بورل: اروپا همچنان تحریم تسلیحاتی علیه ایران را حفظ خواهد کرد

تسنيم/ مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا گفت که اين اتحاديه همچنان تحريم تسليحاتي عليه ايران را حفظ ميکند.
به گزارش يورونيوز، جوزپ بورل، مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا روز چهارشنبه در نشست عمومي پارلمان اروپا در بروکسل که با محوريت ايران برگزار شده بود سخنان خود را با تشکر از پارلمان اروپا براي «دغدغهمندي هميشگي نسبت به شرايط ايران» آغاز کرد.
جوزپ بورل در ابتداي سخنان خود با طرح ادعاهاي واهي و مداخلهجويانه عليه ايران به بحث اعدام مجرمان امنيتي و همچنين دستگيري جاسوسان در کشورمان پرداخت و گفت که بار ديگر از مقامات ايراني ميخواهد دست از چنين رويکرد و سياستي بکشند.
مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا در بخش ديگري از سخنان خود ضمن تاکيد بر لزوم حفظ توافق هستهاي وين، بر تلاش اروپا براي حل مشکلات و نيز تداوم ديپلماسي با تهران تاکيد کرد.
جوزپ بورل در اين خصوص همچنين به وضعيت کرونا در ايران اشاره کرد و گفت که بحران سلامت موجود، مشکلات عديده اقتصادي ناشي از تحريمها در ايران را تشديد کرده است.
وي در عين حال اذعان کرد که ايران به واسطه برنامه جامع اقدام مشترک موسوم به برجام، به شکلي موجه انتظار داشت تا از منافع اقتصادي توافق هستهاي بهره مند شود اما پس از خروج ايالات متحده از اين توافقنامه و بازگشت مجدد تحريمها دچار مشکلات اقتصادي فراوان شد.
مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا همچنين با اشاره به کاهش ميزان تجارت ايران با اتحاديه اروپا به کمبود دارو و تجهيزات مناسب براي مقابله با بحران کرونا در ايران اشاره کرد و گفت که اتحاديه اروپا پيشتر براي کمک رساني بلافاصله وارد عمل شده و يک خط هوايي براي ارسال کمکهاي بشردوستانه را فعال کرده است.
وي تاکيد کرد که اروپا همانند موضع دبيرکل سازمان ملل متحدد به شدت بر اين باور است که تحريمها نبايد مانع تجارت بشردوستانه شوند.
بورل تصريح کرد که اتحاديه اروپا با مشارکت کشورهاي عضو همچنين به دنبال راهکارهايي براي تشويق تجارت مشروعتر بين اين اتحاديه و ايران از طريق ساز و کار اينستکس است که به گفته وي در اين زمينه بايد کارهاي بيشتري صورت بگيرد.
اهميت توافق هستهاي و لزوم حفظ آن
جوزپ بورل در بخشي از سخنان خود بار ديگر اهميت توافق هستهاي با ايران به عنوان تنها راه جلوگيري از دستيابي اين کشور به سلاح هستهاي را يادآور شد و گفت به عنوان هماهنگ کننده برجام به تلاش براي اطمينان از حفظ و اجراي کامل توافق هستهاي وين از سوي همه طرفها ادامه خواهد داد.
وي اين موضوع را بسيار مهم و در راستاي منافع و امنيت اروپا تلقي کرد و مدعي شد بدون توافق هستهاي، ايران ميتوانست به سلاح هستهاي دست پيدا کند و اين امر پيامدهاي امنيتي خطرناکي براي منطقه و فراتر از آن به همراه داشت.
بورل همچنين ضمن ابراز نگراني از کاهش تعهدات هستهاي ايران پس از خروج ايالات متحده از توافق وين، لزوم اجراي کامل برجام از سوي ايران و طرفهاي باقيمانده را در تلاشهاي اتحاديه اروپا براي حفظ اين توافقنامه بسيار مهم قلمداد کرد.
جوزپ بورل در همين راستا يادآور شد: «اگرچه ميزان ذخاير هستهاي ايران امروز بيش از دو سال پيش است، اما هنوز هم بسيار کمتر از 10 تن اورانيوم غني شدهاي است که اين کشور قبل از توافق در اختيار داشت.»
وي تاکيد کرد که اين مسئله بواسطه برجام محقق شده و ايران در حال حاضر با 400 بازرسي سالانه تحت شديدترين نظارتهاي آژانس بينالمللي انرژي اتمي است. به گفته بورل اگر توافق هستهاي از بين برود ديگر چنين اطلاعات مهمي از برنامه هستهاي ايران در دسترس نخواهد بود.
