نماد آخرین خبر
  1. برگزیده
سیاسی

گزینه‌های انتخاباتی اصلاح‌طلبان؛ از خاتمی تا لاریجانی

منبع
فرارو
بروزرسانی
گزینه‌های انتخاباتی اصلاح‌طلبان؛ از خاتمی تا لاریجانی

فرارو/ در برخي محافل اصلاح‌طلب بحث ائتلاف با طيف ميانه‌رو اصولگرا داغ است. پيشتاز اين تئوري هم حزب کارگزاران است. نام علي لاريجاني رييس پيشين مجلس به عنوان گزينه‌اي جدي مطرح است. در روز‌هاي اخير رسانه‌هاي اصولگرا مي‌گويند قرار است اصلاح طلبان با دوگانه لاريجاني – ظريف وارد ميدان شوند.
 
گزارش‌هاي رسانه‌هاي اصلاح‌طلب نشان مي‌دهد که احزاب اصلي اين جريان وارد بررسي مصاديق نامزدهاي انتخابات رياست جمهوري شده‌اند. روزنامه اعتماد مي‌گويد جلسات حزب اتحاد ملت و حزب کارگزاران در اين باره در حال برگزاري است. اين روزنامه نام چند چهره را به عنوان گزينه‌هاي حزب اتحاد ملت معرفي کرده است.

به گزارش فرارو، آنگونه که اعتماد نوشته است، محمد رضا خاتمي، محسن صفايي فراهاني، مصطفي معين، محمد صدر، عباس آخوندي، ظفرقندي از گزينه‌هاي بررسي شده در جلسات حزب اتحاد ملت است. بنا به نوشته اعتماد محمدرضا خاتمي بالاترين اقبال را در اين جلسات داشته است.

اين روزنامه همچنين تاکيد کرده که جلسات حزب کارگزاران نيز در جريان است و گزينه‌هايي نيز از سوي اين حزب مطرح است، از جمله محسن هاشمي، اسحاق جهانگيري و يک گزينه اصولگرا يعني علي لاريجاني.

در کنار اين گزينه‌هاي شخصيت‌ها ديگري همچون صادق خرازي و محمدرضا عارف نيز براي نامزدي مطرح‌اند.
 
شرايط نامزد‌ها و احتمالات پيش رو

اين اسامي هر کدام شرايط به خصوص خود را دارند، بسياري از آن‌ها هيچ تمايلي به کانديداتوري در انتخابات رياست جمهوري سال ۱۴۰۰ ندارند، روشن است که صلاحيت بيشتر آن‌ها از سوي شوراي نگهبان تائيد نمي‌شود.

محمدرضا خاتمي؛ او برادر سيد محمدخاتمي رييس دولت اصلاحات است و از چهره‌هاي شاخص مجلس ششم به حساب مي‌آيد. خاتمي سياستمداري مورد اعتماد طيف وسيعي از اصلاح‌طلبان است، اما تائيد صلاحيت او با رويکرد شوراي نگهبان تقريبا غير ممکن است. محمدرضا خاتمي در سال ۱۳۹۸ به تحمل دو سال حبس تعزيري در دادگاه بدوي محکوم شد. اين حکم او مرتبط با مصاحبه‌اش پيرامون تقلب ۸ ميليوني در انتخابات دوره دهم رياست جمهوري بود. همين يک مورد کافي است که شوراي نگهبان صلاحيت او را احراز نکند. به اين ترتيب اگر اتحاد ملت خاتمي را نامزد خود معرفي نمايد سنگ بزرگي برداشته است که نشانه نزدن است. مگر اين که اساسا استراتژي انتخاباتي حزب اين باشد که گزينه‌اي معرفي شود تا شوراي نگهبان آن را ردصلاحيت کند.

محسن صفايي فراهاني؛ رييس اسبق فدراسيون فوتبال چهره ديگري است که در جلسات حزب اتحاد ملت نامش مطرح شده، اما او تاکنون هيچ تمايل و يا حتي اظهار نظري در رابطه با انتخابات نداشته است. البته او با مشکل تائيد صلاحيت هم روبه‌رو است. صفايي فراهاني از محکومان حوادث انتخابات ۸۸ است و بسيار بعيد است که شوراي نگهبان او را تائيد کنند.

مصطفي معين؛ وزير علوم دولت اصلاحات که در سال ۸۴ نيز نامزد انتخابات بود شايد کم‌تر از دو گزينه ديگر با چالش شوراي نگهبان روبه رو باشد، اما او يکبار در انتخابات شکست خورده است و به نظر نمي‌رسد گزينه‌اي مطلوب براي بدنه اصلاح طلبان باشد. از سوي ديگر احتمال موافقت معين براي نامزدي هم اندک است.

عباس آخوندي؛ مدتي است که از وزير پيشين مسکن به عنوان يک گزينه براي ورود به انتخابات ياد مي‌شود، اما او چهره‌اي محبوبي در ميان بدنه اصلاح‌طلبان ندارد. آخوندي همچنين کارنامه درخشاني از خود در دولت يازدهم به جا نگذاشته است که بتواند بر آن تکيه کند. احتمال ردصلاحيتش هم در شوراي نگهبان وجود دارد. تنها نقطه مثبت آخوندي اين است که از طيف راستگراي اصلاح‌طلبان است و مي‌تواند زمينه اتحاد حزب کارگزاران و اتحاد ملت را فراهم کند.

