تحويل شده به ندسا سه پهپاد عمودپرواز نيز ديده ميشود. پهپادهاي هدهد۴ و شهاب۴ که در واقع دو نمونه مولتيروتور کواد و هگزا کوپتر هستند، ديگري نيز پهپاد سپهر نام دارد که در واقع نمونه عمودپروازشده پهپاد معراج نيروي زميني سپاه است.
پهپاد معراج که مهندسي معکوس پهپاد ايروسوند آمريکايي است توسط مرکز تحقيقات پهپاد جهاد خودکفايي نيروي زميني سپاه طراحي و توليد شده است و تستهاي پرواز خود را در منطقه سراوان سيستان و بلوچستان با موفقيت به پايان رسانده است. اما پروژه عمودپرواز کردن آن يک پروژه مشترک بين نيروهاي دريايي و زميني سپاه بوده است که بر اساس تصاوير منتشرشده اين پروژه به پايان رسيده است.
پهپاد سپهر قادر است با سرعت ۱۴۰ کيلومتر تا ارتفاع ۱۲۰۰۰پايي پرواز کند. وزن برخاست آن ۳۳ کيلوگرم است و ميتواند محمولهاي بهوزن ۵ کيلو را حمل کند. اين پهپاد داراي مداومت پرواز ۱۰ ساعت است و حجم سوخت مصرفي آن ۱۰ ليتر است.
بازيابي اين پهپاد از نوع فرود روي شکم پهپاد است و براي همين از يک دوربين آسانسوري جمعشونده در بدنه بهره ميبرد که موجب ميشود هنگام فرود آسيبي نبيند.
تجهيز نيروي دريايي سپاه به پهپادهاي عمودپرواز موجب آن ميشود برد شناسايي شناورهاي اين نيرو که عمدتاً از نوع شناورهاي تندرو هستند افزايش پيدا کند و از اين به بعد نيروهاي سپاه قادر خواهند بود نقاطي را که در برد رادارهاي شناورها نيست و يا نقاط کور راداري را (فراافق) نيز ببينند، اين موضوع از آن جهت حائز اهميت است که هرچه زودتر بتوان دشمن را ديد زماني بيشتر براي اتخاذ واکنش مناسب در برابر آن داشت.
اما دو پهپاد جديد نيز بين پهپادهاي تحويلشده به نيروي دريايي سپاه به چشم ميخورد که براي نخستين مرتبه از آنها رونمايي شده است؛ يکي از اين پهپادها پهپادي است که بدنه آن شبيه به پهپاد سايه است ولي از يک دم "بومتيل" بهره ميبرد. استفاده از چنين طراحي در قسمت دم پهپاد ضمن آنکه کار طراحي را سادهتر ميکند باعث افزايش پايداري پرواز پهپاد نيز ميشود، ضمن اينکه با اين طراحي ميتوان برد و مداومت پروازي بيشتري براي اين پهپاد جديد نسبت به پهپاد سايه متصور بود.
پهپاد ناشناس بعدي پهپادي بسيار شبيه به پهپاد صماد۳ يمن است. اين پهپاد نيز که براي اولين مرتبه به نمايش در آمده است از فناوري بال high wing يا نصب بال در بالاي بدنه استفاده ميکند که هم پايداري پرواز را بيشتر ميکند و هم امکان نصب مهمات زير بال را براي اين پهپاد ممکن ميسازد، علاوه بر آن، دم ويشکلي که براي اين پهپاد طراحي شده است به کاهش سطح مقطع راداري آن کمک ميکند.
تجهيز نيروي دريايي سپاه به انواع پهپادها با کاراييهاي مختلف قطعاً گامي بلند در افزايش توان عملياتي و اشراف اطلاعاتي اين نيرو براي حراست از آبهاي خليج فارس و تنگه هرمز است؛ اقدامي که موازنه قدرت دريايي را بهنفع ايران تقويت خواهد کرد.