بازگشت تحريمهاي سازمان ملل به معناي پايان برجام است
رئيس دستگاه ديپلماسي اتحاديه اروپا در ادامه به تلاشهاي اخير ايالات متحده براي بازگرداندن تحريمهاي سازمان ملل عليه ايران اشاره کرد و يادآور شد: «ميخوام يک بار ديگر خيلي واضح بگويم که بازگرداندن اين تحريمها به معناي پايان برجام خواهد بود. سيزده عضو شوراي امنيت از جمله همه اعضاي اروپايي اين روش را رد و بر اهميت پايدار نگهداشتن توافق تاکيد کردهاند. اعضا معتقدند که ايالات متحده ديگر جزئي از برجام نيست زيرا کاملا با اختيار به صورت يکجانبه از اين توافق خارج شده است.»
به گفته جوزپ بورل براي اعضاي شوراي امنيت کاملا واضح بود که ايالات متحده در موقعيتي نيست که بتواند مکانيسم ماشه را براي بازگرداندن تحريمهاي سازمان ملل ذيل قطعنامه 2231 فعال کند.
وي در عين حال گفت که «به عنوان هماهنگ کننده برجام دوباره تکرار کنم که تمام تحريمها و مجازاتهاي پيشبيني شده در اين توافق در صورت لغو تعهدات موجود همچنان پابرجا هستند.»
بورل در ادامه تصريح کرد: «من شخصاً همچنان همه اين موضوعات را پيگيري خواهم کرد، گرچه ميدانم وقتي چنين موضعي داريد مورد انتقاد هر دو طرف قرار ميگيريد.»
وي همچنين تاکيد کرد که بر حمايت قاطع پارلمان و شوراي اروپا براي اتخاذ و ترويج يک رويکرد جامع نسبت به ايران با احتساب کليه جنبههاي مختلف روابط دو جانبه حساب ويژه باز کرده است.
جوزپ بورل تاکيد کرد که تعامل با ايران در مورد همه اين موضوعات همچنان در راستاي منافع مهم و راهبردي اتحاديه اروپا جاي ميگيرد.
تحريم تسليحاتي و توافق جديد
رئيس سياست خارجي اتحاديه اروپا اتفاقات آينده را در بقاي برجام بسيار تاثيرگذار دانست و تاکيد کرد که پس از انتخابات رياست جمهوري آمريکا فارغ از هر نتيجهاي که بدست آيد هيچ تضميني براي بقاي برجام وجود ندارد.
جوزپ بورل با اشاره به اين خواسته که «ما بايد به دنبال توافق جديد باشيم» اين سوال را مطرح کرد که آيا اين امکان وجود دارد؟
وي در پاسخ به اين پرسش دشواري راه پيموده شده براي تحقق توافق هستهاي را يادآوري کرد و گفت بازسازي توافقنامه به منظور منطبق کردن آن با شرايط جديد و حتي گسترش دادن آن در صورت امکان خوب است اما اين مسئله به چشمانداز و فضاي سياسي در ژانويه سال آينده بستگي خواهد داشت.
بورل سپس تاکيد کرد که اروپا همچنان تحريم تسليحاتي را حفظ خواهد کرد و تحريمهاي جامع تسليحاتي غيرمرتبط با برجام از سوي اتحاديه اروپا تا سال 2023 ادامه خواهد يافت.
وي در عين حال تصريح کرد: «نميتوان گفت که ما براي زنده نگه داشتن برجام تلاش ميکنيم و تحريمهاي تسليحاتي مرتبط با آن را نيز تحميل ميکنيم. در اين باره، من فکر ميکنم که بتوانيم همانند ايالات متحده و برخلاف سيزده عضو شوراي امنيت سازمان ملل متحد موضعگيري کنيم.»
افزايش حجم تجارت با ايران با تاکيد بر مسائل حقوق بشري
جوزپ بورل در پايان تاکيد کرد که اروپا در مجموع تلاش دارد تا سطح تجارت با ايران را افزايش دهد؛ گرچه به دليل تحريمهاي آمريکا کار دشواري است.
بورل تصريح کرد برجام يک توافق هستهاي از يک سو و يک توافق اقتصادي از سوي ديگر است. وي گفت: «ما نميتوانيم وانمود کنيم که از ايران ميخواهيم همه تعهدات هستهاي خود را انجام دهد در حالي که آنها از نظر اقتصادي از هيچ نفعي بهرهمند نشوند.»
رئيس دستگاه ديپلماسي اروپا در اين خصوص گفت: «اين يک توازن و معامله ظريف است» و بايد همزمان روي دو مقوله توافق هستهاي و حقوق بشر کار صورت گيرد.
بورل تصريح کرد که «به تلاش براي زنده نگه داشتن توافق هستهاي ادامه ميدهيم و در عين حال به مقامات ايراني گوشزد ميکنيم که احترام به حقوق بشر شرط لازم و حياتي براي تعامل ما با شما است.»