محمد صدر؛ اين ديپلمات برجسته و عضو مجمع تشخيص مصلحت نظام احتمالا مشکلي براي تائيد صلاحيت ندارد، اما او چهره شناخته شده‌اي نيست و مردم تاکنون حضور او در عرصه سياسي را مشاهده نکرده‌اند. از طرف ديگر صدر نيز تمايلي از خود براي ورود به انتخابات نشان نداده است.

محمدرضا ظفرقندي؛ پزشک مشهور و رييس کنوني سازمان نظام پزشکي از گزينه‌هاي بررسي شده در حزب اتحاد ملت است. او در ماه‌هاي اخير با سياست‌هاي کنترل بحران کرونا توسط دولت روحاني به شدت مخالفت کرده و از اين جهت مورد توجه رسانه‌ها قرار گرفته است با اين حال همچنان چهره‌اي ناشناخته در ميان مردم به حساب مي‌آيد. ظاهرا در حزب اتحاد ملت هم تمايل زيادي به او وجود ندارد.

اسحاق جهانگيري؛ معاون اول رييس‌جمهور و عضو ارشد حزب کارگزاران از سال ۹۶ يک گزينه جدي براي انتخابات ۱۴۰۰ به حساب مي‌آمد، اما عملکرد روحاني و انزواي معاون اول در دولت به اين چهره اصلاح‌طلب ضربه سنگيني وارد کرد. مردم جهانگيري را با طرح شکست خورده تک نرخي کردن ارز و دلار ۴۲۰۰ توماني به ياد مي‌آورند و اعتماد به او در نازلترين سطح خود است. ناظران معتقدند اگر اصلاح‌طلبان او را براي رياست جمهوري نامزد کنندگان شکست سختي خواهندخورد. با اين حال جهانگيري از گزينه‌هايي است که مي‌تواند احزاب اصلاح‌طلب را متحد کند.

محسن هاشمي؛ مدت‌هاست که شايعه حضور رييس شوراي شهر تهران در عرصه انتخابات به گوش مي‌رسد، اما او مدام تکذيب مي‌کند. با اين حال به نظر مي‌رسد حزب کارگزاران تمايل زيادي به نامزدي هاشمي دارد. هاشمي يک نامزد خنثي به حساب مي‌آيد و بعيد است احزاب اصلاح‌طلب روي او به اجماع برسند. محسن هاشمي امروز قاطعا نامزدي‌اش را رد کرد و گفت: «علاقه‌اي به اين کار ندارم. با وضعيتي که الان هست فکر نمي‌کنم هيچ عاقلي کانديدا شود. شرايط کشور بسيار سخت است و کسي که خود را کانديدا مي‌کند به قول غربي‌ها بايد «سوپرمن» باشد.»
 
صادق خرازي؛ دبيرکل حزب نداي ايرانيان تاکنون اظهار نظري درباره حضور در انتخابات نداشته است اما برخي از اعضاي اين حزب زمزمه‌هاي آن را مطرح کردند. البته بعيد است خرازي بتواند توجه گروه‌هاي ديگر اصلاح طلب را به خود جلب کند و اگر وارد انتخابات هم شود احتمالا فقط با حمايت حزب خودش خواهد بود.

محمدرضا عارف؛ او بيشترين شانس را براي حضور در انتخابات دارد و گفته مي‌شود ستاد‌هاي انتخاباتي‌اش را هم راه اندازي کرده است، البته عارف عملکرد مطلوبي در مجلس نداشت و فعلا حمايت احزاب اصلاح طلب را ندارد. اما او اخيرا اظهار نظري داشته که جالب توجه است. عارف گفته است "اگر بايد بيايم راحت مي‌آيم و اگر نبايد بيايم تا براساس خرد جمعي فرد بهتري بيايد، نمي‌آيم." اين موضع‌گيري دو پهلوست، اما مي‌توان اينگونه آن را تفسير کرد که عارف مي‌خواهد حمايت اکثريت اصلاح‌طلبان را با خود داشته باشد و اگر اکثريت از فرد ديگري حمايت کند او وارد عرصه نمي‌شود. البته در حال حاضر بعيد است اصلاح‌طلبان به گزينه مطلوب برسند، پس با توجه به اين سخنان عارف خود را گزينه مطلوب مي‌داند.

علي لاريجاني؛ در برخي محافل اصلاح‌طلب بحث ائتلاف با طيف ميانه‌رو اصولگرا داغ است. پيشتاز اين تئوري هم حزب کارگزاران است. نام علي لاريجاني رييس پيشين مجلس به عنوان گزينه‌اي جدي مطرح است. در روز‌هاي اخير رسانه‌هاي اصولگرا مي‌گويند قرار است اصلاح طلبان با دوگانه لاريجاني – ظريف وارد ميدان شوند. علي لاريجاني نامزد رياست جمهوري باشد و ظريف به عنوان معاون او معرفي شود. اما عباس سليمي‌نمين تحليلگر اصولگرا  در اين باره معتقد است " لاريجاني زماني به عرصه انتخابات رياست جمهوري سال ۱۴۰۰ ورود مي‌کند که از حمايت يک پايگاه قابل اتکايي در بين جريان اصولگرا برخوردار شود بنابراين صرفا با حمايت آقاي ظريف، او نامزد انتخابات پيش رو نخواهد شد."

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar