روایت فلاحت پیشه از سرنوشت نمایندهای که بیش از همه شعار مرگ بر آمریکا میداد
عصر ايران/ نماينده سابق مجلس با بيان اينکه در مجلس دهم و در جلسه غير علني زماني که بنده در مورد ضرورت تنش زدايي در سياست خارجي ايران صحبت کردم، چند نفر از نمايندگان به تريبون بنده حمله کردند، گفت: آنها افراد محترمي بودند يکي از اين افراد کسي بود که چندي پيش به دليل فساد اقتصادي بازداشت شد و اتفاقا کسي بود که بيش از همه شعار مرگ بر آمريکا مي داد.
حشمت الله فلاحت پيشه کارشناس مسائل بينالملل با اشاره به انتخابات آمريکا و آينده مناسبات اين دو کشور گفت: مناسبات ايران و آمريکا مناسبات خاصي است، مسايلي همانند راهبرد، رويکرد و تاکتيک را براي بسياري از مناسبات در دنيا مي توان به کار برد ولي در مورد ايران و آمريکا موضوع، موضوع خاص و ويژه اي است و معتقديم آينده مناسبات بستگي به رفتار دو طرف دارد البته رفتار دو طرف هم علاوه بر عوامل داخلي از برخي عوامل منطقه اي و جهاني هم تاثيرپذير است.
نماينده سابق مجلس در گفتوگو با عصرايران ادامه داد: به طور مشخص متحدين نزديک آمريکا در دنيا همانند اروپايي ها تلاش هاي بسياري انجام دادند تا آمريکا را به برجام برگردانند ولي متحدان منطقه اي آن يعني صهيونيست ها و مرتجعين عرب هزينه هاي بسياري انجام دادند تا آمريکا از برجام خارج شود و برجام از بين برود، الان هم همين ها عزادار ترامپ هستند، همچنان نيز هدف شان اين است که برجام به نتيجه نرسد.
اين فعال سياسي افزود: در شرايط فعلي چند مرحله وجود دارد که بايد آنها را مورد توجه قرار دهيم. نخستين مرحله جلوگيري از گسترش بحران است که معتقدم بحران بين آمريکا و ايران از اين بالاتر نمي رود. خيلي از محافل ضد ايراني سعي کردند تحت عنوان موج تحريم هاي تازه عليه ايران توسط دولت ترامپ ياد کنند اما واقعيت اين است که طبق قوانين داخلي آمريکا رييس جمهوري که شکست خورده است و 70 روز بيشتر به پايان دولتش باقي نمانده است اجازه ندارد کار و اقدام تازه اي را صورت دهد مگر اينکه منافع آمريکا به خطر افتاده باشد؛ بنابراين هر گونه تصميمي بايد با مشورت با دولت جديد صورت گيرد و اين به معناي اين است که ما دوره جلوگيري از گسترش بحران بين ايران و آمريکا را خواهيم داشت.
رييس کميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس دهم تصريح کرد: در ايران ممکن است موضع گيري سياستمداران باعث شود که عملا بايدن مجبور شود که اگر هم راه ترامپ را ادامه ندهد، حداقل بازگشتي از اين ميدان ميني که ترامپ ايجاد کرده است نيز نداشته باشد و آن ميدان مين را پاک نکند. هرگونه موضع گيري در ايران براي ايجاد همانندي ميان بايدن و ترامپ فقط به سود دشمنان منطقه اي تمام مي شود. واقعيت اين است که ترامپ با اوباما فرق داشت و بايدن هم با ترامپ فرق دارد.
وي اضافه کرد: اگر بايدن در نخستين روزهاي کارش به ماموريت ماموران وزارت خزانه داري آمريکا که مامور تشديد تحريم ها عليه جمهوري اسلامي ايران بودند پايان دهد، اين به معناي نشان دادن چراغ سبز به جمهوري اسلامي ايران است و به طور طبيعي در آينده چنين موضعي را از بايدن خواهيم داشت و اميدواريم براي احياي ديپلماسي با ايران اين مسئله را مطرح کند.
اين استاد دانشگاه تصريح کرد: البته بايد توقع داشت که به هر حال روساي جمهور آمريکا چه دموکرات و چه جمهوري خواه يک سري مسايل همانند مسايل حقوق بشري و مبارزه با تروريسم را مطرح مي کنند ولي در عمل همين که بايدن نسبت به تصميماتي که در دولت قبل آمريکا و به ويژه وزارت خزانه داري آمريکا در بحث تشديد و تحکيم تحريم ها عليه ايران صورت گرفته است، بي تفاوت باشد، اين يک گام اساسي به حساب مي آيد.
وي تاکيد کرد: يکي از موارد اصلي که کشورهاي اروپايي با بايدن مطرح مي کنند، قطعا بحث بازگشت به برجام است، البته جمهوري اسلامي ايران بايد مراقب کشورهاي اروپايي باشد چرا که بخشي از ادعاهايي که توسط ترامپ مطرح مي شده است و ايران نپذيرفته است، ممکن است در حال حاضر از طرف اروپايي ها مطرح شود لذا رايزني وزارت خزانه داري ما با اروپايي ها در چنين شرايطي بسيار مهم است تا اروپايي ها کاري نکنند. اگر اروپايي ها در چنين شرايطي خواسته هايي را مطرح کنند آن موقع يک کانون اختلافي تازه اي شکل مي گيرد که اين کانون اختلاف، موانع ديگري را ايجاد مي کند.
فلاحت پيشه گفت: با همه اين شرايط خود بايدن مي داند که ديگر فضايي براي فشار حداکثري بر ايران با توجه به تحريم هاي گوناگوني که ترامپ وضع کرده بود، وجود ندارد. قطعا بايدن به دنبال کاهش هزينه هاي نظامي و انتقال بودجه از حوزه نظامي به حوزه هاي محيط زيست و حوزه سياست هاي رفاهي داخل آمريکاست.
فلاحت پيشه در مورد سياست هاي مهاجرتي دولت بايدن نيز گفت: ما اين مسئله را چراغ سبزي به دولت ايران نمي دانيم چرا که همواره دموکرات ها مورد حمايت مهاجران به دليل سياست هاي حمايتي که از مهاجران در داخل آمريکا داشته اند، بوده اند اما چراغ سبزي که بايدن مي تواند به ايران نشان بدهد و واکنش مثبت جمهوري اسلامي ايران را داشته باشد، پايان دادن به ماموريت هاي تحريمي وزارت خزانه داري آمريکاست.
وي با تاکيد بر اينکه بايدن مجبور است که تنش هاي خارجي آمريکا را کاهش دهد، گفت: در آينده مناسبت ايران و آمريکا لابي هاي منطقه اي به ويژه لابي مرتجعين عرب بيش از لابي داخلي آمريکا سعي مي کنند که شرايط مناسبي در مناسبات بين ايران و آمريکا شکل نگيرد. سياست خارجي اوباما در حوزه مستشاري و شرايط رواني حاکم بر سياست خارجي اوباما در دولت بايدن نيز شکل مي گيرد و اين يک گام مثبت است.
وي بيان کرد: همان طور که در داخل آمريکا و برخي لابي هاي منطقه اي يک سري انگيزه هاي سياسي و اقتصادي براي تشديد تنش بين ايران و آمريکا وجود دارد در داخل ايران هم برخي از افراد و جريان ها با انگيزه هاي اقتصادي و سياسي بحث تنش بين ايران و آمريکا را دنبال مي کنند. قطعا مخالفت هاي اصلي که در قالب منافع ملي و مقابله با دشمني هاي آمريکا شکل مي گيرد، محترم است ولي مخالفت هايي که به دليل انگيزه هاي اقتصادي و سياسي افراد در اين رابطه وجود دارد، خطرناک است.
فلاحت پيشه خاطرنشان کرد: در مجلس دهم و در جلسه غير علني زماني که بنده در مورد ضرورت تنش زدايي در سياست خارجي ايران صحبت کردم، چند نفر از نمايندگان به تريبون بنده حمله کردند، آنها افراد محترمي بودند يکي از اين افراد کسي بود که چندي پيش به دليل فساد اقتصادي بازداشت شد و اتفاقا کسي بود که بيش از همه شعار مرگ بر آمريکا مي داد.
وي گفت : به نظر بنده بايد قضيه را واقعي سازي کنيم؛ واقعيت قضيه اين است که الان گزينه نظامي بين ايران و آمريکا کنار رفته است و در اين معادلات چيزي تحت عنوان رعب، ترس و وحشت را نمي توان مطرح کرد. اينکه ما در چنين شرايطي رفتار عقلاني را در پيش بگيريم و مانع از اين شويم که دشمنان ما از شرايط جديد آمريکا استفاده کنند، امري لازم و ضروري است.